krzysztof5426 28.03.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Gniazdo w podłodze, szanowny Tomaszu, jest przydatne np. do stojącej lampy - sama o takim myślałam, ale mnie to przerasta, zważywszy beton. Wyprowadzasz np zaraz przy sofie, która stoi na środku salonu i nie potykasz się o snujący się po podłodze kabel. Gniazdeczko do lapka i sieci . Szczególnie to ostatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 29.03.2013 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Pomysł ok, ale nie rozumiem, dlaczego np. obwody oświetlenia cieńszym przewodem- zasilanie napięciem 24V? Ale to znowu większe prądy będą szły więc drut musi być grubszy. No i właściwie co to da, poza możliwością wł/wył. danej sekcji? Ściągnąłem info sterownika, może się czegoś dowiem DEZET obwody oswietlenia w tym przypadku nalezy rozpartywac jako 2 oddzielne "petla", jedna z tych petli to obwod sterowania, zasilony napieciem 24VDC, slucy tylko do tego aby po zamnieciu obwody wejscie PLC "rozpoznalo" stan wysoki albo zbocze narastajace i na te informacje PLC odpowiedno zareagowalo, czyli ustawilo odpowiednie wyjscie lub wyjscia w odpowiednim (zapgrogramowanym) stanie. Podsumowujac w obwodach wejsciowych/sterujacych prad prawie nie plynie (jakies smieszne miliampery), stad przewody sygnalowe moga byc cieniutkie. W obwodach wykonawczych plyna prady takie jak normalnie w instalacji. Wygoda takiego rozwiazania sprowadza sie do tego ze kazdy z zainstalowanych w domu przyciskow jest podlaczony do osobnego wejscia PLC, kazdy z obwodow oswietleniowych rowniez. Wylacznie od programu jaki bedzie realizowalo LC zalezy co z tym zrobisz, mozesz dowlnym przyskiem zapalac i gasic dowolny obwod lub odwody swietlne. Mozesz jeden obwod obslugiwac kilkoma przyciskami w najrozniejszych miejscach domu. Mozesz jednym przyciskiem przy drzwiach wyjsciowych zgasic swiatla w calej chacie, albo rozswietlic caly dom wlacznie z elewacja przyciskajac jeden przycisk w sypialni czy pokoju dzieciecym. A jesli ci sie znudzi to mozesz to przeprogramowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 29.03.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Pewnie masz na myśli folię imitującą lustro weneckie Dobry pomysł, sama przelotnie rozważałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 29.03.2013 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 lustro weneckie to juz hardcore... ale mozna kupic rozne antyrefleksy dajace zblizony efekt ale o mniejszej intensywnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 29.03.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Radosnych rodzinnych wiosennych Świąt Wielkanocnych oraz Mokrego dyngusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 29.03.2013 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 W lany poniedzialek w tym roku prawdopodobnie bedziemy sie napierdzielac sniezkami bo od rana sypie u nas snieg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.03.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 29.03.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Życzenia Radosnych Świąt Wielkanocnychwypełnionych nadzieją budzącej się do życiawiosny i wiarą w sens życia.Pogody w sercu i radości płynącej z faktuZmartwychwstania Pańskiegooraz smacznego Święconego w gronienajbliższych osób szczerze życzą Kamila i Marcin z rodziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 29.03.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 wpadam tylko na chwilę z życzeniami dla WAS WSZYSTKICH...ZDROWIA (bo jest absolutnie najważniejsze), RADOŚCI (bo jest absolutnie niezbędna dla dobrego samopoczucia) i MIŁOŚCI (bez której nie da się żyć)...nie tylko na okres Świąteczny, ale na zawsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 29.03.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Folia typu lustro weneckie i te inne przyciemniające działają gdy w pomieszczeniu nie ma włączonego oświetlenia, inaczej i tak wszystko- lepiej lub gorzej widać. Ciekawym sposobem "zamaskowania" wnętrza... światłem jest umieszczenie dodatkowego oświetlenia, między oknem a firanką i jej oświetlenie. Firanka działa wtedy, jak bariera świetlna. Wesołych Świąt!!! ( u mnie też śnieżki w opcji poniedziałkowej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 29.03.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkiej Nocy,niosących radość i nadziejęoraz wszelkiej pomyślności w każdym czasieżyczy Kasia z rodziną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 30.03.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Jaj przepięknie malowanych,Świąt wesołych, roześmianych.W poniedziałek kubeł wody.Szczęścia, zdrowia oraz zgody.WESOŁEGO ALLELUJA! Życzy Wojtek z rodziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 30.03.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Jeszcze pytanka techniczne- czy zamiast skrętki może być kabel telefoniczny 6-8żyłowy? I czy taki sygnał z wyłącznika to w PLC tylko wł/wył, czy też możliwe jest np. dwukrotne naciśnięcie i PLC realizuje jakiś inny zaprogramowany efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 30.03.2013 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 DEZET: -kabel mysle ze moze byc, choc skretka jest 4 parowa kat 5 tez ma 8 zyl, jest niedroga stad ja uzyje skretki -w kwestii interpretacji sygnaly z wlacznika ograniczeniem jest wylacznie fantazja i umiejetnosci programisty (oczywiscie rowniez "moc" sterownika, ale tutaj nawet slaby PLC da sobie swietnie rade) zerknij tutaj http://plc-home.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 30.03.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Gosiu ! Tomku ! Wielkiego tłumu – mówiących: Alleluja!Braku śniegu od wtorku Życzę ! ... i +10 o C ciepełka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 01.04.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 dziękujemy za życzenia! w kwestii pogody dziś się nie wypowiadam...mam nadzieję, że jutro będę mogła napisać coś miłego na ten temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 02.04.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Dzięki Tomku za linka do plc- super opisane... no i nie wiem co teraz robić, bo mi się niektóre pomysły spodobały Chyba oprócz standardowego przewodu do kontaktów dołożę skrętkę na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 02.04.2013 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) co ci sie spodobalo ? EDIT: uklad testowy Dziala wysmienicie Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.04.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Podoba mi się połączenie PLC+ satel, pomiar temperatur, układ wł/wył. AGD w kuchni, no i sterowanie oświetleniem- powiązanie czujek ruchu z czasem świecenia. Innych rozwiązań nie widzę u siebie- reku nie będzie, bramy będą na pilota (minus, że plc nie widziałby czy są otwarte czy zamknięte, ale kontaktrony można wsadzić i już odczyt będzie). To tyle, choć pewnie jeszcze z raz przeczytam tamto A w ogóle to szybko działasz w ww temacie- już urządzonka na tapecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 03.04.2013 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Zamiast kontaktronu ja wolal bym czujnik indukcyjny, choc generalnie oczywiscie efekt taki sam Po SSZ (jesli oczywiscie w tym roku sie ta zasrana zima skonczy...) mam do postawienia kilka (doslownie) scianek dzialowych i zaraz po tym klade kable (naiwnie licze ze bedzie to w maju...) wiec nie ma sie co ociagac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts