Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gniazdo w podłodze, szanowny Tomaszu, jest przydatne np. do stojącej lampy - sama o takim myślałam, ale mnie to przerasta, zważywszy beton. Wyprowadzasz np zaraz przy sofie, która stoi na środku salonu i nie potykasz się o snujący się po podłodze kabel.

Gniazdeczko do lapka i sieci . Szczególnie to ostatnie.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomysł ok, ale nie rozumiem, dlaczego np. obwody oświetlenia cieńszym przewodem- zasilanie napięciem 24V? Ale to znowu większe prądy będą szły więc drut musi być grubszy. No i właściwie co to da, poza możliwością wł/wył. danej sekcji? Ściągnąłem info sterownika, może się czegoś dowiem ;-)

DEZET

obwody oswietlenia w tym przypadku nalezy rozpartywac jako 2 oddzielne "petla", jedna z tych petli to obwod sterowania, zasilony napieciem 24VDC, slucy tylko do tego aby po zamnieciu obwody wejscie PLC "rozpoznalo" stan wysoki albo zbocze narastajace i na te informacje PLC odpowiedno zareagowalo, czyli ustawilo odpowiednie wyjscie lub wyjscia w odpowiednim (zapgrogramowanym) stanie. Podsumowujac w obwodach wejsciowych/sterujacych prad prawie nie plynie (jakies smieszne miliampery), stad przewody sygnalowe moga byc cieniutkie. W obwodach wykonawczych plyna prady takie jak normalnie w instalacji.

Wygoda takiego rozwiazania sprowadza sie do tego ze kazdy z zainstalowanych w domu przyciskow jest podlaczony do osobnego wejscia PLC, kazdy z obwodow oswietleniowych rowniez. Wylacznie od programu jaki bedzie realizowalo LC zalezy co z tym zrobisz, mozesz dowlnym przyskiem zapalac i gasic dowolny obwod lub odwody swietlne. Mozesz jeden obwod obslugiwac kilkoma przyciskami w najrozniejszych miejscach domu. Mozesz jednym przyciskiem przy drzwiach wyjsciowych zgasic swiatla w calej chacie, albo rozswietlic caly dom wlacznie z elewacja przyciskajac jeden przycisk w sypialni czy pokoju dzieciecym. A jesli ci sie znudzi to mozesz to przeprogramowac :D

Życzenia Radosnych Świąt Wielkanocnych

wypełnionych nadzieją budzącej się do życia

wiosny i wiarą w sens życia.

Pogody w sercu i radości płynącej z faktu

Zmartwychwstania Pańskiego

oraz smacznego Święconego w gronie

najbliższych osób szczerze życzą Kamila i Marcin z rodziną

Folia typu lustro weneckie i te inne przyciemniające działają gdy w pomieszczeniu nie ma włączonego oświetlenia, inaczej i tak wszystko- lepiej lub gorzej widać. Ciekawym sposobem "zamaskowania" wnętrza... światłem jest umieszczenie dodatkowego oświetlenia, między oknem a firanką i jej oświetlenie. Firanka działa wtedy, jak bariera świetlna.

Wesołych Świąt!!! ( u mnie też śnieżki w opcji poniedziałkowej ;) )

DEZET:

-kabel mysle ze moze byc, choc skretka jest 4 parowa kat 5 tez ma 8 zyl, jest niedroga stad ja uzyje skretki

-w kwestii interpretacji sygnaly z wlacznika ograniczeniem jest wylacznie fantazja i umiejetnosci programisty :) (oczywiscie rowniez "moc" sterownika, ale tutaj nawet slaby PLC da sobie swietnie rade)

zerknij tutaj

http://plc-home.pl/

Podoba mi się połączenie PLC+ satel, pomiar temperatur, układ wł/wył. AGD w kuchni, no i sterowanie oświetleniem- powiązanie czujek ruchu z czasem świecenia. Innych rozwiązań nie widzę u siebie- reku nie będzie, bramy będą na pilota (minus, że plc nie widziałby czy są otwarte czy zamknięte, ale kontaktrony można wsadzić i już odczyt będzie). To tyle, choć pewnie jeszcze z raz przeczytam tamto ;)

A w ogóle to szybko działasz w ww temacie- już urządzonka na tapecie :)

Zamiast kontaktronu ja wolal bym czujnik indukcyjny, choc generalnie oczywiscie efekt taki sam :)

Po SSZ (jesli oczywiscie w tym roku sie ta zasrana zima skonczy...) mam do postawienia kilka (doslownie) scianek dzialowych i zaraz po tym klade kable (naiwnie licze ze bedzie to w maju...) wiec nie ma sie co ociagac :)