Tomasz Antkowiak 03.05.2013 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 I wyjdzie ci wysokość pomieszczeń na poddaszu ok 252 cm a to może byc już trochę za nisko dla was (albo i nie) . Fakt, to jest nisko. Dzieki. Musze dolozyc jeszcze pol bloczka zatem. PS. jetki maja 16cm wysokosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 05.05.2013 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Skonczylem murowanie spizarni... czyli 2/3 planu na dlugi weekend wykonalem... tylko 2/3 niestety. Postawilem scianki dzialowe na poddaszu, kuchnio-spizarnio-lodowkowneke, no i nie zdarzylem kotlowni-lazienki dolnej-przedsionka... Niestety, zawazyla koniecznosc wnoszenia bloczkow na gore. Na poddasze poszly pelne 3 palety "dwunastki" czyli 288szt + 2 palety bloczka "24" na szczyty (96szt)... nauka dla tych co przeczytaja to a dopiero buduja: material na sciany dzialowe nalezy koniecznie kupic zanim postawia Wam dach... inaczej trzeba bedzie go wniesc Niestety, najblizsze kilka tygodni bede mial dosc "intensywne" w pracy wiec nie ludze sie ze jakos super szybko skoncze te dzialowki (choc w sumie zostalo chyba najlatwiejsze do zrobienia...), zreszta... z chwila wstawienia okien zakonczyl sie chyba pewien etap. Zakonczyl sie etap spektakularnych zmian na budowie, etap "duzych rzeczy", etap "szybkiego wzrostu". Zaczyna sie etap powolnego, mozolnego dziubania, takiej pozytywistycznej "pracy u podstaw"... Niech tylko zamkne temat dzialowek (bo to jeszcze w miare przybywa, zmienia sie wnetrzne, est progres;)) i potem dziubanina... Ehhh... cholera, fanie sie budowalo sciany... ale teraz tez jest fajnie. Podoba mi sie to budowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 05.05.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 No niestety dziubanina jak ją nazywasz jest już różna Są fajne prace i okropne prace. Jedne idą w miarę szybko a inne ciagną się jak stara guma z majtek. Do fajnych zaliczyłbym klejenie styropianu, płytkowanie montaż instalacji centralnego odkurzacza, elektryka , wod -kan a na przeciwległym krańcu -> kładzenie wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 05.05.2013 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 (edytowane) ok... to moze zacznijmy od planu - bo plan jakis zawsze trzeba miec po zakonczeniu dzialowek: 1. elektryka 2. wodkan 3. odkurzacz centralny 4. klejenie plyt na sciany + szpachlowanie 5. podwieszenie sufttow + szpachlowanie 6. przygotwanie izolacji podlog i ulozenie rurek ogrzewania 7. wylewki 8. welna na poddaszu 9. zabudowa na poddaszu (plyty) dobra kolejnosc ? Edytowane 5 Maja 2013 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.05.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Wodkan i elektrykę zamień miejscami. Tak wogóle, to najpierw kan, potem wod, a elektryka na końcu. Kolejność wynika z podatności kolejnych kroków na omijanie instalacji zrobionych poprzednio. A i jeszcze nie jestem pewien, czy jeśli zamiast tynków planujesz GK po całości, czy wylewki nie powinny być przed GK. Z wylewek sporo wilgoci się unosi, a GK tego nie lubi. No i poniszczyć ci mogą, wąż od wylewek potrafi naprawdę mocno się rzucać, odbite narożniki nie są rzadkością. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 06.05.2013 04:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Plyty beda na calosci - klejone do scian. Wylewki polsuche z miksokreta z zatopiona podlogowka tez na calosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 06.05.2013 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Ja bym zrobił tak: 1. kan 2. wod 3 odkurzacz centralny 4. elektryka (najłatwiej ominąć porzednie instalacje) 5. styropian + podłogówka + wylewka (Jarek dobrze ci radzi mimo że wylewka półsucha to jednak ściany k-g mogą ci uszkodzić a wylewkę też trzeba trochę zmoczyć jak będzie duza temperatura) 6. k-g ściany + sufity 7. wełna 8. zabudowa poddasza Ewentualnie zamień kolejność pkt 2 i 3 (rurki od odkurzacza mają swoją grubość 5cm i trudniej nimi omijać wszelkie przeszkody) ale to zależy czy instalacja OC będzie ci się krzyzować z wodą. Życzę udanej burzy mózgu. Ha ha Oj. pamiętam pamiętam ten etap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 06.05.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Najpierw wylewki potem GK na ściany.. nasiąkną Ci płyty i mogą się pokrzywić.. mim, że wylewki półsuche to i tak zawierają wodę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 06.05.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Wylewka półsucha jest jednocześnie "półmokra", z tego tak czy tak masa wody paruje. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 06.05.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Wylewka półsucha jest jednocześnie "półmokra", z tego tak czy tak masa wody paruje. J. A jak na dworze jest upalnie to wtedy trzeba je troche polewać by schły za szybko i nie popękały. Ile wtedy wilgoci powstaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 06.05.2013 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Winiooo 06.05.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Czeka Cię szalony okres trzymam kciuki. Ja już jestem wykończony... nerwowo i finansowo. ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 07.05.2013 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Czesc Samoroby, wpadłam sie przywitac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 07.05.2013 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Czesc. No chwile Cie chyba nie bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 07.05.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Witaj Tomasz Antkowiak Widzę, że przed Tobą ciężki okres, ja już mam to za sobą. fajne Ci te schody wyszły. Ja też chcę coś podobnego wykonać tylko obawiam się, że przy spawaniu mi one zjadą z kątem. Jak możesz to napisz tak dla zainteresowanych coś więcej na temat wykonania ich. Jak udało Ci się utrzymać kąty we wszystkich stopniach, jak to spawałeś , czym? Pozdrawiam Dj_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 07.05.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 szybkie uzupełnienie postępów budowlanych...jak w opisach zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 07.05.2013 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Witaj Tomasz Antkowiak Widzę, że przed Tobą ciężki okres, ja już mam to za sobą. fajne Ci te schody wyszły. Ja też chcę coś podobnego wykonać tylko obawiam się, że przy spawaniu mi one zjadą z kątem. Jak możesz to napisz tak dla zainteresowanych coś więcej na temat wykonania ich. Jak udało Ci się utrzymać kąty we wszystkich stopniach, jak to spawałeś , czym? Pozdrawiam Dj_ czesc spawalem polatomatem Bester'a. Taki tani badziewny marketowy Migomat .Drut stalowy 1,0mm, oslona CO2, prad na maksa (bo ten migomat inaczej nie daje rady:)) i wysuw drutu na 3,5 - 4 na skali. Profile byly ciete na 45 stopni, nastepnie szlifowane aby pasowaly do siebie i trzymaly kat, potem fazowane aby bylo gdzie spaw polozyc. Do samego spawania kupilem sobie magnetyczny uchwyt do spawania. Cos takiego Nastepnie lapalem sobie spawem wszystkie narozniki i jak juz sie trzymalo to spawalem poszczegolne scianki. Oczywiscie bez pozadnego stolu spawalniczego nie ma opcji aby bylo to idealnie (ja spawalem na blacie z plyty OSB ) ale jest na tyle precyzyjnie ze nierownosci (ktore oczywiscie sa) nie da sie wypatrzec golym okiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 08.05.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Kurcze nie chcesz mi pospawac ogrodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 08.05.2013 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Nie widze problemu, tylko ze ja drogi jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 08.05.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Tyyy, a napisz coś więcej o tej twojej spawarce? Ile kosztowała i podstawowe parametry, znaczy?BTW (o ile mogę z takim offtopem tu w dzienniku), powiedz mi, czy takie coś: http://allegro.pl/spawarka-migomat-mig-mag-130-polautomat-i3211440362.html ma sens? Chodzi mi zwłaszcza o ten drut samoosłonowy. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts