Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skonczylem murowanie spizarni... czyli 2/3 planu na dlugi weekend wykonalem... tylko 2/3 niestety.

Postawilem scianki dzialowe na poddaszu, kuchnio-spizarnio-lodowkowneke, no i nie zdarzylem kotlowni-lazienki dolnej-przedsionka...

Niestety, zawazyla koniecznosc wnoszenia bloczkow na gore. Na poddasze poszly pelne 3 palety "dwunastki" czyli 288szt + 2 palety bloczka "24" na szczyty (96szt)... nauka dla tych co przeczytaja to a dopiero buduja: material na sciany dzialowe nalezy koniecznie kupic zanim postawia Wam dach... inaczej trzeba bedzie go wniesc :D

Niestety, najblizsze kilka tygodni bede mial dosc "intensywne" w pracy wiec nie ludze sie ze jakos super szybko skoncze te dzialowki (choc w sumie zostalo chyba najlatwiejsze do zrobienia...), zreszta... z chwila wstawienia okien zakonczyl sie chyba pewien etap. Zakonczyl sie etap spektakularnych zmian na budowie, etap "duzych rzeczy", etap "szybkiego wzrostu". Zaczyna sie etap powolnego, mozolnego dziubania, takiej pozytywistycznej "pracy u podstaw"... Niech tylko zamkne temat dzialowek (bo to jeszcze w miare przybywa, zmienia sie wnetrzne, est progres;)) i potem dziubanina...

Ehhh... cholera, fanie sie budowalo sciany... ale teraz tez jest fajnie. Podoba mi sie to budowanie.

No niestety dziubanina jak ją nazywasz jest już różna Są fajne prace i okropne prace. Jedne idą w miarę szybko a inne ciagną się jak stara guma z majtek. :yes:

Do fajnych zaliczyłbym klejenie styropianu, płytkowanie montaż instalacji centralnego odkurzacza, elektryka , wod -kan a na przeciwległym krańcu -> kładzenie wełny :bash:

ok... to moze zacznijmy od planu - bo plan jakis zawsze trzeba miec ;)

po zakonczeniu dzialowek:

1. elektryka

2. wodkan

3. odkurzacz centralny

4. klejenie plyt na sciany + szpachlowanie

5. podwieszenie sufttow + szpachlowanie

6. przygotwanie izolacji podlog i ulozenie rurek ogrzewania

7. wylewki

8. welna na poddaszu

9. zabudowa na poddaszu (plyty)

dobra kolejnosc ?

Edytowane przez Tomasz Antkowiak

Wodkan i elektrykę zamień miejscami. Tak wogóle, to najpierw kan, potem wod, a elektryka na końcu. Kolejność wynika z podatności kolejnych kroków na omijanie instalacji zrobionych poprzednio.

A i jeszcze nie jestem pewien, czy jeśli zamiast tynków planujesz GK po całości, czy wylewki nie powinny być przed GK. Z wylewek sporo wilgoci się unosi, a GK tego nie lubi. No i poniszczyć ci mogą, wąż od wylewek potrafi naprawdę mocno się rzucać, odbite narożniki nie są rzadkością.

J.

Ja bym zrobił tak:

1. kan

2. wod

3 odkurzacz centralny

4. elektryka (najłatwiej ominąć porzednie instalacje)

5. styropian + podłogówka + wylewka (Jarek dobrze ci radzi mimo że wylewka półsucha to jednak ściany k-g mogą ci uszkodzić a wylewkę też trzeba trochę zmoczyć jak będzie duza temperatura)

6. k-g ściany + sufity

7. wełna

8. zabudowa poddasza

Ewentualnie zamień kolejność pkt 2 i 3 (rurki od odkurzacza mają swoją grubość 5cm i trudniej nimi omijać wszelkie przeszkody) ale to zależy czy instalacja OC będzie ci się krzyzować z wodą.

Życzę udanej burzy mózgu. :lol2:

Ha ha Oj. pamiętam pamiętam ten etap. :D

Witaj Tomasz Antkowiak

Widzę, że przed Tobą ciężki okres, ja już mam to za sobą. fajne Ci te schody wyszły. Ja też chcę coś podobnego wykonać tylko obawiam się, że przy spawaniu mi one zjadą z kątem. Jak możesz to napisz tak dla zainteresowanych coś więcej na temat wykonania ich. Jak udało Ci się utrzymać kąty we wszystkich stopniach, jak to spawałeś , czym?

Pozdrawiam Dj_

Witaj Tomasz Antkowiak

Widzę, że przed Tobą ciężki okres, ja już mam to za sobą. fajne Ci te schody wyszły. Ja też chcę coś podobnego wykonać tylko obawiam się, że przy spawaniu mi one zjadą z kątem. Jak możesz to napisz tak dla zainteresowanych coś więcej na temat wykonania ich. Jak udało Ci się utrzymać kąty we wszystkich stopniach, jak to spawałeś , czym?

Pozdrawiam Dj_

czesc

spawalem polatomatem Bester'a. Taki tani badziewny marketowy Migomat :).Drut stalowy 1,0mm, oslona CO2, prad na maksa (bo ten migomat inaczej nie daje rady:)) i wysuw drutu na 3,5 - 4 na skali.

Profile byly ciete na 45 stopni, nastepnie szlifowane aby pasowaly do siebie i trzymaly kat, potem fazowane aby bylo gdzie spaw polozyc. Do samego spawania kupilem sobie magnetyczny uchwyt do spawania.

Cos takiego

images?q=tbn:ANd9GcRLFRXzDX-zt2Zn8EPVpWouVmWNYcsVhcdHCIRJ2ru1D5899F7E

Nastepnie lapalem sobie spawem wszystkie narozniki i jak juz sie trzymalo to spawalem poszczegolne scianki. Oczywiscie bez pozadnego stolu spawalniczego nie ma opcji aby bylo to idealnie (ja spawalem na blacie z plyty OSB :)) ale jest na tyle precyzyjnie ze nierownosci (ktore oczywiscie sa) nie da sie wypatrzec golym okiem.

Tyyy, a napisz coś więcej o tej twojej spawarce? Ile kosztowała i podstawowe parametry, znaczy?

BTW (o ile mogę z takim offtopem tu w dzienniku), powiedz mi, czy takie coś:

http://allegro.pl/spawarka-migomat-mig-mag-130-polautomat-i3211440362.html

ma sens? Chodzi mi zwłaszcza o ten drut samoosłonowy.

J.