Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To tak czy tak wracamy do zasadniczego: puszki osadza się po tynkach. Czy mają to być puszki do GK, czy zwykłe puszki osadzane na gips (najlepszy, można też na piankę PU, ale w przypadku osprzętu montowanego na pazurki pianka się wygniata i całość nie trzyma) - twoja decyzja. Puszki do GK są odrobinkę droższe, ale tak czy tak to śmieszne kwoty są.

J.

Generalna zasada mówi: rób, jak Ci pasuje :)

Typowo robi się gniazdka 30cm nad docelową podłogą, za wyjątkiem kuchni, gdzie warto je zrobić nad szafkami oraz w miejscach wygodnych do włączania lodówki/zmywarki/itp. (co wcale bynajmniej nie oznacza, że mają się te gniazdka znaleźć za lodówką czy za zmywarką). Drugim takim wyjątkiem są pomieszczenia mokre: łazienka, kotłownia, garaż - tam gniazdka rób na tej wysokości, co i wyłączniki.

A na jakiej wyłączniki? Stara szkoła nakazywała je mieć bodajże na wysokości 140cm. Obecnie chyba już nikt tak nie robi, wyłączniki się robi nisko, na wysokosci "łokcia" bądź wręcz swobodnie zwisającej dłoni. Jest to bardzo wygodne, bo łatwo wtedy się włącza światło mając obie ręce zajęte: łokciem bądź wręcz kolanem. Gdzie dokładnie - Twój wybór, co Ci będzie bardziej pasować. U siebie zrobiłem na 110cm i jestem zadowolony.

J.

Gniazdka minimum 20cm nad docelową podłogą z uwzględnieniem płytek lub paneli. A włączniki na wysokośći ergonomicznej dla was. :D

Edit: Ja mam gniazdka nawysokości 25 cm nad docelową podłogą. A włączniki nawysokości 150cm bo nam tak pasowało.

Edit: Zmierzyłem i włączniki są na wys. 135cm dokładnie a gniazdka 25 cm. Nie wiem skąd wziąłem te 150 cm.

Edytowane przez rewo66

Czytam czytam i obym pamiętał to wszystko później.

Tak sobie myślę, że producenci drzwi ergonomie chyba przepracowali i klamka jest na odpowiedniej wysokości więc jakby włączniki zrobić na zbliżonej to mogłoby być ok.

Chyba, że wysokość klamki jest jeszcze czymś uzależniona np. środek wysokości całych drzwi.

Włączników na wysokości dłoni jeszcze nie widziałem ale pomysł z kolanem ma coś w sobie :)

Edytowane przez aiki

Ja "zrujnowałem" się w casto na wiertło piórowe do puszek. Ostatnio montowałem puszki pod gniazda- ok. 30cm nad podłogą. Kontakty będą na ok.130. Wcześniej zrobiłem kilka otworów na 140cm i było za wysoko. A puszki montowałem przed tynkami- widać w DB. Wystawiłem na grubość listew (1cm) i przykryłem otwór specjalną zatyczką, potem otynkowałem. Otwór na potrójną puszkę po prostu wyciąłem ww wiertłem po kawałku i wydłubałem zbędne kawałki.

Kanalizacja sie poukladala :) Prawie... trzeba jeszcze tylko prysznic i umywalke na gorze podprowadzic. Wszystko jest przygotwane, rurki sa, tylko weny nie wystarczylo ;) Ale jutro sie skonczy.

Czy rurki PP do wody z Leroy Merlin sa ok? Jutro robimy zakupy i zaczynamy wode :) Kupilem zgrzewarke, czy cos jeszcze po za nozycami do rurek bedzie potrzebne/przyda sie?

Na pewno jeszce jakiś majzelek lub dłuto i młotecek do zrobienia bruzdek w BK. Kup sobie korki takie plastikowe w kolorze czerwonym i niebieskim do zaslepienia wyprowadzeń przy bateriach. Nie wiem czy masz już przyłącze wody. Na pewno przyda się jakiś kranik taki ogrodowy z zaworem kulowym do tymczasowego poboru wody w domku.

Bruzdy robie szlifierka z tarcza diamentowa + mlotek murarski:) Troche sie kurzy ale idzie blyskawicznie.

Niby zrobilem sobie liste zakupow ale napewno czegos zapomnialem. Na szczescie LM mamy pod nosem (1,5 km w licznika w samochodzie) a obsluga przywykla do klientow ubranych w robocze ciuchy (bo w sumie juz dawno nie bylem tam "na czysto" :))

Przylacza nie mamy puki co, ale zrobie tak aby mozna wezem ogrodowym podlaczyc calosc do sieci wodociagowej i sprawdzic szczelnosc.

Leroy sprzedaje rurki Sigmy, one są ok. Tylko drogie, do dokrętek wygodne, ale na całą budowę - poszukałbym tańszego dostawcy.

Dokup flachę acetonu jeszcze :) A i jeśli nożyce masz te kupione w komplecie ze zgrzewarką, to natychmiast je wyrzuć i kup osobne, te od zgrzewarki nawet do dłubania w zębach się nie nadają.

J.

Zgrzewarke kupilem bez nozyc, wiec tu sprawa jest otwarta. Rurki juz kupilem, razem ze wszytskimi ksztaltkami, zaworem, obejmami, redukcjami, korkami wyszlo 524 zlote, z czego za same rurki ze 180 moze... chyba nie ma tragedii :)

Oczywiscie pewnie cos zabraknie, ale co tam... mysle ze i tak bedzie duuuzo taniej niz zlecic to jakiemus "mega fachowemu instalatorowi"....

A no i oczywiście narzędzia typowo hydrauliczne niezbędne:

- solidna żaba do rur (ew. klucz Morse'a, ale żaba moim zdaniem lepsza)

- klucz nastawny "szwedzki" (zwany często "Franzuzem")

- Duży imbus bodajże 17 albo 19mm, niezbędny do wkręcania przedłużek już na podejściach, one zwykle mają sześciokątne gniazdo wewnątrz, właśnie po to.

- "Coś" do wkręcania niektórych kształtek (elementy śrubunków zwykle tak mają), które do kręcenia mają jedynie dwa występy wewnątrz. Można do tego użyć specjalnego klucza:

http://www.ferro.pl/foto/1/c/387127.jpg

Ale ponieważ ciężko taki klucz kupić w sklepie "za rogiem", w Castoramie widziałem raz i to za chorą cenę, więc przy swojej instalacji używałem idealnie pasującego dłuta "szpicaka" od mojej młotowiertarki. Szpic wchodził w gniazdo i ładnie się zaczepiał o występy, a reszta dłuta była sześciokątna i kręciłem nią normalnie, kluczem nastawnym.

Robienie samemu hydrauliki to sama przyjemność :)

J.