Jarek.P 20.05.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Uuups, a to przepraszam w takim razie. Oceniałem problem z własnej perspektywy, a ja - niestety, jak sobie czegoś nie przytachałęm w bagażniku (a wcześniej nie kupiłem), to nie było.Korki korkami, jakieś zawory odcinające w instalacji przecież porobisz chyba. Można oczywiście dać takie plastikowe zgrzewane od razu z rurą, ale fachowcy mi je odradzali. Naczelny argument: a jak się zatrze/pęknie/zakleszczy? Normalny zawór, zwłaszcza w wersji ze śrubunkiem będzie można wymienić bez problemu, a tak, trzeba będzie demolować instalację. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 20.05.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Powodzenia Antek! Hydraulika szczególnie trudna nie jest, mnie zwłaszcza podobała się ta część kanalizacyjna - bo to było już naprawdę intuicyjne. Tyle, że tak jak udało mi się prawie idealnie obliczyć ilość pexa do wody, tak po rury kan. jeździłam chyba ze 3 razy Ale jest to duża satysfakcja, zrobić jakieś instalacje tymi ręcami (i głową też). Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 20.05.2013 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Ale jest to duża satysfakcja, zrobić jakieś instalacje tymi ręcami (i głową też). Trzymam kciuki. Mowisz? Cholera musze sprobowac cos machnac samemu to sie przekonam PS. Swoja droga ciekawe ile osob powatpiewa ze naprawde nie bylo u nas na budowie zadnych ekip po za ciesla i okniazami Mysle ze znalalzby by sie takie ktore podejrzewaja nas co najmniej o kilku murarzy PPS. Jarek: Piszac "kup flache acetonu" naprawde miales na mysli aceton czy mowiles szyfrem i podprogowy przekaz byl taki ze nie da sie tego na trzezwo ogarnac i mam kupic cos poszezajacego horyzonty PPPS. Kanaliza skonczona, Zgrzewarka nie przyszla wiec nie wiem czy jutro zaczniemy wode... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.05.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Coś poszerzającego horyzonty nie zaszkodzi, bo zapewne nie raz dojdziesz do sytuacji, w której podśpiewując pod nosem stary budowlany szlagier "i nie ma takiej rury, której nie można odetkać" będziesz ciął to, co chwilę wcześniej zgrzałeś, wtedy coś na odreagowanie stresu się przyda.Natomiast o acetonie pisałem jak najbardziej poważnie, do zgrzewania potrzebujesz czegoś do odtłuszczania końców rur i kształtek, aceton jest do tego bardzo dobry. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 20.05.2013 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Mam 5 litrow rozcienczalnika uniwersalnego.. wali chyba nawet gozej niz aceton. Gume z ktorej jest dentka kola od taczki nadtapia dosc szybko, myslisz ze sie nada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.05.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Na bazie xylenu zapewne? Czy nitro? xylenowy się nada, nitro w sumie też... Aceton tyle lepszy, że tak nie śmierdzi straszliwie, po xylenie, to Ty będziesz po paru godzinach roboty jak na haju chodził J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 21.05.2013 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 (edytowane) Zgrzewarka przyszla (moja fascynacja usluga PACZKOMATY 24/7 trwa nadal, dzis pobilem swoj rekord i odebralem paczke w 24 sekundy ) i zgrzewamy az furczy. Mysle ze do soboty ogarniemy. Prosze zwrocic uwage ze pisze w liczbie MNOGIEJ ! A tak wlasnie ! Wspomaga mnie bowiem tesc oraz szwagier Jako ze technologie zgrzewania opanowalismy mam pytanie o PEXy. Z tego co podgladalem w necie to PEXy sie zaciska. Czy osobnicy ktorzy ukladali podlogowke samodzielnie sa tu jacys?Pewnie sa. Czy ktos sie pochwali skad mieliscie zaciskarke? Generalnie jestem zwolennikiem samodzielnego wykonastwa i kupowanie sobie narzedzi, ale ceny zaciskarek w LeroyMerlin mnie ciut odrzucily (najtansza ok 300 PLn:/). Oczywiscie jesli przyjac ze nie place "fachowcowi" za usluge to nawet kupujac drozsza zaciskarke i tak jestem do przodu... no ale jednak taki wydatek na narzedzie z ktorego bede kozystal tydzien, moze dwa ciut boli... Skad mieliscie zaciskarki? Oczywiscie mozna wypozyczyc... ale wypozyczac wole raczej te wieksze sprzety... te mniejsze lubie miec wlasne Edytowane 21 Maja 2013 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 21.05.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Możesz później odsprzedać zaciskarkę następnemu samorobowi budowlanemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 21.05.2013 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Pewnie, ale sam tez chetnie bym jakas odkupil Niekoniecznie mazy mi sie nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 21.05.2013 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 witaj pexy do podłogówki się nie zaciska zaciskarką tylko kupujesz specjalne złączki takie z oringiem, które wkładasz do rury a drugi koniec do rozdzielacza i zaciskasz kluczem. pozdrawiam Zgrzewarka przyszla (moja fascynacja usluga PACZKOMATY 24/7 trwa nadal, dzis pobilem swoj rekord i odebralem paczke w 24 sekundy ) i zgrzewamy az furczy. Mysle ze do soboty ogarniemy. Prosze zwrocic uwage ze pisze w liczbie MNOGIEJ ! A tak wlasnie ! Wspomaga mnie bowiem tesc oraz szwagier Jako ze technologie zgrzewania opanowalismy mam pytanie o PEXy. Z tego co podgladalem w necie to PEXy sie zaciska. Czy osobnicy ktorzy ukladali podlogowke samodzielnie sa tu jacys?Pewnie sa. Czy ktos sie pochwali skad mieliscie zaciskarke? Generalnie jestem zwolennikiem samodzielnego wykonastwa i kupowanie sobie narzedzi, ale ceny zaciskarek w LeroyMerlin mnie ciut odrzucily (najtansza ok 300 PLn:/). Oczywiscie jesli przyjac ze nie place "fachowcowi" za usluge to nawet kupujac drozsza zaciskarke i tak jestem do przodu... no ale jednak taki wydatek na narzedzie z ktorego bede kozystal tydzien, moze dwa ciut boli... Skad mieliscie zaciskarki? Oczywiscie mozna wypozyczyc... ale wypozyczac wole raczej te wieksze sprzety... te mniejsze lubie miec wlasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 21.05.2013 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 cos takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 22.05.2013 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 My pożyczyliśmy jednak Zakup zaciskarki takiej jakości, żebym spała spokojnie, to za duży wydatek. Spróbuj się dogadać z jakimś fachowcem, który ma, a w tej chwili nie potrzebuje - my tak pożyczyliśmy rusztowanie i otwornicę. Za jakąś symboliczną walutę budowlaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.05.2013 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Zaciskane od tych skręcanych podobno są pewniejsze. Spotkałem się wręcz z wypowiedziami, że te skręcane można dawać tylko tam, gdzie jest do nich dostęp. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 22.05.2013 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Są też kształtki do pexów skręcane - np. TECELogo. Tyle że pewnie koszt zakupu tych kształtek przewyższył by zakup zwykłych kształtek i zaciskarki. Są hurtownie hydrauliczne które pod zastaw wypożyczają sprzęt potrzebny do montażu ich towaru. Mi np. wypożyczyli nawiertkę do studzienek drenerskich, a wiem ze w tej samej hurtowni kolega pożyczał zaciskarkę do pexów. Generalnie jeśli chodzi o podłogówkę to warto ją tak zaprojektować/przeliczyć aby nie było połączeń w podłodze. Nie jestem pewny ale przy rozdzielaczu byś miał wtedy same śrubunki. Oczywiście mocno trzeba się nakombinować żeby mało było odpadu, ale pamiętajmy że podobna długość pętli podłogówki to łatwiejsze zrównoważenie instalacji, a przy zwiększaniu/zmniejszaniu mocy grzejnika żonglujemy rozstawem rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 22.05.2013 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Podlogowke bedzie projektowal profesjonalista. Ma to byc zrobione dobrze i poparte wiedza oraz obliczeniami, bo to w koncu najdrozsza instalacje i najbardziej kosztogenna pozniej w uzytkowaniu (zrobione dobrze ogrzewanie bedzie ekonomiczne, zrobione zle bede przeklinal). Dlatego musi to zrobic osoba ktora sie na tym doskonale zna - czyli forumowy guru - Asolt. Rurki do podlogowki chetnie kupil bym tez w LM, ewentualnie na allegro... ktos ma doswiadczenia z tymi marketowymi? Jakis konkretnych firm szukac (tylko nie piszcie ze REHAU bo umre ze smiechu ) a jakis unikac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 22.05.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Nasze kupiliśmy na alledrogo. Kłęby 2 x po 200m Wavin. Wtedy były po 2,39zł za metr. Transport 18 złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.05.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Markety sprzedają chińszczyznę albo co gorsza turczyznę, lepiej tego nie kupuj. Co prawda tu na forum nie brakuje głosów, że one nie są takie złe, że nic się z nimi nie dzieje, ale nie brakuje tez i przeciwnych. Sam miałem rozmowę z instalatorem (Rozłożenie CO musiałem niestety zlecić, nie wyrobiłem się samemu czasowo), który usłyszawszy, że materiał mam swój, od razu wpadł mi w słowo z krótkim: "jakie rury pan ma? Bo jak hipermarketowe, to nie robię". Potem mi się tłumaczył, że z nimi złe doświadczenia, rozszczelniały mu się połączenia, a potem klient do niego miał pretensje, nie do producenta rur, które kupił, bo tańsze były. Kup Wavina, na allegro znajdziesz go bez problemu w cenie chińczyka z hipermarketu. Możesz też szukać w lokalnych hurtowniach, tylko że tam na dzieńdobry usłyszysz zapewne cenę katalogową, ewentualnie dostaniesz z wielkiej łaski 2% rabatu. Najlepszym sposobem wtedy jest mocne skrzywienie się i powiedzenie "panie, ja tego potrzebuję 600 metrów (czy ile tam potrzebujesz), na allegro one po 2,30 za metr są do kupienia". Masz dużą szansę, że magicznym sposobem okaże się, że w tej akurat hurtowni cena co prawda jest 3,50, ale jak dla ciebie może jednak w drodze wyjątku wynieść 2,40 a może nawet i 2,30 jak kupisz u nich i inne rzeczy J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 22.05.2013 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Dzieki. A kto Wam robil na podlogowke projekt i ile daliscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 22.05.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Mi - nikt. Moja podłogówka jest symboliczna , ogrzewa jedynie oba hole, część "jadalną" salonu i jedną z łazienek, w sumie są to dwie pętle, zakończone RTLami, bez żadnych osobnych pomp, sprzęgieł itp.), więc żaden projekt nie był tu potrzebny. Potrzebną ilość rury wyliczyłem "od metra kwadratowego" przyjmując rurkę co bodajże 15cm->7mb rury na każdy m2. Działa, nie narzekam. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 22.05.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 To były takie czasy, że projekt podłogówki po prostu BYŁ w gotowcu. Normalnie rozrysowane z zapotrzebowaniem poszczególnych pomieszczeń na ciepło i rozstawem rurek. Ja to sobie jeszcze przerysowałam na papier w kratkę i posprawdzałam długość pętli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts