Tomasz Antkowiak 22.05.2013 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 ehhh... u nas w projekcie jest ogrzewanie grzejnikami w podlodze... inne okna, inny material na scianach, itp itd, Wiec zupelnie inne OZC bedzie, stad chce aby to ktos policzyl jak sie nalezy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 22.05.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 To się rozumie samo przez się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 22.05.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 A jak już będziesz miał zaciskarkę to ją odkupię w razie czego zwalimy, że była do d..py. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 22.05.2013 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Ogrzewanie ogrzewaniem, ale puki co kladziemy wode Improwizujemy troche, ale powoli idziemy do przodu Na chwile obecna mamy zimna wode pociagneita w kotlowni (od zaworu glownego do pieca, umywalki, pralki i dodatkowego kranika), w dolnej lazience (zasilanie z kotlowni, prysznic, umywalka) oraz pion do gornej lazienki i wyjscie na kuchnie i kranik lodowki. Idzie fajnie tylko rycie bruzd w scianach mnie wykancza... z lenistwa nie robie tego rylcem czy innym recznym narzedziem tylko diamentowa tarcz na szlifierce... idzie szybko, tylko kurzy sie koszmarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 23.05.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Tomku !Pamiętaj o wodzie ciepłej i zimnej na zewnątrz domu , do mycia rąk i narzędzi ogrodniczych , oraz podlewania, wraz z zabezpieczeniem, odcięciem wody na zimę- mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.05.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Racja! Wodę na zewnątrz koniecznie i koniecznie tak, żeby dawało się potem z tego spuścić wodę na zimę (czyli zawór odcinający i coś, co umożliwi grawitacyjne spuszczenie wody z rury wystającej z domu: może to być np. dodatkowy kran podłączony już za zaworem odcinającym, a wykonany dużo niżej od tego zewnętrznego, np. w piwnicy, może być nad podłogą, do spuszczania wody wystarczy wiaderko podstawić). A i z moich doświadczeń jeszcze - instalację do wody "ogrodowej" zrobiłem od samego przyłącza dużą średnicą (fi25), redukcja jest dopiero bezpośrednio przy kranie czerpalnym. Dzięki temu, jak sobie w ogrodzie puszczę wodę "na max", to strumieniem ze szlaucha plastikowe wiaderko do góry podrywam, taki silny strumień przydaje się czasem, choćby do podlewania drzewek z odległości kilku metrów, bez podchodzenia bliżej J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszk 23.05.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Idzie fajnie tylko rycie bruzd w scianach mnie wykancza... z lenistwa nie robie tego rylcem czy innym recznym narzedziem tylko diamentowa tarcz na szlifierce... idzie szybko, tylko kurzy sie koszmarnie. Proponuję wypożyczyć bruzdownicę i odkurzacz ,może warto bo przed Tobą także inne instalacje - a tak szybko sprawnie i 80% mniej kurzu. Podglądam od początku kibicuję i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 23.05.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Tomek my też kupowaliśmy Wavina z allegro, było prawie o połowę taniej niż w sklepie. Kupowaliśmy tam dużo do c.o wiec właściciel hurtowni nam wszystko przywiózł. Nie kupuj marketowych rurek, nam wszyscy instalatorzy powiedzieli że marketowych nie zgodzą się położyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 23.05.2013 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Hej, kran zewnetrzny oczywiscie mamy w planie odpowiedno zakrecany na zime z przewidzianym pochyleniem aby woda plynela:) No tyle ze ni bedzie na rurce fi32 Do zmuchiwania wiaderek mam myjke z dysza rotacyjna w Leroy'u maja aktualnie rurke PEX Wavin'a po 2,99 mb, na Allegro faktycznie sa po 2,30 z przesylka za free, wiec... Pytanie z innej beczki. Rownolegle do naszej budowy "wykanczaja" sie szwagierka i szwagier. Czy wg Was mozna do instalacji CO uzyc rurek PP ale zwyklych, nie STABI? Warunki brzegowe sa takie: -ogrzewanie kotlem gazowym z zamknieta komora spalanie, temperatura zasilania jakies 60 stopni maks -tradycyjne kaloryfery - jakies 6szt -rurki beda prowadzone pod podloga tj miedzy wysokimi na 9cm latami nabitymi na drewiany strop, na laty beda nabite plyty OSB i na nie dopiero panele/plytki -rurki beda mogly sie swobodnie wydluzac bo miejsca na kompensacje jest od cholery, beda otulone welna Oczywiscie wiemy ze producent zaleca STABI do CO, ale jedyna roznica wg mnie polega na zminimalizowanej w przypadku stabi rozszezalnosci rurek... ktora to zupelnie nam nie przeszkadza. No ale jednak cena jest inna i upierdliwosc ze STABI wieksza bo trzeba obdzierac, sa sztywniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.05.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Też mam myjkę. Ale myjką ogródka nie podlejesz Do wypłukania jednego wiaderka z resztek zaprawy też myjki wyciągać nie będziesz. Rób rurę do zewnętrznego kranu "na grubo" (nie, nie 32, 25 wystarczy), ja Ci dobrze radzę Do CO niby tylko stabi, ale przy takich warunkach brzegowych jak podajesz.... może i to by miało sens użyć zwykłych? Ale u nich będzie instalacja bez rozdzielaczy? Bo jeśli z rozdzielaczami, to w sumie bez sensu robić ją z PP. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 23.05.2013 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 instalacja bez rozdzielaczy. prosta jak drut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 24.05.2013 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Zimna woda skonczona:) Dziala, nie cieknie, jest super Jutro ciagniemy ciepla - bedzie juz mniej - bez kibelkow, bez zmywarki, bez pralki, lodowki, kranu zewnetrznego... Zdjec nie ma bo robic nie ma kto. Gosia zarobiona, ja brudny, Piotrek za smarkaty... moze jutro sie cos uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 25.05.2013 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Woda skonczona Zdjec nadal nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 25.05.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 ważne, że inwestor-wykonawca może z zadowoleniem popatrzeć na dobrze odwaloną robotę. a na zdjęcia poczekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 25.05.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Inwestorka ledwo zipie i nawet nie ma kiedy zdjęć zrobić, oby przeżyć do 13 czerwca...trzymajcie kciuki za moje egzaminy:yes:nooo chociaż z jeden kciuk więcej by się przydał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 25.05.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 gratuluje i kciuki oczywiscie trzymam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 25.05.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 No to dokładam swój A drugi w gratisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 27.05.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Ja też dokładam kciuki. Będę mocno trzymał ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 27.05.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 obowiązkowo ja też. pójdzie jak z płatka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 27.05.2013 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Sie tak nie ropedzajcie bo nikt Wam jeszcze nie powiedzial do kiedy te kciuki trzeba trzymac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts