Gosia_A 19.06.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Dzieki naszym kobitkom można bez uszczerbku na zdrowiu pracować na budowie, wszystkie skrawki, ścinki, odpady i śmieci w magiczny sposób znikaja z podłogi, czasami też narzędzia i potrzebne materiały nooo...wreszcie jakiś rozsądny głos w tej sprawie... ja powoli wracam do żywych, więc jest nadzieja, że jutro nadrobię zaległości zdjęciowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 19.06.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Ja rowniez Wam kibicuje i trzymam kciuki za sprawy zyciowo-budowlane Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 20.06.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 no dobra...ożyłam:lol2: uzupełniam dokumentację zdjęciową, chociaż szczerze pisząc - niezbyt wiele się zmieniło od ostatniej fotorelacji;) żeby nie było, że Antkowa zupełnie nic nie robi na budowie...w sobotę powiązała kabelki, aby Kierownik budowy się w nie nie wplątywał poza tym...dbam również o odpowiednią ilość potasu w organizmie Tomasza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 20.06.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 a co Kierownik robi w czasie wolnym? i na koniec zagadka: co to za jadalne kwiatki?rzecz jasna...z własnego ogródka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 20.06.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Hmmm.... no nie wiem a powiesz? Ja ostatnio na spacerze jadłam bratki bo ponoć też jadalne, te Twoje kwiatki lepsze? Bo bratki jakoś mnie nie urzekły Tak później myślałam że może chodzi o cmentarne a nie polne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 20.06.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Kwitko: bratki "cmentarne" to pewnie te ogrodowe;) też jadalne, ale myślę, że ogórecznik lekarski (z mojego zdjęcia) smaczniejszy...mamy mnóstwo jadalnych kwiatów, ale trzeba koniecznie pamiętać, że niektóre kwiaty są baardzo trujące (np. barwinek czy konwalia), za jakiś czas będzie można floksa też skubnąc, teraz już nasturcję większą... a...i pamiętajcie: to, co zjadamy z kalafiorów (czyli tzw. różę) to nie kwiat! w przeciwieństwie do brokuła... Edytowane 20 Czerwca 2013 przez Gosia_A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 20.06.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 ??? To jak kwitnie kalafior skoro nie tak? A bratki cmentarne to właśnie ogrodowe tylko u nas wszyscy je na cmentarzu sadzą i tak mi się kojarzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 20.06.2013 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Hmmm.... no nie wiem a powiesz? Ja ostatnio na spacerze jadłam bratki bo ponoć też jadalne, te Twoje kwiatki lepsze? Bo bratki jakoś mnie nie urzekły Tak później myślałam że może chodzi o cmentarne a nie polne? Bo polne bratki to sie jada z cukrem, a cmentarne z musztarda. Dopiery wtedy smakuja jak nalezy Koniecznie sprobuj. Bratki cmentrane czyli ogrodowe rosna wieksze bo maja zazwyczaj bardziej urodzajna ziemie... i dlatego wlasnie najlepiej smakuja z musztarda Edytowane 20 Czerwca 2013 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 20.06.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) ??? To jak kwitnie kalafior skoro nie tak? kwiatki ma takie żółte, małe, podobne do gorczycy polnej pojawiają się dopiero wtedy, gdy nie zbierzemy w odpowiednim czasie róży, jak się przyjrzysz blisko-z pewnością nie zauważysz tam żadnych kwiatków/pąków - to szczytowa część pędu, pokryta tkanką merystematyczną, ale niezróżnicowaną jeszcze, w przeciwieństwie do brokuła, u którego zjadamy tak naprawdę nierozwinięty kwiatostan:) to tak w skrócie;) no chyba, że ktoś lubi kwitnące kalafiory, ale nie sądzę...;P Edytowane 20 Czerwca 2013 przez Gosia_A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 22.06.2013 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Pod ponizszym linkiem moje pytanie dotyczace styropianu na posadzke. Gdyby ktos z zagladajacych tutaj byl zorientowany to bedzie dzwieczny za podpowiedzi http://forum.muratordom.pl/showthread.php?216546-EPS80-EPS100-a-moze-EPS200-pod-podlogowke&p=6021539#post6021539 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 22.06.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Podłogówka HmJa mam 9 cm styropianu termoorganiki do podłogi EPS100 na to poszło 7 cm wylewki. Jak na razie nie zauważyłem aby coś siadało We wrześniu robiona wylewka. Dokładnie to mam tak: folia + 5cm styro + 4cm styro + folia w kratkę + podłogówka + wylewka 7cm. Dylatacje sa ważne. Muszą być w progach i tam gdzie pomieszczenie ma więcej niż 5m oraz przy ścianach. Styro układany na zakładkę druga warstwa prostopadle do pierwszej. Daj EPS100 i śpij spokojnie przy 6 cm wylewki na siądzie ci to. Niektórzy daja 20cm styro i jest dobrze. Edit1: Co do pętli samej podłogówki to u nas kuchnia, jadalnia, salon i korytarz to ok 55 - 60m2 i mamy 1 pętle w kuchni i 1 w jadalni, w korytarzu sa 2 pętle bo długi i w salonie sa 2 pętleTo przestrzeń mamy zdylatowaną między kuchnią i jadalnią , między jadalnią i salonem, oraz jadalnią i korytarzem w korytarzu są dylatacje we wszelkich otworach drzwiowych do pomieszczeń Edit2: u nas paterówka więc 3 rozdzielacze. Kuchnia, jadalnia i połowa korytarza podłączone są do jednego a druga połowa korytarza i salon do innego rozdzielacza. Edit: Styro daj w kolejności 8 + 8 lub 6 + 10 grubszy zawsze na górę. Ja tego akurat nie wiedziałem. Edytowane 22 Czerwca 2013 przez rewo66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 23.06.2013 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Dzieki Przejrzalem sobie przykladowy projekt podeslany przez Asolta i jest mega profesjonalny. Wszytsko czego sie obawiam tam jest. Okreslony rodzaj styropianu, oznaczone miejsca dylatacji, rysunek jak ja wykonac, rozdzielacze gdzie i jakie, petle... wszystko wszytsko Jedno tylko mnie jeszcze martwi. Obecna podloga nie jest rowna. Jak poukladam na tym styropian to pewnie nie bedzie wszedzie lezal idealnie. Tzn nie jest to tak ze jest jakas kompletna porazka...no ale generalnie roznice w plaskosci siegaja pewnie 2-3 cm (tej glebokosci woda stala gnieniegdzie po deszczu puki nie bylo stropu:)) Czy to nie przeszkadza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 23.06.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Możesz podrównać 1-2 cm styropianem (bez problemu dostaniesz w markecie) albo wysypać dołki keramzytem, perlitem lub nawet piaskiem i na to dopiero styropian. Też mam ten problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 23.06.2013 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 A nie to az tak nie jest nierowne zeby dalo rade styropianem rownac:) to wyglada raczej tak ze mniej wiecej polowa salonu jest troche nizej niz druga polowa. W najglebszym miejscu to wychodzi ok 2cm, ale to jest taka niecka lagodna... Jakies mniejsze nieownosci to sobie zeszlifuje, czy wypelnie , ale taka globalna nierownosc to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 23.06.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Tomaszu u nas były wachnięcia 2-3 cm w salonie.. Marcin sam robił chudy z betoniarki i w jednym miejscu była spora niecka, mieliśmy 10cm styropianu i on troszkę podrównał a resztę zrobiła wylewka z miksokreta.. po prostu w niektórych miejscach jest 6cm a w innych 7-8 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 23.06.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 U mnie tak wygląda w dwóch pokojach na piętrze, jeden róg 2-3 cm niżej. Po rozmowie z panem od anhydrytu zdecydujemy jak i czy to wyrównać, w końcu anhydryt jest samopoziomujący, tyle że byłaby tam wtedy grubsza warstwa, a to bije po kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 23.06.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Jeśli nierówność jest po całości, nie brałbym sobie tego do serca- wyrównanie wylewką, najwyżej w jednym miejscu będzie grubsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 23.06.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Jeśli nierówność jest po całości, nie brałbym sobie tego do serca- wyrównanie wylewką, najwyżej w jednym miejscu będzie grubsza. Dokładnie U nas tez były takie miejsca co miały 2 cm róznicy. Kupiłem w hurtowni też paczkę styro o grubości 2cm i wykorzystałem w tych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolaB 25.06.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Tomaszu w projekcie TK 12 jest 15 cm styropianu i my tyle daliśmy tyle że w 4 warstwach. Styropian 2 cm i 3 cm jest elastyczny i dopasował się do nierówności chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 25.06.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Ja już po rozmowie z anhydrytem i tam gdzie mam podnieść po całości to 2-3 cm styropian, a tam gdzie są zagłębienia to wyrównać drobnym keramzytem, żeby styropian nie klawiszował. Ale to pod 5 cm anhydrytu, żeby nim nie wyrównywać. Miksokret jest grubszy, więc pewnie nie trzeba tak się bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts