Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej hop:) tygodniowa przerwa na budowie z przyczyn zdrowotno-estetycznych;)jutro mam zamiar znowu trochę chałupę naszą wysprzątać i podjechać po farbę/impregnat/lakier (?) do naszych słupów i krokwi...zastanawiam się jednak czy to dobry pomysł na teraz?jesienią mogę znowu nie mieć czasu...;) najlepiej pewnie zrobić to przed złożeniem dachu, no ale nie chcielibyśmy już go teraz rozbierać...;) jakieś sugestie?

Te słupy tak czy tak Ci zapaskudzą w trakcie dalszych etapów budowy, trzeba je będzie zabezpieczyć. Czy zabezpieczać już pomalowane, czy surowe i malować potem - nie ma chyba wielkiej różnicy. Swoje słupy (wewnętrzne co prawda) zabezpieczałem po prostu owijając je folią stretch, wystarczyło.

J.

Jarek.P dokładnie tak, jak napisałeś...wewnętrzne słupki z cegły też mamy owinięte stretchem, więc te też będzie trzeba przy robieniu elewacji,a zawsze są już zabezpieczone impregnatem, no i coś znowu do przodu...;)oczywiście nie skończyliśmy wczoraj, zresztą - na wyższych wysokościach i tak Tomasz maluje, bo ja wiecie - 2-3 stopnie i wymiękam...:bash: ale dla mnie to i tak niezły wyczyn-malować z 3 stopnia drabiny, kto wie - może jeszcze wyżej wejdę...

a czemu nizej? ja bym zalal na rowno. cokolwiek bedziecie potem mieli na scianach (w sensie warstwy nosnej) bedzie cieplejsze niz bloczki betonowe M6, wiec bedzie Wam mniej przemarzac sciana przy podlodze.

ewentualnie mozna by bylo wylac chudziaka na rowno a potem wymurowac jeszcze warstwe bloczkow M6 (12cm + 2cm zaprawy = 14cm).

inaczej nie mam pomyslu, ale mozecie podpytac WioleB - oni wlasnie tak ponizej zalewali posadzke na gruncie.

Mam pytanie do fachowca - mamy w tym tygodniu zalać chudziaka na gruncie. Oczywiście z gruchy. Nie zalewamy równo ze ścianami fundamentowymi, tylko ok 14cm niżej. Jak to zrobić, żeby wyszło równo? Jakieś deseczki ponabijać i wypoziomować na tych ścianach? Poradźcie.

oblukaj prolekt.

wszelkie zmiany w poziomach niosą za sobą zmiany wysokości ( kondygnacji, schodów ...)

po co te 14 cm niżej? więcej styro w podłogę? pasywny mam być? pasywny na fundamencie???

lej na gładko z bloczkami betonowymi... reszta sama wyjdzie w praniu:cool:

pozdro

NETbet'gładkość

fajny ten kominek. W takich chwilach to mi żal, że z niego zrezygnowaliśmy.... ale zaraz potem się cieszę, że nie będę musiała koło niego robić (ja z tych leniwo-wygodnickich jestem).

Przepraszam jeszcze raz za zaśmiecanie wątku w sprawie mojego chudziaka. Otóż mieliśmy zamiar na równo ze ścianami lać, ale po długich rozmowach z panią kierownik okazało się, że jeśli tak zrobimy, to do domu by nam wyszło jakieś 4-5 schodków i to samo z tarasu, a tak nie chcemy, bo nie.... i bo małe dzieci... i bo nie. Dlatego za jej sugestią obniżyliśmy tego chudziaka o 14cm (tyle się dało, bo kanaliza już leży) i nie będzie tyle schodów. wiem, że wysokość parteru mi się zmieni, ale czy 14cm to aż taka wielka różnica? Tym bardziej, że i tak będziemy podwieszać sufit w salonie. :) A co do styro, to w projekcie mamy 20 na posadzce, a my chcemy dać 12cm - wystarczy?

Łosiu i rewo66 a co do Tomasza...cóż ja mogę?Sam chciał to zrobić...nie zabraniam mu niczego, i tak by mnie nie posłuchał;)

cos tak czulej wlasnie ze mi tu dupe obrabiaja ;) uszy mnie podejrzanie piekly...

a z tym tesciowym dachem to mam taka anegdotke :)

zmieniamy u tesciow pokrycie dachu, byl eternit, bedzie traper T20 z Ruukki. kolega z pracy (syn dekarza, aktualnie student zaoczny i wspolpracownik) i ja.

wczoraj jestesmy na dachu, a jakis facet wola mnie z ulicy i pyta kiedy bym mial termin wolny bo ma 250m2 dachu do wymiany a ze podoba mu sie jak nam tu idzie to by nas chcial zatrudnic u siebie tez...

troche zdebialem, ale ogarnalem sie i zaczynam metnie tlumaczyc ze ja to tutaj mieszkam i ze z kolega razem, ze sami, ze nie zawodowo...

facet sie troche zmieszal... ale na chwile tylko bo uznal ze w sumie mu to nie przeszkadza i jak bysmy sie podjeli to on i tak jest zainteresowany :)

obsmialismy sie z tego z Leszkiem potem troche...

:)

wczoraj jestesmy na dachu, a jakis facet wola mnie z ulicy i pyta kiedy bym mial termin wolny bo ma 250m2 dachu do wymiany a ze podoba mu sie jak nam tu idzie to by nas chcial zatrudnic u siebie tez...

hehe, no to gratulacje :)

J. (z odrzuconymi ofertami robienia wykończeniówki, instalacji elektrycznej i alarmowej, układania glazury - wszystko na podobnych zasadach, jak u Ciebie :) )

hehe, no to gratulacje :)

J. (z odrzuconymi ofertami robienia wykończeniówki, instalacji elektrycznej i alarmowej, układania glazury - wszystko na podobnych zasadach, jak u Ciebie :) )

patrz ... a mnie nikt nie chciał "podnająć" ;)

chyba mam na czole jakieś znamię .... czteropakowe:lol:

albo mi źle z oczy patrzy...

albo .... u nas jest takie zadupiewo że nikt nie dociera .... tak... to najpewniej....;)

patrz ... a mnie nikt nie chciał "podnająć" ;)

chyba mam na czole jakieś znamię .... czteropakowe:lol:

albo mi źle z oczy patrzy...

albo .... u nas jest takie zadupiewo że nikt nie dociera .... tak... to najpewniej....;)

netbet, nie urażając nikogo, ciebie nikt nie chciał podnając, bo jak znają twoją wartość, to się bali, że ich na ciebie nie stać.... Zresztą kogo stać na wynajęcie człowieka-legendy... hehehe