hesperius 26.06.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Cronin podziwiam Twoja wiedze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 28.06.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 hej hop:) tygodniowa przerwa na budowie z przyczyn zdrowotno-estetycznych;)jutro mam zamiar znowu trochę chałupę naszą wysprzątać i podjechać po farbę/impregnat/lakier (?) do naszych słupów i krokwi...zastanawiam się jednak czy to dobry pomysł na teraz?jesienią mogę znowu nie mieć czasu... najlepiej pewnie zrobić to przed złożeniem dachu, no ale nie chcielibyśmy już go teraz rozbierać... jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 30.06.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 nikt się nie wypowiada...a my pomalowaliśmy już część słupów, ale nie jestem zadowolona:( jest zbyt ciemny, ale kupiliśmy wcześniej orzech i nie pokrywał zielonego...aaa buuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 30.06.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Te słupy tak czy tak Ci zapaskudzą w trakcie dalszych etapów budowy, trzeba je będzie zabezpieczyć. Czy zabezpieczać już pomalowane, czy surowe i malować potem - nie ma chyba wielkiej różnicy. Swoje słupy (wewnętrzne co prawda) zabezpieczałem po prostu owijając je folią stretch, wystarczyło. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 30.06.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Jarek.P dokładnie tak, jak napisałeś...wewnętrzne słupki z cegły też mamy owinięte stretchem, więc te też będzie trzeba przy robieniu elewacji,a zawsze są już zabezpieczone impregnatem, no i coś znowu do przodu...;)oczywiście nie skończyliśmy wczoraj, zresztą - na wyższych wysokościach i tak Tomasz maluje, bo ja wiecie - 2-3 stopnie i wymiękam... ale dla mnie to i tak niezły wyczyn-malować z 3 stopnia drabiny, kto wie - może jeszcze wyżej wejdę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 04.07.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 na budowie ostatnio niewiele się dzieje, ale za to dzisiaj Tomek przywiózł nasz KOMINEK:) zdjęcia będą wieczorem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 08.07.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Mam pytanie do fachowca - mamy w tym tygodniu zalać chudziaka na gruncie. Oczywiście z gruchy. Nie zalewamy równo ze ścianami fundamentowymi, tylko ok 14cm niżej. Jak to zrobić, żeby wyszło równo? Jakieś deseczki ponabijać i wypoziomować na tych ścianach? Poradźcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 08.07.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 gdzie ten kominek Gosia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 08.07.2013 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 a czemu nizej? ja bym zalal na rowno. cokolwiek bedziecie potem mieli na scianach (w sensie warstwy nosnej) bedzie cieplejsze niz bloczki betonowe M6, wiec bedzie Wam mniej przemarzac sciana przy podlodze. ewentualnie mozna by bylo wylac chudziaka na rowno a potem wymurowac jeszcze warstwe bloczkow M6 (12cm + 2cm zaprawy = 14cm). inaczej nie mam pomyslu, ale mozecie podpytac WioleB - oni wlasnie tak ponizej zalewali posadzke na gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 09.07.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 my mamy tak właśnie wylane. naniesiony był na ścianie poziom wylania chyba gwoździami i porozciągany sznurek. ale u nas zalewali z betoniarki. potem łatą równali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 09.07.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Mam pytanie do fachowca - mamy w tym tygodniu zalać chudziaka na gruncie. Oczywiście z gruchy. Nie zalewamy równo ze ścianami fundamentowymi, tylko ok 14cm niżej. Jak to zrobić, żeby wyszło równo? Jakieś deseczki ponabijać i wypoziomować na tych ścianach? Poradźcie. oblukaj prolekt. wszelkie zmiany w poziomach niosą za sobą zmiany wysokości ( kondygnacji, schodów ...) po co te 14 cm niżej? więcej styro w podłogę? pasywny mam być? pasywny na fundamencie??? lej na gładko z bloczkami betonowymi... reszta sama wyjdzie w praniu:cool: pozdro NETbet'gładkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 11.07.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 z lekkim poślizgiem wklejam zakupiony kominek-jest malusi, ale śliczny:) na budowie nic nowego się nie wydarzyło, bo Tomasz pochłonięty jest dachem rodziców, a ja...tradycyjnie - nauką (tak nawiasem pisząc proszę o ponowne trzymanie kciuków 25 lipca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łosiu 11.07.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Gratuluje kominka. Po wybudowaniu bryły domu, po tym jak dom rósł w oczach, takie własnie większe gabarytowo zakupy najbardziej chyba cieszą oczy A kciuki będe trzymał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 11.07.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Pilnuj by się Tomasz nie zajechał tak na dwa fronty działając. A kciuki tys byda trzymoł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 11.07.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Łosiu i rewo66 dziękuję za kciuki:) kominek bardzo cieszy:)a co do Tomasza...cóż ja mogę?Sam chciał to zrobić...nie zabraniam mu niczego, i tak by mnie nie posłuchał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 11.07.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 fajny ten kominek. W takich chwilach to mi żal, że z niego zrezygnowaliśmy.... ale zaraz potem się cieszę, że nie będę musiała koło niego robić (ja z tych leniwo-wygodnickich jestem). Przepraszam jeszcze raz za zaśmiecanie wątku w sprawie mojego chudziaka. Otóż mieliśmy zamiar na równo ze ścianami lać, ale po długich rozmowach z panią kierownik okazało się, że jeśli tak zrobimy, to do domu by nam wyszło jakieś 4-5 schodków i to samo z tarasu, a tak nie chcemy, bo nie.... i bo małe dzieci... i bo nie. Dlatego za jej sugestią obniżyliśmy tego chudziaka o 14cm (tyle się dało, bo kanaliza już leży) i nie będzie tyle schodów. wiem, że wysokość parteru mi się zmieni, ale czy 14cm to aż taka wielka różnica? Tym bardziej, że i tak będziemy podwieszać sufit w salonie. A co do styro, to w projekcie mamy 20 na posadzce, a my chcemy dać 12cm - wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 11.07.2013 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Łosiu i rewo66 a co do Tomasza...cóż ja mogę?Sam chciał to zrobić...nie zabraniam mu niczego, i tak by mnie nie posłuchał cos tak czulej wlasnie ze mi tu dupe obrabiaja uszy mnie podejrzanie piekly... a z tym tesciowym dachem to mam taka anegdotke zmieniamy u tesciow pokrycie dachu, byl eternit, bedzie traper T20 z Ruukki. kolega z pracy (syn dekarza, aktualnie student zaoczny i wspolpracownik) i ja. wczoraj jestesmy na dachu, a jakis facet wola mnie z ulicy i pyta kiedy bym mial termin wolny bo ma 250m2 dachu do wymiany a ze podoba mu sie jak nam tu idzie to by nas chcial zatrudnic u siebie tez... troche zdebialem, ale ogarnalem sie i zaczynam metnie tlumaczyc ze ja to tutaj mieszkam i ze z kolega razem, ze sami, ze nie zawodowo... facet sie troche zmieszal... ale na chwile tylko bo uznal ze w sumie mu to nie przeszkadza i jak bysmy sie podjeli to on i tak jest zainteresowany obsmialismy sie z tego z Leszkiem potem troche... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 11.07.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 wczoraj jestesmy na dachu, a jakis facet wola mnie z ulicy i pyta kiedy bym mial termin wolny bo ma 250m2 dachu do wymiany a ze podoba mu sie jak nam tu idzie to by nas chcial zatrudnic u siebie tez... hehe, no to gratulacje J. (z odrzuconymi ofertami robienia wykończeniówki, instalacji elektrycznej i alarmowej, układania glazury - wszystko na podobnych zasadach, jak u Ciebie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 11.07.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 hehe, no to gratulacje J. (z odrzuconymi ofertami robienia wykończeniówki, instalacji elektrycznej i alarmowej, układania glazury - wszystko na podobnych zasadach, jak u Ciebie ) patrz ... a mnie nikt nie chciał "podnająć" chyba mam na czole jakieś znamię .... czteropakowe:lol: albo mi źle z oczy patrzy... albo .... u nas jest takie zadupiewo że nikt nie dociera .... tak... to najpewniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 11.07.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 patrz ... a mnie nikt nie chciał "podnająć" chyba mam na czole jakieś znamię .... czteropakowe:lol: albo mi źle z oczy patrzy... albo .... u nas jest takie zadupiewo że nikt nie dociera .... tak... to najpewniej.... netbet, nie urażając nikogo, ciebie nikt nie chciał podnając, bo jak znają twoją wartość, to się bali, że ich na ciebie nie stać.... Zresztą kogo stać na wynajęcie człowieka-legendy... hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts