Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Stan kominka na wczoraj.

P7220238.JPG

Dzis pewnie bedzie juz objechany dookola.

Troche od dupy strony to wszytsko, bo zazwyczaj ludzie najpierw sie "wykanczaja" a na koncu robia zabudowe... no ale u nas potrzeba byla taka zeby zrobic troche od konca :)

Pierwsze 2,5 warstwy beda zatopione w posadzce.

Dzis zabieram sie za elektryfikacje poddasza... a nie chce mi sie tego robic ze strach... no ale samo sie nie zrobi... :)

Tomaszu czyżbyś ściany za kominkiem wyłożył wełną firerock z folią aluminiową? Pfe :p Nie lepiej było dać płyty izolacyjne krzemianowo - wapniowe. Wg mnie są bezpieczniejsze niż ta wełna, która po jakimś czasie się kruszy wraz z folią. ;)

Z przodu cegła szamotowa? Zatem mała akumulacja ciepełka :)

Czesc. To nie szamot. To Zendra recznie formowana z Cegielni Hoffmanowskiej w Krasniku, ta sama z ktorej sa slupki podpierajace HEB'a. Koszmarnie krzywa, przepiekna i jeszcze badziej koszmarnie twarda. Tniemy ja tarcza diamentowa do betonu i w porownaniu z bloczkami M6 czy klinkierem idzie to jak po grudzie... cos potwornego... na ma na tej budowie drugiego tak twardego materialu.

Welna to faktycznie Firerock, jednak osoby z ktorymi rozmawialem nie mialy zadnych uwag na jej temat (krytycznych), jest tansza niz plyty krzemionowe, zdecydowanie latwiej sie montuje a folia aluminiowa dziala jak ekran, odbija cieplo do srodka - czyli tam gdzie chce je miec :)

Dzis wieczorem beda foty juz zamknietego dookola wkladu:)

Edytowane przez Tomasz Antkowiak

Czesc.

nie planuje zadnej stalowej ramki, ale tez jej nie wykluczam gdyby okazala sie z jakis przyczyn niezbedna.

Wklad nie jest zlicowany z cegla, jest wpuszczony w glab o ok 15-20mm, stad wykonanie takiej ramki nie bylo by latwe (ale oczywiscie i nie niemozliwe:)).

Dzis musze wykonac pod sufitem komore dekompresyjna/izolacje sufitu i jak bede mial to gotowe to murujemy dalej :)

Kurcze gdybym to ja miał decydować to dorzuciłbym coś takiego

42eabcbda938b9275b091e7ed9d46234,6,19,0.jpg

W temacie kominkowym masz więcej fotek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?30120-KOMINKI-nasze-!!!&p=2769555&viewfull=1#post2769555

Może niekoniecznie tak wysoko nad wkładem, ale ma to swój plus bo ewentualną sadzę dużo łatwiej się zmyje, a z racji że jasną cegiełkę masz....

Edytowane przez dez

gratulować już czy wyniki potem?

wyniki są od razu:) eee tam gratulować...;) dobrze poszło, następny stres pod koniec września...

co do ramki przy kominku...to ja chyba też jestem "za" - właśnie ze względu na zabrudzenia, no ale nie będę się upierała, jeśli Małżonek nie uzna tego za konieczne:D

Pourlopowo witam :)

Skad miala by sie brac ta sadza czy smola czy cokolwiek innego na cegle? Bo chyba nie przez drzwiczki?! Gdyby cokolwiek mialo mi kopcic przez drzwiczki to nalezy wymienic uszczelke...

Jesli mialo by walic dymem do mieszkania przy otwarciu drzwiczek to cos nie halo z ciagiem w kominie...

W domu moich rodzicow kominek ma otwarte palenisko, wybudowany jest bez wkladu, z szamotu i oblozony piaskowcem - nigdy nie byl czyszczony.

U znajomych kominek (wklad) jest osadzony w bialej (no jakies tam ecru) scianie... nie jest okopcona...

Jedyny moment ewentualanie powodujący zabrudzenia ściany kominka to rozpalanie lub dokładanie drewienek w trakcie palenia :yes:

Ale mój kumpel uważa że taka zlekka pobrudzona sciana wokół drzwiczek też ma swój urok. Ja myslę że mu się poprostu niechce malować :lol2:

Słowo siłacz w pełni oddaje to zatrzymane w kadrze działanie Tomasza :yes:

Myslę że urlop udany to terozki do roboty :p

Jedyny moment ewentualanie powodujący zabrudzenia ściany kominka to rozpalanie lub dokładanie drewienek w trakcie palenia :yes:

Ale mój kumpel uważa że taka zlekka pobrudzona sciana wokół drzwiczek też ma swój urok. :p

Kumpel ma racje !

Kto widział prawdziwy , choć trochę nieosmolony kominek ?

znowu zaczyna się ruch na budowie, co mnie bardzo cieszy ;) Tomek wywija z kablami na pięterku, ja z szufelką i zmiotką próbuję opanować wszechobecny 'kurz'...pod koniec tygodnia jest szansa na zdjęcia dokończonego kominka

w najbliższych dniach zamawiamy też styropian pod podłogówkę, więc jest szansa, że zacznę coś pożytecznego robić na tej budowie (pomijam sprzątanie;))