Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

;)

Pytanie na sniadanie:

1. otwory na szafki podtynkowe na rozdzielacze do podlogowki i wogole inne otwory zwiazane z podlogowka to kiedy robiliscie? przed poukladaniem styropiany czy po?

2. czy na stropie pod styropian tez dawaliscie jakas hydroizolacje? znaczy sie folie jakas? czy na stropie to ma sens jakikolwiek wogole?

3. na podlodze na gruncie arkusze folii pod styropianem kleiliscie ze soba jakos? tasma klejaca bedzie wystarczajaca?

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

3. Gosia trenuje ciagniecie druta :D Dzis ciagnela druta w naszej przyszlej sypialni... jakkolwiek by to brzmialo ;) Z efektu jestem zadowolony... ;) No ale nie brnijmy dalej... mnie dopadla niemoc wiec Gosia kladla kabel do gniazd u nas... ;)

PRZEMILCZĘ wypowiedź mojego Małżonka...;) chociaż uściślając: nie jednego druta, a kilka...i z efektu ja również jestem zadowolona, jutro będzie powtórka z rozrywki:)

aaa...wszystkie paczki styropianu to wnieśliśmy do domu sami z najmłodszym Inwestorem, zanim Kierownik Inwestor wrócił z pracy...ale byłam z syna dumna!ledwo go było widać zza tych paczek, ale chciał pomagać mamie ;)

Edytowane przez Gosia_A

;)

Pytanie na sniadanie:

1. otwory na szafki podtynkowe na rozdzielacze do podlogowki i wogole inne otwory zwiazane z podlogowka to kiedy robiliscie? przed poukladaniem styropiany czy po?

2. czy na stropie pod styropian tez dawaliscie jakas hydroizolacje? znaczy sie folie jakas? czy na stropie to ma sens jakikolwiek wogole?

3. na podlodze na gruncie arkusze folii pod styropianem kleiliscie ze soba jakos? tasma klejaca bedzie wystarczajaca?

ad.1. łatwiej jest przed styro niz dłubać i w styro i w betonie (np przy stropie), ale jak wolisz

ad.2. na piętrze nie kładzie się izolacji pod styropian

ad.3. zdecydowanie tak, ta folia ma być szczelna, są zbrojone szare taśmy

Miłej zabawy :) jak ja się cieszę że mam to za sobą...

Ja tak jak cronin:

1) lepiej teraz, po co potem sobie śmiecić. I tak pewnie o czymś zapomnicie ;), ale to będzie zawsze mniej niż zostawienie całego dużego kucia na potem.

2) uznałam, że to bez sensu (na chłopski rozum, bez pomocy forum ;)) i nie dałam

3) tak, trzeba pokleić - choć ja nie używałam do tego tej specjalnej zbrojonej, tylko mocnej zdobycznej. Ale dawałam duże zakłady.

http://image.ceneo.pl/data/products/15699991/i-sandstone-antracyt-lapp-29-7x59-7.jpg taki gres jest w castoramie za 55 zł/m2 i baaardzo podobny techniczny za 26 zł/ m2 też się nad tym technicznym zastanawiam :)) Ciemna podłoga z tym szamotem mogłay ładnei współgrać.

plusultra: dzięki:) ale raczej nastawiam się na jasną podłogę...chociaż do niej jeszcze sporo czasu, więc kto wie, co mi przyjdzie do głowy...

Koniec dlugiego weekendu...

Troche szarpnelismy, podciagnalm komin w lazience, postawilem sciany prysznica, przygotowalem otwory na szafki rozdzielaczone oraz wszystkie dziury w scianach i stropie... Gosia wysprzatala tam gdzie bylo mozna...

Ale co najwazniejsze... przyszly od ASOLT'a obliczenia OZC naszego domku i projekt podlogowki :D

No i co? No i jest fajnie :D Wyniki sa dobre, tak mysle, chciaz co ja sie tam znam ;) Ale ASOLT sie zna i mowi ze jest niezle :D HA!

Na podlogowke wychodzi nam 750 metrow rurki... w sumie na 153 m2 powierzchni domu. Calkowita moc potrzebna na CO to wg wyliczen raptem 4,9 kW + 1kW na potrzeby CWU...

Roczne zapotrzebowanie na cieplo wynosi 52,4 kWh/m2/rok...

Mam nadzieje ze przelozy sie to nam na rachunki za gaz w przyszlosci :D

PS. ktos podpowie jak rozwijac rurke PEX z rolki 200m ?

Laluś lepiej tys nie bo dziś takie czasy że i on może obcasami dziury w styro porobić :D

Yyyyy.... tak... masz rację, lepiej nie :bash:

J. (świeżo po przypadkowym obejrzeniu relacji z zakończenia Festiwalu Piosenki Radz... tfu! Rosyjskiej w ZG. Kto nieświadom, niech sobie wpisze w gógla personalia zwycięzcy: Michał Szpak, przejdzie na zdjęcia i... i OSTRZEGAM, świat już nigdy nie będzie taki sam...)

dzisiaj miałam mój kolejny pierwszy raz - tym razem klejenia bloczków...no i niestety nie było zbyt różowo...Kierownik Inwestor jest bardzo wymagający, według niego nie bardzo trzymałam piony i czasami musiał do-puknąć tu i tam, aby było lepiej...więc poszłam robić kolację (ta chyba mu smakowała, ba - nawet do pracy mu uszykowałam - spróbowałby się nie cieszyć...;))

Nie zabieram głosu na temat Lalusiów w obcasach, ale o pexie z rolki 200 m się wypowiem:

we 2 osoby idzie dobrze - rolka sobie leży, ta silniejsza osoba odwija po dużym kawale (parę okręgów) i na bieżąco dogina do potrzebnego kształtu, a ta słabsza podąża za nią na kolanach i wbija spinki (jeśli nie ma takera, bo zasknerzyła ;)). Cały dowcip polega na tym, że zwój powinien leżeć poza polem, na którym się układa - nie trzeba go co chwilę przenosić.