Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

E to u mnie Master po prostu turlał po podłodze cały krąg PEXa, rozwijając go od razu do potrzebnego kształtu. Slave za nim na kolanach podążał i wbijał spinki, jednocześnie podtrzymując całość na zakrętach, bo wtedy, jak krąg na zakręcie w poślizg wpadał, całość miała tendencję do usamodzielniania się :)

J.

Yyyyy.... tak... masz rację, lepiej nie :bash:

J. (świeżo po przypadkowym obejrzeniu relacji z zakończenia Festiwalu Piosenki Radz... tfu! Rosyjskiej w ZG. Kto nieświadom, niech sobie wpisze w gógla personalia zwycięzcy: Michał Szpak, przejdzie na zdjęcia i... i OSTRZEGAM, świat już nigdy nie będzie taki sam...)

Jarek, ale nie pomyslalem chyba czegos w stylu "kto takiej fajnej lasce dal na imie Michal?"... no mam nadzieje ze nie... ;)

Ja tylko odnośnie takera, bo my kupiliśmy i szybciutko odsprzedaliśmy, sprzęt capricorna miał być super ( i był na filmiku), a w rzeczywistości wyginał szpilki i do d... był. Osobiście polecam sposób Kocurkowej tyle że ja dobijałam szpilki młotkiem a nie ręką :) A rurę rozwijaliśmy z kręgu leżącego na podłodze ale to gorszy sposób, bo się wygina. Lepszy jest sposób na osiłka rozwijającego krąg po podłodze, bo rura się nie unosi później.

Jak znajdziesz taker wbudowany w szpilki smerfetki to będzie najlepsza opcja :)

Kupilismy wlasnie reszte gratow do podlogowki...

800 metrow PEXa Wavin, 2 rozdzielacze z rotametrami, glowicami termostatycznymi, zespolem automatycznego odpowietrznika i spustu - 6 oraz 9 sekcji, szafki podtynkowe do tego, PEX fi 25 do zasilania rozdzielaczy i zlaczki do tego...

Czemu to wszystko takie drogie ? :/

Obliczenia OZC oraz projekt podlogowki robil forumowy guru ASOLT. Projekt jest naprawde obszerny i profesjonalnie zrobiony. Kazde pomieszczenie ma wyliczona dokladna ilosc ciepla jaka trzeba dostarczyc i do tego zaprojektowany grzejnik z pewnym naddatkiem. Generalnie to jest powazny projekt budowlano-wykonawczy ogrzewania CO :)

NA parterze jest lacznie 8 plyt podlogowki + drabinka w lazience:

1. kotlownia

2. lazienka

3.lazienka drabinka

4. pokoj do pracy

5. salon

6. jadalnia

7. kuchnia

8. korytarz

9. sień

na gorze 6 petli:

1. sypilania 1

2. sypialnia 2

3. sypilania 3

4. korytarz

5. lazienka

6. lazienka drabinka

kazda z petli z regulatorem przeplywu i glowica termostatyczna, dlugosci rozne, rozstawy rurek bardzo rozne

2 pomieszczenia pozostaja bez ogrzewania zupelnie: garderoba na poddaszu oraz spizarnia przy kuchni (na pierwszej stronie dziennika sa rzuty, mozna zerknac jak to wyglada)

styropianu idzie 15 cm na dole i budzetowo 2cm na gorze

A gdzie będą rozdzielacze? Bo jeśli np w kotłowni na dole, to może się okazać, że oddzielna pętla dla tego pomieszczenia jest bez sensu, bo i tak zejdą się tam wszystkie zasilania i powroty, więc podłoga będzie pokryta rurkami, może nawet gęściej niż planowo.

U nas w ten sposób odpadły osobne pętle właśnie na pomieszczenia z rozdzielaczami oraz na korytarze - same rurki idące do innych pomieszczeń pokryły ich powierzchnie w wystarczających rozstawach, a długości pętli nie ucierpiały na tym, najdłuższa ma chyba ponad 70m.

Zbyt malo sie nad tym znam aby poprawiac osobe ktora zajmuje sie tym na codzien i z tego zyje:) Tym bardziej ze projekt popiera stosownymi obliczeniami a nie robi go "na pale" jak ponad polowa firm ktore ukladaja ogrzewanie podlogowe :)

Rozdzielacz dolny bedzie pod schodami - prawie w centralnym punkcie parteru, rozdzielacz gorny w naszej sypialni (sypialnia 1) tuz przy drzwiach na korytarz - w mozliwie najbardziej centralnym punkcie poddasza mozliwie najmniej oddalonym od pionu zasilajacego z kotlowni.

Wrocolem dopiero z budowy wiec jestem brudny jak swiania, ale jak sie ogarne to usiade do AutoCada i zrobie jakies JPG'i z rzutami kondygnacji.

Ej, ale ja i cronin też miałyśmy obliczone, a nie na pałę. Zresztą cronin ma właśnie podłogówkę od asolta. Po prostu na papierze to jedno, a w praktyce wyszło inaczej :) Rozstawy są zachowane, obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło pokryte - tylko ja na przykład połączyłam sobie (lub podzieliłam) niektóre fragmenty podłóg w ten sposób, żeby nie było sytuacji, że jedna pętla ma 20m, a inna 120. A robiąc każde pomieszczenie osobno, tak może wyjść.

Broń Boże nie podważam niczyich kompetencji, tylko stwierdzam, że można to trochę uprościć, jeśli robi się samemu :) Nie naruszając tego, co wyszło z obliczeń, podkreślam.

Hehehehe, zle mnie zrozumialas :) Osoby ktore robia to same zazwyczaj maja wszytsko dopiete na ostatni guzik, przemyslale i optymalne. Mialem na mysli FIRMY ktore to robia uslugowo. Ot dla przykladu zapytalem lokalna firme o wycene wykonania podlogowki u nas, robocizna + material bez wylania posadzki i bez zakupu styropianu (ale z poukladaniem). Odpowiedz: 30 tysiecy (trzydziesci tysiecy k...rwa!). Zapytalem czy w cenie jest obliczenie OZC dla wszytskich pomieszczen i projekt: Odpowiedz: nieno wiesz pan, tyle sie tego robi ze to projekt niepotrzebny, to sie uklada tak samo zawsze przeciez, chyba ze pan chce to sie da gesciej i bedzie git.

I teraz bedac bogatym inwestorem ignorantem bym to pewnie lyknal, przyklepal a potem placil do konca zycia za gaz jakies chore sumy, bo przeciez to "musi kosztowac"...

Sek w tym ze wcale nie musi. Tylko trzeba podejs do tego z glowa.

U Was sytuacja jest ciut inna bo Ty sama sie w to wgryzlas, obliczylas i zaprojektowalas. Ja uznalem ze nie mam czasu ani ochoty uczyc sie kolejnej rzeczy. W tym wypadku chce byc tylko tempym wykonawca projektu (przekolorowuje ciut;)). a skoro tak, to musze komus zaufac ze zrobi ten projekt dobrze... a jesli tak to kto jak nie Asolt? :)

Kolejna kwestia jest ze w naszym domu powstala "cwierc" inteligentna instalacja elektryczna. Rozdzial podlogowki na pomieszczenia daje mi mozliwosc sterowania nia precyzyjnie (jesli kiedys zarobimy na elekryczne zawory:)) a jako automatyka cieszy mnie to niezmiernie :)