Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Asia i Maciek budują TK30 - energooszczędny nieenergooszczędnie...

Recommended Posts

Asia i Maciek budują TK30 - energooszczędny nieenergooszczędnie...

Wiem jak ważną i potrzebną dla innych użytkowników forum i nie tylko jest dziennik budowy. Mimo, że nie nasz, pozwala nauczyć się jak sprawić by budowa naszego wymarzonego nie była drogą przez mękę. Postanowiłem podzielić się z Wami naszymi doświadczeniami. Postaram się, w miarę możliwości, systematycznie uzupełniać galerię i wpisy.

Może najpierw coś o nas:

Asia - moja kochana żonka

Maciek - ja

Nadia - 13.07.2008

Albert - 15.09.2012

Budujemy TK30 w małej miejscowości położonej u stóp Beskidu Śląskiego.

Budynek posadowiony zostanie na energooszczędnej płycie fundamentowej ale może o tym w swoim czasie...:wiggle:

Edytowane przez desperadomn
zmiana stanu ilościowego rodzinki;-)

• Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam damy:-)

Późno już więc nie będę się rozpisywał.

Zacząć budowę mamy zamiar wiosną, bliżej określonego terminu jeszcze nie ma...ale wkrótce.

Odnośnie zmian, likwidujemy łazienkę przy sypialni na rzecz garderoby, w schowku kibelek z przysznicem, komin zewnętrzny też odpada. Zamiana spiżarni z kotłownią, do tego zmiany kosmetyczne typu wielkość i ilość okien. To chyba na tyle...do końca budowy daleko, przecież jeszcze nie zaczęliśmy:-) Dużo więc jeszcze może się zmienić...

Pozdrawiam

Może coś nowego skrobnę...

Działka pierwotnie miała około 5tys m2. Należała do teściów, została podzielona na dwie: naszą troszkę ponad 2900m2 i szwagrową około 2100m2. Dostaliśmy ją w prezencie. Przy drodze stoi narozny słup 110v więc część działki jest to strefa ograniczonej zabudowy. Żeby wykorzystać te niedogodności postanowiliśmy,że z tej właśnie strony zrobimy drogę dojazdową do naszej działki. Widać to na fotce nr 2. zamieszczonej wyżej.

Oglądaliśmy mnóstwo projektów, z czego kilka było naszymi faworytami. Długo nie mogliśmy zdecydować się na ten jedyny. Okazało się,że szwagier z żoną prawdopodobnie wybiorą TK30. Był on wśród naszych faworytów więc postanowiliśmy,że wybudujemy takie same domy. Będą obok siebie i chyba fajnie będzie to wyglądać.

Okres zimowy, to czas wzmożonego przeszukiwania ofert na materiały no i szukanie odpowiedniego wykonawcy. Część prac będę chciał wykonać sam ale niestety prawie cały ssz to temat narazie ponad moje siły. Mam w planach wybudowanie energooszczędnej płyty fundamentowej. Jeśli uda mi się zorganizować grupkę ludzi gotowych pomóc mi przy tym przedsięwzięciu to temat jak najbardziej do ogarnięcia. Zobaczymy...

Następny post to będzie KOSZTORYS, który będę edytował wraz z postępem prac.

.....

Okres zimowy, to czas wzmożonego przeszukiwania ofert na materiały no i szukanie odpowiedniego wykonawcy. Część prac będę chciał wykonać sam ale niestety prawie cały ssz to temat narazie ponad moje siły. Mam w planach wybudowanie energooszczędnej płyty fundamentowej. Jeśli uda mi się zorganizować grupkę ludzi gotowych pomóc mi przy tym przedsięwzięciu to temat jak najbardziej do ogarnięcia. Zobaczymy...

to i ja sie przywitam

będę uważnie przyglądał się postępom ;)

co do płyty nie przejmuj się - dasz rade - jeszcze rok temu też byłem ZIELONY i płytę zrobiłem sam - nikt z FM mi nie pomagał ;)

oczywiście prace typu zbrojenie i betonowanie robiła już firma która później murowała

ale to z perspektywy czasu oceniam że też jest do zrobienia

SSZ jeszcze nie mam ale sam wiele przy budowie dłubie w miarę możliwości ..

wszystko tylko zależy od ilości wolnego czasu ... teraz będzie ocieplenie poddasza

powodzenia

Edytowane przez R&K

Witaj R&K. O wiedzę teoretyczną odnośnie płyty się nie martwię, jeśli chodzi o praktykę...zawsze musi być ten pierwszy raz...W moim przypadku, sytuacja troszkę bardziej skomplikowana bo budować się będziemy w stronach mojej żony...jakieś 500km na południe ode mnie:-) Trudniej będzie mi znaleźć solidnych rąk do pracy, no chyba że zaproponuje moim ziomkom nietypową formę spędzenia urlopu..heheh. Narazie się tym nie martwię w każdym razie nie mam zamiaru płacić za zrobienie płyty jak za "zboże". Pozdrawiam Edytowane przez desperadomn

Kolega Konrad nie zrozumiał. Budować się będziemy na śląsku czyli w rodzinnych stronach mojej żony. Do Kolbuszowej :-) aż tak daleko nie jest ale i nie super blisko. Jak już pisałem, wykonaniem płyty będę się martwił później. Nie omieszkam zaprosić w Beskid...

PS. powodzenia w ocieplaniu poddasza (nie zapomnij o masce). Pozdrawiam

No właśnie. Z tym,że miejscowość z mojego profilu to miejsce gdzie będzie stał nasz domek. Tropiciel z Ciebie niezły..hehe ale troszkę się zapędziłeś. Żeby było jasne, pochodzę z wielkopolski ale budować będziemy się na śląsku czyli u mojej żonki. A to już nie tak daleko....

Witaj Macku, my sie juz nieco znamy z innego profilu PAnia, jestem juz jakis czas też zarejestrowana na muratorze, ale tym razem Ciebie podziwiam za wytrwałośc i siły w przebiciu tego mało uczęszcanego forum dotyczącego"NASZEGO" domku TK30. A można wiedziec z jakiego rejonu wielkopolski pochodzisz? bo my też budujemy si e w moich rejonach, a mąż mój też tak jak Ty pochodzi z Wielkopolski.

Jak udac Ci sie rozkręcic na tej stronce to też obiecuję bywac częsciej.

pozdr. ze Świnoujścia Ania i Paweł.