Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Asia i Maciek budują TK30 - energooszczędny nieenergooszczędnie...

Recommended Posts

Witam skoro dom ma byc energooszczedny dopatrzylem sie paru uchybien mianowicie: zastosowany strop zelbetowy jest najgorszym z mozliwych rozwiazan pod wzgledem izolacyjnosci termicznej, cieplo bedzie ladnie uciekalo poprzez wieniec, lepszy by byl i pewnie tanszy teriva. Poniewaz nie zatopiono w plycie fundamentowej chociaz kilku petli ogrzewania podlogowego nie bedzie mozliwosci odpowiedniego wygrzania plyty i odparowania nadmiaru wilgoci...co znaczaco zwiekszy jej przewodnosc cieplna. Dziekuje za uwage.:mad: Edytowane przez WVIP

• Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam skoro dom ma byc energooszczedny dopatrzylem sie paru uchybien mianowicie: zastosowany strop zelbetowy jest najgorszym z mozliwych rozwiazan pod wzgledem izolacyjnosci termicznej, cieplo bedzie ladnie uciekalo poprzez wieniec, lepszy by byl i pewnie tanszy teriva. Poniewaz nie zatopiono w plycie fundamentowej chociaz kilku petli ogrzewania podlogowego nie bedzie mozliwosci odpowiedniego wygrzania plyty i odparowania nadmiaru wilgoci...co znaczaco zwiekszy jej przewodnosc cieplna. Dziekuje za uwage.:mad:

Dziękuję "ekspercie " za cenne uwagi;-)

Gratuluję Małego inwestora ! Prześliczne masz dzieci

Narazie to nie Inwestor tylko....Głodomor;-)

Edytowane przez desperadomn

Witaj desperadomn, podglądam Twoje poczynania, więc pora się ujawnić. Gratulacje nowego Inwestora-Głodomora, gratki za postępy na budowie. Ja tez będę płytowa tymi ręcami, więc każdy dziennik z płytą jest wielkim wsparciem. Życzę powodzenia w dalszych pracach i obiecuję pomagać jak będę umiała.

Hej Ahya.

Pamiętam jak zacząłem interesować się tematem płyt, "przeryłem" między innymi to forum. Najwięcej jednak można dowiedzieć się podglądając dzienniki budowy tych co ten etap mają już za sobą. Z mojego doświadczenia dodam, że najbardziej pracochłonnym etapem jest przygotowanie samej podbudowy(chyba,że ma się dostęp do odpowiedniego sprzętu za rozsądne pieniądze). Potem to już była "zabawa" - czasochłonna aczkolwiek nie wymagająca końskiego zdrowia. Jeśli masz jakieś pytania, śmiało...

Z zainteresowaniem będę śledził Twój dziennik, o ile masz zamiar go założyć...

Pozdrawiam;-)

Oczywiście, że dziennik będzie. I dla mnie i dla innych, bo skoro człowiek bazuje na doświadczeniach innych i z nich się uczy, to powinien się odwdzięczyć i dać coś od siebie. A nuż jakieś moje rozwiązania staną się pomocą dla innych inwestorów.

Domyślam się, że podbudowa to będzie jazda, szczególnie że chcę trochę pidgeonowego proszku wykorzystać, zwłaszcza na krawędziach i obsypać nim opaskę. Ale jak widać po dzienniku Konrada i własnymi ręcami z pomoca rodzinki i przyjaciół da się zrobić.

Pozdrawiam i czekam na dalsze postępy.

• 2 weeks później...

Coś tam u nas się dzieje. Ekipa zdemontowała stemple i szalunek. Jakos tak więcej miejsca się zrobiło;-)

http://imageshack.us/a/img521/9468/budowa5037.jpg

http://imageshack.us/a/img825/80/budowa5097.jpg

http://imageshack.us/a/img543/525/budowa5039.jpg

Przy okazji:

STEMPLE BUDOWLANE SPRZEDAM;-) - kontakt na priv

Kto wie jak to jest na budowie gdy inwestora nie ma na miejscu?

Tak:

http://imageshack.us/a/img841/3188/budowa5044.jpg

Okno w łazience przesunięte o około 60cm - wyszło szydło jak zaczęli ścianki działowe stawiać!!! Odbieram telefon od teścia "trzeba będzie ściankę między łazienką a wiatrołapem przesunąć??!!!:jawdrop::jawdrop::jawdrop::bash::bash::bash::bash::evil::evil::evil:

Podobno o około 30cm bo jak zrobią wg projektu to chodzi w okno... KU...WA!!! Sprawdzam...no tak....zamiast zrobić sciankę 120...tak jak w projekcie zmian, zrobili 60!!! Niestety ale musieli poprawić...właśnie tak zrobili;-)

http://imageshack.us/a/img27/3604/budowa5093.jpg

Kolejna interwencja no i wkońcu wygląda tak jak być powinno...

http://imageshack.us/a/img10/4803/budowa5049.jpg

• 3 weeks później...
Hej Maćku, widzę dzieje się u Ciebie :) A budowlańców to trzeba pilnować na każdym kroku, bo potem takie babole wychodzą, ech ciekawe co mnie czeka. Salon jest WIELKI! :) Ale imprezy można tam będzie zrobić. Świetne fixy :D U kogo można taki design kupić :p Pozdrawiam i czekamy na dalsze fotki i postępy, choć wiem że teraz zima idzie to i z pracami ciężko.

• 3 months później...
Zima Panie! Zima;-)

U nas tak dowaliło w ostatnie dwa dni, że ciężko się chodzi, a ja już jedną nogą witałem wiosnę - nawet rowerek przygotowany był do startu heheh ;)

A co u was Sylwo, na NC słabiutko?

Jak to na NC - rynek spekulacji heheh

nie jestem już w radzie więc nie zaglądam tam za czesto nawet...

BTW polubiłbyś moją stronkę na FB;-)

teraz już tak, bo przegapiłem wcześniej ;) A co Ty z tym zrobisz jak przyjdzie pora wracać do wybudowanego domku ?

Zaglądasz czasem do brygady NF ? :D

Pozdro :)

• 5 months później...
  • 1 month później...