Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Asia i Maciek budują TK30 - energooszczędny nieenergooszczędnie...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak, Konrad juz praktycznie konczy wiec teraz edukowac technicznie moge sie tutaj :p

Kwestia plyty. Maciek, masz w projekcie sciany postawione na brzegu plyty. Na zdjeciach sciany sa cofniete o kilka centymetrow. Dlaczego? Pisales wczesniej, ze na scianach bedzie przynajmniej 20 cm izolacji. Plyta zaizolowana jest rowniez 20 cm (?). Chodzilo o zlicowanie obu izolacji a moze kwestia bezpieczenstwa przy ewentualnym przesunieciu scian przy deformacji gruntu? A moze czegos nie doczytalem.

No tak, Konrad juz praktycznie konczy wiec teraz edukowac technicznie moge sie tutaj :p

Kwestia plyty. Maciek, masz w projekcie sciany postawione na brzegu plyty. Na zdjeciach sciany sa cofniete o kilka centymetrow. Dlaczego? Pisales wczesniej, ze na scianach bedzie przynajmniej 20 cm izolacji. Plyta zaizolowana jest rowniez 20 cm (?). Chodzilo o zlicowanie obu izolacji a moze kwestia bezpieczenstwa przy ewentualnym przesunieciu scian przy deformacji gruntu? A moze czegos nie doczytalem.

Hej. U nas wygląda to tak,że cokoły są od wewnątrz ścięte ku górze. dlatego wygląda to tak jakby ściana była cofnięta tylko o kilka cm. Tak naprawdę płytę robiliśmy odnosząc się do osi ścian i ściany teraz murowane są oczywiście wg tych samych osi. Biorąc pod uwagę to, że nie ma zbyt grubej warstwy ocieplenia jeśli chodzi o cokoły - przy ocieplaniu ścian, pierwszą warstwę (odpowiednio dociętą nałożę na wystającą część cokołu np jakieś 15-20cm) To chyba powinno wystarczająco poprawić izolację płyty.

U nas jest kilka ścian nośnych biegnących wewnątrz więc obciążenia przenoszone będą równiesz na środek płyty. Dodatkowo konstrukcja dachu jest tak zaprojektowana,że nie przenosi obciążeń tylko na wieniec ale także na dwa słupy wewnątrz.

No i nie mam uziemienia;-) i 110kV niedaleko...

Wekto ... trzeba ciągle śledzić i podpatrywać - zanim się wybudujesz mój dom będzie już "przestarzały" a każdy nowo wybudowany będzie lepszy ;)

Oczywisce masz racje jednak zalozenia sie nie zmieniaja. Energia jaka by nie byla bedzie drozala wiec trzeba ja szanowac. Lepsze materialy, troche inna technika ale wszystko sprowadzac bedzie sie do tego samego. Ma byc tanio w budowie i utrzymaniu, ekologicznie (tutaj bedzie roslo znaczenie wlasnie tego elementu) no ale jak najwygodniej dla mieszkancow.

Ciagle sie cos zmienia dlatego na razie w mojej koncepcji wylecialy panele sloneczne ale coraz wiecej grzebie w poszukiwaniu paneli fotowoltaicznych. Nie zawracalbym sobie tym glowy (niewielka sprawnosc) gdyby nie plany zmian w prawie i ulatwienie odsprzedazy "wyprodukowanej" energii. Moze do czasu mojej budowy panele hybrydowe beda w normalnej cenie? Podobnie dofinansowanie 40 tysiecy spowoduje, ze wiecej ludzi zainteresuje sie pasywnoscia budynku. Ostatnio duzo dal mi do myslenia artykul nt. stolarki okiennej a dokladniej zroznicowania okien w zaleznosci od sciany na ktorej beda. Do tej pory myslalem aby dac maksymalnie energooszczedne (no i drogie). Wszedzie. No ale przy poludniowej scianie ktora chce przeszklic bardzo mocno dam chyba o wiele slabsze (2 szyby) ale za to przeszkleniami o wysokim g. Tak aby zyski sloneczne byly jak najwieksze. Zreszta... koncepcja w mojej glowie (i przy okazji powoli zapisywana) ciagle sie zmienia.

Konrad, budujac swoj dom i tak zrobiles wszystko najlepiej jak mozna bylo w tym momencie. Nie slyszalem o izolacji plyty wiekszej niz 30 cm XPSem albo o wiekszej izolacji scian niz tez 30 cm i to grafitem (plus technika). Tak wiec spokojnie, Twoj dom nie bedzie przestarzaly jeszcze przez spokojnie kilkanascie lat :). No chyba, ze nie bedzie spelnial wymagan UE bo niby od 2020 roku wszystkie nowe budynki powinny byc budowane jako pasywne.

Maciek, staram sie jakos to sobie wyobrazic co napisales i hmmm.. mam chyba za slaba wyobraznie. Masz gdzies jakis szkic tego co i jak ma byc w okolicach styku sciany z plyta :) ?

Wekto - ja przyjąłem zasadę - nie dajmy się zwariować. Z budowaniem jest mniej więcej jak z kupowaniem laptopa - za pół roku to co dla Ciebie było nowością, będzie normalnością. Za rok zaczniesz się zastanawiać dlaczego nie zrobiłeś inaczej przecież to było takie oczywiste....

Mój plan jest taki:

http://img341.imageshack.us/img341/4243/przekrjpytyaazizolacjsc.jpg

Mam nadzieję, że odpowiednio podziałałem na Twoją wyobraźnię;-)

Pozdr....

Nie mam nic przeciwko. Wzgledna nowoscia sa rozwiazania 5 kWh/m2/rok. Troche pobiegam na biezni, zona obiad ugotuje i juz mam nagrzany dom na caly dzien ;p. Jak zrobimy impreze z wieksza iloscia osob to juz bede musial gdzies magazynowac nadmiar ciepla z zyskow.

Ogolnie ciekawe zalozenia podaja w ŁD w cyklu opisujacym Autonomiczny Dom Dostepny.

Wracajac jednak na ziemie a raczej grunt. Od razu widac to o czym mi pisales w jakims innym temacie. Masz plyte na gruncie czyli poziom zero podniesiony o 40 cm. Tez tego potrzebuje. Ocieplenie spokojnie przykryje i wyeliminuje ten mostek na styku sciany i plyty. Przy okazji... ocieplenie w 2 warstwach? Byloby latwiej zrobic ten zaklad na plyte. Dzieki za rysunek :)

Ocieplenie spokojnie przykryje i wyeliminuje ten mostek na styku sciany i plyty. Przy okazji... ocieplenie w 2 warstwach? Byloby latwiej zrobic ten zaklad na plyte. Dzieki za rysunek :)

Jeżeli już to tylko pierwszy rząd w dwóch warstwach. Chociaż nie wydaje mi się żeby jakoś super mniej pracy dzięki temu było. Raczej obstaję przy tym żeby odpowiednio dociąć gruby styropian. Ocieplenie planuję frezowanym ale zanim do tego momentu dojdziemy to się wszystko może zmienić.

PS. Czekamy na link w stopce do waszego Dziennika Budowy;-):wiggle:

Stan na dzień 15.07.2012

Mieliśmy na budowie "inspekcję" - w drodze powrotnej z urlopu w Zakopanem - moja mama, jej siostra z mężem i mój brat.

Co prawda byli tylko kilka godzin (szkoda,że nas tam nie było) ale bardzo zadowoleni z wycieczki;-)

http://img801.imageshack.us/img801/3608/p1030271c.jpg

http://img10.imageshack.us/img10/116/p1030273wf.jpg

http://img405.imageshack.us/img405/2023/p1030276o.jpg