Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pas drogowy

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie do bardziej doświadczonych.

Czy te drzewka w czerwonym prostokącie należą do drogi (do pasa drogi)? Jest to droga powiatowa z chodnikiem a owe drzewka rosą za chodnikiem.

http://img641.imageshack.us/img641/8861/obrazmm.jpg

Dzięki za pomoc i odpowiedzi.

Roman

Edytowane przez Rome

Ustawa o drogach publicznych w ten sposób definiuje pojęcie pasa drogowego: „Droga lub pas drogowy – wydzielony pas terenu, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów oraz do ruchu pieszych wraz z leżącymi w jego ciągu obiektami inżynierskimi, placami, zatokami postojowymi oraz znajdującymi się w wydzielonym pasie terenu chodnikami, ścieżkami rowerowymi, drogami zbiorczymi, drzewami i krzewami oraz urządzeniami technicznymi związanymi z prowadzeniem i zabezpieczeniem ruchu.” (Art. 4 ust.1 pkt.1)

Ustawa o drogach publicznych w ten sposób definiuje pojęcie pasa drogowego: „Droga lub pas drogowy – wydzielony pas terenu, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów oraz do ruchu pieszych wraz z leżącymi w jego ciągu obiektami inżynierskimi, placami, zatokami postojowymi oraz znajdującymi się w wydzielonym pasie terenu chodnikami, ścieżkami rowerowymi, drogami zbiorczymi, drzewami i krzewami oraz urządzeniami technicznymi związanymi z prowadzeniem i zabezpieczeniem ruchu.” (Art. 4 ust.1 pkt.1)

Dzięki ale czytałem tą definicję kilka razy i chyba jako jedyny jej nadal nie rozumiem :rolleyes:

W gminie twierdzą że owe drzewa należą do pasa drogi. A najbliższe drzewo jest oddalone o 2,5m od krawędzi chodnika więc z tego mam wątpliwości.

Pozdrawiam

Roman

Zrobiłem aktualizacje zdjęcia.

Sprawa wygląda szczegółowo tak:

Od prawej jest jezdnia potem chodnik później pas zieleni a dopiero potem działka. Drzewa stoją w tym "pasie zieleni" i właśnie nie wiem czy to się zalicza do psa drogi czy nie.

I może ktoś z Was wie co oznacza przerywana linia na zdjęciu?

Pozdrawiam

Roman