Rome 29.12.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Witam Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Czy te drzewka w czerwonym prostokącie należą do drogi (do pasa drogi)? Jest to droga powiatowa z chodnikiem a owe drzewka rosą za chodnikiem. http://img641.imageshack.us/img641/8861/obrazmm.jpg Dzięki za pomoc i odpowiedzi.Roman Edytowane 30 Grudnia 2011 przez Rome Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.12.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Ustawa o drogach publicznych w ten sposób definiuje pojęcie pasa drogowego: „Droga lub pas drogowy – wydzielony pas terenu, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów oraz do ruchu pieszych wraz z leżącymi w jego ciągu obiektami inżynierskimi, placami, zatokami postojowymi oraz znajdującymi się w wydzielonym pasie terenu chodnikami, ścieżkami rowerowymi, drogami zbiorczymi, drzewami i krzewami oraz urządzeniami technicznymi związanymi z prowadzeniem i zabezpieczeniem ruchu.” (Art. 4 ust.1 pkt.1) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rome 29.12.2011 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Ustawa o drogach publicznych w ten sposób definiuje pojęcie pasa drogowego: „Droga lub pas drogowy – wydzielony pas terenu, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów oraz do ruchu pieszych wraz z leżącymi w jego ciągu obiektami inżynierskimi, placami, zatokami postojowymi oraz znajdującymi się w wydzielonym pasie terenu chodnikami, ścieżkami rowerowymi, drogami zbiorczymi, drzewami i krzewami oraz urządzeniami technicznymi związanymi z prowadzeniem i zabezpieczeniem ruchu.” (Art. 4 ust.1 pkt.1) Dzięki ale czytałem tą definicję kilka razy i chyba jako jedyny jej nadal nie rozumiem W gminie twierdzą że owe drzewa należą do pasa drogi. A najbliższe drzewo jest oddalone o 2,5m od krawędzi chodnika więc z tego mam wątpliwości. Pozdrawiam Roman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.12.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Pytanie : gdzie się kończy pas drogowy a zaczyna sąsiadująca działka (bo na tym wycinku widać jedynie jakieś trasy przyłączy w okolicy tych drzew) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rome 30.12.2011 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Zrobiłem aktualizacje zdjęcia.Sprawa wygląda szczegółowo tak:Od prawej jest jezdnia potem chodnik później pas zieleni a dopiero potem działka. Drzewa stoją w tym "pasie zieleni" i właśnie nie wiem czy to się zalicza do psa drogi czy nie. I może ktoś z Was wie co oznacza przerywana linia na zdjęciu? PozdrawiamRoman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom ash 01.01.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Pas drogowy jest tożsamy z działką geodezyjną, elementy zagospodarowania drogi nie mają tutaj wiele do rzeczy. Jeśli graniczysz z pasem drogowym, to zaczyna się on zaraz za granicą twojej nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts