Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza czy elewacja co pierwsze?

rafał2011

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie co powinno być pierwsze ocieplenie poddasza czy ocieplenie zewnętrzne?

Jedno z drugim technologicznie nie jest powiązane z reguły, zatem to zależeć będzie od Twoich planów

względem tego poddasza. Jeśli docieplenie ma polegać na zwykłym położeniu izolacji na stropy, to jest

całkiem obojętne, co zrobisz jako pierwsze.

a dlaczego właśnie poddasze pierwsze?

To moje subiektywne zdanie . Odpowiadając na twoje pytanie wziołem jedynie pod uwage ocieplenie murłaty. Uważam że prawidłowe ułozenie izolacji łatwiej wykonac i dokładniej można mając dostęp z obu stron murłaty uzykując ciągłośc ocieplenia na styku elewacji i ocieplenia skosu.Zachowując szczeline wentylacyjna.

Wpychając wielokrotnie wełne w odwrotnej sytuacji , miałem ograniczoną kontrole nad wykonaną pracą i inwestor równiez . A wiadomo ze okolice murłaty to zazwyczaj mostki termiczne. Temat mozna ciągnąc i rozpatrywac w wielu aspektach ale chetnie posłucham innych opini.

Idealnie było by ocieplić jednocześnie obie przegrody.

Sugeruje zastanowić się która przegroda ma większą powierzchnię i tą ocieplić pierwszą. Dla nowobudowanych budynków jest to też uzależnione od materiału z jakiego są murowane ściany i materiału jakim chcemy ocieplać. Np. w przypadku betonu komórkowego, który charakteryzuje się dużą typową wilgotnością początkową zaleca się przy izolacji styropianem sezonowanie przez 1 rok, w przypadku izolacji wełną skalną można ocieplać od razu (ściany odeschną nawet szybciej – materiał paroprzepuszczalny).

Jeżeli planujemy robić wewnątrz domu wylewki betonowe, nanosić tynki itp. to warto poczekać aż woda technologiczna odparuje – zanim ułożymy izolacje i wykończymy na gotowo np.: płytami g-k. Często zapominamy o odpowiednio dużej wentylacji i nadmiar wilgoci może się wykroplić - np. powstaną zacieki na płytach g-k.

zacząłem o tym pisać w toku dyskusji wątku o opłatach za ogrzewanie, ale w zw. z tym, że to zaburzało możliwość wyłącznego śledzenie szeregów cyferek w tamtym wątku pasjonatom księgowości ;) , chciałbym kontynuowac wątek w tutaj - chyba lepiej tu zresztą ten temat pasuje, chodzi mnie więcej o to, że będę się brał za ocieplenie podłogi poddasza i części klatki schodowej wychodzącej na poddasze.

widzę to tak, że na podłodze położyć belki - między nie styropian i zrobić to albo warstwą ok 20 cm i na to płyta (chyba mfp) albo warstwa ok 10- cm potem na krzyż kolejne belki , kolejna warstwa ok 10 cm styropianu i na to płyta. Podobnie ścianki klatki schodowej od strony poddasza.

Nie wiem czy połączenia między płytami styropianu uszczelniać jakąś pianką , czy po prostu na ścisk je zostawić i od razu na to kłaść płyty podłogowe?

Po tym wszystkim będę myślał o dociepleniu ścian zewnętrznych (trójwarstwowe - max 29 -4czy 5 cm styropianu i dziurawka12 cm.

Chciałbym zrobić to w sposób podobny jak na podłodze poddasza, czyli metoda lekką suchą.

Na tą chwilę skłaniam się ku styropianowi dlatego, że wydaje mi się to po prostu łatwiejsze niż z wełną, po drugie jak widziałem jak 3 dni dochodził do siebie koleś, który ciął wełnę przez 1 dzień , to w związku z tym , że będę to robił najprawdopodobniej z osobą, która ma trochę problemów z astmą , to wolę sobie wełnę odpuścić. Obawiam się też,że nie będę potrafił sprostać wymogom technologicznym dotyczącym izolacji od wilgoci tej wełny.

Znalazłem trochę na temat metody lekkiej suchej w necie m.in. to :

http://www.styropiany.pl/poradnik/ABC_izolacji_ze_styropianu.pdf

i

http://www.grupapsb.com.pl/files/Library/137/lekka_sucha_bd.pdf

ale nadal mam pewne wątpliwości

szczególnie co do tego, czy połączenia między płytami starać się dodatkowo wypełnić pianką, czy jest to zbędne gdy będę kładł dwie warstwy

druga kwestia, to sprawa podłogi w przypadku poddasza ( chodzi o to, żeby dało się po tym chodzić, żeby np móc rozwiesić pranie ) i warstwy elewacyjnej w przypadku ścian.

Co do podłogi myśłałem o płytach mfp czy też jakiejś płycie wiórowej ( czy to jest ok ?)

ale z tym jest chyba mniejszy problem niż z elewacją.

Nie chciałbym robić jakiegoś sidingu, tylko, żeby nadal to wyglądało tak jak teraz , czyli normalny tynk i na biało .

Czy płyta gipsowo-włóknowa do tego się nadaje ? Widziałem w jednym z ostatnich Muratorów tabele z różnymi płytami, i własnie przy kilku takich było info, że nadają się na zewnątrz. No własnie - tylko czy rzeczywiście ? Czy ktoś miał z tym w praktyce do czynienia ?

Pzdr

Fiz

Co rozumiesz poprzez wymogi technologiczne dotyczące izolacji wełny od wilgoci? Czy w pomieszczeniu poddasza wystepuje spora ilość pary wodnej czy może posiadasz jakieś nieszczelności w pokryciu dachowym?

Produkty ze skalnej wełny mineralnej firmy ROCKWOOL są produktami hydrofobizowanymi o bardzo niskiej nasiąkliwości. Firma ROCKWOOL deklaruje w kodzie produktu takie parametry jak długotrwała oraz krótkotrwała nasiąkliwość wodą. Parametry te spełniają wymagania normowe. Jako że wełna skalna jest produktem hydrofobizowanym, nie ma konieczności stosowania folii paroizolacyjnych w celu osłonięcia wełny przed wilgocią. Wówczas układamy wełnę bezpośrednio na strop masywny pomiędzy legary. Ważne jest jedynie zastosowanie szczeliny wentylowanej grubości 2-3cm pomiędzy wełną a warstwą podłogi którą w twoim przypadku jak zapisałeś stanowić będą najprawdopodobniej płyty mfp

Co do tego dochodzenia do siebie - to jeśli zachowuje się odpowiednie reguły pracy (http://www.rockwool.pl/doradztwo/wskazowki-wykonawcze/wykonywanie-izolacji) to takie problemy nie powinny wystąpić. Instrukcja bezpiecznego stosowania określa dokładnie co i jak powinno się wykonywać. W przypadku dużego uczulenia na pyły (takie jak np. na kurz) wystarczy odpowiednio wietrzyć miejsce pracy i stosować maseczkę.

dzięki za odp

to co napisałeś rozwiązywałoby problem jeśli chodzi o podłogę poddasza

a co w przypadku ścian zewn ? też dałoby się to zrobić na stelażu i bez folii ?

co do zabezpieczenia - oczywiście typ kroił i układał bez żadnej maseczki, ale jeśli chodzi o osobę, o której wspomniałem (astma) to i chyba i tak bym się bał dopuścić ją do tego i w masce

Oczywiście możesz wykonać ocieplenie ścian zewnętrznych trójwarstwowych metodą lekką suchą. Do takiej aplikacji zalecam zastosować wełnę PANELROCK. Wówczas rusz drewniany mocujemy do ściany np. za pomocą ażurowych wieszaków metalowych. Wcześniej ruszt pokrywamy środkiem zabezpieczającym przed szkodnikami i działaniem wilgoci, np. preparatami solnymi.

Montaż rusztu wykonujemy z rozstawem w świetle do 0,5cm mniejszym niż wymiar płyty. W przypadku rusztu składającego się głównie ze słupków dodatkowo montujemy łaty poziome (listwy) w odstępie co 3,0m. Płyty mocujemy szczelnie i jednowarstwowo. Montaż płyt PANELROCK wykonujemy od najniższego poziomu rusztu przemieszczając się ku górze. Wiatroizolację przyszywa się zszywkami bezpośrednio do łat, zaczynając od dołu, dookoła budynku, stosując 10cm zakład.

Pozostawiamy około 1,5cm szczelinę powietrzną. Uzyskujemy ją np. przez przybicie do rusztu ustawionych pionowo szerszych desek. Zapewniamy ciągłą wentylacje ściany , pozostawiając otwory lub szczeliny wlotowe nad terenem i wyloty pod okapem budynku. Zastosowanie wełny mineralnej PANELROCK grubości 15cm zapewni współczynnik przewodzenia ciepła na poziomie ok. 0,179 W/mK.