Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jedna pętla pozioma to ok 200m długości zasilanie i powrót. Na domek 150m działka 1400mkw zajęta przez kolektor dowód:

7x100 co metr odstęp. Daje nam 100m x 14m czyli 1400 mkw czyli między 8 a 10 krotność powierzchni domu.

Tak, 1400mb kolektora dla 150m2 domu. WIELKIE BRAWA DLA TEGO PANA!!!

1400mb x 20W/mb = 28kW jeszcze raz bijemy brawa!

28kW/150m2 = 186W/m2 - znajomy królika mówi coś o 50W/m2 ciekawe co miał na myśli - JA BIJĘ BRAWO!

Ale nawet niech będzie już 1400mb, a niech tam, nawet układane liniowo co 1m, a niech tam, to nie 1400m2 tylko 1300m2

Edytowane przez leszekf
https://forum.murator.pl/topic/164016-kto-%C5%BCa%C5%82uje-%C5%BCe-ma-pc-i-dlaczego/page/12/#findComment-5118837

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja bym chciał jakieś krytyczne uwagi na temat pomp ciepła poczytać, nie wierzę że w Polsce wszyscy tylko coś chwalą... u nas się głównie narzeka.

Czytając między wierszami wiele tematów nt. pomp ciepła minusami są:

1. Koszt. Przecież jest ogromny, jeżeli chcesz mieć w miarę dobrą instalację na polskiej PPC to i tak jest drożej o 23.000zł (w moim przypadku) od alternatywy czyli pieca na ekogroszek.

2. Regulacja. Ludzie regulują PC przez długi czas po instalacji, dławią jakieś pętle, ustawiają krzywe, zmieniają temp. komfortowe i minimalne. Ile godzin się tak naprawdę spędza przy tym "bezobsługowym" systemie grzewczym? Bo nie 1 ani nie 2. A podobno jest to automat :) No to jak to w końcu jest?

3. Brak dofinansowania, przynajmniej w opolskim nie ma.

4. Kotłownia z PC wcale nie jest nagle użyteczny pomieszczeniem, jak się czasem czyta. Widziałem kiedyś w folderze że PC stoi w kuchni :) taaaaa. Kotłownia swoje musi zająć, rury, zbironik na CWU, ewentulany bufor (tak, wiem, ponoć niepotrzebny). Tyle że brudu z węgla nie ma.

No to jak to jest? Tylko nie mówcie że uwielbiacie jak znowu idziecie regulować swoją PC :)

1. To kup piec na ekogroszek, po co się rozwodzić, zaoszczędzisz 23.000 zł, możesz za to na 5 lat palacza i sprzątaczkę do kotłowni zatrudnić albo wyjechać w podróż dookoła świata :) A tak na poważnie - U MNIE koszt PC z odwiertami 160m wyniósłby 18.000 więcej niż ekogroszek, zyskałbym za to 8-10 m2 czystej powierzchni piwnicy np. na pralnię, siłownię, czy coś podobnego, więc bilans zbliżyłby się do zera.

2. Ja przy piecu na ekogroszek, wliczając wszelkie regulacje właśnie, spędziłem tak na oko - 100 godzin przez ostatnie 3 lata. Nie liczę wożenia i noszenia worków, wynoszenia żużla i popiołu i sprzątania tego całego syfu w kotłowni.

3. Niestety brak dofinansowania boli, ale do ekogroszku też mi nikt nic nie dołożył :) Kupowałem samochód - jakoś też nic. Jadę na wczasy - też nic. Jakbym miał liczyć na dofinansowania, to bym rzucił pracę, zaczął pić i odwiedzał co tydzień Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej.

4. To zależy jak rozplanujesz dom na etapie projektu. W kolejnym moim projekcie w "kotłowni" 11 m2 z PC i zasobnikiem CWU zaplanowałem również: pralkę, suszenie prania na linkach, rekuperator, odkurzacz centralny, pewnie zaprawy i balon winem spokojnie się jeszcze zmieszczą :) Teraz mam kotłownię 12 m2 na ekogroszek, gdzie oprócz pieca, zasobnika, opału (teraz pellet) i drewna kominkowego nie ma nic, bo wszystko obrasta syfem.

A regulować uwielbiam, nawet tą moją prowizoryczną instalację, może dlatego, że zawodowo zajmuję się podobnymi rzeczami.

https://forum.murator.pl/topic/164016-kto-%C5%BCa%C5%82uje-%C5%BCe-ma-pc-i-dlaczego/page/12/#findComment-5118958

28kW/150m2 = 186W/m2 - znajomy królika mówi coś o 50W/m2 ciekawe co miał na myśli - JA BIJĘ BRAWO!

Ale nawet niech będzie już 1400mb, a niech tam, nawet układane liniowo co 1m, a niech tam, to nie 1400m2 tylko 1300m2

Wyliczenie zapotrzebowania na ciepło budynku, dobór mocy pompy

Budynek pasywny 10 W/m2

Budynek niskoenergetyczny 40 W/m2

Nowe budownictwo (dobra izolacja cieplna) 50 W/m2

Dom (normalna izolacja cieplna) 80 W/m2

Starszy dom (bez szczególnej izolacji) 120 W/m2

Roczne zapotrzebowanie na ciepło budynku (na m2)

Budynek pasywny 15 kWh/m2 rok

Budynek niskoenergetyczny (rekuperacja) 70 kWh/m2 rok

Nowe budownictwo (dobra izolacja cieplna) 90-120 kWh/m2 rok

Budynek starego typu 150-200 kWh/m2 rok

Przykład :

Moc grzewcza pompy ciepła = 10 kW (B0/W35)

Pobór mocy elektrycznej = 2,3 kW

Moc chłodnicza = 7,7 kW (B0/W35)

Suchy gliniasty grunt : 15 W/m2, a więc :

7700 [W] / 15 [W/m2] = 513 m2

Przykład :

Zalecane odstępny między przewodami:

Ø20x2,0 0,3 [m]Ø25x2,3 0,5 [m]Ø32x2,9 0,8 [m]Ø40x3,2 1,0 [m]

Dla zalecanego odstępu 80 cmpomiędzy przewodami:

513 [m2] / 0,8 [m] = 641 m

Liczba pętli: 7 x 100 m

https://forum.murator.pl/topic/164016-kto-%C5%BCa%C5%82uje-%C5%BCe-ma-pc-i-dlaczego/page/12/#findComment-5119016

Krytycznie: moja PCi ma sterownik czasowy z jednym przedziałem czasowym - jestem na to zły. Steruję ją z zewnątrz sterownikiem za 20zł

Mam takie samo odczucie i także zastosowałem sterownik czasowy zew( jakieś 3 lata temu)

Przy rzeczywistych pracach dotyczących PCi spędzam w ciągu roku ok 1 godziny - tyle zajmuje mi znalezienie szczypiec, wyjęcie filtra, przepłukanie i włożenie z powrotem - no cóż orłem w te klocki nie jestem. Pętle były ustawione w chwili instalacji zgodnie z projektem. Po zamieszkaniu 2 korekty na rozdzielaczach - w sumie z rozmyślaniami o d.. maryni ok. 2 godzin. Krzywa grzewcza 2 razy skorygowana - od 2 lat jest taka sama.

Ja z regulacją na początku spędziłem więcej czasu.A to nastawy nomimnlne okazały się nie dokońca spójne z naszymi preferencjami( to wychodzi dopiero w praktyce), a to coś dociepliłem i znowu korekta.Krzywą grzania ustawiłem szybko i nie zmieniam do dziś.Porobiłem tylko małe garby na niej

U mnie PCi zajmuje kwadracik 60x60 cm, dodatkowo odsunięta od ściany z tyłu o 10cm a od ściany zewnętrznej o 30cm - tam idą jakieś rury w podłogę, ciekawe gdzie się kończą ;) Więcej miejsca zajmuje moja lodówka w kuchni. W kuchni PCi nie polecam bo jednak nieco głośno chodzi (trochę ciszej jak stare ruskie lodówki MIHCK) Rury? wraz z naczyniami przeponowymi mieszczą się nad PCi pod sufitem. Bufor? Po co, mam podłogówkę.

Moja PCi zajmuje tyle samo miejsca tyle,że znajduje się w garażu

PS.Mam 600 mb kolektora poziomego na dom 143mkw i ogrzewany garaż 19,5mkw. i jest on raczej przewymiarowany

https://forum.murator.pl/topic/164016-kto-%C5%BCa%C5%82uje-%C5%BCe-ma-pc-i-dlaczego/page/12/#findComment-5119033

teoretycznie to 1300m2 ale jak robisz wykop to musisz dodać po metr na końcu pola więc raczej 1500m2

https://forum.murator.pl/topic/164016-kto-%C5%BCa%C5%82uje-%C5%BCe-ma-pc-i-dlaczego/page/12/#findComment-5119196

No to mnie przekonaliście. Będzie PC. Jeszcze tylko 1 pytanie, mam garaż w bryle domu, drzwi garażowe będą ocieplone, najprawdopodobniej brama Hormanna. Jak to ogrzać? Bo grzejniki przy PC to kiepski pomysł. Ma ktoś podłogówkę w garażu? Ma to sens?
https://forum.murator.pl/topic/164016-kto-%C5%BCa%C5%82uje-%C5%BCe-ma-pc-i-dlaczego/page/12/#findComment-5119843

No to mnie przekonaliście. Będzie PC. Jeszcze tylko 1 pytanie, mam garaż w bryle domu, drzwi garażowe będą ocieplone, najprawdopodobniej brama Hormanna. Jak to ogrzać? Bo grzejniki przy PC to kiepski pomysł. Ma ktoś podłogówkę w garażu? Ma to sens?

A po co chcesz ogrzewać garaż? Odizoluj go od reszty domu, nie daj styropianu pod posadzką a sam się ogrzeje;)

https://forum.murator.pl/topic/164016-kto-%C5%BCa%C5%82uje-%C5%BCe-ma-pc-i-dlaczego/page/12/#findComment-5119848

Wolałbym jednak wsiadać do auta w zimie bez kurtki :) z kawką w ręku.

Jak chcesz, tylko pamiętaj że twój samochód tego nie polubi.

U mnie garaż służy dodatkowo za spiżarnię. Ma być w nim chłodno, czy to zimą czy to latem;)

https://forum.murator.pl/topic/164016-kto-%C5%BCa%C5%82uje-%C5%BCe-ma-pc-i-dlaczego/page/12/#findComment-5119937

No fakt,ja buduję nie na parę lat tzn.nie zamierzam sprzedawać już domu ;)

A ja mam nadzieję, że może dożyję końca twojej budowy, i że wtedy coś napiszesz jako praktyk a nie teoretyk;)

https://forum.murator.pl/topic/164016-kto-%C5%BCa%C5%82uje-%C5%BCe-ma-pc-i-dlaczego/page/12/#findComment-5119954

ble,ble,ble...

Przyszły sezon rozpoczynam od COP1...

Ale ja już w tej chwili wiem ile spalę kWh + - 10% :)

Dla mnie to jest podstawa przed budową a nie po fakcie...

ple, ple, ple...

Jak wcześniej zawału nie dostaniesz ! Nikt nie zna dnia ani godziny.

Oczywiście nie życzę ci tego.

https://forum.murator.pl/topic/164016-kto-%C5%BCa%C5%82uje-%C5%BCe-ma-pc-i-dlaczego/page/12/#findComment-5119982

Jedna pętla pozioma to ok 200m długości zasilanie i powrót. Na domek 150m działka 1400mkw zajęta przez kolektor dowód:

7x100 co metr odstęp. Daje nam 100m x 14m czyli 1400 mkw czyli między 8 a 10 krotność powierzchni domu.

Taka długość kolektora i zajmowana przez niego powierzchnia mogłaby by być, lecz przy wykorzystaniu rury o dymensji Dn 14mm, czego się nie praktykuje z braku uzasadnienia technicznego i ekonomicznego. Jeśli jest to rura PE o stosownych średnicach to ten kolektor, jest adekwatny dla domu wykonanego całkowicie ze szkła, łącznie z dachem. Jeśli jest to dom o izolacji przynajmniej normatywnej to w średnich warunkach gruntowych powinno wystarczyć 300mb kolektora na podobnej powierzchni lecz w m2. Należy też zwrócić uwagę, że równie istotnym czynnikiem przy wymiarowaniu kolektorów poziomych jest rodzaj gruntu. Przy najmniej korzystnych warunkach, czyli suchy piasek byłoby to 400mb/400m2.

Interesującym jest, że na forum jesteśmy z jednej strony zasypywani opiniami, że jeśli grzać to TYLKO ciepłotą własnego ciała, telewizorem i niczym więcej, a z drugiej, że do ogrzania 150m2 domu nie wystarczy ciepło zgromadzone nawet w 1000m2:]

https://forum.murator.pl/topic/164016-kto-%C5%BCa%C5%82uje-%C5%BCe-ma-pc-i-dlaczego/page/12/#findComment-5120543

Mam tak samo. Podlogowki absolutnie nie rob, bo jak Ci z autka woda bedzie sie lala w zimie na posadzke garazu, to bedziesz ja odparowywal ta podlagowka tylko.Przemiana fazowa wody to bardzo energochlonny proces. Zapotrzebowanie takiego garazu na enegie bedzie pewnie takie samo jak reszty domu ;-)

Ja mam przy garazu tez kotlownie i nie zdecydowalem sie na calkowite nieogrzewanie tej czesci (a rozwazazalem taka opcje). Jest w grazu jeden grzejnik 10 aluzeberek na osobnej petli tak tylko do przelamania temperatury.. Sciany od domu nie ocieplalem (suporex 24cm) tylko na suficie mam 6cm styro, bo u gory stryszek i garderoba maja podlogowke. Pod posadzka 10cm styro. Brama Wisniowskiego.

Garaz ogrzeje sie chyba spokojnie tym co ucieknie z domu przez ta sciane. Wystarczy, jak w mrozna zimie bedzie tam +5*C. Teraz mam tam okolo 10*C. Nie ma sensu utrzymywanie tam wyzszych temperatur, bo to i koszta i zupelnie nie jest potrzebne, bo autko nie jest stalocieplne ;-)

https://forum.murator.pl/topic/164016-kto-%C5%BCa%C5%82uje-%C5%BCe-ma-pc-i-dlaczego/page/12/#findComment-5120925

Wolałbym jednak wsiadać do auta w zimie bez kurtki :) z kawką w ręku.

Nie izoluj garazu od domu, nie rob ogrzewania w garazu - ja tak mam i mam w nim ciagle 10-12stC. Nie ma problemu zeby chodzic bez kurtki.. Zreszta, nie dalej jak wczoraj wychodzilem od tescia z mieszkania do auta (30m) w krotkim rekawku przy -15stC wiec nie przesadzajmy ze przy +10 odrazu nam konczyny odmarzna ;) Tzn. tak naprawde mam w nim ogrzewanie - nawet dwie oddzielne petle podlogowki ale nie uzywam - nie trzeba :-)

https://forum.murator.pl/topic/164016-kto-%C5%BCa%C5%82uje-%C5%BCe-ma-pc-i-dlaczego/page/12/#findComment-5120990

Nie izoluj garazu od domu, nie rob ogrzewania w garazu - ja tak mam i mam w nim ciagle 10-12stC. Nie ma problemu zeby chodzic bez kurtki.. Zreszta, nie dalej jak wczoraj wychodzilem od tescia z mieszkania do auta (30m) w krotkim rekawku przy -15stC wiec nie przesadzajmy ze przy +10 odrazu nam konczyny odmarzna ;) Tzn. tak naprawde mam w nim ogrzewanie - nawet dwie oddzielne petle podlogowki ale nie uzywam - nie trzeba :-)

czy jak jest -15stC to też masz 10stC w garażu, mam ten sam problem co zrobić z garażem chciałem dać 5cm styropianu na ścianę przylegającą do domu

https://forum.murator.pl/topic/164016-kto-%C5%BCa%C5%82uje-%C5%BCe-ma-pc-i-dlaczego/page/12/#findComment-5121022