Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

Bardzo cierpię gdy czytam o zużyciu energii przez Wasze pompy. :confused:

Biorę na poważnie rady coulignon więc zamówiłam usługę kamerą termowizyjną żeby zobaczyć co z tymi moimi fundamentami.

Podzielę się informacją o zużyciu prądu przez sezon grzewczy od 7.10.2011 do 7.10.2012. Pompa Zirius M2-5. Niby drugi sezon, ale w pierwszym tylko podtrzymująco aby można było wykonywać prace wykończeniowe w środku. Pierwszy sezon zamieszkania, kilka mostków termicznych stwierdzonych kamerą termowizyjną - zużycie 6283 kWh Pompa była kiepsko ustawiona.

Obecnie, dzięki uprzejmości puzondm widzę, że średnie zużycie dobowe już jest niższe niż w analogicznym okresie 2011 roku (przy podobnej temp. na zewnątrz), a ciepłej wody nie brakuje.

Dziękuję Panu za pomoc w ustawieniu pompy! :)

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podzielę się informacją o zużyciu prądu przez sezon grzewczy od 7.10.2011 do 7.10.2012. Pompa Zirius M2-5. Niby drugi sezon, ale w pierwszym tylko podtrzymująco aby można było wykonywać prace wykończeniowe w środku. Pierwszy sezon zamieszkania, kilka mostków termicznych stwierdzonych kamerą termowizyjną - zużycie 6283 kWh Pompa była kiepsko ustawiona.

Obecnie, dzięki uprzejmości puzondm widzę, że średnie zużycie dobowe już jest niższe niż w analogicznym okresie 2011 roku (przy podobnej temp. na zewnątrz), a ciepłej wody nie brakuje.

Dziękuję Panu za pomoc w ustawieniu pompy! :)

Ja zapłaciłem za miniony rok chyba z 2200 zł coś w ten deseń.

• 3 months później...
coś w tym jest, bo z roku na rok niższe rachunki za PC mam :p

1 sezon 5027kwh

2 sezon 4975 :p

3 sezon się okaże...

same kwh to pikuś, pewne rzeczy podregulowałem i dostroiłem lepiej...(jak np lepsze wykorzystanie taniej taryfy)

Tzn. jesteś pewien, że w sezonach 1 i 2 wyprodukowałeś tyle samo energii cieplnej?

Sorry, ale takie wnioski to o kant dupy potłuc :)

Tzn. jesteś pewien, że w sezonach 1 i 2 wyprodukowałeś tyle samo energii cieplnej?

Sorry, ale takie wnioski to o kant dupy potłuc :)

Jak opomiarować to elektrykę i zainstalować ciepłomierz gdyż tylko to jest miarodajne.

Wczoraj sprawdzałem okres;

01.12.2011-19.01.2012 energia pobrana 1125kWh ,energia wytworzona 14,944GJ wewnątrz średnio 21-21,4*C

01.12.2012-19.01.2013 energia pobrana 1246kWh ,energia wytworzona 17,025GJ wewnątrz średnio 21,5-22*C

Niby prawie takie samo zużycie energii ale dużo więcej ciepła wyprodukowane i grudzień i styczeń są zdecydowanie zimniejsze niż w zeszłym roku);)

Ciepłomierz nie jest tak drogi żeby go nie mieć a w moim przypadku był wręcz niezbędny do właściwej regulacji.

Wczoraj sprawdzałem okres;

01.12.2011-19.01.2012 energia pobrana 1125kWh ,energia wytworzona 14,944GJ wewnątrz średnio 21-21,4*C

01.12.2012-19.01.2013 energia pobrana 1246kWh ,energia wytworzona 17,025GJ wewnątrz średnio 21,5-22*C

Z tych danych wynika, że w porównywanych okresach pc pracowała z wyższą o 2,86% sprawnością.

Zastanawia mnie to jak dobrac moc sprezarki pompy gruntowej. Chce grzac w taniej taryfie 22-7 i 13-16. Pewnie powinieniem isc w mocno akumulacyjne posadzki...ale zeby nie przesadzic z moca pompy i nie dojsc do sytuacji w ktorej mam za maly odbior ciepla przez dom i sprezarka mi sie bedzie czesto wylaczala. Najbezpieczniej miec sprezarke z plynnie regulowana moca. Mam racje?

Nie wiem dlaczego uwazasz ze te pompy nadaja sie tylko do systemow grzejnikowych.

Moja pracuje wspaniale z ogrzewaniem podlogowym.

Nie napisałem że się nadają tylko do grzejników, bo niby dlaczego?

Chodzi o to, że po co kupować drożej coś z czego nie będzie żadnych wymiernych korzyści, ba, nawet potencjalnie większe ryzyko (wyższy poziom skomplikowania urządzenia).

Gość Arturo72
Witam

Możesz rozwinąć temat akumulacji nadmiaru energii przy ogrzewaniu podłogowym ? Co rozumiesz przez pojęcie "nadmiar energii" ?

Pzdr

Chodzi tu o nadmiar energii z II taryfy czyli tańszej,która może być zakumulowana w wylewce.

II taryfa to 10h i przez te 10h dostarczamy energii na 24h.

Energia ta będzie oddawana w momencie I taryfy czyli droższej bez konieczności załączania się pompy,przy grzejnikach i domu z materiałów nie akumulujących nie będzie takiej możliwości.

Edytowane przez Arturo72

Dziękuję Arturo za odpowiedź, jednak ja inaczej do tego podchodzę. Budując dom staramy sobie zapewnić możliwe wysoki komfort użytkowania przy najniższych kosztach eksploatacji, dlatego dziwne dla mnie się wydaje, żeby temperaturę nocną - bo głownie tutaj można wykorzystać taryfę nocną - zamiast obniżać, to podwyższamy - ani ni to komfortowe, ani zdrowe dla regenerującego się organizmu. Dlatego należałoby przy porównywaniu podłogówki i kaloryferów wspomnieć o buforze ciepła - być może miał go na myśli kolega wihajster, ale o tym nie pisał.

Pzdr

Edytowane przez kasprzyk

Gość Arturo72
Dziękuję Arturo za odpowiedź, jednak ja inaczej do tego podchodzę. Budując dom staramy sobie zapewnić możliwe wysoki komfort użytkowania przy najniższych kosztach eksploatacji, dlatego dziwne dla mnie się wydaje, żeby temperaturę nocną - bo głownie tutaj można wykorzystać taryfę nocną - zamiast obniżać, to podwyższamy - ani ni to komfortowe, ani zdrowe dla regenerującego się organizmu. Dlatego należałoby przy porównywaniu podłogówki i kaloryferów wspomnieć o buforze ciepła - być może miał go na myśli kolega wihajster, ale o tym nie wspomniał.

Pzdr

A dlaczego uważasz,że temperaturę nocną się podwyższa ?

Tak nie jest.Właśnie od tego jest podłogówka,która ma dużą bezwładność tzn.po nagrzaniu,po przyjęciu energii oddaje ciepło,energię dopiero po określonym czasie.

W II taryfie 8h mamy w nocy a 2h w dzień.

W domach o niskich stratach ciepła wahania dobowe temperatury w domu to 0,5-1st.C.

Wodny bufor może sprawdzić się jedynie przy grzaniu prądem a nie pompą ciepła.

Edytowane przez Arturo72