rwxw 24.01.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 tylko że, zmiana ogrzewania ... jest jeżeli chodzi o koszty do zniesienia Zawsze najtańszy inwestycyjnie i eksploatacyjnie będzie prosty kocioł na wszystko za 1kzł. Zagrzeje i posprząta. Jednak przy wymaganiach, że chcemy mieć bezobsługowe źródło ciepła cena rośnie. Podajnik to już koło 8-10kzł. Podobnie z gazem, podłączenie, projekty, kocioł itd, to już ponad 10kzł, więc też nie za darmo. Nie każdy może mieć gaz, nie każdy chce paliwo stałe, a prąd ma każdy. Olej ze względu na podatki to dziś raczej egzotyka i wątpię, czy ktoś się dziś decyduje na olej. Gaz płynny też nie jest tani w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.01.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Nie namawiam cię ani na gruntową ani też powietrzną PC. Chcę jedynie pokazać ci, że możesz się mylić i w perspektywie kilku lat stracić na wyborze pieca elektrycznego i bojlera. Może się mylę ale stawiam na znaczny spadek cen pomp ciepła w przyszłości.Jest ryzyko jest zabawa Chociaż w moim przypadku ryzyko(duże rachunki) postaram się zminimalizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.01.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 a za kilka lat w jakiej cenie będą ? Oczywiście że w wyższej, już nasze wspaniałe państwo o to zadba. Jakoś nie widzę, żeby cokolwiek tak taniało, żeby warto było czekać płacąc więcej za ogrzewanie. Weź pod uwagę, że na świecie skala produkcji pc nie jest taka mała jak w PL, zerknij na zachód i sprawdź ile tam pc pracuje. Poszukaj, może tam Ci się uda coś sensownego kupić. W końcu jesteśmy w Europie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dargoth 25.01.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Może się mylę ale stawiam na znaczny spadek cen pomp ciepła w przyszłości.Jest ryzyko jest zabawa Chociaż w moim przypadku ryzyko(duże rachunki) postaram się zminimalizować. To, że zacząłeś sobie uświadamiać, że jednak jakieś ryzyko istnieje uznam za spory postęp. Mam nadzieję, że będziesz miał to wszystko na uwadze wypowiadając się w przyszłości o PC. Przecież zamiast wytykać ludziom głupotę i obrzydzać PC możesz propagować mądre i oszczędne rozwiązania zarówno w samym budownictwie jak i w wyborze i instalacji samych pomp ciepła, tak jak to robi wielu innych. Kulturalnie, grzecznie i bez osobistych wycieczek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.01.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 ja to się martwię że po deszczówce państwo polskie będzie chciało opodatkować tlen/powietrze i dla pomp powietrznych wprowadzą extra stawki.przy gruncie też coś wymyślą-może podatek od zdechniętego kreta na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.01.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 To, że zacząłeś sobie uświadamiać, że jednak jakieś ryzyko istnieje uznam za spory postęp. Mam nadzieję, że będziesz miał to wszystko na uwadze wypowiadając się w przyszłości o PC. Przecież zamiast wytykać ludziom głupotę i obrzydzać PC możesz propagować mądre i oszczędne rozwiązania zarówno w samym budownictwie jak i w wyborze i instalacji samych pomp ciepła, tak jak to robi wielu innych. Kulturalnie, grzecznie i bez osobistych wycieczek. Pozdrawiam Ja nie zacząłem sobie uświadamiać,ja zdaje sobie z tego sprawę,że zamiast 30kWh/m2/rok może być 40kWh/m2/rok To po pierwsze a po drugie o ryzyku myślałem przez pryzmat 1zł za 1kWh w niedługim czasie Cięzko się nie odzywać,jeśli ktoś doradza kupno pompy ciepła i to jedynie gruntowej jako jedynego i najlepszego sposobu na obniżenie rachunków i robi to z taką bezczelnością a często z mijaniem się z prawdą,że trzeba reagować i uświadamiać inwestorów,żeby właśnie za parę lat przy 1zł/kWh nie obudzili się z ręką w nocniku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 25.01.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Wszedzie mowia ,ze prad zdrozeje ,a gaz pojdzie z lupkow i nie bedzie mocno drozal.Prosty kociol pany i tylko gaz.Prosto ,bezobslugowo i na pewno cieplo.I wykapac sie mozna i chalupe zagrzac jak sie chce i do jakiej temp sie chce.Nie trza miec goraco w nocy, a najzimniej jak sie wraca z roboty i takie tam.Jak ktos ni ma gazu kociol z podajnikiem,jak ktos ni ma gazu, nie chce kotla z podajnikiem na wegiel i ma duzo kasy,oraz nie zalezy mu czy ta kasa sie zwroci to pompa ciepla.Kapiemy sie w nocy pierzemy w nocy ,zmywamy w nocy a w dzien spimy i czekamy na regenracje dzJak czysty prad to pol metra styro wszedzie naokolo i nie duzy dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Wszedzie mowia ,ze prad zdrozeje ,a gaz pojdzie z lupkow i nie bedzie mocno drozal. Prosty kociol pany i tylko gaz.Prosto ,bezobslugowo i na pewno cieplo.I wykapac sie mozna i chalupe zagrzac jak sie chce i do jakiej temp sie chce.Nie trza miec goraco w nocy, a najzimniej jak sie wraca z roboty i takie tam. Jak ktos ni ma gazu kociol z podajnikiem,jak ktos ni ma gazu, nie chce kotla z podajnikiem na wegiel i ma duzo kasy,oraz nie zalezy mu czy ta kasa sie zwroci to pompa ciepla.Kapiemy sie w nocy pierzemy w nocy ,zmywamy w nocy a w dzien spimy i czekamy na regenracje dz Jak czysty prad to pol metra styro wszedzie naokolo i nie duzy dom A jaki Tomek zbudował domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 25.01.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Wszedzie mowia ,ze prad zdrozeje ,a gaz pojdzie z lupkow i nie bedzie mocno drozal. Prosty kociol pany i tylko gaz.Prosto ,bezobslugowo i na pewno cieplo.I wykapac sie mozna i chalupe zagrzac jak sie chce i do jakiej temp sie chce.Nie trza miec goraco w nocy, a najzimniej jak sie wraca z roboty i takie tam. Jak ktos ni ma gazu kociol z podajnikiem,jak ktos ni ma gazu, nie chce kotla z podajnikiem na wegiel i ma duzo kasy,oraz nie zalezy mu czy ta kasa sie zwroci to pompa ciepla.Kapiemy sie w nocy pierzemy w nocy ,zmywamy w nocy a w dzien spimy i czekamy na regenracje dz Jak czysty prad to pol metra styro wszedzie naokolo i nie duzy dom przekręcasz wszystko. Podłogówka mimo iz jest ładowana w nocy zacznie oddawać w dzień. Jakoś nikt kto ma pompe nie kapie sie w nocy...no chyba że chce ale nie musi na pewno. Z tego wszystkiego zgadza sie jedno. Mnie osobiscie nie zalezy na zadnym zwrocie. Ja chcę mieć niskie rachunki. Co prawda grzeje na razie do 18 stopni bo tam nie mieszkam, ale rachunek przyszedł mi na bardzo mała kwotę. Od 7 lipca 2011 do 19 stycznia 2012 - 740 zł. No i dom mam troche jeszcze na górze dziurawy, brak drzwi do zimnej piwnicy itd...ale po co ja to Tobie pisze . Ty wiesz lepiej niz wszyscy uzytkownicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.01.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 W sumie, to pal węglem w drugiej taryfie, kto ci broni:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 25.01.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Aaaaaaaaaaaatam ,pójde na calosc ,kupie powierzna i potem wam napisze tu jak dziala.I to bedzie jedyny wpis ,ktoremu mozna bedzie zaufac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 25.01.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Wątpie...znajdzie sie kolejny niedowiarek i bedzie zarzucał równiez Tobie nieuczciwosc albo jak wolisz nieobiektywne spojrzenie. Ja tam nikogo nie przekonuje do pompy. dziele się tylko uwagami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 26.01.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Wątpie...znajdzie sie kolejny niedowiarek.... Nadepnąłem Ci na odcisk, czy co??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 26.01.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Nadepnąłem Ci na odcisk, czy co??? heh tak myslałem ze sie odezwiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iia 26.01.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Wszedzie mowia ,ze prad zdrozeje ,a gaz pojdzie z lupkow i nie bedzie mocno drozal. Prosty kociol pany i tylko gaz.Prosto ,bezobslugowo i na pewno cieplo.I wykapac sie mozna i chalupe zagrzac jak sie chce i do jakiej temp sie chce.Nie trza miec goraco w nocy, a najzimniej jak sie wraca z roboty i takie tam. Jak ktos ni ma gazu kociol z podajnikiem,jak ktos ni ma gazu, nie chce kotla z podajnikiem na wegiel i ma duzo kasy,oraz nie zalezy mu czy ta kasa sie zwroci to pompa ciepla.Kapiemy sie w nocy pierzemy w nocy ,zmywamy w nocy a w dzien spimy i czekamy na regenracje dz Jak czysty prad to pol metra styro wszedzie naokolo i nie duzy dom Nie posiada Pan odpowiedniej wiedzy w temacie, a wypowiada sie Pan w dziale pomp ciepla. Jaki to ma sens? Ogrzewanie podlogowe ma to do siebie, ze posiada doskonale naturalne wlasciwosci buforujace oraz spora inercje. To co Pan pisze o zimnym domu w ciagu dnia, to herezja. Jesli natomiast i to do Pana nie trafia, to prosze zauwazyc istnienie takich urzadzen jak bufory, ktorych zadaniem jest magazynowanie ciepla. Nie mam Pana zamiaru do niczego przekonywac, ani namawiac. Wybral juz Pan swoje rozwiazanie, ale mysle, ze w tym temacie- dla dobra wszystkich zainteresowanych, powinny sie wypowiadac osoby, ktore posiadaja zainstalowa pompe ciepla i chca sie podzielic powodami, dla ktorych zaluja takiej decyzji. Może się mylę ale stawiam na znaczny spadek cen pomp ciepła w przyszłości.Jest ryzyko jest zabawa Chociaż w moim przypadku ryzyko(duże rachunki) postaram się zminimalizować. Powinno wydawac sie oczywistym, ze w dobie kryzysu energetycznego, w czasach kurczacych sie zasobow paliw kopalnych, oraz wysokich norm emisji spalin, powodujacych dynamiczny wzrost cen tych zrodel energii, uzaleznianie sie od nich jest czyms wiecej niz oczywistym ryzykiem, ktore dla wiekszosci (przede wszystkim tych, ktorzy potrzebuja oszczednosci) takze slepa uliczka. Ceny paliw sa ze soba powiazane, jesli gazprom przykreci kurek i podniesie cene, kosz reszty paliw takich, jak wegiel, drewno, czy olej rowniez pojda w gore. Prosta relacja, jak Pb - LPG. Edytowane 26 Stycznia 2012 przez I***ia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 26.01.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 IVTenergia, witamy na forum. Warto dostrzec sporą dawkę ironii postu tomek131. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 26.01.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 IVTenergia, no to może tak na początek z grubej rury - IVT HT Plus CT ze sterownikiem Rego637. Może jakiś upgrade oprogramowania sterownika? W dobie przywołanego kryzysu energetycznego warto by dysponować więcej niż:- jednym przedziałem sterowania na dobę dla CO- jednym przedziałem sterowania na dobę dla CWUCzy jedynym sposobem dowiedzenia się o parametrach pracy nadal musi być wyświetlacz? Czy jedyna możliwość podglądu parametrów i sterowania to pakiecik z husdata.se za jedyne 1345 SEK ? Na odpowiedź na pewno czekam nie tylko ja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.01.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 dpbrze że zawitał fachowiec.był taki dzień że żonie kazałem zrobić przelew na pompę waszą ale zlewające podejscie buderusa jakoś mnie w ostatniej chwili wstrzymałonajbardziej to że w buderusie się mi dziwili że to ma być jedynę żródełko ciepła i to że wciskali mi bufor . generalnie to może być problem firm które kasę robiły na gazowcach , zwykłych piecach , niby chcą zabłysnąć w nowym segmencie z podejsciem jak się sprzeda to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 26.01.2012 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Po chwili zastanowienia....czy IVT GmbH&Co.KG (którego dystrybucją się zajmujecie) ma coś wspólnego z IVT Värmepumpar. Coś czuję że to tylko zbieżność pierwszej części nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 26.01.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 generalnie to może być problem firm które kasę robiły na gazowcach , zwykłych piecach , niby chcą zabłysnąć w nowym segmencie z podejsciem jak się sprzeda to dobrze. bo pompy ciepła to taka kula u nogi ludzie chcą to i firmy sprzedają, swoich nie mają to kombinują z podproducentami. Lepszą kasę firmy zarabiają na kotłach gazowych gdzie nikt nikomu nie zarzuca, że dz drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts