Iia 26.01.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Po chwili zastanowienia....czy IVT GmbH&Co.KG (którego dystrybucją się zajmujecie) ma coś wspólnego z IVT Värmepumpar. Coś czuję że to tylko zbieżność pierwszej części nazwy. IVT GmbH&Co to niemieckia firma, zajmuje sie produkcja systemow instalacji ogrzewania powierzchniowego, systemow solarnych, zasobnikow, buforow, automatyką - ze szwedzka firma produkujaca pompy ciepla ma wspolna jedynie nazwe. Pomimo, ze IVT to niezle pompy, to my jako firma zalecamy montaz urzadzen niemieckich (firmy produkujacej wylacznie pompy ciepla, o bardzo duzym zakresie mocy, dajacej najdluzsze gwarancje na swoje produkty) - nie bede umieszczal nazwy na forum, poniewaz nie wiem, czy taka reklama bylaby zgodna z regulaminem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.01.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Niestety użytkownicy lub przyszli nabywcy pomp ciepła nie rozumieją tego zbytnio No bo padnę Kto, jak nie ty pisał, że PC to się nadaje tylko do durszlaka??? Jak to się wszystko ładnie zmienia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iia 26.01.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Zgadzam sie w 100%, im lepiej zaizolowany dom - tym lepiej. Ale nie zawsze ogrzeje sie dom tymi 100W/osoby + telewizor. Niektorzy buduja wieksze domy niz 100, czy 200m, bo np. 500, czy 600. Lubia wielkie przeszklenia, albo maja ochote otwierac okno na osciez. Swiat nie jest czarnobialy. Tak jak instalacja gazu w dosc skomplikowanym i oszczednym silniku 1.2TSI mija sie z celem, tak w przypadku samochodu z silnikiem 5.0 moze byc juz, w zaleznosci od upodoban- istotna, a nawet niezastapiona alternatywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.01.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Matko, fachowiec i mówi ludzkim głosem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 26.01.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Eh naganiacze ,wszedzie naganiacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 26.01.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Matko, fachowiec i mówi ludzkim głosem!!! niech napisze, czy teoretyk, czy praktyk ? czy cos zamotowal? moze budowe jakas prowadzil? chetnie popisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.01.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 nie bede umieszczal nazwy na forum, poniewaz nie wiem, czy taka reklama bylaby zgodna z regulaminem. Za to Twoja "stopka" jest na 100% niezgodna z regulaminem... Nie wspominając o nicku - nie może kojarzyć się z firmą lub działalnością. Prędzej czy później za powyższe moderator Cię "ustrzeli" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iia 26.01.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 niech napisze, czy teoretyk, czy praktyk ? czy cos zamotowal? moze budowe jakas prowadzil? chetnie popisze Wieloletni praktyk. Wsrod realizacji naprawde odpowiedzialne budynki wielkokubaturowe. Po szczegoly zapraszam na strone. Jesli chce Pan popisac, to rowniez jak najbardziej zapraszam. Za to Twoja "stopka" jest na 100% niezgodna z regulaminem... Nie wspominając o nicku - nie może kojarzyć się z firmą lub działalnością. Prędzej czy później za powyższe moderator Cię "ustrzeli" Bedzie Pan musial przedefiniowac wartosc 100% Jest to opcja umozliwiona przez Murator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.01.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Bedzie Pan musial przedefiniowac wartosc 100% Jest to opcja umozliwiona przez Murator. Będę MUSIAŁ jedynie umrzeć, jak każdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOTERM 27.01.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Jeżeli rozdzielacz kosztuje grosze w kotłowni do dolnego źródła to proszę o namiar gdzie można za grosze kupić:rure PP fi 63 kolanka kształtki, rotametry, separator powietrza grupę bezpieczęstwa, naczynie czujnik ciśnienia itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Liwko.pl,tam za grosze nie tylko kupisz rozdzielacz,tam także za grosze odwierty,wykopy no i cała PCi Jak już to liwko.com:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 27.01.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Śledzę ten wątek i jakoś do tej pory tylko Arturo72 żałuje zakupu PCi . Ciekawe dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 27.01.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Liwko.eu lepiej mieć wszystkie domeny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOTERM 27.01.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Jedna pętla pozioma to ok 200m długości zasilanie i powrót. Na domek 150m działka 1400mkw zajęta przez kolektor dowód:7x100 co metr odstęp. Daje nam 100m x 14m czyli 1400 mkw czyli między 8 a 10 krotność powierzchni domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.01.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Na domek 150m działka 1400mkw zajęta przez kolektor Wszystko zależy od tego, co ma te 150m, czy hala balszok, czy dom w miarę dobrze ocieplony jak na dzisiejsze standardy. Jeśli dom, to kolektor jest chyba trochę przesadzony. Ja mam "nieco" większy domek i uważam, że przesadziłem z 4x 20m spirali. Wystarczyłoby 3x20m, czyli koło 300m2. Oczywiście większy kolektor nie zaszkodzi, mnie moja dodatkowa pętla w niczym nie przeszkadza, ale czy jest niezbędny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzy 27.01.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Ja bym chciał jakieś krytyczne uwagi na temat pomp ciepła poczytać, nie wierzę że w Polsce wszyscy tylko coś chwalą... u nas się głównie narzeka. Czytając między wierszami wiele tematów nt. pomp ciepła minusami są: 1. Koszt. Przecież jest ogromny, jeżeli chcesz mieć w miarę dobrą instalację na polskiej PPC to i tak jest drożej o 23.000zł (w moim przypadku) od alternatywy czyli pieca na ekogroszek. 2. Regulacja. Ludzie regulują PC przez długi czas po instalacji, dławią jakieś pętle, ustawiają krzywe, zmieniają temp. komfortowe i minimalne. Ile godzin się tak naprawdę spędza przy tym "bezobsługowym" systemie grzewczym? Bo nie 1 ani nie 2. A podobno jest to automat No to jak to w końcu jest? 3. Brak dofinansowania, przynajmniej w opolskim nie ma. 4. Kotłownia z PC wcale nie jest nagle użyteczny pomieszczeniem, jak się czasem czyta. Widziałem kiedyś w folderze że PC stoi w kuchni taaaaa. Kotłownia swoje musi zająć, rury, zbironik na CWU, ewentulany bufor (tak, wiem, ponoć niepotrzebny). Tyle że brudu z węgla nie ma. No to jak to jest? Tylko nie mówcie że uwielbiacie jak znowu idziecie regulować swoją PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzy 27.01.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 1. Koszt. Przecież jest ogromny, jeżeli chcesz mieć w miarę dobrą instalację na polskiej PPC to i tak jest drożej o 23.000zł (w moim przypadku) od alternatywy czyli pieca na ekogroszek-nie można tego tak porównywać,dwa różne systemy !! A niby dlaczego nie można porównywać? Służą do tego samego, muszę wybrać 1 rozwiązanie. Jako inwestor muszę porównać. Taka różnica w koszcie mi wyszła. Tyle muszę dopłacić do PC. I zastanawiam się czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.01.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Czytając między wierszami wiele tematów nt. pomp ciepła minusami są: 1. Koszt. Przecież jest ogromny 1) koszt jest taki jaki wygospodarujesz, jak chcesz, to może być i ogromny, a kotła na groch za darmo też nie dostaniesz. Koszt zależy od wielu czynników, np. jeśli zaplanujesz pc wcześniej i nie zrobisz kominów, to będzie nieco mniejszy. Tych czynników jest sporo. 2) jeśli jakakolwiek instalacja zostanie spartolona, to jest problem. Nie przesadzaj z tą regulacją. Raz regulujesz podłogówkę (zawsze, obojętnie czy palisz węglem gazem, czy pc), później ustawiasz sterownik pokojowy który załatwia sprawę i tyle. 3) no cóż, kto powiedział że państwo ma pomagać, byle nie przeszkadzało 4) pc może zająć mało miejsca, 2m2 to aż za dużo, rury na ścianie, i jest czysta. Możesz sobie zabudować we wnęce/szafie, żeby nie przeszkadzała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.01.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 A niby dlaczego nie można porównywać? ... Jako inwestor muszę porównać. Przy porównaniu sporo zależy od tego na ile cenisz sobie wygodę i czas. Tu może być przepaść pomiędzy systemem obsługowym i bezobsługowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 28.01.2012 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Ja bym chciał jakieś krytyczne uwagi na temat pomp ciepła poczytać, nie wierzę że w Polsce wszyscy tylko coś chwalą... u nas się głównie narzeka. Krytycznie: moja PCi ma sterownik czasowy z jednym przedziałem czasowym - jestem na to zły. Steruję ją z zewnątrz sterownikiem za 20zł Czytając między wierszami wiele tematów nt. pomp ciepła minusami są: 1. Koszt. Przecież jest ogromny, jeżeli chcesz mieć w miarę dobrą instalację na polskiej PPC to i tak jest drożej o 23.000zł (w moim przypadku) od alternatywy czyli pieca na ekogroszek. Komin dają za darmo, murarze go za darmo wymurują, a wykończenie części nad dachem nic nie kosztuje, dekarz nie policzy za obróbkę itd. Kominiarz również przychodzi tylko z kalendarzem. Miejsce na węgiel zrobi się samo i za darmo. Szczególnie polecam Ci sąsiedni wątek Bieżące zużycie ekogroszku Dowiesz się "w pigułce" ile węgla kto zużywa w którym miejscu kupił, jak mieszać z w.brunatnym, owsem, trocinami. Co to są spieki, co się stanie w przypadku braku prądu, jak wymieniać zawleczkę.... Oczywiście nie zapomnij o okresowym (co 10 dni) rytuale polegającym na skrobaniu sadzy - dowiesz się czym i jak. Acha, jak nie masz Sadpala, to powiedz swojej małżonce żeby nie wyrzucała obierek po kartoflach. 2. Regulacja. Ludzie regulują PC przez długi czas po instalacji, dławią jakieś pętle, ustawiają krzywe, zmieniają temp. komfortowe i minimalne. Ile godzin się tak naprawdę spędza przy tym "bezobsługowym" systemie grzewczym? Bo nie 1 ani nie 2. A podobno jest to automat No to jak to w końcu jest? Przy rzeczywistych pracach dotyczących PCi spędzam w ciągu roku ok 1 godziny - tyle zajmuje mi znalezienie szczypiec, wyjęcie filtra, przepłukanie i włożenie z powrotem - no cóż orłem w te klocki nie jestem. Pętle były ustawione w chwili instalacji zgodnie z projektem. Po zamieszkaniu 2 korekty na rozdzielaczach - w sumie z rozmyślaniami o d.. maryni ok. 2 godzin. Krzywa grzewcza 2 razy skorygowana - od 2 lat jest taka sama. 3. Brak dofinansowania, przynajmniej w opolskim nie ma. Tak, brak zachęt. Jedyne co możesz to kredyt w BOŚ z dofinansowaniem odsetek NFOŚ. 4. Kotłownia z PC wcale nie jest nagle użyteczny pomieszczeniem, jak się czasem czyta. Widziałem kiedyś w folderze że PC stoi w kuchni taaaaa. Kotłownia swoje musi zająć, rury, zbironik na CWU, ewentulany bufor (tak, wiem, ponoć niepotrzebny). Tyle że brudu z węgla nie ma. U mnie PCi zajmuje kwadracik 60x60 cm, dodatkowo odsunięta od ściany z tyłu o 10cm a od ściany zewnętrznej o 30cm - tam idą jakieś rury w podłogę, ciekawe gdzie się kończą Więcej miejsca zajmuje moja lodówka w kuchni. W kuchni PCi nie polecam bo jednak nieco głośno chodzi (trochę ciszej jak stare ruskie lodówki MIHCK) Rury? wraz z naczyniami przeponowymi mieszczą się nad PCi pod sufitem. Bufor? Po co, mam podłogówkę. No to jak to jest? Tylko nie mówcie że uwielbiacie jak znowu idziecie regulować swoją PC Jaka znowu regulacja? Ciekawość, ciekawość taka męska chęć do wpływania na coś Edytowane 28 Stycznia 2012 przez leszekf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts