DagaAdam 29.01.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Niestety użytkownicy lub przyszli nabywcy pomp ciepła nie rozumieją tego zbytnio a sprzedawcy dalej wciskają kit o cudowności PCi nie prostując realiów Strasznie mala wiare w ludzi masz. Bo akurat moim zdaniem uzytkownicy PC sa na tym samym poziomie "zaawansowania" i wiedzy co kablarze. W Twoim rozumowaniu pompiarz buduje byle jak i z byle czego, a rozwiazaniem jest pompa ciepla. Bzdura! Pompiarz tez buduje z glowa i buduje dobrze zaizolowany, energooszczedny dom. A do tego doklada pompe i ma najtansze z mozliwych zrodlo ciepla na przyszle i niepewne czasy. Dyskusja czy +20k pln to duzo czy malo nie ma sensu - dla mnie w skali calej budowy i w skali ogolnie waznosci tej instalacji (zarowno jezeli chodzi o komfort jak i koszty eksploatacyjne) to "grosze". To jest 5% kosztow budowy, a instalacja uzywana przez 70% czasu zycia budynku i bedaca jednym z najwazniejszych kosztow jego eksploatacji. Oszczedzac na niej? To jak kupic sobie wypasiona fure ktora stoi w garazu bo nie stac nas na paliwo - mozna ja coprawda pchac (wegiel), mozna zacisnac zeby i wydawac polowe wyplaty na paliwo (prad), a mozna nia poprostu tanio i komfortowo jezdzic (pc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 29.01.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 czy jak jest -15stC to też masz 10stC w garażu, mam ten sam problem co zrobić z garażem chciałem dać 5cm styropianu na ścianę przylegającą do domu Szczerze - nie wiem, takich dni jest jak na lekarstwo, a ze garaz z wszystkich (zewnetrznych) stron jest dobrze zaizolowany to i nie ma w nim jakichs naglych skokow temperaturowych - dzieki sporej akumulacji. Ja zrezygnowalem z izolowania go - wedlug OZC zyskalbym niewiele (nie pamietam ile - pare/nascie pln w skali sezonu) ale spadlyby w nim mocno temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 29.01.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) ple, ple, ple... Jak wcześniej zawału nie dostaniesz ! Nikt nie zna dnia ani godziny. Oczywiście nie życzę ci tego. A mozna zawalu dostac, np. po takim mailu: Ta wiadomość została wysłana z adresu e-mail przeznaczonego wyłącznie do przesyłania komunikatów. Prosimy nie odpowiadać na tę wiadomość. W razie jakichkolwiek pytań prosimy o emaila na adres [email protected] Szanowni Państwo, Uprzejmie informujemy, że została wystawiona faktura za energię elektryczną na kwotę 13260,57. Faktura składa się z 3 płatności, pierwsza płatność przypada na dzień 2011-05-15. W przypadku zainteresowania uregulowaniem tylko pierwszej płatności prosimy kliknąć na poniższy link. Sweet nie? Oczywiscie potem to skorygowali bo sie troche machneli ale 7-8k trzebabylo i tak doplacic. Ale jak ktos wrazliwy to po przeczytaniu zawalu moze dostac Stanowczo jednak wole swoja PC za ktora w tym sezonie moze uda sie zmiescic w 1,8k pln. Za pozostale 5k pln moge sobie leciec na wypasione wczasy. I tak co rok Edytowane 29 Stycznia 2012 przez Daga&Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 29.01.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Dyskusja czy +20k pln to duzo czy malo nie ma sensu - dla mnie w skali calej budowy i w skali ogolnie waznosci tej instalacji (zarowno jezeli chodzi o komfort jak i koszty eksploatacyjne) to "grosze". To jest 5% kosztow budowy, a instalacja uzywana przez 70% czasu zycia budynku i bedaca jednym z najwazniejszych kosztow jego eksploatacji. Podpisuję się pod tym obiema rękami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.01.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Nie wiem czy to ważne ale tytuł wątku brzmi: Kto żałuje że ma PC i dlaczego ??? a nie spostrzeżenia i uwagi. U mnie w firmie żałują, że zamontowali powietrzną pompę ciepła Vitocal 160-A do grzania CWU, ale dlatego że posłuchali fachowców. Jej moc 1,54kW to lekka przeginka na dość dużą cyrkulację i wzmożone zapotrzebowanie ciepłej wody. Wg mnie nawet do średniej wielkości domu i 4 osobowej rodziny rozsądne optimum to 3,8kW (tylko do CWU) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 29.01.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Bo fachowcy nie mieli wyobraźni ile to jest 1,54 kW. Jak to ma szybko wodę podgrzać ? tak się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.01.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Ja to wiem, ale prezesi uwierzyli w renomę fachowców. Tak więc trzeba się znać przed wyborem urządzeń bo kitu nawciskają byle by tylko sprzedać.Trochę off topic to w tym sezonie zaczniemy wykorzystywać schłodzone powietrze jako pseudo klimę. Jak to ruszy to podzielę się uwagami. Czy jest ktoś jeszcze kto ma PC i żałuje i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzy 29.01.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Bardzo dziwne podejście do budowania i do ogrzewania Od skrajności w skrajność... (...) Ja nigdy nie byłem przeciwnikiem PC, szukam wad (bo o zaletach jest kilkadziesiąt stron), żeby potem się nie zdziwić. Ale przypomniało mi się że brak soft-startu w PC komuś bardzo przeszkadzał. Kotłownia była pod sypialnią i w nocy wyraźnie słyszał głośne "pyk". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 29.01.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 dla wykonawców to łatwe pieniądze bo PCi to ciągle nowość w Polsce i ludzie nie mają wiedzy więc trzeba im wyjaśnić te realia a nie naskakiwać na nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 29.01.2012 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Jeszcze świeże,dzisiejsze I co - z jednej opinii wyciagasz wniosek ze wszyscy sprzedawcy pomp to naciagacze a uzytkownicy to tepaki ? Z iloma sprzedawcami pomp rozmawiales osobiscie ? A moze pod pojeciem "nadmierne ocieplenie" maja na mysli nie 30, a 20cm styropianu. Nie 60, a 30cm welny ? Czy to znaczy ze wybudowany dom bedzie durszlakiem ? Raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xczakix 30.01.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 nie chce zasmiecac ale nie moge wyslac maila do Ciebie Daga&Adampisalismy w sprawie PC, czekam na info [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.02.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 nie chce zasmiecac ale nie moge wyslac maila do Ciebie Daga&Adam pisalismy w sprawie PC, czekam na info [email protected] Jestem w gorach na desce - wracam dopiero dzisiaj wieczorem, jutro sie odezwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Ja do cholery zaczynam żałować, że mam PC. Przy tych mrozach żre mi około 30kWh dziennie za kwotę około 15zł. Nie mogła by tak żreć jak w grudniu za 5-6zł? Albo najlepiej jak w lipcu za 0,7zł dziennie:) Jak tak dalej pójdzie to się w 1000zł za CO nie zamknę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 01.02.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 ja żałuję... że u mnie z komina dym nie leci a u wszystkich w okolicy dymi że hej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.02.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Kominek albo koze wstaw do salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 01.02.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 A świstak siedzi i zawija w sreberka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 ja żałuję... że u mnie z komina dym nie leci a u wszystkich w okolicy dymi że hej.... Ja czasami jestem przerażony tym dymem. Gaz idzie przy płocie a palą czym popadnie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 01.02.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 ja żałuję... że u mnie z komina dym nie leci a u wszystkich w okolicy dymi że hej.... W mojej okolicy jest podobnie, z budynków z lat 70...80 idzie siwy dym. U sąsiadów groszkowców trzeba się dobrze przyjrzeć czy w ogóle coś im z komina wylatuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 01.02.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 a u mnie są i węglowcy i groszkowcy i ze wszystkich leci, mniej lub więcej ale jednak widać i CZUĆ ! Jak wracam do domu to czasami sie zastanawiam mgła czy dym. MASAKRA!!!!! Zastanawia mnie gdzie jest 'ochrona środowiska' gdzie maja oczy i nosy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.02.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 a u mnie są i węglowcy i groszkowcy i ze wszystkich leci, mniej lub więcej ale jednak widać i CZUĆ ! Jak wracam do domu to czasami sie zastanawiam mgła czy dym. MASAKRA!!!!! Zastanawia mnie gdzie jest 'ochrona środowiska' gdzie maja oczy i nosy? Powiedzial uzytkownik PCi. Fajnie widac, jak punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts