Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

Niestety użytkownicy lub przyszli nabywcy pomp ciepła nie rozumieją tego zbytnio a sprzedawcy dalej wciskają kit o cudowności PCi nie prostując realiów :)

Strasznie mala wiare w ludzi masz. Bo akurat moim zdaniem uzytkownicy PC sa na tym samym poziomie "zaawansowania" i wiedzy co kablarze. W Twoim rozumowaniu pompiarz buduje byle jak i z byle czego, a rozwiazaniem jest pompa ciepla. Bzdura! Pompiarz tez buduje z glowa i buduje dobrze zaizolowany, energooszczedny dom. A do tego doklada pompe i ma najtansze z mozliwych zrodlo ciepla na przyszle i niepewne czasy.

Dyskusja czy +20k pln to duzo czy malo nie ma sensu - dla mnie w skali calej budowy i w skali ogolnie waznosci tej instalacji (zarowno jezeli chodzi o komfort jak i koszty eksploatacyjne) to "grosze". To jest 5% kosztow budowy, a instalacja uzywana przez 70% czasu zycia budynku i bedaca jednym z najwazniejszych kosztow jego eksploatacji. Oszczedzac na niej? To jak kupic sobie wypasiona fure ktora stoi w garazu bo nie stac nas na paliwo - mozna ja coprawda pchac (wegiel), mozna zacisnac zeby i wydawac polowe wyplaty na paliwo (prad), a mozna nia poprostu tanio i komfortowo jezdzic (pc) :)

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy jak jest -15stC to też masz 10stC w garażu, mam ten sam problem co zrobić z garażem chciałem dać 5cm styropianu na ścianę przylegającą do domu

Szczerze - nie wiem, takich dni jest jak na lekarstwo, a ze garaz z wszystkich (zewnetrznych) stron jest dobrze zaizolowany to i nie ma w nim jakichs naglych skokow temperaturowych - dzieki sporej akumulacji. Ja zrezygnowalem z izolowania go - wedlug OZC zyskalbym niewiele (nie pamietam ile - pare/nascie pln w skali sezonu) ale spadlyby w nim mocno temperatury.

ple, ple, ple...

Jak wcześniej zawału nie dostaniesz ! Nikt nie zna dnia ani godziny.

Oczywiście nie życzę ci tego.

A mozna zawalu dostac, np. po takim mailu:

Ta wiadomość została wysłana z adresu e-mail przeznaczonego wyłącznie do przesyłania komunikatów. Prosimy nie odpowiadać na tę wiadomość. W razie jakichkolwiek pytań prosimy o emaila na adres [email protected]

Szanowni Państwo,

Uprzejmie informujemy, że została wystawiona faktura za energię elektryczną na kwotę 13260,57.

Faktura składa się z 3 płatności, pierwsza płatność przypada na dzień 2011-05-15.

W przypadku zainteresowania uregulowaniem tylko pierwszej płatności prosimy kliknąć na poniższy link.

Sweet nie? ;)

Oczywiscie potem to skorygowali bo sie troche machneli ale 7-8k trzebabylo i tak doplacic. Ale jak ktos wrazliwy to po przeczytaniu zawalu moze dostac ;)

Stanowczo jednak wole swoja PC za ktora w tym sezonie moze uda sie zmiescic w 1,8k pln. Za pozostale 5k pln moge sobie leciec na wypasione wczasy. I tak co rok ;)

Edytowane przez Daga&Adam

Dyskusja czy +20k pln to duzo czy malo nie ma sensu - dla mnie w skali calej budowy i w skali ogolnie waznosci tej instalacji (zarowno jezeli chodzi o komfort jak i koszty eksploatacyjne) to "grosze". To jest 5% kosztow budowy, a instalacja uzywana przez 70% czasu zycia budynku i bedaca jednym z najwazniejszych kosztow jego eksploatacji.

Podpisuję się pod tym obiema rękami.

Nie wiem czy to ważne ale tytuł wątku brzmi: Kto żałuje że ma PC i dlaczego ??? a nie spostrzeżenia i uwagi.

U mnie w firmie żałują, że zamontowali powietrzną pompę ciepła Vitocal 160-A do grzania CWU, ale dlatego że posłuchali fachowców. Jej moc 1,54kW to lekka przeginka na dość dużą cyrkulację i wzmożone zapotrzebowanie ciepłej wody. Wg mnie nawet do średniej wielkości domu i 4 osobowej rodziny rozsądne optimum to 3,8kW (tylko do CWU)

Ja to wiem, ale prezesi uwierzyli w renomę fachowców. Tak więc trzeba się znać przed wyborem urządzeń bo kitu nawciskają byle by tylko sprzedać.

Trochę off topic to w tym sezonie zaczniemy wykorzystywać schłodzone powietrze jako pseudo klimę. Jak to ruszy to podzielę się uwagami.

Czy jest ktoś jeszcze kto ma PC i żałuje i dlaczego?

Bardzo dziwne podejście do budowania i do ogrzewania ;)

Od skrajności w skrajność...

(...)

Ja nigdy nie byłem przeciwnikiem PC, szukam wad (bo o zaletach jest kilkadziesiąt stron), żeby potem się nie zdziwić.

Ale przypomniało mi się że brak soft-startu w PC komuś bardzo przeszkadzał.

Kotłownia była pod sypialnią i w nocy wyraźnie słyszał głośne "pyk".

Jeszcze świeże,dzisiejsze ;)

I co - z jednej opinii wyciagasz wniosek ze wszyscy sprzedawcy pomp to naciagacze a uzytkownicy to tepaki ? Z iloma sprzedawcami pomp rozmawiales osobiscie ?

A moze pod pojeciem "nadmierne ocieplenie" maja na mysli nie 30, a 20cm styropianu. Nie 60, a 30cm welny ? Czy to znaczy ze wybudowany dom bedzie durszlakiem ? Raczej nie :)

a u mnie są i węglowcy i groszkowcy i ze wszystkich leci, mniej lub więcej ale jednak widać i CZUĆ ! Jak wracam do domu to czasami sie zastanawiam mgła czy dym. MASAKRA!!!!! Zastanawia mnie gdzie jest 'ochrona środowiska' gdzie maja oczy i nosy?

Powiedzial uzytkownik PCi.

Fajnie widac, jak punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. ;-)