Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

fakt jest taki , że jednym z kryteriów w wyborze sposobu ogrzewania było to by nie zatruwać powietrza... Mam 4 dzieci i chciałabym by w przyszłości mieli czym oddychać... Gdyby wiekszość populacji pomyślała o przyszłości naszych dzieci i wnuków może żyło by się wszystkim lepiej... Wkurza mnie jak ludzie palą swoje śmieci a ja muszę to wdychać, tak samo jak widzę wory smieci w lesie do którego chodzę na spacer... I powtórze raz jeszcze gdzie są służby odpowiedzialne za ochronę środowiska? Czasami warto widzieć więcej a nie tylko własny interes i własny czubek nosa....

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie nie mam zamiaru się z nikim licytować, bo to i tak nic nie da. My polacy mamy to do siebie ze "nasze" zawsze najlepsze więc po co zaczynać debatę, powiedzmy że wam wierzę ;) Nie wiem tylko skąd wy macie te ceny kominów po 7 tysiecy jakieś platynowe czy jak ? Poza tym ustawcie stałą temperaturę 22/24h bo takie wyniki mnie tylko interesują.

Poza tym ustawcie stałą temperaturę 22/24h bo takie wyniki mnie tylko interesują.

w sprawie kominu nie odpowiem, natomiast w sprawie temperatury i owszem. Mam ustawioną na sterowniku 22,5 w pokojach i taka temperatura jest (+/-0,5) to samo w łazience 25 i bez różnicy na pore dnia wchodzę i nie boje się że jak wyjdę z prysznica to zamarznę ;)

Panowie nie mam zamiaru się z nikim licytować, bo to i tak nic nie da. My polacy mamy to do siebie ze "nasze" zawsze najlepsze więc po co zaczynać debatę, powiedzmy że wam wierzę ;) Nie wiem tylko skąd wy macie te ceny kominów po 7 tysiecy jakieś platynowe czy jak ? Poza tym ustawcie stałą temperaturę 22/24h bo takie wyniki mnie tylko interesują.

Wiesz ze w domach "dobrze" izolowanych spadek temp. jest niewielki i zapewne w granicach +-0,5*C co jest raczej nieodczuwalne dla czlowieka.

Czym palisz u Siebie, jesli moge zapytac bo szukanie teraz na forum...?

Pzdr.

A kolega to systemowy buduje czy z cegły klinkierowej?

-----

Uzupełniam post o tani komin z klinkieru na potrzeby kotła gazowego

Cegła - 2500...3000 zł

Murarz - 1000 zł

zaprawa - 300 (cement+kruszywo)...1000 (gotowa z dodatkami przeciw wykwitom)

wsad kominowy owal 120/220 8mb - 1100zł

daszek owal 120/220 - 100zł

płyta kominowa owal 120/220 - 100zł

wyczystka owal 120/220 - 170zł

Trójnik owal 120/220/90/śr.200 - 160zl

kominiarz który to pos(w)kłada i wyda stosowne zaświadczenia - 500...1000zł

ponadto:

stal zbrojeniowa do zrobienia czapy

folia w płynie do zabezpieczenia przeciwwilgociowego czapy

obróbka blachaska komina przy kładzeniu dachu

cykliczny przegląd kominiarski

Komu jeszcze komin?

Edytowane przez leszekf

a u mnie są i węglowcy i groszkowcy i ze wszystkich leci, mniej lub więcej ale jednak widać i CZUĆ ! Jak wracam do domu to czasami sie zastanawiam mgła czy dym. MASAKRA!!!!! Zastanawia mnie gdzie jest 'ochrona środowiska' gdzie maja oczy i nosy?

Jestem zagorzałym przeciwnikiem ekogroszku (sam go mam), ale: z dobrego ekogroszku, czy pelletu, przy dobrym piecu - praktycznie nic z komina nie widać, nic nie śmierdzi, tylko "faluje" gorące powietrze nad kominem od temperatury spalin. O miale węglowym i śmieciach się nie wypowiadam :)

komin do pieca - kotłowni plus 1 kanał wentylacyjny dla kotłowni to:

1000 pln cegła pełna

2200 pln cegła pełna klinkier (ok 2 mb komina)

200 pln zaprawa

1700 pln wkład stalowy kpl z wyczystką, trójnik itp + montaż

300 pln kominiarz i papierek

900 pln murarz

razem: 6300 pln. Cena normalnego komina. Jak chcesz oszczędzać na klinkierze i kupić dziurawkę to nie polecam (szukaj wątek cieknące kominy). Możesz oszczędzić na firmie i kolorze klinkieru, ale wtedy dolicz sobie stopę fundamentową pod komin, obróbkę komina robocizna plus materiał minimum 300pln więcej niż położenie tam dachówki (ja nie liczyłem bo mi się nie chciało).

6 tys to minimum!

p.s. co do zmienności teperatury na dobę,czyli twoje 24h to przy podłogówce (a te są najczęściej przy PC) i jej bezwładności to dużego pola popisu nie ma. 24h odpuść. Jednak co do temperatury wewnątrz to masz rację. Często widzę wyniki dla 20 lub 21 st. Hmmm, dla części mężczyzn i 80% kobiet to 23 st to standard w dzień i 21 w nocy. A że to mniej zdrowe to inna bajka.

W dzien to kobiety glownie "potrzebuja" wyzsza temp. ale w nocy to te 21*C z deczka za duzo?

Moja zona nie lubi jak w nocy jest zbyt cieplo, teraz mam 19*C-19,5*C w sypialniach i jest OK do spania a na dole troszke wiecej bo 20,5*C-21,5*C.

W hallu na pietrze mam 22*C-22,5*C ale na szczescie w sypialni, w okolicach lozka ju nie jest tak cieplo :)

Pzdr.

tak już serio to moja kobieta czuje się idealnie w .... 24* w dzień i 21* w nocy :( A ja już nie mam co ściągać z ubrania

a w realu to jest 23* dzień (parter), 19* w nocy w sypialni (piętro słabo docieplone - dom do opuszczenia za 2-3 lata)

choć mam taktykę i zalecenia, aby okresowo dogrzać sypialnie między godziną 22 a 24 do 23* w celach wiadomych

Ja do cholery zaczynam żałować, że mam PC. Przy tych mrozach żre mi około 30kWh dziennie za kwotę około 15zł. Nie mogła by tak żreć jak w grudniu za 5-6zł? Albo najlepiej jak w lipcu za 0,7zł dziennie:)

Jak tak dalej pójdzie to się w 1000zł za CO nie zamknę:D

Jaki masz metraż, co to za pompa ?

Pozdrawiam

Ludzie, co wy piszecie z tym kosztem komina za bzdury? Takie podliczanie to czysta teoria. Komin systemowy, niemiecki, z wykończeniem w łupku wyszedł mnie 2100zł za materiały. Już jestem świeżo po budowie komina, więc wiem o czym mówię.

Robocizna? ŻADEN z wykonawców, od których brałem wyceny na stan surowy z dachem nie obniżał robocizny, bo komin był czy go nie było. Jak go nie było to murowanie droższe, jak był to tańsze ale jeszcze komin. Miałem wrażenie że raczej mieli stawkę za dom o danym metrażu. Łącznie miałem 6 wycen, firmy od dużych do małych, wszystkie z polecenia.

Może jak ktoś szuka innej ekipy do fundamentów, innej do murów, innej do komina, innej do więżby itd. to mu jakaś różnica wyjdzie, ale normalnie jak chcesz 1 ekipę do stanu surowego (żeby jak coś ktoś spartoli to jeden nie zrzucał winy na drugiego) to kwota wychodzi taka sama. A wybierasz ekipe nie dlatego, że są tańsi ale że widziałeś ich robotę i wiesz że są ok (albo masz taką nadzieję :) ).

A wyliczanie kosztów materiałów i robocizny komina, ludzie, przecież jak nie ma komina to tam jest ściana, z pustaków które też za darmo nie są, zaprawa też idzie, robocizna też jest, strop w tym miejscu ze zbrojeniem też, dachówki, itd... Komin systemowy, bez klinkieru nie jest drogi... nie naganiajcie tak na PC, bo już przeginacie, piszecie że komin jest 3x droższy niż w rzeczywistości, żeby tylko się okazało że PC wcale nie jest droga.

Moim zdaniem pompa ciepła JEST BARDZO DROGA, o przynajmniej 20.000zł droższa niż ekogroszkowa alternatywa. Ale wydaje się, że warto. I nie ma sensu wymyślać sztucznych kosztów komina, demonizować dym z pieców na ekogroszek (bo akurat z nich jest minimalny) i wymyślać inne czysto teoretyczne wady innych rozwiązań. Ciekawe, że skoro tak wszystkim dym przeszkadza to czemu większość ludzi co mają PC montuje w domu kominek? Który przecież wymaga KOMINA, który DYMI i kosztuje 6000zł... o zgrozo.

PC jako rozwiązanie jest bardzo dobre i tak się moim zdaniem obroni. Bez sztucznego racjonalizowania.

Czy mogę prosić, aby w tym wątku pojawiały się wyłącznie odpowiedzi na pytanie (bo już jest strasznie zaśmiecony):

"Kto żałuje że ma PC i dlaczego???"

dziękuję, odpowiedzi na ten post proszę na PW, żeby więcej nie zaśmiecać

Edytowane przez ozzy

Ty rzucasz tekstem, a my mamy nie zaśmiecać:)

Mi jedna firma budowała SSO. Najpierw zrobili wycenę na dom projektowy. Następnie się z nimi potargowałem, następnie zacząłem wywalać z projektu rzeczy zbędne (komin, kanały wentylacyjne). Od już utargowanej kwoty odchodziły kolejne złotówki. Za komin zeszli o 5tyś w dół. Komin, kominowi nie równy.

Mnie tez doliczyli jak powiedzialem ze chce kominy (zanim je zlikwidowalem na rzecz wentylacji mechanicznej) z klinkieru, pozniej "wrocilem" do ceny poczatkowej po likwidacji tych "nieszczesnych" kominow.

Nie pamietam jekiego rzedu byly to kwoty, ale jakies tam koszty komin generuje i ryzyko pozniejszych przeciekow -bezcenne :)

Pzdr.

Wiecie co muraż za wybudowanie komina 1000 zł O mamo to kto wam buduje te domy ? Cegła na jeden komin 3k ? gdzie to po tyle sprzedają u sąsiada na składzie. Szkoda dywagacji panowie szkoda. Powiem tyle można jechać z punktu a do punktu b za 30 zł a można jechać za 300 zł. Co do palenia wielki przceiwnik tzw. ekogroszku aczkolwiek sam nim palę może za rok w końcu doczekam się gazu. Za namowy na PC dziękuję mam już wyrobione zdanie na ten temat i go nie zmienię.