leszekf 03.02.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 No to ja Liwko więcej używam kominka... raz na tydzień... czasem 2x w tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 borsak: Jak bym sie w oststniej chwili nie przesiadl z planowanego pieca na ekogroszek, to dopiero bym teraz ch...mi rzucal jako pelnoaetatowy palacz. Problemy maja ludzie ktorym ktos doradzil pompe na normalnie docieplony dom o mocy 5,6kW, do tego zrobil (za)male DZ i na otarcie lez wstawil do PCi grzaleczki 8kW, bo przeciez w roku mroznych dni mamy kilka.Tak jak pisali poprzednicy przy dobrze zrobionej instalacji to jest BEZOBSLUGOWE i korzystajac z 2T nawet TANIE w eksploatacji. Za za grzanie po 10h na dobe nowego bardzo mokrego domu (tynki pazdzirnik a posadzki listopad) pompa 12kW za grudzien zuzylem mniej niz za 400 zl. Rachunkow Ci nie zeskanuje, bo ja dopiero wystartowalem z eksploatacja. Nie wypowiem sie na temat pomp powietrznych, bo sam do nich nie mam przekonania na duze mrozy i nasz klimat, ale pompa gruntowa to zdecydowanie dobra inwestycja. Inwestycja w swoj czas, w prace fizyczna, brak smrodu i brudu w domu. Jesli sam troszke pochodzisz kolo tematu i masz mozliwosc zrobienia poziomego DZ, to odliczajac powierzchnie kotlowni i skladu opalu oraz komina nawet finansowo sie zmiescisz w budzecie ekogroszkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsak1 03.02.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Kolega borsak wydał ze węgile od dziś 3x750 zł + 300 kgz ubiegłego sezonu. Co nam daje jakieś 2600 zł + mój czas. Kolega borsak1 zaczął właśnie spalać swoją ostatnią tonę węgla przewidzianą na ten sezon. Gdy poszukacie to zobaczycie że kolega borsak1 nie jest zwollenikiem tzw. wungla. Na prawdę panowie nie mam nic do pomp ale błagam nie wciskajcie tej ciemnoty o tej wspaniałości pomp bo ktoś się na to złapie. Pewnie tak sie składa że to akurat moim dwaj znajomi mają skopaną instalację, jestem w stanie to nawet przyjąć na prawdę ale nie jestem w stanie uwierzyć w bajki o wspaniałości i wyższości pomp. Dlaczego nikt nie napisze że z biegiem czasu sprawnośc pompki leci jak diabli ? Podkreślam jescze raz niech wam te pompki i 100 lat chodzą bo po 50 się wrócą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 jeszcze jedno dziś o 4 rano musiałem szybko w zwykłym piecu napalić przy minus 23 bo w piecu z ekogroszkiem zawleczka się zerwała , mi się nawet nie chciało wymieniać bo mam ten drugi piec. to tak przy okazji-piec z podajnikiem nie jest bezobsługowy[to dla wszystkich pompiarzy dla ich satysfakcji] A nie rozwazales pieca z podajnikiem tlokowym? Ja swego czasu wlasnie taki mialem upatrzony, bo w nim odpada problem m.in. rwania zawleczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.02.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 tłokowce chyba są lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzy 03.02.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Kolego borsak1, napisz proszę konkretnie dlaczego Twoim znajomi są niezadowoleni. Jak najdokładniej możesz, nawet z kwotami jeżeli to możliwe, to byłoby bardzo dla mnie cenne i dla innych też... szczególnie po tych kilku stronach offtopowania i naganiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Dlaczego nikt nie napisze że z biegiem czasu sprawnośc pompki leci jak diabli ? Podkreślam jescze raz niech wam te pompki i 100 lat chodzą bo po 50 się wrócą. Ze sprawnosc leci to oczywiste, bo (nieczyszczone) piece tak maja. Przeciez cykl Carnota to takie bajania termodynamiczne jajoglowych fizykow. Kto by na to zwracal wieksza uwage. U mnie liczylem z duza kotlownia i postawieniem komina faktycznie z 15 lat wychodzi na zwrot. To calkiem blisko 50ciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 03.02.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Kolega borsak wydał ze węgile od dziś 3x750 zł + 300 kgz ubiegłego sezonu. Co nam daje jakieś 2600 zł + mój czas. Kolega borsak1 zaczął właśnie spalać swoją ostatnią tonę węgla przewidzianą na ten sezon. Innymi słowy w G11 przy dzisiejszych cenach byłoby to ok 4500kWh Gdy poszukacie to zobaczycie że kolega borsak1 nie jest zwollenikiem tzw. wungla. Zaznaczałeś to i przynajmniej ja o tym pamiętam i mam tego świadomość ...ale błagam nie wciskajcie tej ciemnoty o tej wspaniałości pomp bo ktoś się na to złapie. Pewnie tak sie składa że to akurat moim dwaj znajomi mają skopaną instalację, jestem w stanie to nawet przyjąć na prawdę ale nie jestem w stanie uwierzyć w bajki o wspaniałości i wyższości pomp. Masz trochę racji, bo momentami dyskusja przypomina dywagacje na temat wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy. PCi to tylko źródło ciepła mające tą zaletę, że bezobsługowe i jednak tanie w eksploatacji. U mnie podstawą wyboru były w kolejności znaczenia- bezobsługowość, skromna ilość zajmowanego miejsca, niskie koszty eksploatacyjne. Na węgiel miejsca nie miałem, gazu ziemnego w najbliższej 10 latce nie spodziewam się ujrzeć pod domem, butelka z LPG nie widzi mi się, na olej miejsca nie mam. Podkreślam jescze raz niech wam te pompki i 100 lat chodzą bo po 50 się wrócą. Dziękuję Ci za życzenia. W stosunku do węgla za 50lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.02.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Kolego borsak1, napisz proszę konkretnie dlaczego Twoim znajomi są niezadowoleni. Jak najdokładniej możesz, nawet z kwotami jeżeli to możliwe, to byłoby bardzo dla mnie cenne i dla innych też... szczególnie po tych kilku stronach offtopowania i naganiania. Też chętnie poczytam. Może łatwo im jakoś pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsak1 03.02.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 @ozzy Kwot dokładnych Ci nie podam (podział na szczególy), jeden domek około 130m2 ocieplony styro 15 w wylewkach 15 cm podłogówka na całym parterze poza sypialnią i pokojem dziecka (doc elowo jakaś tam garderoba jak mały dorośnie). Poddasze 4 pokoje i mała łazienka całe w parkiecie poza łazienką i korytarzem izolacja 25cm wełny + 10cm w wylewkę. Koszt pompy coś koło 75 tys. Żona wymagała Pan lekarz mąż oczywiście spełnił życzenie. Byli bardzo zadowoleni do póki nie dostali mrozów poniżej 5 stopni. Nie powiem w lecie są zadowoleni cwu swietna sprawa prawie za darmo. I teraz szybka decyzja co robić bo w domu zimno a rachunki rosną. Siłą rzeczy uciekli w gaz dużo nie myślać to było najszybsze rozwiazanie. Nie mówię że zrezygnowali z pompy działa nadal ale niestety przychodzą takie dni że PC to za mało. Czy taka izolacja to mało jak dla PC ? Na podstawie ich doświadczeń widzę że PC jest OK ale niestety nie u nas chyba że planujesz dodatki jakieś. I błagam nie namawiajcie kogoś panowie, ja powiem tyle najlepiej znadź kogoś nawet na forum pojedź pooglądaj rozwiązanie rachunki koszty i się dowiesz czy się opłaca. Jeśli chodzi o 2-gich znajomych bardziej znajomi żony ale też sobie nie chwalą rozwiazania. Myślę że koledzy z forum muratora, zechcą się pochwalić rachunkami rozwiązaniami w realu w końcu takie to cudo. Może właśnie to cię przekona lub zniechęci do pompy a nie biadolenie jedenego brsaka1 lub 10 zwolenników pompy ciepła. Ja ci mogę pokazać skromną kotłownię na ekogroszek ale tego nie polecam No koledzy a teraz na priwa do kolegi ozzy i chwalimy się waszymi rozwiązaniami w realu chcecie pomóc macie teraz okazję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.02.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) No to ja Liwko więcej używam kominka... raz na tydzień... czasem 2x w tygodniu. Obiecuje sobie w przyszłym sezonie palić częściej. A jak się skończy zobaczymy. Edytowane 3 Lutego 2012 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.02.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 @ozzy Kwot dokładnych Ci nie podam (podział na szczególy), jeden domek około 130m2 ocieplony styro 15 w wylewkach 15 cm podłogówka na całym parterze poza sypialnią i pokojem dziecka (doc elowo jakaś tam garderoba jak mały dorośnie). Poddasze 4 pokoje i mała łazienka całe w parkiecie poza łazienką i korytarzem izolacja 25cm wełny + 10cm w wylewkę. Koszt pompy coś koło 75 tys. Żona wymagała Pan lekarz mąż oczywiście spełnił życzenie. Byli bardzo zadowoleni do póki nie dostali mrozów poniżej 5 stopni. Nie powiem w lecie są zadowoleni cwu swietna sprawa prawie za darmo. I teraz szybka decyzja co robić bo w domu zimno a rachunki rosną. Siłą rzeczy uciekli w gaz dużo nie myślać to było najszybsze rozwiazanie. Nie mówię że zrezygnowali z pompy działa nadal ale niestety przychodzą takie dni że PC to za mało. Czy taka izolacja to mało jak dla PC ? Na podstawie ich doświadczeń widzę że PC jest OK ale niestety nie u nas chyba że planujesz dodatki jakieś. I błagam nie namawiajcie kogoś panowie, ja powiem tyle najlepiej znadź kogoś nawet na forum pojedź pooglądaj rozwiązanie rachunki koszty i się dowiesz czy się opłaca. Jeśli chodzi o 2-gich znajomych bardziej znajomi żony ale też sobie nie chwalą rozwiazania. Myślę że koledzy z forum muratora, zechcą się pochwalić rachunkami rozwiązaniami w realu w końcu takie to cudo. Może właśnie to cię przekona lub zniechęci do pompy a nie biadolenie jedenego brsaka1 lub 10 zwolenników pompy ciepła. Ja ci mogę pokazać skromną kotłownię na ekogroszek ale tego nie polecam No koledzy a teraz na priwa do kolegi ozzy i chwalimy się waszymi rozwiązaniami w realu chcecie pomóc macie teraz okazję Ja mam podobny domek do tego pierwszego przypadku. Mrozy w pierwszym sezonie do -27 a w domku bez pomocy kominka +21. Ale to już był kres możliwości mojej PC. Namów znajomych na opisanie przypadków na forum. Może coś pomożemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsak1 03.02.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) @Liwko dzięki uwierz mi stać ich na to żeby płacić wielkie rachunki tutaj problemem było to że marzli a nie koszty. Jak napisałem nikt z dnia na dzień nie wyciąga 10k na zakup pieca i wpiecie go w instalację uwierz mi oni tego nawet nie odczuli. Zresztą chyba znasz powiedzenie "powiedz lekarzu co stoi w garażu". Inną sprawą jest też to czy uważasz że 21 to komfortowa temperatura. Ja uważam że nie minimum 22 ale nie więcej niż 22,8 i jak ktoś napiszę że 22 a 22,8 to żadna różnica to go wyśmieje. Jak widać dochodzimy do konsensusu ty uważasz że 21 to komfort pewnie w dzień też nie grzejesz bo i po co w pracy jesteś wiec pompa nie pracuje. Dla mnie komfort to stała temperatura 22 stopni 24h/dobę. Może mam słabą żonę ale muszę mieć te 22 stopnie i koniec. Podkreślam jeszcze raz nie mam nic do waszych pomp ale błagam bez "wspaniałe rozwiązanie", "cudo", "niezastąpione". Jak napisałem chcecie pomóc zaproście kolegę do siebie on teraz pewnie się bije z myślami "kuźwa każdy chwali ale ten jeba.... borsak1 gani pewnie nie ma racji a za 5 minut a może jednak 21 to dużo może wystarczy". Chcecie pomóc nie pomagajcie na odległośc bo: mojego wójka kochanki szwgierki ciotki córki szwagier cośtam. Zaprezentujcie rozwiązanie w realu. p.s. nie mam na myśli hipermarketu I dyskusja ustała gdy trzeba coś w realu zaprezentować. kolego ozzy polecam jeszcze to: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic110203.html i inne tematy na elektrodzie tam już tak kolorowo nie jest co nie znaczy ze jest czarno. Edytowane 3 Lutego 2012 przez borsak1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.02.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Ej borsak, ja w łazienkach mam po 24-25*. W salonie mam 21-22 bo tak lubimy, w sypialni mam nawet w okolicach 20 bo wtedy nam się lepiej śpi. Jak będę chciał to przy -10 nagrzeję całą chałupę do 26:DNa bank mieli coś skopane, pytanie brzmi co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsak1 03.02.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 @Liwko znowu zaczynasz a kto napisał: "Ja mam podobny domek do tego pierwszego przypadku. Mrozy w pierwszym sezonie do -27 a w domku bez pomocy kominka +21. Ale to już był kres możliwości mojej PC" to był ten kres czy go nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.02.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 @Liwko znowu zaczynasz a kto napisał: "Ja mam podobny domek do tego pierwszego przypadku. Mrozy w pierwszym sezonie do -27 a w domku bez pomocy kominka +21. Ale to już był kres możliwości mojej PC" to był ten kres czy go nie było Przy -27!!! Zapewniam cię, że podobnie mogą mieć przy piecyku gazowym i takich temperaturach. Zresztą każdy system ma swoją jakąś moc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 03.02.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Borsak, nie uważam że mój dom jest idealnie wykonany.... nie jest tak. Mogłem poświęcić więcej uwagi do pewnych szczegółów. U mnie jest tak:Powierzchnia grzana po (podłodze) na parterze ok 70m2, na piętrze ok 100m2 - 100% podłogówka + garaż z grzejnikiem mającym utrzymać temperaturę ok +6st.cPodłoga na gruncie - styro 12cm, ściany porotherm 25cm+styro15cm, dach pełne deskowanie + wełna 15cm+5cm (dodatkowo nieużywany strych ocieplony 15cm wełny) - jak widzisz nie jest to rewelacja. Na podłogach wszędzie panele za wyjątkiem kuchni, holu, łazienek - tam płytki.O ciepło w domu dba PCi o mocy 7kW - grzałki są wyłączone na stałe (opcja w ustawieniach), przy tych mrozach (-15...-23st.) PCi pracuje ok 20h/dobę - aż się zdziwiłem tym, że się w którymś momencie w ogóle wyłączyła.Od 28.12.2010 do 23.12.2011 - 11526 kWh (przepisane z rachunków, lecz tych wklejać nie będę) Zaznaczam, że mam wysokie zużycie prądu niezależnie od CO+CWU - latem wychodziło na poziomie ok 17kWh/dobę. Do tej pory nie zwracałem żadnej uwagi na zużycie prądu przez PCi - od początku roku mam podlicznik i mogę to kontrolować (za styczeń PCi zużyła ok 690kWh + 75kWh wentylacja) W domu na parterze utrzymuje się +23st i "ścinam" ogrzewanie bo są inne źródła ciepła: TV (100...200W), kuchenka, lodówka (100..150W), na piętrze mam w sypialni 20..21st, u dzieci 21...22st, łazienka 23st. Co ja widzę innego u Twoich znajomych co może być powodem niedogrzania i wysokich rachunków? Układ mieszany podłogówka + grzejniki, parkiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsak1 03.02.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 @leszekf teraz zaczniesz się przejmować rachunkiem co ty mi piszesz o grudniu jak tam temperatura na +5 o styczniu 0, -1 teraz mamy coś koło -20 pokażesz na co stać pompkę. piszesz:"Co ja widzę innego u Twoich znajomych co może być powodem niedogrzania i wysokich rachunków? Układ mieszany podłogówka + grzejniki, parkiet." czyli sugerujesz że tam gdzie masz panele nie grzejesz domu "Na podłogach wszędzie panele". Powidziałem Panowie jest okazja wykażcie się kolega potrzebuje pomocy będę niegrzeczny skończcie pier.... i zaproście go do domu. ja gdybym rozważał czy wydać na ogrzewanie 30 - 50 tys to podjechałbym nawet z jednego końca Polski na drógi aby obejrzeć rozwiązanie które jest tak códowne. Jakoś żaden z was się nie pali do zaproszenia kolegi. Szkoda wam na kawę jak wpadnie powiedzcie mu to sobie weźnie z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.02.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 @leszekf teraz zaczniesz się przejmować rachunkiem co ty mi piszesz o grudniu jak tam temperatura na +5 o styczniu 0, -1 teraz mamy coś koło -20 pokażesz na co stać pompkę. piszesz: "Co ja widzę innego u Twoich znajomych co może być powodem niedogrzania i wysokich rachunków? Układ mieszany podłogówka + grzejniki, parkiet." czyli sugerujesz że tam gdzie masz panele nie grzejesz domu "Na podłogach wszędzie panele". Powidziałem Panowie jest okazja wykażcie się kolega potrzebuje pomocy będę niegrzeczny skończcie pier.... i zaproście go do domu. ja gdybym rozważał czy wydać na ogrzewanie 30 - 50 tys to podjechałbym nawet z jednego końca Polski na drógi aby obejrzeć rozwiązanie które jest tak códowne. Jakoś żaden z was się nie pali do zaproszenia kolegi. Szkoda wam na kawę jak wpadnie powiedzcie mu to sobie weźnie z domu. Ja pindolę, ZAPRASZAM wszystkich chcących obejrzeć działającą instalację z pompą ciepła!!! Pięciu po wizycie u mnie już ją wykonuje, jeden już mieszka, a kilku innych się jeszcze zastanawia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsak1 03.02.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 @Liwko brawo kolego yzzo masz zaprszenie. Decyzja należy do Ciebie myślę że takie doświadczenie jest więcej warte niż 1000 opini na forum. Obiecuję poprawę i postaram sie już nie denerwować "pompiarzy". Cieszę się że mogłem pomóc koledze. @Liwko piękny dom tak przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts