Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

Borsak, chyba wszystkiego nie przeczytałeś. 11500kWh elektryczności za cały budynek, za cały rok, a 2010/11 był bez porównania zimniejszy niż to co mamy w tym sezonie. Wtedy temp. na zewnątrz przez bardzo długi czas utrzymywała grubo poniżej -15..-20 przez długi okres czasu (takie lokalne uwarunkowania).

Panele 1cm z HDF to nie parkiet który ma 2..3cm i w większym stopniu izoluje. Oczywiście sugeruję coś przeciwnego - tam gdzie są panele jest podłoga ogrzewana.

Aby było ciepło w pomieszczeniu ok 20m2 potrzebujesz ok 0,8...1kW mocy. Teraz najistotniejsze - jaki duży musi być grzejnik aby przy temperaturze zasilania 35st. dostarczyć takiej mocy? Dwupłytowy 60cm/200...250cm. Tu rozmiar ma znaczenie.

Chętnie bym zaprosił, ale Sulejówek jest trochę daleko od okolic trójmiasta... ale skoro masz zamiar się wybrać, zapraszam... dobra kawka się znajdzie :)

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@borsak1

http://img826.imageshack.us/img826/1881/frazaokres0110201031032.jpg

http://img825.imageshack.us/img825/518/frazaokres0104201107092.jpg

Nie ma podzialu na PCi i reszta domu bo niby skad, ale mam PCI, wentylacje mechaniczna z reku, plyte indukcyjna, pompe wody ze swojej studni i automatyczne podlewanie ogrodu zraszaczami (czeste zalaczanie pompy wody), oddzielna zamrazarke (5 szuflad) i lodowke 1,76cm wielkosci - podaje to dlatego zeby uzmyslowic ile pradu moze isc na cele inne niz co+cwu.

Brakuje jednego miesiaca dokladnie 23 dni wrzesnia 2011, tak mi jakos to wyliczyli.

Rozbilem to troszke wczesniej tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174632-Teoria-domu-energo-oszczednego-a-realia&p=4989594&viewfull=1#post4989594

Pzdr.

@Liwko a teraz moje pytanie gdzie ta rewelacja ? Oczywiście mam na myśli miesiące zimowe,

777 zl to rownowartosc 3/4 tony wegla (z pradem bytowym wlacznie) zuzyte na 2 miesiace. Nie trzeba przywozic, rozladowywac, podkladac , czyscic pieca, wynosic wegla. Malo? Przeciez to nie jest perpetum mobile.

No dobra to jedziemy z tą twoją rewelką:

Pompa ciepła 70k

Przyłącz gazowy + piec 10k

sezon:

pc 3200 do 21 stopni gdy na dworze -20

gaz 3600 22 stopnie zawsze 24h/4 nie w 2 strefie

kosztów instalacji nie liczę załóżmy że podłogówka jest w tej cenie co i grzejniki celem uproszczenia

roczna róznica 400 zł

60 tys / 400 zł -> 150 miesięcy /12 -> 12,5 roków, latów wiosenek zwał jak zwał. Ile ze sprawności pompy zostanie po tym czasie nie żeby gazowy nie tracił sprawności. I wtedy jesteś na 0 a gdzie ten wasz zarobek trzeba kupić nową pompę kolejne 70k. I ja mam ciągle 22 stop a nie w 2 strefie bo inaczej drogo. Nie martwię się czy moja pompa da radę jak spadnie do -22 temperatura na dworze.

p.s. komina nie potrzebuje jesli mam zamkniętą komorę spalania a na pewno brałbym kondensacyjny tym bardziej.

W rzeczy samej.

Gdyby odliczyc koszty bytowe to samo ogrzewanie i cwu wyniosa "troszke" mniej niz te 777 zl.

Gdyby jednak liczyc odwrotnie to jakie koszty maja uzykownicy/wlasciciele piecow na paliwa stale wliczajac koszty energii elektrycznej oczywiscie z kosztami stalymi przesylu a nie same kWh (200-250zl rocznie), gazu do kuchenek -jesli ktos posiada, etc.

Pzdr.

Piec gazowy kondensacyjny z przylaczem wlacznie za 10k to sie chyba rozmarzyles troszke?

Gdyby takie koszty rzeczywiste byly, brak kosztow przegladow to ja nie wchodzil bym w PCi, z taka roznica nie ma bata, bralbym gaz

Zycie jest jednak brutalniejsze w realu, mnie za podlaczenie chcieli skasowac w ostatecznej juz :wersji" na 18,5k -samo przylacze a gdzie piec pwenie dwufunkcyjny kondensat czy jakos tam, obowiazkowe przeglady instalacji gazowej i pieca(PCi nie wymaga przegladow).

Pzdr.