borsak1 03.02.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 @piwopijca a wybacz a pompa nie ma przeglądów ? to jest koszt rzeczywisty właśnie z tym walczę kolego. Po co Ci gaz skoro masz pompę stary o czym ty piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsak1 03.02.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 @Liwko gdy się y kolejnym zdecudję na pompę przy kolejnym domu jesteś moim kierownikiem pompiarzem OK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 03.02.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 @piwopijca a wybacz a pompa nie ma przeglądów ? to jest koszt rzeczywisty właśnie z tym walczę kolego. Po co Ci gaz skoro masz pompę stary o czym ty piszesz. Przeczytales uwaznie to co napisalem? 1) GDYBYM mial w swoim czasie takie koszty poniesc za gaz to bym nie wchodzil w PCi 2)Pompa ciepla nie wymaga zadnych przegladow a co za tym idzie ponoszenia dodatkowych kosztow -mowa o mojej PCi Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsak1 03.02.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 @piwopijca ale o jakich kosztach mówisz koledzy wyliczają róznicę na jakieś 8k co to jest pierdnięcie przy całej budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 @Pyxis 1. błagam ile razy mam podkreślać że jestem przeciwnikiem węgla !!!!! 2. 777 zł to 3/4 nie wiem chyba pozłacany ten wungiel u was jak napisałem stronę wczesniej ja płacę 750/t zaworkowany leży sobie i mnie wkurw..... No wlasnie nie bardzo moge Cie rozgryzc. Posadzasz nas o jakaz zbiorowa psychoze i to, ze wdepnelismy w gowienko z PCi a teraz nie chcemy sie przyznac i brniemy dalej oszukujac wszyskich w kolo, ze to jest tanie zrodlo energii. Prosisz zeby nie namiawiac na PCi innych. Dlaczego? Skoro jestem zadowolony, to to mowie glosno. Sasiad ktory sie buduje obok ,mnie w zeszlym tyg tez sie jednak zdecydowal na PCi. Wystarczylo poczytac i sie dowiedziec, ze instalacja PCi to nie koszt 70k. Przynajmniej nie na dom 200m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 03.02.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 @piwopijca ale o jakich kosztach mówisz koledzy wyliczają róznicę na jakieś 8k co to jest pierdnięcie przy całej budowie. Teraz mnie zazyles, najpierw podajesz koszty przylacza gazowego z jakims piecem i porownujesz je do kosztow PCi a teraz pytasz o jakich kosztach "mowie"? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 03.02.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 No dobra to jedziemy z tą twoją rewelką: Pompa ciepła 70k Przyłącz gazowy + piec 10k sezon: pc 3200 do 21 stopni gdy na dworze -20 gaz 3600 22 stopnie zawsze 24h/4 nie w 2 strefie kosztów instalacji nie liczę załóżmy że podłogówka jest w tej cenie co i grzejniki celem uproszczenia roczna róznica 400 zł 60 tys / 400 zł -> 150 miesięcy /12 -> 12,5 roków, latów wiosenek zwał jak zwał. Ile ze sprawności pompy zostanie po tym czasie nie żeby gazowy nie tracił sprawności. I wtedy jesteś na 0 a gdzie ten wasz zarobek trzeba kupić nową pompę kolejne 70k. I ja mam ciągle 22 stop a nie w 2 strefie bo inaczej drogo. Nie martwię się czy moja pompa da radę jak spadnie do -22 temperatura na dworze. p.s. komina nie potrzebuje jesli mam zamkniętą komorę spalania a na pewno brałbym kondensacyjny tym bardziej. Borsak... Liwko przedstawił swoje rachunki za całe zużycie prądu w domu. Abyś miał pełen obraz, dolicz do gazu prąd zużyty w domu za cały rok. Wtedy będziesz miał adekwatne porównanie. Broń Boże nie namawiam Cię na PCi czy coś w tym stylu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 03.02.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 ... Wystarczylo poczytac i sie dowiedziec, ze instalacja PCi to nie koszt 70k. Przynajmniej nie na dom 200m2. Hm..., ja zaplacilem ok. 75 k ale za kompletna instalace co (PCi,odwierty,podlogowka,drabinki z dodatkowymi grzalkami,styropian na podlogach)+hydrofornie (pompa glebinowa+zbiornik 100l) -to wszystko. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsak1 03.02.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 @piwopijca Liwko pisze "Przyłącze gazowe+kocioł+ armatura i robocizna= około 17tyś. Różnica 10tyś. Nie chciałem płacić za sam przesył 800zł rocznie." jeśli róznica wychodzi na poziomie 10k to o jakich kosztach mówisz przy całej budowie to jak pierdnąć. @leszekf wiem domyślam się. Dobra panowie ja wam już podzikuję za debatę. Do następnego razu teraz do domciu wungiel wywalić i pomażyć o gazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 03.02.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Przeciez koszty ogrzewania zalezne beda od zapotrzebowania cieplnego domu i w wyniku wyboru konkretnego zrodla decydujemy sie na ponoszenie owych kosztow. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 03.02.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) No jeżeli 3200zł za prąd, gdzie wszystko w domu jest na prąd to nie rewelacja to wybacz, nie mam więcej pytań. całkiem nieźle Edytowane 3 Lutego 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.02.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 całkiem nieźle Ostatnia była I-350, II-1818:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 03.02.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) Ostatnia była I-350, II-1818:) poprawione Edytowane 3 Lutego 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.02.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) poprawione Jednak 0,40:) Ale po odrzuceniu PC na resztę domu wyszła 0,45zł. Rewelacja:) A na PC 0,35:) Tys rewelacja Edytowane 3 Lutego 2012 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 03.02.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Jednak 0,40:) 2 miejsca po przecinku to 0,41- to tylko szczegół, ale jest nieźle, oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 03.02.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 borsak1czy jako przyszłemu użytkownikowi PCi możesz mi napisać dlaczego uważasz że wszyscy pompiarze mijają się z prawdąbędą to istotne informacje dla mnie i przyszłych użytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.02.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Pompa ciepła 70k A ta pompa to ze złota czy od owieczek strzyżonych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 03.02.2012 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Co do awaryjności PC: znam od podszewki taki przypadek, że spadło napięcie w sieci, prął dostarczany ale o innym napięciu czy natężeniu (nie znam się), czasami na chwilę wogóle nie było napięcia. Efekt, po jakimś czasie, pompa zaczęła głośno chodzić, właściclele zawezwali gościa co ją montował okazało się że w wyniku wachań z prądem coś tam sie spaliło, nie pamiętam co (musiałbym w papiery zajrzeć ale to po niedzieli najprędzej), padło coś z elektroniki. Trzeba było to wymienić na nową część, koszt ok. 2k. Teraz właściciel PC sądzi się z Zakładem Energetycznym że to z winy tych spadków napięcia i orzerw w dostawie prądu. Kto ma rację, za pare miesiecy będzie wiadomo. Ale właściciel PC dodatkowo zapłacił 2k. po 3 latach użytkowania PC. To taka dygresja adwocem tego że jak jest PC to można o niej zapomnieć i jest na wiele lat spokój, nie trzeba serwisować i td. Ale jak coś walnie to boli jak w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.02.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Co do awaryjności PC: znam od podszewki taki przypadek, że spadło napięcie w sieci, prął dostarczany ale o innym napięciu czy natężeniu (nie znam się), czasami na chwilę wogóle nie było napięcia. Efekt, po jakimś czasie, pompa zaczęła głośno chodzić, właściclele zawezwali gościa co ją montował okazało się że w wyniku wachań z prądem coś tam sie spaliło, nie pamiętam co (musiałbym w papiery zajrzeć ale to po niedzieli najprędzej), padło coś z elektroniki. Trzeba było to wymienić na nową część, koszt ok. 2k. Teraz właściciel PC sądzi się z Zakładem Energetycznym że to z winy tych spadków napięcia i orzerw w dostawie prądu. Kto ma rację, za pare miesiecy będzie wiadomo. Ale właściciel PC dodatkowo zapłacił 2k. po 3 latach użytkowania PC. To taka dygresja adwocem tego że jak jest PC to można o niej zapomnieć i jest na wiele lat spokój, nie trzeba serwisować i td. Ale jak coś walnie to boli jak w tym przypadku. Dlatego im mniej elektroniki tym lepiej. W mojej pompie oprocz sterownika (ktory rzadzi tylko przekaznikami, stycznikami, czujkami) nie ma NIC co mogloby powodowac nieprawidlowa prace pompy. Moglbym ten sterownik wogole wywalic i przerobic na pstryczek "on/off" i tez by pompa dzialala prawidlowo. Wiec albo ta pompa to byla jakas kosmos pompa z niewiadomo jaka elektronika albo znajomego serwisant krotko mowiac zrobil w trabke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.02.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 A ta pompa to ze złota czy od owieczek strzyżonych ? Swiat sie zmienia! Jeszcze troche i Arturo zmieni oboz, zobaczycie! Bedzie gnoil tych od kabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts