photos 03.02.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) Swiat sie zmienia! Jeszcze troche i Arturo zmieni oboz, zobaczycie! Bedzie gnoil tych od kabli Czy az tak to nie wiem ale jesli ktos pisze ze koszt pompy to 70 k, a kociol gazowy z przylaczem kupi za 10 k i dodaje ze on jeszcze kosztu grzejnikow i podlogowki uczciwie nie wlicza do sumy, wszak tu i tu sa potrzebne to albo jest kompletnym imbecylem i nic nie wie o pompach ciepla albo ktos go namowil na pompe gazowa stad wytrzasnal cene....wcale sie nie dziwie ze nawet arturo zareagowal bo takiego przegiecia na ktoras ze stron jeszcze nie widzialem... Ja bym radzil doksztalcic sie...niby forum temu sluzy ale najpierw trzeba poczytac a pozniej stukac w klawiature Edytowane 3 Lutego 2012 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.02.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 no z tym akurat polemizowałbym - u nas węgiel mozna kupić za 600-650zł (1 tona) No to mnie pani na skladzie oplau kroi niezle. Moze dlatego, ze biore worki orzecha po 50kg (dokladnie za worek 48kg kasuje 45 PLN) Policzylem ze za 1t wyjdzie okolo 930 PLN. Moze jak bym bral 3t to by liczyla taniej, a moze w dolnoslaskiem takie ceny maja, bo u nas koplanie polikwidowali 20 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsak1 04.02.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 @photos imbecyly tej pompy nie zakładali rok temu ta pompka ma juz swoje kilka latek. Zakładała to jakaś firma z niemiec. Do pompiarzy takie wspaniałe rozwiązania macie mieć bo pompa to źrósło niskotemperaturowe zgadza się to czemu ja przy mojej badziewnej w porównaniu do was instalacji mam piec ustawiony na 50 stopni i w domu dobija do 23 stopni temperatura a mam zwykła instalację więc teraz się zastanówcie za co płacicie tak na prawdę. Będę szczery wczoraj ustawiłem piec na 52 bo miałem około 22 22,4 więc nie chciałem żeby temp mi spadła ponizej 22 (o ile by spadła). Zwykłe grzejniki po 18zł za żeberko, zwykła peksa w podłodze bez żadnych czarów 2 pompki i piec. I mogę grzać 24h/dobę a nie gdy 2-ga taryfa bo w pierwszej drogo. A co do kosztów pompy (zakup) czy ja wiem czy pompa jest aż taka droga z tego co piszą tutaj ludzie to piece na wungiel kupują po 12 tysięcy + jakieś wypaśne sterowniki. Co do przyłącza gazowego ja też usłyszałem 36k. bo złożyłem sam wniosek później pogadałem z kilkoma sąsiadami dołożyli swoje wnioski i mamy koszt przyłącz 2k + skrzynka 500 czyli gazownia bierze 2500 + koszt wykonania instalacji na piec i projektu około 1500 mamy 4 ale jak wy mówicie że można sobie samemu jakies pierdoły do pompy wykonać ja też mogę zaoszczędić kopiąc rów na przyłącz. no i jak zostaje mi 6k na kondensat nie kupie oj chyba jeszcze mi zostanie nawet z jakiegoś imergaz-a nie mówiąc już o jakimś PL junkersie. Co do awaryjności pomp tym obu znajomym nie nawaliła NIGDY co nie znaczy że pompy się nie psują podobnie jak lodówki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.02.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Przeciez nikt tu nie twierdzi, ze pompa ciepla to najlepsze i najwydajniejsze z mozliwych rozwiazan do grzania domu. Nagrzejesz gazem, nagrzejesz weglem, nagrzejesz kablami. Nagrzejesz pewnie szybciej, bo masz spory zapas mocy na tych urzadzeniach grzewczych (bo koszt ich duzego przewymiarowania jest niewielki), ale nie nagrzejesz nimi taniej (i przyjemniej ) niz PCi. BTW: Widze ze poranek to okres Twojej wzmozonej frustracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 04.02.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 @photos imbecyly tej pompy nie zakładali rok temu ta pompka ma juz swoje kilka latek. Zakładała to jakaś firma z niemiec. Do pompiarzy takie wspaniałe rozwiązania macie mieć bo pompa to źrósło niskotemperaturowe zgadza się to czemu ja przy mojej badziewnej w porównaniu do was instalacji mam piec ustawiony na 50 stopni i w domu dobija do 23 stopni temperatura a mam zwykła instalację więc teraz się zastanówcie za co płacicie tak na prawdę. Będę szczery wczoraj ustawiłem piec na 52 bo miałem około 22 22,4 więc nie chciałem żeby temp mi spadła ponizej 22 (o ile by spadła). Zwykłe grzejniki po 18zł za żeberko Czemu wiazesz podlogowke z pompa ciepla scisle ? Ja niezaleznie od zrodla ciepla i tak mialbym 100% podlogowki bo uwazam to rozwiazanie za najlepsze, najwygodniejsze, najbardziej komfortowe. Nie podobaja mi sie "zwykle grzejniki po 18zl za zeberko" szpecace sciany. Tak samo jak kupilem sobie plazme 50' ktora pasowala mi z wygladu tak samo swiadomie zrezygnowalem z wiszacego bialego metalowego pudla w kazdym pokoju Pewnie ze sa grzejniki, ktore moga sie podobac - tylko takie designerskie grzejniki kosztuja 5 x wiecej niz te po 18 pln. Pozatym podlogowka wychodzi niewiele drozej od kaloryferow w samodzielnym wykonaniu - smiem nawet twierdzic ze jak Tobie fachman zrobil instalacje z kaloryferami to zaplaciles za nia wiecej niz ja za swoja podlogowke I mogę grzać 24h/dobę a nie gdy 2-ga taryfa bo w pierwszej drogo. Bo Tobie sie wydaje ze my grzejac glownie w II taryfie - tylko w II taryfie mamy cieplo, a w I marzniemy, co ? Myslisz za bardzo "grzejnikowo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 04.02.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Co do awaryjności pomp tym obu znajomym nie nawaliła NIGDY co nie znaczy że pompy się nie psują podobnie jak lodówki !!! Gdyby pompy ciepła były tak "trwałe" jak współczesne lodówki to chyba nikt normalny nie zamontowałby sobie PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 04.02.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Daga&Adam - nie powiązujesz ściśle pompy ciepła z podłogówką? A według ciebie jak bym puścił 35*C na kaloryfery to 15*C w domu bym miał? A z drugiej strony grzać kaloryfery na 55*C z pompy ciepła i mieć COP równy 2 albo i gorzej?Jak ktoś się decyduje na pompę ciepła to podłogówka jest jedynym i słusznym uzupełnieniem. Inni pompiarze myślę, że mają takie same zdanie. Jak zapodasz 35*C w podłogę to w domu będzie ciepło, bo powierzchnia grzewcza jest bardzo duża w stosunku do tradycyjnych grzejników. Pompa im mniejsze temperatury produkuje tym bardziej idzie na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 04.02.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Borsak1, widzę, że jesteś bardzo negatywnie nastawiony do pc i do instalacji podchodzisz bardzo emocjonalnie, a to tylko instalacja... Może miałeś pecha spotkać się u sąsiadów ze źle wykonanymi instalacjami. Uwierz jednak, że są też instalacje działające dobrze i tanio. Nie muszą też (choć mogą) kosztować nie wiadomo jakich pieniędzy. Jeśli nie na słowo, to możesz się wprosić do kogoś z okolic i się przekonasz. Licytowanie się ile kto dał, czy może dać za pc, gaz, wągiel, czy cokolwiek innego nie ma żadnego sensu. Każdy płaci tyle ile uważa za stosowne i wybiera dla siebie najlepsze rozwiązanie, a przynajmniej tak mu się wydaje. Najlepsze rozwiązanie dla mnie nie musi być najlepszym dla Ciebie i vice versa. Co do przyłącza gazowego ja też usłyszałem 36k. bo złożyłem sam wniosek Gazownia może potraktować rozbudowę swojej sieci jako inwestycję - jeśli będzie szansa podłączenia kilku budynków. Wtedy nie płaci się za rozbudowę ich sieci, tylko za przyłącze i wychodzi to w miarę tanio. Nie trzeba składać grupowych wniosków, wystarczy czasem przekonać, że w okolicy jest potencjał, bo będą się budować nowe domy. Jeśli jednak chcemy sami się podłączyć i nie mamy widoku na sąsiadów (a nie każdy ma), to za rozbudowę sieci trzeba zapłacić i wychodzą wtedy bajońskie kwoty jak np. 36kzł. Nie każdy jednak ma możliwości przekonania pgnigu do zainwestowania w nowy odcinek sieci. Co do awaryjności pomp tym obu znajomym nie nawaliła NIGDY co nie znaczy że pompy się nie psują Czasem się psują, każde urządzenie się czasem psuje, gazowiec, i węglowiec też, nie ma na to rady. Z naprawą pc poradzi sobie każdy chłodniarz, a jest ich sporo. Mnie właśnie spotkał przypadek padu sprężarki po kilkunastu latach pracy pompy i za jakiś czas będę wiedział ile kosztuje wymiana tej najdroższej części w pc, ale jak się dobrze poszuka części, to nie są to bajońskie kwoty. Po naprawie zdam relację. Przez kilkanaście lat pc pracowała sobie (nie tylko u mnie) bezawaryjnie. Ja mimo awarii pc w środku sezonu dalej nie żałuję, że zainstalowałem pc i jak ją naprawię, to dalej będę ją użytkował. Nie dlatego, że to szpan, tylko dlatego, że jest to dobre i tanie rozwiązanie. Aktualnie cieszę się, że mam też gaz, bo nie muszę palić w kominku i mogę spokojnie i bez nerwów zorganizować sobie naprawę pc. Łącząc gaz z wymiarowaniem pc, mogę napisać, że nastawiłem sobie pracę ciągłą kotła gazowego 24k/dobę na 5.5kW i w te mrozy jest ok. W sumie wystarczyła by mi pc 6kW, a nie 8 jak mam. Nie rozumiem tych osób, które kupują gazowca z modulacją np. 12-24kW dla współczesnego domu o przeciętnej wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 04.02.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 według ciebie jak bym puścił 35*C na kaloryfery to 15*C w domu bym miał? Zależy od ocieplenia, jeśli masz marnie ocieplony dom typu "sito", to 15 będzie dobrym wynikiem. Ja mam aktualnie puszczone 36-7* na grzejniki na górze i w podłogę na dole. Na dole mam 21-22 stopni, na górze 19-20, zależy na który termometr spojrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 04.02.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Daga&Adam - nie powiązujesz ściśle pompy ciepła z podłogówką? A według ciebie jak bym puścił 35*C na kaloryfery to 15*C w domu bym miał? Nie zrozumiales - chodzilo mi odwrotnie, tj. czemu wiaze podlogowke z pompa ciepla. Dlaczego zaklada ze my MUSIELISMY zrobic podlogowke, bo wybralismy pompe ? Ja nie MUSIALEM, ja CHCIALEM podlogowke, a ze pompa do niej pasuje - to fajnie Nie zostalem zmuszony do podlogowki przez pompe. Jakby mi sie podobaly kaloryfery to bym je sobie zamontowal - dwa razy wieksze (no skoro mi sie podobaja to moze i trzy, w koncu lakierowane na bialo aluminium z dodatkiem miedzianych zaworow na scianie to szczyt mody A z drugiej strony grzać kaloryfery na 55*C z pompy ciepła i mieć COP równy 2 albo i gorzej? Jak ktoś się decyduje na pompę ciepła to podłogówka jest jedynym i słusznym uzupełnieniem. Inni pompiarze myślę, że mają takie same zdanie. Jak zapodasz 35*C w podłogę to w domu będzie ciepło, bo powierzchnia grzewcza jest bardzo duża w stosunku do tradycyjnych grzejników. Pompa im mniejsze temperatury produkuje tym bardziej idzie na plus. Z wszystkim co piszesz sie zgadzam. Tylko roznica jest taka ze jemu sie wydaje ze nas pompa do tych nieszczesnych podlogowek zmusila. Zaloze sie ze kolega borsuk jest przeciwnikiem podlogowek i wierzy we wszystkie mity na jej temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.02.2012 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Bo Tobie sie wydaje ze my grzejac glownie w II taryfie - tylko w II taryfie mamy cieplo, a w I marzniemy, co ? Myslisz za bardzo "grzejnikowo". Trafiles w sedno, nie tak dawno: A ja mam akurat malutką córeczkę i żonę 24/h w domu i co w dzień mają się ubierać w kożuchy bo pompa pracuje nocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 04.02.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Ja jestem zadowolony ze swojej pc tylko jak tak patrze na moje rozrastajace sie osiedle to montuje sie w nowych budowanychdomkach ekogoszki lub gaz z butli ( nowy sasiad kilka domow dalej zalozyli mu duza butle na gaz za 1 zeta i cale osiedle mu chybazazdroscilo to w zeszlym roku wybulil na gaz ponad 8 tys. za domek niecale 200m ocieplony 10 cm styro teraz musial zamowic znowu bo jakas umowe predzej podpisal to byl haczyk butla i postawienie za 1zl a teraz plac frajerze to pali w kominku tylko to przyslali mu monit za niezamowionygaz na 2tys........ Natomiast inny sasiad ma piece na 2 taryfe ( takie wielkie biale skrzynie w pokojach) za domek o powierzchni 130 m2 placi na m-c 600 zlza samo grzanie bez cwu tak pozatym to wszyscy jada w kominkach cala dobe maja kotlowniee w salonie i narzekaja ze drewno po 200 zl, dab 250zl to pala deskami i coraz wiecej do lasu chodzi i wraca to z galezia lub innym pniakiem to sie porobilo,,,,Dlatego uwazam iz pc jest rozwiazaniem fajnym i bezstresowym tylko oczywiscie cena ale roznica to jest tylko koszt kolektorow i samej pctakze w domu na ekogroch trzeba robic instalacje takze w moim przypadku i raczej wiekszosci cena to max 25 tys wiecej.JEDYNA WADA JEST CENA na poczatku ale potem tylko pic drineczka jak oczywiscie wszytko zostalo odpowiednio zaprojektowane i cowazniejsze dobrez wykonane....Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsak1 04.02.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 @fotohobby z Panem chyba debatę skończyłem na innym temacie. Czy poranek to okres mojej największej flustracji nie wieczorem mnie najbardziej kręci.Czy uważam że w dzień marzniecie. Tak właśnie uważam i nie ze względu na to że nie jestem zwolennikiem podlogówki wręcz przeciwnie ma swoje wady ale więcej zalet niż wad. Jedna nagrzanie podłogi zajmuje czas jej wychłodzenie również (trzyma ciepło powoli go oddaje) jednak ma również największą bezwładność i tu zaczyna się zabawa w grzanie jedynie w 2 taryfie. Negatywne nastawienie do pomp wytłumaczyłem już więc nie rozumiem dlaczego się nadal tak czepiacie. Napisałem też że pompy o których pisze były zakładane dawno zanim wy pomyśleliście o budowie (przypuiszczam). Rachunki za prąd nie powiem nie są wysokie spodziewałem się wyższych. Podobnie podkeślam że koszt rzędu 30 tys to żaden koszt przy całej budowie !! (tu uwaga do was nie podniecajcie się że macie super wypas drogie rozwiązanie bo nie macie 30k to żaden koszt). Gdy zobaczę pompę Pana Liwko w działaniu przy -20 to powiem świetnie ale nie wymagajcie ode mnie abym pokochał coś co widziałem jak działa a działa masakrycznie. Debata na temat wyższości Pompa/Gaz/Węgiel/Prąd jest jak debata na temat wyższości Diesla nad Benzyniakiem. Ja wybrałem diesla zapłaciłem 35 tysięcy więcej niż za benzynę ale wyboru nie żałuje pomimo debat w stylu że diesel pali mniej ale eksploatacja droższa. Napisałem już Panowie niech wam pompy słóżą i sto lat na prawdę za 30 lat będę miał powód do narzekania na starośc "A było posłuchać a nie kur.....". @fotohobby temu Panu akurat nie życzę niczego miłego w stosunku do pompy i będę wdzięczny za wpisanie mnie na jakąś czarną listę znajomych czy coś (o ile istnieje). To że kolega ma kasę nie znaczy że każdy ją ma, ja nie narzekam ale podejście kolegi do tematu ja mam pompę jestem super zajebisty gośc i sram na innych bardzo mi się nie podoba. I myślę że podobne zdanie (niekoniecznie do osoby co do podejścia) mają inni zwolennicy pomp. Pompa dziś to nie cudo jak sami liczycie kocioł na wungiel 10k kominy liczycie po 7k mamy 17 teraz za 25 mamy pompkę dobrą więc nie szpanuj kolego fotohobby. Ja też jadąc po ulicy swoim samochodem nie patrzę z góry na kierowców w polonezie bo może ktoś nie miał tyle szczęsica w życiu co ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 04.02.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Arturo 72 rozjasnij mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsak1 04.02.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 @Sabina i Grzegorz a ja się przypnę 25k to nie koszt !! Ile kosztował was cały dom co to jest kropla w morzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 04.02.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Dzisiaj będziesz pił drineczka ale jutro przy 1zł/kWh przy swoim ociepleniu będziesz pił nerwosol Także moim zdaniem zdecydowanie za wcześnie na drineczka przy zapotrzebowaniu rodem z PRL-u Arturo czytaj ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 04.02.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 on pisał o sąsiedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 04.02.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 ddzzieeki Arturo 72 wiesz ........ ale Ci nie podam bo nie prosilem Ciebie o radeeee !!!!! borsak 1 podalem koszt o ile wiecej musialem zaplacic w porownaniu ze zwyklym ogrzewaniem na paliwa kopalne ... I odrazu dodam za nie namawiam nikogo na Pc ........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borsak1 04.02.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Sabina i Grzegorz myślę że nad wyrost już koedzy mi udowodnili że pompa kosztuje około 8-10k więcej (koszt instalacji jest identyczny lub porównywalny dosłownie) zabija cena pc tylko z ich sugestii pc 25k komin i piec 17k różnica wynosi 8k. I ja jako wielki, zagorzały przeciwnik pc to podtrzymam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 04.02.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Borsak a jakbys tak używał kropek, przecinków í innych znaków to by się Ciebie lepiej czytało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts