rosomakx4 07.01.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Ja montuję i bywa ,że jestem niezadowolony z efektów.Bo czasami pojawiają sie niespodzianki w instalacji Możesz rozwinąć myśl ? Co jest powodem owych niespodzianek w instalacji i o jakich niespodziankach mówisz Pytam bo zaczynam się zastanawiać nad pompą zamiast pieca na eko groszek Szukam wszelkich za i przeciw Dom 196 m2 z ytonga ,w środku silka , izolacja 20 cm styro grafit, okna w warstwie ocieplenia 0,8, okna dachowe fakro również 0,8 ,30 dm wełny 0,35 na dachu i 20 cm stro na podłodze - w zasadzie to na tą chwile nic nie wiem ,nawet jakiej mocy musiałaby być pompa ,zaczynam brać ten wariant pod uwage Edytowane 7 Stycznia 2012 przez rosomakx4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 07.01.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 sadze ze taka 11-13 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.01.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Najgorsze są mostki cieplne(wady montażowe ) np rura podłogówki przy nieizolowanym fundamencie.Albo rury cwu położone pod styropianem najnizszej kondygnacji.Bardzo częste.A zapasu mocy jak dla kotła brak.Nawet nie chodzi zapas mocy ale o przerwy w pracy sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 07.01.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) jeśli idzie o izolację, zakładam że gdzieś czegoś nie dopatrzyłem i nie mam super zaizolowanego domu ale starałem się jak mogłemNa fundamenty dałem 15 cm , ściany 20 swissporem grafitowym, wszelkie połączenia starałem się wypiankować ,pianki poszło naprawde sporo chociaż z pewnością gdzieś coś przeoczyłem, czas pokaże jak będzie ,na dziś zastanawiam się nad pompą lub piecem e-g - pompa to komfort ale trzeba sporo miejsca na kolektor poziomy a mam tylko jakieś 300-350 m2 tak na max, gliniaste podłoże pewnie na plus , piec jest tańszy w montażu i nie wiem czy na 200 m2 trzeba mi coś więcej niż 16 KW przy podłogówce minus to obsługa,nawet przy ogniwie eko plus raz dwa razy na tydzień trzeba się babrać z popiołem Przy pompie moge założyć że w większe mrozy (i nie tylko) moge wspomóc ją kominkiem z płaszczemJaka jest Wasza opinia ? Edytowane 7 Stycznia 2012 przez rosomakx4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 07.01.2012 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Też mi chodzi po głowie PC w kominkiem z płaszczem ale czytałem na tym forum że to mało efektywne rozwiązanie tj.palenie w kominku nie zmiejsza zużycia prądu przez PC.No ale wątek jest o tym czy ktoś kto ma już PC tego żałuje i dlaczego.Inne aspekty PC były poruszane na innych wątkach, w trzy dni można przeczytać wszystko od dechy do dechy:popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 07.01.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 elo. rosomakx4 - ja jestem użytkownikiem i to dopiero super świeżym pompy P-W i ja mam 190 m2 po podłodze domu i tyle ogrzewane czyli 190m2; ocieplenia 20 cm na ścianie, 10 w podłodze, 35 w dachu i mnie zapotrzebowanie wyliczyli (3 niezależne firmy) na ok 8-8,5 kW więc na moje "bolka oko" to pompa 10 kW powinna starczyć, ale najlepiej pytać firme co to wykona albo kogoś kto ci policzy takie zapotrzebowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dargoth 07.01.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Dobrze by było zrobić OZC, ale wydaje mi się, że pompa ok. 8 kW powinna wystarczyć. 350 m2 na kolektor poziomy przy dobrej glinie też będzie ok. Tylko trzeba będzie się przyłożyć do jego wykonania. Rury PE40 i dobrze zalać pierwszą warstwę gleby na nie wrzuconej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 07.01.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 co znaczy dobrze zalać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.01.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Też mi chodzi po głowie PC w kominkiem z płaszczem ale czytałem na tym forum że to mało efektywne rozwiązanie tj.palenie w kominku nie zmiejsza zużycia prądu przez PC. No ale wątek jest o tym czy ktoś kto ma już PC tego żałuje i dlaczego. Inne aspekty PC były poruszane na innych wątkach, w trzy dni można przeczytać wszystko od dechy do dechy:popcorn: To nieprawda jeżeli dostarczysz energię to pc sie wyłaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 07.01.2012 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 To nieprawda jeżeli dostarczysz energię to pc sie wyłaczy No mnie się też tak wydaje że na logikę powinno tak być. No ale jeśli kilka osób pisze ze nie widzi różnicy w poborze prądu gdy działa kominek, to przytaczam tą opinie choć osobiście nie chce mi się wierzyć. Jak będę już miał ten system to sam się przekonam, o ile najpierw przekonam się do samego systemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 07.01.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Też mi chodzi po głowie PC w kominkiem z płaszczem ale czytałem na tym forum że to mało efektywne rozwiązanie tj.palenie w kominku nie zmiejsza zużycia prądu przez PC. Nie zgodzę się z opinią, że palenie w kominku z płaszczem nie zmniejsza zużycia PC.... w moim przypadku, jeśli rozpalam w kominku np. w weekend dla lepszej atmosfery, to pompa załącza się późno w nocy, a przy tych temperaturach, jak palę przez 3/4 godziny to bywa, że w ogóle, bo podłogówka - bardzo długo oddaje skumulowane ciepło od kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.01.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 cieplo z kominka tworzy aerolę powodującą zmniejszenie copu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dargoth 07.01.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 co znaczy dobrze zalać ? Chodzi o to żeby warstwę ziemi zalać obficie wodą, aby rurę otaczała lita masa, a nie bryłki. Wtedy kolektor najlepiej odbiera ciepło. Jeśli nie ma miejsca na przewymiarowanie DZ, to trzeba zadbać, by pracowało z dobrą wydajnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 08.01.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Dom buduję w okolicy byłej cegielni, glina tam jest przeokropna i wszechobecna, w czasie budowy istna zmoraW zasadzie po opadach woda nie wsiąka i przejść się nie da bez kładek Zapewne to dobre warunki dla PC Zastanawiam się jeszcze nad jednym zagadnieniem ,ponieważ działka ma 900 m2 (30x30) dom jest dość spory (16,5x13,5) i w planach mam GWC rurowe lub żwirowe obszary gdzie może być założona instalacja do kolektora poziomego musi znajdować się na innym terenie niżeli ten na którym będą rury ?Jaki jest koszt instalacji takiego kolektora 350m2 ? i jeśli mona zapytać jaką pompe polecicie bo rozbieżność cenowa jest spora ,orientacyjny koszt takiej instalacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.01.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Jeżeli mamy sterownik pokojowy to po rozpaleniu w kominku PC się wyłączy, jeżeli mamy pogodowy, to dopiero po kilku godzinach palenia może tak się stać. Oczywiście, palenie w kominku zawsze wpłynie na skrócenie pracy PC, nie teraz to jutro;)I jeszcze jedna uwaga. Jeżeli kupujemy drewno w cenach rynkowych, palenie w kominku nie zmniejsza naszych rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.01.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 i w planach mam GWC rurowe lub żwirowe Szkoda kasy. Zrób kolektor do PC, podłącz do chłodnicy reku albo klimakonwektora i będzie pan zadowolony:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 08.01.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Szkoda kasy. Zrób kolektor do PC, podłącz do chłodnicy reku albo klimakonwektora i będzie pan zadowolony:) Możesz mi na priva napisać z czym to się je i jak wygląda podgrzanie powietrza zimą? Swoją drogą gdybym tak zrobił to mam spokojnie jakieś 500 m2 ciężkiej gliny na kolektor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.01.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Nie musi być na priva, od tego jest forum. Może napiszę jakieś głupoty to ktoś to będzie w stanie wyprostować Przy pompie ciepła sam rekuperator jest dość kontrowersyjną inwestycją. W moim przypadku nigdy się nie zwróci. GWC to już może być zimą jedynie by wymiennik nie przymarzał (zależy od rodzaju wymiennika), lub latem by spowolnić nieznacznie proces nagrzewania domu. Z oszczędnościami niewiele będzie miał wspólnego. Natomiast, jeżeli mamy lub robimy DZ dla pompy ciepła, możemy je delikatnie przewymiarować i podłączyć do chłodnicy przy rekuperatorze. Latem mamy doskonałą regenerację DZ, chłodniejsze powietrze do domu a zimą brak przymarzania wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunter7 08.01.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 myślisz o wykłej chłodnicy np. samochodowej?? czy są jakieś specjalne? nie głupi pomysł tylko żeby opory na reku masakrycznie nie wzrosły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.01.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 myślisz o wykłej chłodnicy np. samochodowej?? czy są jakieś specjalne? nie głupi pomysł tylko żeby opory na reku masakrycznie nie wzrosły Są inne. No ale o to to lepiej popytaj w wątkach o wentylacji;) Jeżeli myślisz o chłodzeniu domu latem, to lepszy będzie klimakonwektor. Ale ja takiego nie mam, więc nie mogę ci coś więcej na ten temat napisać jako użytkownik. Ponoć się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts