Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

Arturo stara się uzmysłowić użytkownikom PC żeby również przyłożyli się do izolacji domu. Wielu z nich (na szczęście nie wszyscy) uważa że inwestycja w PC zwalnia ich z myślenia o zapotrzebowaniu na ciepło. Myślenie pt. " nie po to zapłaciłem 40 tys za ogrzewanie żeby jeszcze przejmować się grubością styropianu" bardzo szybko się zemści przy cenach 1 zł/kwh.

Planowanie grubosci ocieplenia (i wybor okien, wentylacji) robi sie z reguly przed wyborem / instalacja PC wiec raczej nikt tak nigdy nie powie :) Arturo ma wiec za debili uzytkownikow PC - mam wrazenie ze on wogole wszystkich ma za debili tylko sam jest najmadrzejszy, stad te jego dziwne domysly.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przykład Koleżenki sprzed kilku stron mówi co innego. Tak z ręką na sercu: jak dużo z Was uważa że 15 cm styropianu starczy a wentylacja mechaniczna przy pc nie ma sensu bo się nie zwróci?

Mam PC, mam 20cm styro na scianach, mam WM, a moj dom to 47kWh/m2/rok. Nijak do arturowego modelu posiadacza PC nie pasuje :D

Arturo stara się uzmysłowić użytkownikom PC żeby również przyłożyli się do izolacji domu. Wielu z nich (na szczęście nie wszyscy) uważa że inwestycja w PC zwalnia ich z myślenia o zapotrzebowaniu na ciepło. Myślenie pt. " nie po to zapłaciłem 40 tys za ogrzewanie żeby jeszcze przejmować się grubością styropianu" bardzo szybko się zemści przy cenach 1 zł/kwh.

Co za niedorzeczna "folozofia"! Jesli ktos ma takie podejscie, to zupelnie nie powinien zabierac sie za planowanie czegokolwiek przy budowie domu i zostawic to komus, kto ma o tym pojecie. Nie ma znaczenia zrodlo ciepla jakim bedzie swoj dom ogrzewal.

"Uswiadamianie" uzytkownikow PCi jest chyba najmniej potrzebne, bo jak ktos juz samodzielnie doszedl do tego aby instalowac w domu PCi, to jakies chociazby "lizniecie" podstawowych zagadnien z fizyki dotyczacych przeplywu ciepla ma.

No chyba ze ktos stara sie mnie przekonac, ze grzanie mojego domu czystym pradem to bedzie taniej niz PCi. Wtedy nieststy sam potrzebuje korepetycji ;-)

Jak mozesz przeczytać w moim podpisie, ja mam na ścianach 20 cm styro grafit lambda 0,31. Mam wentylacje mechaniczna z rekuperacja i nie oczekuje jej zwrotu. Okna 3 szybowe 6-cio komorowe, U szyby 0,7 dla całego okna nie znam ale pewnie koło 1. Drzwi wejściowe 1,4 - całe drzwi. Na dachu wełna docelowo 30 cm - chciałbym więcej ale juz nie mam miejsca. Sam jestem ciekawy jakie zapotrzebowanie wyjdzie u mnie Edytowane przez photos

A to bardzo ciekawe. Poczytaj sobie posty Arturo72 z przed roku. Uważał wtedy, że PC to tylko do durszlaków się nadają. Dzisiaj sam już myśli o taniej PC.

Tak nawiasem to trochę policzymy.

Mam PC gruntową i przyjmijmy słaby COP3. Płacę za CO i CWU około 1500zł rocznie. Samo CO to około 1200. Mam dom około 6-cio litrowy.

Arturo72 jak Bozia da będzie miał 4-ro litrowy, więc moje rachunki przy takim domu zeszły by w dół o 400zł. Ale Arturo chce kupić PC powietrzną z gorszym COP (przyjmijmy 2). Więc moje rachunki w tym momencie by się zwiększyły o 600zł!!! Jeszcze inaczej. Gdybym miał 4-ro litrowy dom i PC P-W to płacił bym identyczne rachunki za CO co teraz. No ale doprowadzenie mojego domu do 4-rech litrów to kwoty liczone w dziesiątkach tysięcy.

Podsumowując.

Arturo72 buduje super ocieplony dom, kupuje PC P-W i płaci podobne rachunki do moich.

Jakoś słabo wypada te jego liczenie 1zł za kWh.

W takim wypadku nie chcę być w skórze tych,kórzy mają w standarcie 90kWh/m2/rok...bredzisz :)

Od czego jest OZC ? Bredzisz :)

Bredzisz...ja w projekcie gotowym miałem 87kWh/m2/rok przy 12cm styro 0,040 w ścianach i 15cm 0,040 w podłodze i 25cm 0,042 w stropie...

Ja mam nie porównywalnie lepiej ;)

Bredzisz...poniżej mój cytat i na to odpowiedz :)

Nie ośmieszaj się Daga&Adam lub pisz na temat bo ponownie Cię wypunktuje jakie to brednie uprawiasz :)

Arturo trochę się zapędzasz można trochę delikatniej, o co do obliczeń to teorja i praktyka nie idą w parze. Teoretycznie kożdy polak jest zadłużony i zarazem posiada lokatę w banku, a praktyka już wyglada inaczej. Parę mostków cieplnych i cała wyliczanka idzie spać, każde naroże to mostek każde okno nawet najlepiej wstawione to mostek. Najtrudniej jest z dobrą izolacją na poddaszu, znam to z autopsji, moje teoretyczne zapotrzebowanie to 70 kWh/m^2 a wychodzi 100.

Żeby wentylacja grawitacyjna miała sens to w każdym z okien musiałyby być wywietrzniki, w każdej parze drzwi wewnętrznych nisko nad podłogą szczelina wentylacyjna, w przeciwnym wypadku w domu zalęgnie się grzyb, pleśń itd

Teraz mam nawiewniki higosterowalne w mieszkaniu, to dlaczego mial bym ich nie miec w domku? Szczeliny w drzwiach wystarczaja tylko w "brudnych" pomieszczeniach i to tych w ktorych nie masz okna. Przynajmniej u mnie zadne wenetrzne drzwi nie sa idealnie szczelne (szczelina nad progiem chociazby) i nie wszystkie sa zawsze na glucho pozamykane.

A co do grzyba: Teraz w mieszkaniu 66m2 mieszkaja 3 osoby i nie ma problemow z wilgocia. Tak sobie pomyslalem, ze w domku z 4x wieksza kubatura tez byc ich nie powinno.

Arturo72 buduje super ocieplony dom, kupuje PC P-W i płaci podobne rachunki do moich.

Jakoś słabo wypada te jego liczenie 1zł za kWh.

Koszt inwestycji - nie należy go pomijać. Arturo na starcie wyda mniej niż Ty (choć powiem złośliwie Twoja instalacja ciągle tanieje i w przyszłym roku okaże się że nie wydałeś na pc + co np 1000 zł :-) )

Uczciwe liczenie jest wtedy gdy do kosztu inwestycji w żródło ciepła (powiększony o oprcentowanie w przypadku budowy z kredytu dodasz rachunki za 15 - 20 sezonów grzewczych . Dopiero te kwoty mozna porównać. Inne liczenie jest oszukiwaniem samych siebie. Co ludzie uwielbiają swoją drogą.

Koszt inwestycji - nie należy go pomijać. Arturo na starcie wyda mniej niż Ty (choć powiem złośliwie Twoja instalacja ciągle tanieje i w przyszłym roku okaże się że nie wydałeś na pc + co np 1000 zł :-) )

Nie no jasne - Arturo wyda 250 tys za caly dom :) :) :)

Przeciez on juz wydal 60k pln na stan zero - robiac normalne lawy wydalby polowe tego, za to juz ma gratis porzadna gruntowa pompe z DZ i podlaczeniem na cacy ;)

A co do grzyba: Teraz w mieszkaniu 66m2 mieszkaja 3 osoby i nie ma problemow z wilgocia. Tak sobie pomyslalem, ze w domku z 4x wieksza kubatura tez byc ich nie powinno.

Niemniej jednak otwarcie nawiewnika przy minus 25stC to sama radość. :-)

Na marginesie zupełnie - pompa 12 kw w Twojej chałupce raczej nie ma szans. Liczyłeś OZC?

Nie no jasne - Arturo wyda 250 tys za caly dom :) :) :)

Przeciez on juz wydal 60k pln na stan zero - robiac normalne lawy wydalby polowe tego, za to juz ma gratis porzadna gruntowa pompe z DZ i podlaczeniem na cacy ;)

Nie wiem ile arturo wydał na płytę. Ławy zwykle są droższe od płyty - było to wielokrotnie liczone na forum. W moim przypadku materiały na płytę z 20 cm ociepleniem kosztowały (o ile dobrze pamiętam) 16 tys zł. Powierzchnia 96m2.

Uczciwe liczenie jest wtedy gdy do kosztu inwestycji w żródło ciepła (powiększony o oprcentowanie w przypadku budowy z kredytu dodasz rachunki za 15 - 20 sezonów grzewczych . Dopiero te kwoty mozna porównać. Inne liczenie jest oszukiwaniem samych siebie. Co ludzie uwielbiają swoją drogą.

Ej kolego, znajdź mi gdzie ja podawałem inną cenę swojej instalacji !

Co do startu to można polemizować. Tyle że jego PC P-W nie będzie wcale dużo tańsza od mojej G-W.

Natomiast, doprowadzenie mojego domu do 4-rech litrów to już by była furmanka kasy.

Tak na marginesie, to zaoszczędzone pieniądze z ogrzewania CO i CWU inwestuję w swoją firmę. Przynoszą mi dużo większe zyski niż oprocentowanie w banku;)

Ej kolego, znajdź mi gdzie ja podawałem inną cenę swojej instalacji !

Co do startu to można polemizować. Tyle że jego PC P-W nie będzie wcale dużo tańsza od mojej G-W.

Natomiast, doprowadzenie mojego domu do 4-rech litrów to już by była furmanka kasy.

Tak na marginesie, to zaoszczędzone pieniądze z ogrzewania CO i CWU inwestuję w swoją firmę. Przynoszą mi dużo większe zyski niż oprocentowanie w banku;)

Ok - pisałem kiedyś - ma byc optymalnie co dla każdego może oznaczać coś innego.

Z drugiej strony , cytując poetę:

"Więc jeszcze seta, znakomicie

Padniemy, ale zgódźmy się

Że z tylu różnych dróg przez życie

Każdy ma prawo wybrać źle. "

Kto zgadnie kto to napisał ma u mnie rzeczoną setę.

Ok - pisałem kiedyś - ma byc optymalnie co dla każdego może oznaczać coś innego.

Z drugiej strony , cytując poetę:

"Więc jeszcze seta, znakomicie

Padniemy, ale zgódźmy się

Że z tylu różnych dróg przez życie

Każdy ma prawo wybrać źle. "

Kto zgadnie kto to napisał ma u mnie rzeczoną setę.

No to wlecę, Kazik Staszewski, a właściwie Stanisław:)

Niemniej jednak otwarcie nawiewnika przy minus 25stC to sama radość. :-)

Na marginesie zupełnie - pompa 12 kw w Twojej chałupce raczej nie ma szans. Liczyłeś OZC?

On sie zam otwiera jesli wilgotnosc w pomieszczeniu wzrosnie powyzej pewnej wartosci.

Pompe dobral mi pompiarz na podstawie parametrow ktore masz w stopce. FAcet robi i instaluje pompy od 18 lat. Do tej pory go nie spalili ani nie zamknal firmy, wiec smiem twierdzic, ze robi to z glowa. Pozyjemy zobaczymy.

A tak na marginezie zupelnie, to jak rozwiazales sprawe okresowego czyszczenia kanalow nawiewnych w WM?

No to wlecę, Kazik Staszewski:)

Napisał a nie zaspiewał.

Stanisław Staszewski - Ty stawiasz na najbliższym zjeździe. Znajdę Cię i się przypomnę. :-)

Tymże poetyckim akcentem kończę moją bytność w tym wątku bo zachowuje sią jak Pompiarze w temacie "ogrzewający elektrycznością wystąp" czyli piszę nie na temat.

Ps.

Nie pomyśleliście jakie Arturo może mieć kłopoty z tożsamością? Wszak na początku będzie grzał prądem a potem zakupi PCi. Cytując innego klasyka, Chłop "stoi w rozkroku" i nie może powalczyć w żadnym obozie grzejnym.