DagaAdam 05.02.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Arturo stara się uzmysłowić użytkownikom PC żeby również przyłożyli się do izolacji domu. Wielu z nich (na szczęście nie wszyscy) uważa że inwestycja w PC zwalnia ich z myślenia o zapotrzebowaniu na ciepło. Myślenie pt. " nie po to zapłaciłem 40 tys za ogrzewanie żeby jeszcze przejmować się grubością styropianu" bardzo szybko się zemści przy cenach 1 zł/kwh. Planowanie grubosci ocieplenia (i wybor okien, wentylacji) robi sie z reguly przed wyborem / instalacja PC wiec raczej nikt tak nigdy nie powie Arturo ma wiec za debili uzytkownikow PC - mam wrazenie ze on wogole wszystkich ma za debili tylko sam jest najmadrzejszy, stad te jego dziwne domysly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.02.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 przykład Koleżenki sprzed kilku stron mówi co innego. Tak z ręką na sercu: jak dużo z Was uważa że 15 cm styropianu starczy a wentylacja mechaniczna przy pc nie ma sensu bo się nie zwróci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 05.02.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 przykład Koleżenki sprzed kilku stron mówi co innego. Tak z ręką na sercu: jak dużo z Was uważa że 15 cm styropianu starczy a wentylacja mechaniczna przy pc nie ma sensu bo się nie zwróci? Mam PC, mam 20cm styro na scianach, mam WM, a moj dom to 47kWh/m2/rok. Nijak do arturowego modelu posiadacza PC nie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Arturo stara się uzmysłowić użytkownikom PC żeby również przyłożyli się do izolacji domu. Wielu z nich (na szczęście nie wszyscy) uważa że inwestycja w PC zwalnia ich z myślenia o zapotrzebowaniu na ciepło. Myślenie pt. " nie po to zapłaciłem 40 tys za ogrzewanie żeby jeszcze przejmować się grubością styropianu" bardzo szybko się zemści przy cenach 1 zł/kwh. Co za niedorzeczna "folozofia"! Jesli ktos ma takie podejscie, to zupelnie nie powinien zabierac sie za planowanie czegokolwiek przy budowie domu i zostawic to komus, kto ma o tym pojecie. Nie ma znaczenia zrodlo ciepla jakim bedzie swoj dom ogrzewal. "Uswiadamianie" uzytkownikow PCi jest chyba najmniej potrzebne, bo jak ktos juz samodzielnie doszedl do tego aby instalowac w domu PCi, to jakies chociazby "lizniecie" podstawowych zagadnien z fizyki dotyczacych przeplywu ciepla ma. No chyba ze ktos stara sie mnie przekonac, ze grzanie mojego domu czystym pradem to bedzie taniej niz PCi. Wtedy nieststy sam potrzebuje korepetycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 05.02.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) Jak mozesz przeczytać w moim podpisie, ja mam na ścianach 20 cm styro grafit lambda 0,31. Mam wentylacje mechaniczna z rekuperacja i nie oczekuje jej zwrotu. Okna 3 szybowe 6-cio komorowe, U szyby 0,7 dla całego okna nie znam ale pewnie koło 1. Drzwi wejściowe 1,4 - całe drzwi. Na dachu wełna docelowo 30 cm - chciałbym więcej ale juz nie mam miejsca. Sam jestem ciekawy jakie zapotrzebowanie wyjdzie u mnie Edytowane 5 Lutego 2012 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.02.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Wybacz Pyxis ale sam się podłożyłeś. Właśnie o tym pisałem: Sciany suporex 36[cm]+10[cm] styro. Skosy 25[cm] welny. Wentylacja grawitacyjna Tylko nie mów że to przemyślałeś bo nie uwierzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Oczywiscie. Ale masz "anse" ze mozna by wiecej i WM? Zawsze mozna wiecej a mechanicznej nie chcialem. Po prostu po ludzku nie chcialem, zdajac sobie sprawe ze grawitacyjna sporo wiecej kasy nia uleci. Byc moze moja niechec do WM jest nieuzasadniona, ale na pewno byl to swiadomy wybor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Arturo stara się uzmysłowić użytkownikom PC żeby również przyłożyli się do izolacji domu. Wielu z nich (na szczęście nie wszyscy) uważa że inwestycja w PC zwalnia ich z myślenia o zapotrzebowaniu na ciepło. Myślenie pt. " nie po to zapłaciłem 40 tys za ogrzewanie żeby jeszcze przejmować się grubością styropianu" bardzo szybko się zemści przy cenach 1 zł/kwh. A to bardzo ciekawe. Poczytaj sobie posty Arturo72 z przed roku. Uważał wtedy, że PC to tylko do durszlaków się nadają. Dzisiaj sam już myśli o taniej PC. Tak nawiasem to trochę policzymy. Mam PC gruntową i przyjmijmy słaby COP3. Płacę za CO i CWU około 1500zł rocznie. Samo CO to około 1200. Mam dom około 6-cio litrowy. Arturo72 jak Bozia da będzie miał 4-ro litrowy, więc moje rachunki przy takim domu zeszły by w dół o 400zł. Ale Arturo chce kupić PC powietrzną z gorszym COP (przyjmijmy 2). Więc moje rachunki w tym momencie by się zwiększyły o 600zł!!! Jeszcze inaczej. Gdybym miał 4-ro litrowy dom i PC P-W to płacił bym identyczne rachunki za CO co teraz. No ale doprowadzenie mojego domu do 4-rech litrów to kwoty liczone w dziesiątkach tysięcy. Podsumowując. Arturo72 buduje super ocieplony dom, kupuje PC P-W i płaci podobne rachunki do moich. Jakoś słabo wypada te jego liczenie 1zł za kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amerikan1 05.02.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 W takim wypadku nie chcę być w skórze tych,kórzy mają w standarcie 90kWh/m2/rok...bredzisz Od czego jest OZC ? Bredzisz Bredzisz...ja w projekcie gotowym miałem 87kWh/m2/rok przy 12cm styro 0,040 w ścianach i 15cm 0,040 w podłodze i 25cm 0,042 w stropie... Ja mam nie porównywalnie lepiej Bredzisz...poniżej mój cytat i na to odpowiedz Nie ośmieszaj się Daga&Adam lub pisz na temat bo ponownie Cię wypunktuje jakie to brednie uprawiasz Arturo trochę się zapędzasz można trochę delikatniej, o co do obliczeń to teorja i praktyka nie idą w parze. Teoretycznie kożdy polak jest zadłużony i zarazem posiada lokatę w banku, a praktyka już wyglada inaczej. Parę mostków cieplnych i cała wyliczanka idzie spać, każde naroże to mostek każde okno nawet najlepiej wstawione to mostek. Najtrudniej jest z dobrą izolacją na poddaszu, znam to z autopsji, moje teoretyczne zapotrzebowanie to 70 kWh/m^2 a wychodzi 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Żeby wentylacja grawitacyjna miała sens to w każdym z okien musiałyby być wywietrzniki, w każdej parze drzwi wewnętrznych nisko nad podłogą szczelina wentylacyjna, w przeciwnym wypadku w domu zalęgnie się grzyb, pleśń itd Teraz mam nawiewniki higosterowalne w mieszkaniu, to dlaczego mial bym ich nie miec w domku? Szczeliny w drzwiach wystarczaja tylko w "brudnych" pomieszczeniach i to tych w ktorych nie masz okna. Przynajmniej u mnie zadne wenetrzne drzwi nie sa idealnie szczelne (szczelina nad progiem chociazby) i nie wszystkie sa zawsze na glucho pozamykane. A co do grzyba: Teraz w mieszkaniu 66m2 mieszkaja 3 osoby i nie ma problemow z wilgocia. Tak sobie pomyslalem, ze w domku z 4x wieksza kubatura tez byc ich nie powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.02.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Arturo72 buduje super ocieplony dom, kupuje PC P-W i płaci podobne rachunki do moich. Jakoś słabo wypada te jego liczenie 1zł za kWh. Koszt inwestycji - nie należy go pomijać. Arturo na starcie wyda mniej niż Ty (choć powiem złośliwie Twoja instalacja ciągle tanieje i w przyszłym roku okaże się że nie wydałeś na pc + co np 1000 zł ) Uczciwe liczenie jest wtedy gdy do kosztu inwestycji w żródło ciepła (powiększony o oprcentowanie w przypadku budowy z kredytu dodasz rachunki za 15 - 20 sezonów grzewczych . Dopiero te kwoty mozna porównać. Inne liczenie jest oszukiwaniem samych siebie. Co ludzie uwielbiają swoją drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 05.02.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Koszt inwestycji - nie należy go pomijać. Arturo na starcie wyda mniej niż Ty (choć powiem złośliwie Twoja instalacja ciągle tanieje i w przyszłym roku okaże się że nie wydałeś na pc + co np 1000 zł ) Nie no jasne - Arturo wyda 250 tys za caly dom :) Przeciez on juz wydal 60k pln na stan zero - robiac normalne lawy wydalby polowe tego, za to juz ma gratis porzadna gruntowa pompe z DZ i podlaczeniem na cacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.02.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 A co do grzyba: Teraz w mieszkaniu 66m2 mieszkaja 3 osoby i nie ma problemow z wilgocia. Tak sobie pomyslalem, ze w domku z 4x wieksza kubatura tez byc ich nie powinno. Niemniej jednak otwarcie nawiewnika przy minus 25stC to sama radość. Na marginesie zupełnie - pompa 12 kw w Twojej chałupce raczej nie ma szans. Liczyłeś OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.02.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Nie no jasne - Arturo wyda 250 tys za caly dom :) Przeciez on juz wydal 60k pln na stan zero - robiac normalne lawy wydalby polowe tego, za to juz ma gratis porzadna gruntowa pompe z DZ i podlaczeniem na cacy Nie wiem ile arturo wydał na płytę. Ławy zwykle są droższe od płyty - było to wielokrotnie liczone na forum. W moim przypadku materiały na płytę z 20 cm ociepleniem kosztowały (o ile dobrze pamiętam) 16 tys zł. Powierzchnia 96m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Koszt inwestycji - nie należy go pomijać. Arturo na starcie wyda mniej niż Ty (choć powiem złośliwie Twoja instalacja ciągle tanieje i w przyszłym roku okaże się że nie wydałeś na pc + co np 1000 zł ) Uczciwe liczenie jest wtedy gdy do kosztu inwestycji w żródło ciepła (powiększony o oprcentowanie w przypadku budowy z kredytu dodasz rachunki za 15 - 20 sezonów grzewczych . Dopiero te kwoty mozna porównać. Inne liczenie jest oszukiwaniem samych siebie. Co ludzie uwielbiają swoją drogą. Ej kolego, znajdź mi gdzie ja podawałem inną cenę swojej instalacji ! Co do startu to można polemizować. Tyle że jego PC P-W nie będzie wcale dużo tańsza od mojej G-W. Natomiast, doprowadzenie mojego domu do 4-rech litrów to już by była furmanka kasy. Tak na marginesie, to zaoszczędzone pieniądze z ogrzewania CO i CWU inwestuję w swoją firmę. Przynoszą mi dużo większe zyski niż oprocentowanie w banku;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.02.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Ej kolego, znajdź mi gdzie ja podawałem inną cenę swojej instalacji ! Co do startu to można polemizować. Tyle że jego PC P-W nie będzie wcale dużo tańsza od mojej G-W. Natomiast, doprowadzenie mojego domu do 4-rech litrów to już by była furmanka kasy. Tak na marginesie, to zaoszczędzone pieniądze z ogrzewania CO i CWU inwestuję w swoją firmę. Przynoszą mi dużo większe zyski niż oprocentowanie w banku;) Ok - pisałem kiedyś - ma byc optymalnie co dla każdego może oznaczać coś innego. Z drugiej strony , cytując poetę: "Więc jeszcze seta, znakomicie Padniemy, ale zgódźmy się Że z tylu różnych dróg przez życie Każdy ma prawo wybrać źle. " Kto zgadnie kto to napisał ma u mnie rzeczoną setę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.02.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Ok - pisałem kiedyś - ma byc optymalnie co dla każdego może oznaczać coś innego. Z drugiej strony , cytując poetę: "Więc jeszcze seta, znakomicie Padniemy, ale zgódźmy się Że z tylu różnych dróg przez życie Każdy ma prawo wybrać źle. " Kto zgadnie kto to napisał ma u mnie rzeczoną setę. No to wlecę, Kazik Staszewski, a właściwie Stanisław:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Niemniej jednak otwarcie nawiewnika przy minus 25stC to sama radość. Na marginesie zupełnie - pompa 12 kw w Twojej chałupce raczej nie ma szans. Liczyłeś OZC? On sie zam otwiera jesli wilgotnosc w pomieszczeniu wzrosnie powyzej pewnej wartosci. Pompe dobral mi pompiarz na podstawie parametrow ktore masz w stopce. FAcet robi i instaluje pompy od 18 lat. Do tej pory go nie spalili ani nie zamknal firmy, wiec smiem twierdzic, ze robi to z glowa. Pozyjemy zobaczymy. A tak na marginezie zupelnie, to jak rozwiazales sprawe okresowego czyszczenia kanalow nawiewnych w WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.02.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Stanisław Staszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.02.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 No to wlecę, Kazik Staszewski:) Napisał a nie zaspiewał. Stanisław Staszewski - Ty stawiasz na najbliższym zjeździe. Znajdę Cię i się przypomnę. Tymże poetyckim akcentem kończę moją bytność w tym wątku bo zachowuje sią jak Pompiarze w temacie "ogrzewający elektrycznością wystąp" czyli piszę nie na temat. Ps. Nie pomyśleliście jakie Arturo może mieć kłopoty z tożsamością? Wszak na początku będzie grzał prądem a potem zakupi PCi. Cytując innego klasyka, Chłop "stoi w rozkroku" i nie może powalczyć w żadnym obozie grzejnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts