eugenia 07.02.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Czy na Twoj dom wystarczy te 90kWh na dobe? Tego nie wiem. Mozna to oszacowac, ale to juz nie jest takie proste na kalkulatorku Do kogo powinnam się zwrócić żeby to oszacował ? Mój instalator chyba sobie z tym nie poradzi. Do elektryka ? Kierbuda ? Z ciekawosci zapytam. Jaka elektryczna moc zamowiona ma dom Eugenii? Jeśli to pytanie do mnie, to nie za bardzo wiem jak na nie odpowiedzieć Na razie mam prąd budowlany na niskie moce zamówiony. Docelowo zamówię prąd taki jaki będę potrzebować dla ww. opcji grzania plus na około 4 m2 mat grzejnych bezpośrednio pod kafelkami. Nie przewiduję jakiś wypasionych sprzętów elektronicznych plazm itp., nawet kuchenkę chcę mieć dogrzewaną z butli gazowej (to u nas na wsi powszechna praktyka). Borsaku, ale w tym artykule podano koszt grzania w normalnej taryfie. Przy budynku dobrze ocieplonym, to "powinno" być mniej. Najwyżej, jeśli się po pierwszym roku okaze, że bankrutuję, to dokupię śmieciucha i wynajmę sąsiada na sezon grzewczy. Na pewno będzie zadowolony - 1000 zł zarobić w trzy miesiące sezonu grzewczego, to nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dargoth 07.02.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Eugenio nawet jeśli masz tynki i gładzie to zrobienie ogrzewania ściennego nie będzie aż takim dużym kosztem. Jeśli dom będzie dobrze ocieplony, to nie będziesz potrzebowała zajmować dużej powierzchni rurkami. Dom robisz na lata. Powinnaś myśleć o jak najniższych kosztach eksploatacji i wygodzie. Kotłownia na paliwa stałe tego nie zapewni. Nawet jeśli będzie tanio, to niekoniecznie wygodnie. Sąsiad też nie wiadomo jak długo będzie mógł ją obsługiwać i moim zdaniem naprawdę szkoda tych 50mkw piwnic. Za jakiś czas zamarzy ci się pomieszczenie hobby i wtedy będziesz się zastanawiać jak je wkomponować, między śmieciucha, drewno i worki z opałem. Teraz jest jeszcze dobry czas na to żeby wprowadzić zmiany. Im budowa będzie bardziej zaawansowana będzie trudniej.Co do kosztów PC i DZ to można i za 80kpln. Moim zdaniem 50 kpln to już duża przesada. Załóż osobny temat: "Jak tanio kupić i zainstalować gruntową PC?" i zobaczysz, że można zejść nawet poniżej 25 kpln, nie oszczędzając na jakości. Są tu osoby, które to przepraktykowały i zawsze służą innym pomocą. Z tych zaoszczędzonych 25 kpln wydasz może 10% na ogrzewanie ścienne i nowe tynki na kilku ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seik 07.02.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) Witaj Eugenio!Witaj Daga&Adam W związku z tym, że przytoczono tu firmę Heiztechnik poczułem się w obowiązku podzielenia swoją opinią.Jeżeli ktoś uważa, że w przypadku zapotrzebowania ciepła około 7 kW, co w sumie na dobę daje około 150 kWh, a w miesiącu 4 500 kWh to zakładając cenę energii elektrycznej około 0,5 zł za 1 kWh (średnio przy założeniu grzania w drugiej taryfie) uzyskamy koszt miesięczny około 2250 zł. Porównując to z kotłem na ekogroszek przy założeniu bardzo wysokiej ceny 1 000 zł za tonę (można kupić czasami nawet po 800 zł) to na każde 7 kW zapotrzebowania ciepła trzeba spalić maksymalnie 1,5 kg co daje na dobę około 35 kg a na miesiąc około 1 tony. Reasumując koszt ogrzewania wynosi maksymalnie 1 000 zł, a różnica 1 250 zł miesięcznie, a w roku około 5 000.Pytam więc, po co niepotrzebne koszty bufora. Po skalkulowaniu kosztów bufora i grzałek zakup kotła na ekogroszek (nie koniecznie Heiztechnika) zwraca się po jednym roku eksploatacji. Pozdrawiam Edytowane 7 Lutego 2012 przez Se***ik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eugenia 07.02.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 I właśnie Twój przykład Eugenia pokazuje co instalatorzy mogą s....ć Aż się nóż w kieszeni otwiera! W moim wypadku są pętle ogrzewania podłogowego zakończone na 2 rozdzielaczach. W rozdzielaczach tylko zawory do regulacji przepływu. Nic ponadto! Żadnej automatyki! Może faktycznie (jeśli nie masz tynków) tak jak wspomniał dargoth rozważ ogrzewanie ścienne w miejsce grzejników. Mam już tynki. Sorry, ale pompa ciepła za 25 tysięcy na pewno nie będzie wydajna Zwłaszcza, że nie mam idealnego gruntu, raczej z tych gorszych, bo po nieprzepuszczalnej warstwie gliny woda po spadku działki ścieka mi w doł. Małe możliwości regeneracji PC latem. Nie rozumiem, o co chodzi z tą automatyką. Chyba układ typu grzejniki plus ogrzewanie podłogowe (coś mi się kojarzy, że mam 6 pętli podłogówki, ale nie pamiętam) nie jest jakiś wybitnie trudny do opanowania jeśli nie chce się udziwniać... Wiele osób ma taki układ, do tego solar i prosty piec na paliwo stałe. JEśli chodzi o wykrozystanie powierzchni piwnicy, to spoko. Kotłowania jest już wydzielona i ma 12 metrów kwadratowych (starczy na cały sprzęt). Obok jest dodatkowe wydzielone pomieszczenie o wielkości 20 m. Mam jeszcze jedną tzw. pierwszą piwnicy, pod tarasem, gdzie będę mieć spiżarkę i narzedzia (też 12 m). Tak samo mogę Tobie powiedzieć, że szkoda miejsca na działce na wykopy dla pompy ciepła z poziomym DZ (a tylko taka jest z tych tańszych). JA jestem ekologiczna i rolnicza. Już mam dużo roślin, drzew i upraw na działce, a chcę mieć jeszcze więcej. Dodatkowo, chcę mieć oczko wodne małe, i gdzie tu wpiąć jeszcze takie poziome DZ. PO co mi taki duży trawnik NIe będę na nim grać w golfa, bo działka ma spadek. POwoli zatem zaczynam się teraz utwierdzać w swojej koncepcji (celem zniewlowania poczucia winy i porażki w związku z niewybraniem pompy ciepła ) no i bo już mam dość tych wszystkich koncepcji, i tak: 1. Bufor ciepła z ewentualnym śmieciuchem (ewentualnie prosty piec na drewno) pozwoli na wykorzystanie i zagospodarowanie rzutów mocy śmieciucha. Dodatkowo, ciepłe powietrze ze śmieciucha, nie zniszczy mi komina, który jest z cegły i nie ma żadnego wkłądu na razie. Przy piecu na ekogroszek, który jest piecem niskotemperaturowym, spaliny niszczą ponoć wnętrze komina. 2. Jest duzo taniego u mnie drewna, więc palenie drewnem w śmieciuchu i składowanie go i suszenie w dużej piwnicy ma ekonomiczny sens. 3. Bufor w przyszłości będzie współdziałał z solarem, co zapewni brak konieczności grzania w buforze lub śmieciuchu celem ogrzania CWU. 4. Na dole jest 71 m2 podłogówki, co w przypadku grzania w nocy w II taryfie powinno zakumulować wystarczająco ilość ciepła - zaryzykuję, że nawet na cały dom. PRzy dużych mrozach, będę grzać w kozie w salonie. 5. Grzejniki będą także ładowane z bufora (z górnej partii, gdzie będzie cieplejsza woda) dzięki temu, będę mieć w miarę ciepło w sypialniach wtedy gdy się w nich chodzi, a w nocy może być mi już zimniej, bo wtedy się śpi. Przy podłogówce, trzeba chyba osobno regulować temperatury, żeby w sypialni się nie udusić, i też są koszty sterowania tą temperaturą. 6. MOje sypialnie są naprawdę niewielkie, takze w razie czego gdyby grzejniki nie dały rady, będę się mogła doraźnie dogrzać się farelkami. Poza tym jedna sypialnia, ta największa, jest jakby wkomponowana w dolny salon z ogrodem zimowym i jest tam ciepło, gdyż ta sypialaia ma tylko jedną ścianę zewnętrzną. 7. Grzejniki są też w łazienkach, ale dla bezpieczeństwa, zapewnię sobie szybkie dogrzewanie małymi matami rano i wieczorem, które będą tylko pod kafelkami i w miejscach gdzie się chodzi. 8. Zadbam o minimalne zużycie prądu w dziennej taryfie (kuchenka z butlą pod spodem, brak wypasionego sprzętu elektronicznego typu plazma, kuchnia indykcyjna, jakieś bąbelki w wannie). 9. Powinno to wszystko grać bo dom jest dobrze ocieplony i pasywnie rozplanowany względem stron świata. 10. Sąsiad w zapleczu, także jako osoba szkoląca jeśli chodzi o techniki grzania paliwami stałymi. 11. Małe koszty inwestycyjne, stosunkowo tani bufor dodatkowo dofinansowany z dotacji do solara, tani piec na drewno, grzejniki stalowe są tańsze niż podłogówka jeśli chodzi wykonawstwo i koszt materiału. 12. Możliwość przejścia na gaz w przyszłości, gdyż już będziemy starzy i nie będzie się nam chciało grzać paliwem stałym. Gdyby to nie zdało egzaminu a koszty mnie dobiły, to obiecuję że przyjdę na forum i o tym napiszę, celem przestrogi dla innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_36 07.02.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Bufor ciepła to naprawdę bardzo dobre rozwiązanie. Jeżeli żal ci PC to zwróć uwagę, że bardzo łatwo podłączyć tanią PC powietrze - woda (ok. 3k) do takiego bufora i w dogodnych momentach (np temperatury > 0 C, tania taryfa) jechać na tej PC. Śmieciuch jest wręcz niezbędny dla kogoś kto ma dużo drzew na działce.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 07.02.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Nie rozumiem, o co chodzi z tą automatyką. Chyba układ typu grzejniki plus ogrzewanie podłogowe (coś mi się kojarzy, że mam 6 pętli podłogówki, ale nie pamiętam) nie jest jakiś wybitnie trudny do opanowania jeśli nie chce się udziwniać... Wiele osób ma taki układ, do tego solar i prosty piec na paliwo stałe. Oczywiście że tak. Można sobie z tym poradzić i nie jest to nic super skomplikowanego. Rzecz w tym że w podłogę wpuszczamy ok 35stC a w kaloryfer 55...75st.C. Trzeba mieć źródełko ciepła o temp ok +75stC (kocioł węglowy/gazowy/grzałka elektryczna) i wyposażenie nie pozwalające wpuścić tak wysokiej temperatury w podłogę (mieszacz). A co kupisz i zamontujesz... życzę dobrego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eugenia 07.02.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Odpowiedz bardzo dobra Pytalem dlatego ze czesto sie zdaza ze inwestor podczas remontu/budowy instaluje nowe urzadzenia i zapomina ze aby je zasilic potrzebuje "pradu". Moj bratanek wlasnie remontuje mieszkanie i zdecydowal sie na likwidacje kuchni gazowej i zastapienie jej elektryczna. Ma teraz problem bo ma jedynie 1 fazowe 4kW mocy zamowionej a sama kuchenka potrzebuje 7.5kW i do tego 3 fazy i na dodatek instalacja w kamienicy nie pozwala na zwiekszenie mocy zamowionej. Bedzie musial przeprosic sie z gazem. Jeśli o to CI chodzi, to eLektryk zrobił już podejście w kuchni na trójfazę do kuchenki elektrycznej. Ale ja kuchni indukcyjnej i tak nie wezmę bo to przedraża. Gotować trzeba w taryfie dziennej. Możę kiedyś, gdy Polska powróci do potentanctwa w produkcji węgla, i prąd stanieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eugenia 07.02.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Problem w tym ze w Polsce sezon grzewczy trwa srednio 6 miesiecy a w pozostale 6 miesiecy trzeba jakos grzac CWU. Będzie grzał solar poza sezonem. Mieszacz jeden do obniżenia temepratury z bufora do podłogówki, to nie jest duży koszt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.02.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) Podgrzane o 75*C 1000l wody zgromadzi prawie 90kWh energii. Dla grzania tania taryfa 2 grzlki po 6kW powinny wystarczyc (zakladajac ze nie bedzie jakiegos kosmicznego zuzycia podczas samego ladowania bufora) Czy na Twoj dom wystarczy te 90kWh na dobe? Tego nie wiem. Mozna to oszacowac, ale to juz nie jest takie proste na kalkulatorku Taki bufor NIE zgromadzi 90 kWh energii, którą będzie mógł przekazać na ogrzewanie do wnętrz, bo niby jak ?? Przecież ilość energii zmagazynowanej liczymy biorac pod uwagę RÓŻNICĘ, pomiędzy temp wody w buforze, a wody na zasilaniu elementów grzejnych. Jeśli woda w buforze ma 75C, a zasilanie 30C (podłogówka), to ilośc energii zmagazynowanej w buforze będzie wynosić 52 kWh, ale jeśli liczymy dla temperatury 55C (grzejniki), to TYLKO 23kWh. Więc nie mąć dziewczynie w głowie, każąc Jej liczyć, czy 90kWh wystarczy dla jej domu... Edytowane 7 Lutego 2012 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 07.02.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 przy płycie indukcyjnej (nie mylic z ceramiczna) sie nie przedraza, obecnie grzanie na takiej plycie jest drozsze o okolo 7% od grzania gazem, ale do gazu trzeba dodac jeszcze abonament, a prad ma kazdy i zawsze - aa dodam ze od marca maja byc dwucyfrowe podwyzki gazu (dzisiaj slyszalem w radio) wiec wtedy to juz wogole taniej pradem bedzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.02.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Taki bufor NIE zgromadzi 90 kWh energii, którą będzie mógł przekazać na ogrzewanie do wnętrz, bo niby jak ?? Przecież ilość energii zmagazynowanej liczymy biąrac pod uwagę RÓŻnicę, pomiędzy wodą w buforze, a wodą na zasilaniu elementów grzejnych. Jeśli woda ma 75C, a zasilanie 30C (podłogówka), to ilośc energii zmagazynowanej w buforze będzie wynosić 52 kWh, ale jeśli liczymy dla temperatury 55C (grzejniki), to TYLKO 23kWh. Więc nie mąć dziewczynie w głowie, każąc Jej liczyć, czy 90kWh wystarczy dla jej domu... Podgrzanej _o_ 75*C a nie _do_ 75*C. Liczylem dla roznicy od 25*C zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.02.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) 1, Więc podgrzewasz wodę do 100*C (25+75C). Tysiąc litrów wrzącej wody...Powodzenia, chłopie.Mam nadzieję, że nikt tego nie weźmie na poważnie, bo może mu się krzywda stać. 2, Już abstrahując od faktu, że eugenia ma połowę domu ogrzewaną grzejnikami...Nadal zakłądasz 25*C ? Edytowane 7 Lutego 2012 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.02.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) 1, Więc podgrzewasz wodę do 100*C (25+75C). Tysiąc litrów wrzącej wody... Powodzenia, chłopie. Mam nadzieję, że nikt tego nie weźmie na poważnie, bo może mu się krzywda stać. 2, Już abstrahując od faktu, że eugenia ma połowę domu ogrzewaną grzejnikami... Nadal zakłądasz 25*C ? 1) Ale wiesz co to zaleznosc temp wrzenia od cisnienia i potrafisz sobie wyobrazic, ze woda pod cisnienie 2barow nie wrze w temp 100*C 2) Licze ile energii moze zgromadzic 1000l wody. Abstarhujac od wszystkiego innego. Masz jeszcze jakies niejasnosci? Edytowane 7 Lutego 2012 przez Pyxis Ort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.02.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) 1) Ale wiesz co to zaleznosc temp wrzenia od cisnienia i potrafisz sobie wyobrazic, ze woda pod cisnienie 2barow nie wrze w temp 100*C 2) Licze ile energii moze zgromadzic 1000l wody. Abstarchujac od wszystkiego innego. Masz jeszcze jakies niejasnosci? Jeśli liczysz, ile energii można zmagazynować w 1000l wody, to nie pisz eugenii: "Czy na Twoj dom wystarczy te 90kWh na dobe? Tego nie wiem. Mozna to oszacowac, ale to juz nie jest takie proste na kalkulatorku " Bo ona z tego bufora dla swojego domu zasilanego 30/60C NIGDY 90kWh nie wyciągnie. O pomyśle dogrzewania wody do 100C w temacie o buforach jakoś cicho, więc to też mozę być nie najszczęśliwszy pomysł. Edytowane 7 Lutego 2012 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.02.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 A opcja grzejinkow niskotemperaturowyc ktora jej leszekf naswietlil kila postow wyzej?Jesli chce grzac 60/30 to jej piec zostaje a nie bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 07.02.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 przeczytałam wszystkie posty eugeni ze szczególnym naciskiem na ostatni i wywnioskowalam że dziewczyna dawno podjeła 'SŁUSZNĄ' decyzję. Nie wiem zatem po co pytania o pompę skoro decyzja dawno podjęta przy doradcy super fachowców? POwoli zatem zaczynam się teraz utwierdzać w swojej koncepcji (celem zniewlowania poczucia winy i porażki w związku z niewybraniem pompy ciepła ) no i bo już mam dość tych wszystkich koncepcji, i tak: 2. Jest duzo taniego u mnie drewna, więc palenie drewnem w śmieciuchu i składowanie go i suszenie w dużej piwnicy ma ekonomiczny sens. Mam 70m piwnicy i wiem że to wcale nie tak duzo, a napewno 20m nie wystarczy by zmagazynować drzewa na cały sezon. U sąsiada ćwierć 12 arowej dzialki zajmuje drzewo na opał 3. Bufor w przyszłości będzie współdziałał z solarem, co zapewni brak konieczności grzania w buforze lub śmieciuchu celem ogrzania CWU. powodzenia 4. Na dole jest 71 m2 podłogówki, co w przypadku grzania w nocy w II taryfie powinno zakumulować wystarczająco ilość ciepła - zaryzykuję, że nawet na cały dom. PRzy dużych mrozach, będę grzać w kozie w salonie. teoretycznie gorące powietrze idzie do góry, ale w praktyce jakoś ciężko mi sobie wyobrazić że dół grzeje cały dom 5. Grzejniki będą także ładowane z bufora (z górnej partii, gdzie będzie cieplejsza woda) dzięki temu, będę mieć w miarę ciepło w sypialniach wtedy gdy się w nich chodzi, a w nocy może być mi już zimniej, bo wtedy się śpi. Przy podłogówce, trzeba chyba osobno regulować temperatury, żeby w sypialni się nie udusić, i też są koszty sterowania tą temperaturą. Do zwykłych kaloryferów nie wystarczy temperatura wody z bufora, 6. MOje sypialnie są naprawdę niewielkie, takze w razie czego gdyby grzejniki nie dały rady, będę się mogła doraźnie dogrzać się farelkami. Poza tym jedna sypialnia, ta największa, jest jakby wkomponowana w dolny salon z ogrodem zimowym i jest tam ciepło, gdyż ta sypialaia ma tylko jedną ścianę zewnętrzną. gorszej głupoty nie słyszałam... 7. Grzejniki są też w łazienkach, ale dla bezpieczeństwa, zapewnię sobie szybkie dogrzewanie małymi matami rano i wieczorem, które będą tylko pod kafelkami i w miejscach gdzie się chodzi. rano i wieczorem jest droga taryfa więc kolejna wtopa 8. Zadbam o minimalne zużycie prądu w dziennej taryfie (kuchenka z butlą pod spodem, brak wypasionego sprzętu elektronicznego typu plazma, kuchnia indykcyjna, jakieś bąbelki w wannie). wierze 9. Powinno to wszystko grać bo dom jest dobrze ocieplony i pasywnie rozplanowany względem stron świata. i tego się trzymaj 10. Sąsiad w zapleczu, także jako osoba szkoląca jeśli chodzi o techniki grzania paliwami stałymi. rozumiem że to ten jeden z doradców? 11. Małe koszty inwestycyjne, stosunkowo tani bufor dodatkowo dofinansowany z dotacji do solara, tani piec na drewno, grzejniki stalowe są tańsze niż podłogówka jeśli chodzi wykonawstwo i koszt materiału. a ja zawsze myślałam ze budując/inwestując w dom bierze się również pod uwagę eksploatację w przyszłości, widać młodam i glupia 12. Możliwość przejścia na gaz w przyszłości, gdyż już będziemy starzy i nie będzie się nam chciało grzać paliwem stałym. a co z sąsiadem palaczem? Gdyby to nie zdało egzaminu a koszty mnie dobiły, to obiecuję że przyjdę na forum i o tym napiszę, celem przestrogi dla innych. nawet gdyby tak było nie sądze.... bo to byłoby przyznanie sie do błędu [/QUOTE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.02.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 A opcja grzejinkow niskotemperaturowyc ktora jej leszekf naswietlil kila postow wyzej? Jesli chce grzac 60/30 to jej piec zostaje a nie bufor. Tak, czy tak - to 75kWh, bo temperatura zasilania 35*C I COP1 Chyba jednak bufor i piec na pellet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.02.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Albo zrobienie poprawnej do zasilania niskotemperaturowym zrodlem ciepla instalacji. Wtedy to co na tym forum lubimy najbardziej - PCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.02.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 W związku z tym, że przytoczono tu firmę Heiztechnik poczułem się w obowiązku podzielenia swoją opinią. Jeżeli ktoś uważa, że w przypadku zapotrzebowania ciepła około 7 kW, co w sumie na dobę daje około 150 kWh, a w miesiącu 4 500 kWh to zakładając cenę energii elektrycznej około 0,5 zł za 1 kWh (średnio przy założeniu grzania w drugiej taryfie) uzyskamy koszt miesięczny około 2250 zł. Rany boskie - kopara opada na temat Twojej "wiedzy". Nie wiem czy jestes wlascicielem tej firmy heiztechnik czy pracownikiem - jezeli tym pierwszym to powinienes sie zapasc pod ziemie ze wstydu, jezeli tym drugim to modl sie zeby wlasciciel nie przeczytal tego posta bo ja bym pracownika z taka wiedza wywalil na bruk! Sorry ale takich bredni dawno nie czytalem. A zeby nie bylo ze tylko besztam bez argumentow to: 1. Nie rozrozniasz zapotrzebowania na cieplo (sezonowego) od wymaganej (maksymalnej) mocy cieplnej budynku - co to znaczy "zapotrzebowanie ciepla 7kW" ? Dlaczego zakladasz ze przez 4-5 miesiecy zapotrzebowanie bedzie ciagle maksymalne !? 2. 0,5 pln / 1kWh w taniej taryfie? Ja poki co mam za 0,322 pln brutto z oplatami, przesylem etc. 3. Nowy, dobrze ocieplony dom i 4500kWh / m-c ???? Chciales kolego chyba powiedziec na sezon ale cos Ci sie pomieszalo. WSTYD! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.02.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Mam już tynki. Sorry, ale pompa ciepła za 25 tysięcy na pewno nie będzie wydajna Bedzie wydajna. Nie wierz markom. Polskie pompy ciepla sa bardzo dobre jakosciowo - nie ustepuja NICZYM tym zagranicznym. Pompe 8-10kW kupisz za 13-16k pln brutto. Do tego dolne zrodlo za 8-16k pln (poziome / odwierty). Plus oczywiscie poskladanie tego do kupy i kotlownia (zbiornik CWU, sterownik etc). Zwłaszcza, że nie mam idealnego gruntu, raczej z tych gorszych, bo po nieprzepuszczalnej warstwie gliny woda po spadku działki ścieka mi w doł. Małe możliwości regeneracji PC latem. Nie zartuj - a ta plynaca woda to co robi jak nie regeneruje gruntu ? Masz idealne warunki na DZ Glina nie musi byc mokra zeby byla b. dobrym gruntem pod DZ. Nawet sucha ma duzo wieksza akumulacje i przewodnosc cieplna niz np. piaski. Nie rozumiem, o co chodzi z tą automatyką. Chyba układ typu grzejniki plus ogrzewanie podłogowe (coś mi się kojarzy, że mam 6 pętli podłogówki, ale nie pamiętam) nie jest jakiś wybitnie trudny do opanowania jeśli nie chce się udziwniać... Wiele osób ma taki układ, do tego solar i prosty piec na paliwo stałe. Popatrz z drugiej strony ile to wszystko kosztuje? Piec na groszek, solar, spiecie tego do kupy. Zrezygnuj z tego na poczet normalnej PC gruntowej i bedzie git Choc jak pisalem wczesniej - ja nikomu PC do kaloryferow bym nie polecil Moim zdaniem modlic sie o gaz, a do tego czasu przetrwac na pradzie w II taryfie. JA jestem ekologiczna i rolnicza. Już mam dużo roślin, drzew i upraw na działce, a chcę mieć jeszcze więcej. Dodatkowo, chcę mieć oczko wodne małe, i gdzie tu wpiąć jeszcze takie poziome DZ. PO co mi taki duży trawnik NIe będę na nim grać w golfa, bo działka ma spadek. Spokojnie mozesz sadzic na tym niskie krzewy i rosliny, a nawet male drzewka 1. Bufor ciepła z ewentualnym śmieciuchem (ewentualnie prosty piec na drewno) pozwoli na wykorzystanie i zagospodarowanie rzutów mocy śmieciucha. Dodatkowo, ciepłe powietrze ze śmieciucha, nie zniszczy mi komina, który jest z cegły i nie ma żadnego wkłądu na razie. Przy piecu na ekogroszek, który jest piecem niskotemperaturowym, spaliny niszczą ponoć wnętrze komina. Calkiem dobry pomysl. Szczegolnie ze pisalas ze masz dostep do taniego drewna.. Kup smieciucha jakiegos takiego z duza komora spalania zeby szlo duzo drewna wrzucic i np. spalac od gory. Pytaj o najlepszy wybor w odpowiednich watkach - ja sie na takich kotlach wogole nie znam 3. Bufor w przyszłości będzie współdziałał z solarem, co zapewni brak konieczności grzania w buforze lub śmieciuchu celem ogrzania CWU. Mozesz grzac CWU w II taryfie pradem. Solar hm.. Ja jestem sceptycznie do niego nastawiony. Jak masz tylko piec na groch czy inny to jeszcze rozumiem - choc ja bym wolal mala powietrzna pompe ciepla za 3,5-4k pln zamiast solarow za dyche. 4. Na dole jest 71 m2 podłogówki, co w przypadku grzania w nocy w II taryfie powinno zakumulować wystarczająco ilość ciepła - zaryzykuję, że nawet na cały dom. PRzy dużych mrozach, będę grzać w kozie w salonie. Nie ma szans. Musisz miec bufor. Nie dasz rady grzac wylacznie w II taryfie jezeli nie masz wypas okien montowanych w warstwie ocieplenia, wentylacji mechanicznej i takich tam roznych bajerow ktore w trakcie budowy kosztuja 20-50k pln. 11. Małe koszty inwestycyjne, stosunkowo tani bufor dodatkowo dofinansowany z dotacji do solara, tani piec na drewno, grzejniki stalowe są tańsze niż podłogówka jeśli chodzi wykonawstwo i koszt materiału. Tu bym sie klocil ale to nie watek Mnie podlogowka wyszla taniej niz kaloryfery. Ale to nie miejsce i nie czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts