Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jak z trwałością PC - tak sobie myśle że co jakieś 10-15 lat trzeba będzie wymienic całe urządzenie a do tanich nie należy

Jakieś 15-20 tyś to dość sporo w porównaniu do nawet dobrego kotła na eko groszek

Na forum jest temat o najstarszych działających PC, i jest tam przykład PC ponad 30-to letniej. Była to zapewne jeszcze gorsza konstrukcja bo na sprężarce tłokowej, która ma niby krótszą żywotność:)

Jak ci się coś zepsuje to wymienisz element a nie całość.

Liwko ,jeśli ktoś czyta to forum na bieżąco to pewnie wygląda to na łatwizne ,jeśli masz wrócić do czegoś sprzed lat i wyciągnąć z wątków wniosek to zapewniam Cie nie jest to takie łatwe, zwłaszcza że co użytkownik to inna opinia

Staram się przekonać do PC i szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania

Jest nieźle bo jeszcze miesiąc sądziłem że jest to kompletnie nie ekonomiczna inwestycja ,jedynie wygodna

Tak więc czytam i pytam by się do PC bardziej przekonać bo na razie stoje za kotłem na eko groszek

Widzisz, jestem z tych którzy jeśli nie znają tematu to się nie wypowiadają,za to zadaje pytania, czasem głupie ale cóż, za mędrca w temacie się nie mam Natomiast z tym eko groszkiem i staniem codziennie to przesada, mój dom jest nisko energetyczny i mam nadzieje że 1-2 na tydzień zależnie od aury w kotłowni wystarczy ale to wątek o pompach ciepła więc do rzeczy. Wadą e.gr. jest kurz i popiół i ew CWU latem

Póki co nie wiem jak połączyć pompe z reku i dlaczego to się gryzie ,pewnie latem można przełączyć obieg glikolu na nagrzewnice i schładzać powietrze

ale jak jest zimą, nie wiem ,może da się na nagrzewnice puścić obieg ciepłej wody ?

Jak się ma kwestia solarów przy PC ,podobno nie bardzo mają sens

Nie wiem jak z wydajnością przy CWU zimą ,połączeniem z kominkiem - czytałem różne opinie a kominek(z płaszczem) chce bo rodzice mają i lubie to ciepełko i klimat

Nie wiem jak z taryfami za prąd bo w domu będzie płyta indukcyjna i spory telewizor więc przy 2 taryfach może się to okazać drogie wyposażenie

myślisz o zwykłej chłodnicy np. samochodowej?? czy są jakieś specjalne?

Można kupić specjalną (są firmy które robią na zamówienie zgodnie z wymaganymi temperaturami i wydajnością), można pokombinować. Od zwykłych chłodnic samochodowych lepszy i poręczniejszy byłby zestaw kilku nagrzewnic z klimatyzacji samochodowej. Przy podłączonych 2-3 obok siebie opory na reku się masakrycznie nie zwiększą, a wydajność powinna być ok. Gdyby nie, można dołożyć 2-gą warstwę. Niestety nie mam, więc nie napiszę jak działa.

póki co nie wiem jak połączyć pompe z reku i dlaczego to się gryzie ,pewnie latem można przełączyć obieg glikolu na nagrzewnice i schładzać powietrze ale jak jest zimą, nie wiem ,może da się na nagrzewnice puścić obieg ciepłej wody ?

Wszystko można. Latem nie ma problemu - puszczasz glikol przez nagrzewnicę za reku i już. Zimą niestety może być problem, gdy temperatura spada, bo nagrzewnica narażona na mroźne powietrze z zewnątrz może zamarznąć. Trzeba by obieg z nagrzewnicą napełnić gęstszym glikolem, ale to raczej będzie wymagać oddzielnej pętli dz albo wydzielonego obiegu i dodatkowego wymiennika płytowego (straty). Inne wyjście, to zagwarantować ciągły i szybki obieg tego glikolu co jest, ale co w przypadku -20 i awarii...

też nie wiem, dlaczego pc gryzie się z reku.

Widzisz, jestem z tych którzy jeśli nie znają tematu to się nie wypowiadają,za to zadaje pytania, czasem głupie ale cóż, za mędrca w temacie się nie mam Natomiast z tym eko groszkiem i staniem codziennie to przesada, mój dom jest nisko energetyczny i mam nadzieje że 1-2 na tydzień zależnie od aury w kotłowni wystarczy ale to wątek o pompach ciepła więc do rzeczy.

To moze moj "przypadek" Cie jakos naprowadzi.

Ekogoroszek u mnie wygral od razu w przedbiegach. Bo koszty grzania rewelacyjnue niskie i zasobnik ladujesz sporadycznie. Wogole roboty to przy tym nie ma. Zrobilem kotlownie, postawilem komin i gitara.

Kidys zawitalem do sasiada. Do jego kotlowni. Wszedzie wegiel w worach. Budno. Ale w koncu to kotlownia. Potem ogladanie pieca. Pokazal mi co czysci co 2 tygodnie. Zestaw wyciorow i mlotek z przecinakiem do zbijania nagaru. Mial tez maseczke na usta, bo strasznie sie przy tym pyli. Generalnie nie narzekal, ale zona mowila, ze pala 1 sezona i maja juz zaczynac miec dosyc ekogroszku.

Szybciutko wyleczylem sie z pieca. Zaznaczam, ze bardzo lubie "zabawy ogniem" i nie wyobrazam sobie domku bez kominka, ale smrodek kotlowni z dzialajacym piecem byl mocno zniechecajacy. Nawet przy calej mojej sympatii do "procesu spalania" byl nieciekawy. Jak sobie jeszcze pomyslalem, ze przez najblizsze 30 (albo daj Boze wiecej) lat czeka mnie w kazdym nowym zezonie dzwiganie worow i dostrajanie pieca do zmiennej jakosci opalu.....

Przemysl to jeszcze, bo to moze byc bardzo wazna decyzja wplywajaca na komfort mieszkania w Twoim nowym domu. Jak dzisiaj pomysle, ze moglem miec piec, to mnie ciarki przechodza. :-)

jeżeli chodzi o oszczędności z GWC to przy PC nie należy sobie zawracać tym głowy.

Rozumię że zyski są z tego niewielkie ?Zastanawiam się jednak nad GWC rurowym w postaci 20 m zakopanej rury np pod tarasem i czerpni, zawsze to coś ,koszt raczej nie wielki a reszte funkcji spełniała by nagrzewnica/chłodnica przed reku

Czy zimą nagrzewnica przed reku nie może być podłączona co PC jako odbiorca ciepła- jak grzejnik + ewentualne ciepło z wymiennika ciepła na rurze dymowej z kominka ?

Póki co to zamysł i z góry przepraszam za głupie pytania

To moze moj "przypadek" Cie jakos naprowadzi.

Ekogoroszek u mnie wygral od razu w przedbiegach. Bo koszty grzania rewelacyjnue niskie i zasobnik ladujesz sporadycznie. Wogole roboty to przy tym nie ma. Zrobilem kotlownie, postawilem komin i gitara.

Kidys zawitalem do sasiada. Do jego kotlowni. Wszedzie wegiel w worach. Budno. Ale w koncu to kotlownia. Potem ogladanie pieca. Pokazal mi co czysci co 2 tygodnie. Zestaw wyciorow i mlotek z przecinakiem do zbijania nagaru. Mial tez maseczke na usta, bo strasznie sie przy tym pyli. Generalnie nie narzekal, ale zona mowila, ze pala 1 sezona i maja juz zaczynac miec dosyc ekogroszku.

Szybciutko wyleczylem sie z pieca. Zaznaczam, ze bardzo lubie "zabawy ogniem" i nie wyobrazam sobie domku bez kominka, ale smrodek kotlowni z dzialajacym piecem byl mocno zniechecajacy. Nawet przy calej mojej sympatii do "procesu spalania" byl nieciekawy. Jak sobie jeszcze pomyslalem, ze przez najblizsze 30 (albo daj Boze wiecej) lat czeka mnie w kazdym nowym zezonie dzwiganie worow i dostrajanie pieca do zmiennej jakosci opalu.....

Przemysl to jeszcze, bo to moze byc bardzo wazna decyzja wplywajaca na komfort mieszkania w Twoim nowym domu. Jak dzisiaj pomysle, ze moglem miec piec, to mnie ciarki przechodza. :-)

Mój ojciec ma piec na eko groszek i z tym czyszczeniem nie jest tak źle ,składowanie eko groszku ,hmm mam piwnice ale to już faktycznie dyskomfort, najgorszy jest ten popiół, dlatego szukam kompromisu i myślę o PC ,póki co z nikim na ten temat nie rozmawiałem i nie wiem ile taka instalacja- rozsądna- może kosztować ,niestety nic nie wiem na temat pc ,czym się różnią prócz wydajności itd - w parametrach widzę różne COPy co akurat jest proste do pojęcia

Na forum szukam podpowiedzi

do chłodzenia powietrza nawiewanego słuzy chłodnica lamelowa którą produkuje np Juwent. (typ NLW) Dla 500m3/h potrzeba nam chłodnicy o wymiarze 50x50 cm. Dwa lub 3 rzędy. Tylko obudowę trzeba już skonstruować samemu.

http://www.juwent.com.pl/z/0000000009.jpg

Mój ojciec ma piec na eko groszek i z tym czyszczeniem nie jest tak źle ,składowanie eko groszku ,hmm mam piwnice ale to już faktycznie dyskomfort, najgorszy jest ten popiół, dlatego szukam kompromisu i myślę o PC ,póki co z nikim na ten temat nie rozmawiałem i nie wiem ile taka instalacja- rozsądna- może kosztować ,niestety nic nie wiem na temat pc ,czym się różnią prócz wydajności itd - w parametrach widzę różne COPy co akurat jest proste do pojęcia

Na forum szukam podpowiedzi

Nie wiem czy masz gaz ziemny ale zawsze można taki z butli najlepiej podziemnej wtedy tańszy o ile butla na własność.

Rozważałeś to?

do chłodzenia powietrza nawiewanego słuzy chłodnica lamelowa którą produkuje np Juwent. (typ NLW) Dla 500m3/h potrzeba nam chłodnicy o wymiarze 50x50 cm. Dwa lub 3 rzędy. Tylko obudowę trzeba już skonstruować samemu.

http://www.juwent.com.pl/z/0000000009.jpg

Czy zimą można jej użyć zamiennie jako nagrzewnicy ?

Rozumię że zyski są z tego niewielkie ?Zastanawiam się jednak nad GWC rurowym w postaci 20 m zakopanej rury np pod tarasem i czerpni, zawsze to coś ,koszt raczej nie wielki a reszte funkcji spełniała by nagrzewnica/chłodnica przed reku

Czy zimą nagrzewnica przed reku nie może być podłączona co PC jako odbiorca ciepła- jak grzejnik + ewentualne ciepło z wymiennika ciepła na rurze dymowej z kominka ?

Póki co to zamysł i z góry przepraszam za głupie pytania

Tak jak napisałem. Zimą ogrzewanie PC jest tak tanie, że sam reku bez GWC spokojnie wystarczy. Gwc zimą to marne grosze, za to latem wykorzystując DZ pompy ciepła elegancko je będziesz regenerował i miał olbrzymią moc tego GWC. Zamiast chłodnicy przy reku chyba lepszy będzie klimakonwektor. Tak czy siak, mając DZ dla PC, to GWC już masz.