Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

(...) koszty inwestycyjne czyli prawie 7000 złotych z PC to moze lepiej grzać wodę latem po prostu tanim bojlerem na prąd.
Szczególnie że PC nie kosztuje 7000zł a raczej 15000zł... no chyba że myślisz o powietrznej... ale to raczej ryzyko. 15.000zł pompa, a gdzie odwierty lub kolektor poziomy?

Tu chyba chodziło o PC do CWU. Taką już idzie kupić za około 3tyś.

Gdzie ? :) czy to tylko taki tekst na zachętę ? bo ja takich cen nie widuję w necie.

Czy mogę zadać Wam pytania o ceny Waszych pomp ciepła plus ewentualnie Waszych znajomych w podziale na: cenę odwiertów, samą pompę z osprzętem plus robociznę oraz rok rozpoczęcia użytkowania i moc pc plus wielkość domu.

Tak sobie myślę... Skoro te pompy to taki cymes, to może po prostu poczekam jeszcze ze dwa lata nie będę robić kotłowni, a dom będę traktować jako wyłącznie letni (koza jest, farelki są, kupię jakiś mały przepływowy ogrzewacz wody - dam radę :D). Potem, jeśli nie będzie widoków na gaz, lub dostanę nagły przypływ gotówki, to skuję wylewki na górze (a może, jeszcze lepiej, skuję tynki na górze :D) i se też trzasnę pompę.

Gość Arturo72
Gdzie ? :) czy to tylko taki tekst na zachętę ? bo ja takich cen nie widuję w necie.

.

A choćby tutaj:

http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-hewalex-pcwu-3-8h-a3-i2095593643.html

Żeby nie być papugą Liwko to zapodam jeszcze:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-powietrze-woda-bez-zasobnika-i2086879731.html

http://allegro.pl/pompa-ciepla-5kw-panasonic-kociol-piec-c-o-cwu-i2080555864.html

Edytowane przez Arturo72

Witam

Muszę przyznać że totalnie się zawiodłem doszedłem do 33 strony zmarnowałem 3 godziny pezy kompie i nie dowiedziałem sie niczego konkretnego

Może ja zaczne dyskusje czy osoby ktore maja pompe powietrze-woda żałują czy li tez sa przeszczesliwe

pozdrawiam

Witam

Muszę przyznać że totalnie się zawiodłem doszedłem do 33 strony zmarnowałem 3 godziny pezy kompie i nie dowiedziałem sie niczego konkretnego

Może ja zaczne dyskusje czy osoby ktore maja pompe powietrze-woda żałują czy li tez sa przeszczesliwe

pozdrawiam

bo tu są tylko szczęśliwi posiadacze pc ziemnych. Powietrzne to tylko co grzania cwu się nadają :D

Zatem, nie jest tak różowo jednak z tymi cena pc do cwu.

Czy ktoś z Was uzywa może systemu ogrzewania ściennego np. typu RAYON przy współpracy z pompą ciepła. Na ich stronie piszą, że to dobrze współpracuje z PC. Należy te przewody pokryć warstwą tynku 3 cm. Tak sobie myślę, że nawet bym chyba kuć moich tynków i gładzi nie musiała chyba, tylko po prostu na ścianach kolankowych (tak gdzie okna dachowe) i części ścian wewnętrznych bym dała sobie położyć te rurki RAYON i na to potem szczelnie kazała przykleić na klej gipsowy płyty KG. Powinno chyba przewodzić ciepło przez gipsowe płyty.

Te dodatkowe 3 cm zabranej powierzchni by mi dużo miejsca nie zabrały,a nawet lepiej, bo po prostu ściana by była grubsza i cieplejsza w tych miejscach i nie przebiłabym się do pustki w porothermie. Ścienne z moimi normalnymi grzejnikami łącznie (jak wynika z procesu ewolucji, niczego nie wolno wyrzucać, tylko wkomponowywać :D), to już powinno w przyszłości wystarczyć powierzchni na pięterku żeby PC grzało.

hhehe :) bez urazy

witaj w klubie

inny watek czytalem o wiele dluzej. jest wiele ciekawych wypowiedzi ale masa pierdolow, off topic no i kosmitow wypowiadajacych sie nie w tym temacie zeby nie powiedziec ...

ciezko czegokolwiek sie dowiedziec. jak gdzies wyczytalem, pewnie Ci zadowolenie nie zagladja na forum bo i po co ? siedzia tacy jak my, szukajacy info, malkontenci i przedstawiciele. poza tym kilka osob powaznych ale niekoniecznie tych co szukalismy.

nie jest tak żle, są i zadowoleni posiadacze,

co do ściennego, każdy rodzaj ogrzewania płaszczyznowego, ze względu na duże płaszczyzny grzejnika, doskonale współpracuje z niskotemperaturowymi źródłami ciepła

Edytowane przez 1950

bo tu są tylko szczęśliwi posiadacze pc ziemnych. Powietrzne to tylko co grzania cwu się nadają :D

i tu się mylisz mam jako jedyne źródło grzania domu pompę P-W. Jeden z kolegów z forum był u mnie i widział. Zatem P-W grzeje i wodę i dom. żeby móc wygłaszać takie poglądy należy się doszkolić w temacie.

Słusznie, nie piszcie herezji. Przecież każda dobrze dobrana PC, czy to P-W, P-P, czy gruntówka zapewni sprawne ogrzewanie domu. Trzeba tylko przeliczyć moc i zapotrzebowanie, oszacować koszty, przemyśleć za i przeciw każdego z rozwiązań i musi działać jak należy. W uproszczeniu można założyć, że czym zimniejszy region Polski, tym bardziej opłaca się gruntówka w porównaniu do P-W. Druga sprawa to zagospodarowanie działki. Jeśli wszystko jest na tip-top, to lepiej nie grzebać się w ziemi i założyć P-W, a jak działka i tak zdemolowana budową, lepiej pomyśleć o kolektorze poziomym albo odwiertach. Kolejna sprawa - kasa. Jeśli mamy jej jako taki "nadmiar" lub możemy bez bólu zwiększyć kredyt o kolejne np. 10 t.zł, lepiej brać gruntówkę i płacić później mniejsze rachunki. To tak ogólnie w sprawie wyboru rodzaju PC, każdy musi oszacować, co mu się bardziej opłaci i jaką kasą dysponuje teraz i ile chce wydawać na prąd w przyszłości.

Słusznie, nie piszcie herezji. .

No to tez sie tego trzymaj.

Dobieranie pompy PW lub gruntowej oparte na kryterium demolowania dzialki, to stapanie po kruchym lodzie :-)

Niech kolezanka opomiaruje sobie swoja pompe i przy tak suchym i zimnym powietrzu jaki mamy przez ostatnie 2-3 tygodnie poloczy COP. Gwarantuje Ci, ze nie bedzie zadowolona.

Witam

Ja mam ochotę na pompe polskiego producenta ( nie bede tu robił reklamy) ktora kosztuje okolo 17 tysi i ma lekko ponad 12 kw

Narazie domu nie mam jeszcze ocieplonego ale juz wiem ze musze nieco dolozyc cm do tego co zaplanowałem, na działce mam sam piasek więc raczej gruntowa nie wchodzi w gre a przyznam ze budujac bez kredytu liczę kazdy grosz (prawie):))).

Stąd prośba o wypowiedzi osob ktore pompy ciepła p-w maja jako glowne (jedyne ) żródło ogrzewania , a takze jak zachowują sie wasze pompy w ostatnich przyzimnawych dniach

pozdrawiam ogrzewaczy

No to tez sie tego trzymaj.

Dobieranie pompy PW lub gruntowej oparte na kryterium demolowania dzialki, to stapanie po kruchym lodzie :-)

Niech kolezanka opomiaruje sobie swoja pompe i przy tak suchym i zimnym powietrzu jaki mamy przez ostatnie 2-3 tygodnie poloczy COP. Gwarantuje Ci, ze nie bedzie zadowolona.

Wyobrażasz sobie robienie choćby dwóch odwiertów na małej działce i już wybudowanym wykończonym domem oraz całkowicie zagospodarowanej roślinkami, iglakami, kostką brukową, płotkami, bajorkiem i tysiącem innych rzeczy ? Ja to słabo widzę. Zagospodarowanie (lub nie) działki i jej dostępna wielkość to wbrew pozorom bardzo ważny "parametr" przy wyborze rodzaju PC, bo doprowadzenie działki do porządku po nawet 2-3 odwiertach może kosztować NA NIEKTÓRYCH DZIAŁKACH majątek.

Czy ktoś z Was uzywa może systemu ogrzewania ściennego np. typu RAYON przy współpracy z pompą ciepła. Na ich stronie piszą, że to dobrze współpracuje z PC. Należy te przewody pokryć warstwą tynku 3 cm. Tak sobie myślę, że nawet bym chyba kuć moich tynków i gładzi nie musiała chyba, tylko po prostu na ścianach kolankowych (tak gdzie okna dachowe) i części ścian wewnętrznych bym dała sobie położyć te rurki RAYON i na to potem szczelnie kazała przykleić na klej gipsowy płyty KG. Powinno chyba przewodzić ciepło przez gipsowe płyty.

Ja tak mam, tyle że ogrzewanie wodne - nie ciepłowodowe i PC z kolektorem poziomym. Niestety nie należę do niezadowolonych i temacie wątku nie mam wiele do powodzenia. Nie odważyłbym się montować gk na ogrzewanie ścienne (ograniczenie wydajności) ale to temat na spory elaborat w innym wątku.

i tu się mylisz mam jako jedyne źródło grzania domu pompę P-W. Jeden z kolegów z forum był u mnie i widział. Zatem P-W grzeje i wodę i dom. żeby móc wygłaszać takie poglądy należy się doszkolić w temacie.

Ana-76 niestety przeciwnicy pomp powietrznych zawsze będą nam wmawiać że nasze pompy są złe i nie grzeją, nie dają rady i wogóle. Tylko nie wiem po co pytają skoro i tak nam nie wierzą że dają radę. To nie te czasy gdzie sprężarka była on/off na zwykłym freonie. postęp technologiczny zrobił swoje. A co do spadającego COP - ile jest takich dni w roku po -20. 10-20 dni i to wszystko. a reszta sezonu w granicach 0st. A i tak przy -20 dają jeszcze COP w granicy 2