jasiek71 09.02.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 A co do spadającego COP - ile jest takich dni w roku po -20. 10-20 dni i to wszystko. a reszta sezonu w granicach 0st. A i tak przy -20 dają jeszcze COP w granicy 2 nawet jak by te kilkanaście nocy jechała na grzałkach z COP 1 to przecież świat się nie zawali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 nawet jak by te kilkanaście nocy jechała na grzałkach z COP 1 to przecież świat się nie zawali... Ba! Nie zawali sie nawet jak bedzie tylko na grzalkach jechala, ale chyba nie o to w tym calym "szumie" o PCi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 A i tak przy -20 dają jeszcze COP w granicy 2 Rzuc prosze jakims wykresem COP dla pomp p-w. Nie moge sie nigdzie doszukac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.02.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 nie mam wykresu swojej pompy, ale wiem jaki mam dom i jaką mam pompę, i z tego mogę wywnioskować że musi pracować z COP 2 żeby utrzymać u mnie w domu zadaną temperaturę 22st. gdyby pracowała z COP 1 to dałaby poniżej 4kW ciepła, popatrz na stopkę i pomyśl czy to by wystarczyło do utrzymania temperatury w mrozy -20 i większe?? w tym sezonie najmniej było u mnie -24 i dawała radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Mi nie chodzi o wykres dla Twojej pompy. Moga byc jakies przykladowe, tylko zeby obejmowaly zakres temperatur do -20*C. BTW: Skoro COP na poziomie 2 Cie zadowala, to faktycznie jestes idealnym "targetem" dla instalatorow takich pomp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.02.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 COP 2 przy -20, a przy zerze w okolicy 4, i kto tu jest sprite??, a do tego mam latem klime ..., jak będę budował drugi dom to założę takie ogrzewanie jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.02.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 http://wentylacja.com.pl/Katalogi-i-cenniki/MITSUBISHI-HEAVY-INDUSTRIES-klimatyzatory-PAC-48830.html - tu masz katalog, na 3 stronie masz informację że do -15 trzyma nominalną moc, to o ile jeszcze może spaść przy -20?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.02.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 nie mam wykresu swojej pompy, ale wiem jaki mam dom i jaką mam pompę, i z tego mogę wywnioskować że musi pracować z COP 2 żeby utrzymać u mnie w domu zadaną temperaturę 22st. gdyby pracowała z COP 1 to dałaby poniżej 4kW ciepła, popatrz na stopkę i pomyśl czy to by wystarczyło do utrzymania temperatury w mrozy -20 i większe?? w tym sezonie najmniej było u mnie -24 i dawała radę. A co z paleniem w kominku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eugenia 09.02.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ja tak mam, tyle że ogrzewanie wodne - nie ciepłowodowe i PC z kolektorem poziomym. Niestety nie należę do niezadowolonych i temacie wątku nie mam wiele do powodzenia. Nie odważyłbym się montować gk na ogrzewanie ścienne (ograniczenie wydajności) ale to temat na spory elaborat w innym wątku. A to dlaczego ? Na stronie producenta piszą, że każdy tynk może być położony na te ich rurki (tak ja to w każdym razie rozumiem). Płyty KG, to de facto tynk gipsowy. Jeśli zostaną szczelnie przyklejone do rurek (bez pustek powietrznych) to tak samo będą przewodzić i magazynować ciepło. Dodatkowo, pod rurkami, będę mieć przecież stary tynk CW plus cieńka wartswa gładzi. Także rurki będą tam także oddawać ciepło, czyli w głąb ściany. Pozwoli to na pogrubienie warstwy kumulującej ciepło. No ale oczywiście, trzeba by spytać producenta. Jeśli, powyższa metoda nie zda egzaminu, to po prostu zrobię dodatkową warstwę tynku na ścianach kolankowych gdzie będą doczepione rurki. Takie rozwiązanie jest lepsze niż kucie starego tynku, bo tam mam już zatopione przewody od prądu i po co to psuć. Grzejniki, to dobrze, że zrobiłam, bo zawsze w razie braku prądu, będą stanowić dodatkowy obwód grzewczym, współpracujący tylko ze śmieciuchem. Także moim zdaniem, na razie nic straconego. Żeby nie robić off topicu, to w pompy powietrzne jakoś nie wierzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 http://wentylacja.com.pl/Katalogi-i-cenniki/MITSUBISHI-HEAVY-INDUSTRIES-klimatyzatory-PAC-48830.html - tu masz katalog, na 3 stronie masz informację że do -15 trzyma nominalną moc, to o ile jeszcze może spaść przy -20?? Ale mi nie chodzi o utrzymywanie mocy, tylko o COP. Mam nadzieje, ze wiesz co to za parametr. Przy okazji na tej stronce co podales fajny watek jest: http://wentylacja.com.pl/Forum/Pompa-ciep%C5%82a-powietrze-OSTRZEGAM-29170.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.02.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) A co z paleniem w kominku? Palę w dzień, w nocy chodzi pompa. Mam dom szkieletowy więc u mnie palenie w kominku nie akumuluje ciepła. przestaje palić koło 18 i koło 22 mam w domu 22st. i zaczyna działać pompa. i całą noc do 9-10 rano temperaturę utrzymuje pompa, potem żona sobie składa w kominku, bo lubi mieć w salonie 24-25 st. w tym czasie w pokojach i sypialni jest w granicach 20-22 st. Ale mi nie chodzi o utrzymywanie mocy, tylko o COP. Mam nadzieje, ze wiesz co to za parametr. Przy okazji na tej stronce co podales fajny watek jest: http://wentylacja.com.pl/Forum/Pompa-ciep%C5%82a-powietrze-OSTRZEGAM-29170.html a jak myślisz jak ona utrzymuje moc, zwiększając pobór prądu?? jak moc maksymalna jest 4kW to ona tyle bierze, a moc grzewcza jest uzależniona od COP, a nie od poboru prądu z sieci. Co do wątku, to poczytaj więcej niż pierwszy post. Jedna osoba niezadowolona to nie są wszyscy, może coś miał spie....ne Edytowane 9 Lutego 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Nie wiem jak ona utrzymuje moc. Moze wlacza grzalki. Mnie interesuje COP tego urzadzenia przy niskich temp zewnetrznych. Pewnie analizowales taki wykres i gdzues masz linka. Nie ma sie czego wstydzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.02.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Palę w dzień, w nocy chodzi pompa. Mam dom szkieletowy więc u mnie palenie w kominku nie akumuluje ciepła. przestaje palić koło 18 i koło 22 mam w domu 22st. i zaczyna działać pompa. i całą noc do 9-10 rano temperaturę utrzymuje pompa, potem żona sobie składa w kominku, bo lubi mieć w salonie 24-25 st. w tym czasie w pokojach i sypialni jest w granicach 20-22 st. Ile godzin stygnie kominek? Mój około 15. Czy w tym czasie nic ci w domu nie zakumuluje tego ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.02.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) Nie wiem jak ona utrzymuje moc. Moze wlacza grzalki. Mnie interesuje COP tego urzadzenia przy niskich temp zewnetrznych. Pewnie analizowales taki wykres i gdzues masz linka. Nie ma sie czego wstydzic. Nie włączają się żadne grzałki po PC powietrze powietrze ich nie ma. takiej tabelki nie miałem i nie analizowałem. wiem jedno mam PC która maksymalnie bierze 4kWh prądu i daje rade ogrzać mój cieńko ocieplony dom. Co do tego że nie ma grzałki - 4kW to ok 18A. zabezpieczenie mam 20Amper i nigdy nie wywaliło zabezpieczenia Ile godzin stygnie kominek? Mój około 15. Czy w tym czasie nic ci w domu nie zakumuluje tego ciepła? Mam żeliwną kozę wolnostojącą http://allegro.pl/piec-750-gm-dovre-kominki-camino-tr-gratis-i2096199120.html coś takiego, stygnie tak że jak o 18 przestaje palić to o 22 jest już ledwo ciepły. w domu nie mam niczego co mogło by z akumulować ciepło, chyba że kafelki w łazience na karton gipsie cały dom mam obity boazerią - a ona raczej nie akumuluje Edytowane 9 Lutego 2012 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.02.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Mam żeliwną kozę wolnostojącą http://allegro.pl/piec-750-gm-dovre-kominki-camino-tr-gratis-i2096199120.html coś takiego, stygnie tak że jak o 18 przestaje palić to o 22 jest już ledwo ciepły. w domu nie mam niczego co mogło by z akumulować ciepło, chyba że kafelki w łazience na karton gipsie cały dom mam obity boazerią - a ona raczej nie akumuluje No ale nie napisałeś jak długo w dzień palisz, tylko że kończysz o 18 a o 22 masz ledwo ciepłą kozę. Dzień jest już dość długi. Napisz też ile godzin chodziła pompa w te mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.02.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Palę w dzień od około 9-10 do 18-19. Ciężko powiedzieć ile chodziła bo mam prymitywny sterownik, ale to jest inverter który dąży do tego żeby chodzić cały czas z nominalną mocą do zapotrzebowania a i tak w nocy gdy było -24 to potrafiła się na krótki czas( 0,5-1h) wyłączyć. mogę ci podać że najwięcej za całą noc zużyła 20kW/h 20kW/h podzielić przez 4kW/h daje 5 godzin pracy gdyby nie działał inverter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Nie włączają się żadne grzałki po PC powietrze powietrze ich nie ma. takiej tabelki nie miałem i nie analizowałem. wiem jedno mam PC która maksymalnie bierze 4kW/h prądu i daje rade ogrzać mój cieńko ocieplony dom. Co do tego że nie ma grzałki - 4kW to ok 18A. zabezpieczenie mam 20Amper i nigdy nie wywaliło zabezpieczenia Ale nie mowimy tutaj o tym czy da rade, tylko o COP urzadzenia. Jakos nie mozesz (bardziej chyba nie chcesz) tego przyjac do wiadomosci. A ze daje ogrzac, to tez nic nie znaczy, bo moze chodzic 24h/dobe + palenie caly dzien w kominku i masz te 22*C. Tylko nie mow mi prosze, ze Twoja pompa ogrzewa Ci dom ptzy -20;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.02.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 to zapraszam do siebie, jak przyjedziesz to nawet nie będę palił cały dzień w kominku. skoro od 22 mam zimny kominek i do 8 rana mam 22stopnie w domu , gdzie mój dom traci około 1stopień na godzinę przy mrozach -20 to jak myslisz co dogrzewało??Ja mam dom SZKIELETOWY=brak akumulacji a nie murowany z żelbetami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Twoj dom - Twoj problem.Mo tylko chodzi o wykresik COP. Juz mnie paluchy bola od powtarzania tej mantry. Chyba w koncu sam musze poszukac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.02.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) Pyxis, ty razem z Arturo mi nie wierzycie ze daję radę, to weźcie skrzyknijcie się, weźcie transporter piwa i wpadnijcie do mnie na weekend. pobadamy co i jak. Dzisiaj w radio mówili że mrozy mają znowu wrócić to będzie okazja do testowania co i jak. Poza tym nawet kbab testował tani klimatyzator za 1000 zł tu masz jego wypowiedź dzisiaj przy temp -19,5* klima pomieszczenie dogrzała bez problemu, max temp nawiewanego powietrza to 51*, przy wlocie 21*. w wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne/page5 Twoj dom - Twoj problem. Mo tylko chodzi o wykresik COP. Juz mnie paluchy bola od powtarzania tej mantry. Chyba w koncu sam musze poszukac. juz ci pisałem że nie mam takiego wykresu, i z tego co wiem dla powietrznej pc tego nie znajdziesz. podają wykresy mocy grzewczej. Ale ty nie potrafisz zrozumieć ze jak ma moc 4kWh i stałą moc grzewczą to COP też musi być stałe! bo nie ma grzałek!!! Pyxis - czemu mi próbujesz na siłę udowodnić że nie ma prawa grzać, skoro k...wa grzeje. normalnie mam pecha bo grzeje... i do tego latem chłodzi. Cuda panie cuda Edytowane 9 Lutego 2012 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts