Pyxis 09.02.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 http://www.mech.pg.gda.pl/ktc/wtargans/literatura/Koniszewski2.pdf Rys 6. To chyba to. Dla -16*C podaja na wykresie COP = 1,83 Przy -20 bedzie jak widac nie wiecej jak 1,50 Matko Boska i Wszyscy Swieci! Grzeje ze hej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.02.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 po pierwsze to masz do pompy powietrze woda po drugie myślisz ze wszystkie pompy są takie same?? Zapytaj Any która grzeje zubadanem, nie ma nic innego, zadnego kominka, miała poniżej 30 stopni mrozu, a w domu miała ciepło. Co ty wogóle mi próbujesz udowodnić, że nie ma prawa grzać?? ale grzeje , żal ci czy co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) Ja Ci nic nie udowadniam. Zastanawiam sie tylko jakim cudem pompa moze utxzrymac moc nominalna przy takim spadku COP, co sugerowales. No chyba ze masz moc grzewcza podana jak 6kW. Jak ktos kto ma jakies blade pojecie w temacie PCi i zobaczy taki wykresik COP, to sie szybko wyleczy z pomyslu na pompe p-w czy p-p. Do Twoich prob udowodnienia jakie to fajne zrodlo ciepla podchodze nader sceptycznie. Ja bym tego w naszym klimacie NIGDY nie zainstalowal. U nas przewaza jednak opcja grzania a nie chlodzenia. Z tym drugim ta pompa zapewne radzi sobie swietnie. EDIT: Aaa i mam dla Ciebie zla informacje. Jesli palac w sezonie grzewczym 2h dziennie zuzyles 5m3 drewna, to masz zlodzieja w okolicy ktory Ci je regularnie podbiera. Edytowane 9 Lutego 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.02.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) Pyxis nie chce mi się 100 razy pisać tego samego. Nie widziałeś w akcji jak działa ale negujesz (polska mentalność). Nie lepiej podjechać, zobaczyć, i przekonać się na własnej skórze. Sąsiedzi też się o mnie martwią, a oni przy gazie spalają więcej drewna i mają wyższe rachunki za gaz niż ja za prąd. Ja jestem zadowolony i to się liczy. A twoje zdanie to twoje. A jak ktoś chce zobaczyć jak to działa w akcji to przyjeżdza do mnie i się przekonuje. Jest jedno ale, taki system grzewczy tylko i wyłącznie do domu szkieletowego, z małą akumulacją ciepła. o czym zresztą wiele razy pisał np. Jasiek. Szkoda że nie ma tu kbab-a on by ci też parę słów powiedział na temat PC PP w temperaturze -20st Co do mocy grzewczej - nie wszystkie pompy tak tracą COP jak ta którą przytoczyłeś ty Edytowane 9 Lutego 2012 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) Ja jestem zadowolony i to się liczy. A twoje zdanie na ten temat mam .... [netykieta] Ja nie chce przekonywac Ciebie, bo ty juz ugotowany jestes. Ja prostuje tylko herezje w temacie, zeby rozwazac instalacje takiej pomp,y gdy sie ma chociaz cien mozliwosci instalacji pompy gruntowej. Niech inni nie bladza i ucza sie na bledach niekoniecznie swoich. Edytowane 9 Lutego 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.02.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Palę w dzień od około 9-10 do 18-19. Ciężko powiedzieć ile chodziła bo mam prymitywny sterownik, ale to jest inverter który dąży do tego żeby chodzić cały czas z nominalną mocą do zapotrzebowania a i tak w nocy gdy było -24 to potrafiła się na krótki czas( 0,5-1h) wyłączyć. mogę ci podać że najwięcej za całą noc zużyła 20kW/h 20kW/h podzielić przez 4kW/h daje 5 godzin pracy gdyby nie działał inverter No to o czym ty gadasz? Ty grzejesz dom niemal kominkiem a nie pompą ciepła!!! Odlicz sobie jeszcze jej pracę na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.02.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) No to o czym ty gadasz? Ty grzejesz dom niemal kominkiem a nie pompą ciepła!!! Odlicz sobie jeszcze jej pracę na CWU. Od zawsze piszę że w dzień grzeję kominkiem bo zona lubi upał, ale w nocy grzeje PC, nie mam akumulacji więc tego ciepłą z kominka nie da się z akumulować do rana. a rano zawsze mam taką temperaturę jaką sobie ustawię. CWU nie odliczę bo PC powietrze powietrze nie ma mozliwości grzania CWU W stopce też masz podane zużycie za zeszły sezon łącznie z drzewem Edytowane 9 Lutego 2012 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 09.02.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 W nocy niższa temperatura więc pompa ma gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.02.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) Liwko - ja wiem, jedynie słuszny wybór to polska PC plus kolektor poziomy wykopane tymi ręcami i podłogówka tymi ręcami robiona. Ale kazdy wybiera jak chce. jak bym był niezadowolony to bym to napisał, a wykonawcy nie polecał. Na siłę próbujecie wmawiać ludziom że tylko wasz wybór jest dobry. Świat nie jest biało czarny, ma też kolory. Prawie wszyscy którzy mają PC powietrzne są tu napiętnowane, że wtopili w swoim zyciu, ze są głupcami i w ogóle. Edytowane 9 Lutego 2012 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 09.02.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 pisałam wcześniej że w tym roku mróz u mnie dwukrotnie nocą był na poziomie -36 i z 1,5 tygodnia około -18-25 w dzień i temperatura utrzymywała się na żądanym poziomie, tylko wówczas gdy było te rzeczone -36 miałam w pokojach 20,5 zamiast 22,5 i 23 zamiast 25 w łazienkach. Wówczas przez 8 dni pompa nakręciła 580kwh za ogrzewanie i cwu dla 6 osób. Zatem jak czytam herezje pt p-w nie nadaje się do ogrzewania to flaki mi się przewalają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.02.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 W nocy niższa temperatura więc pompa ma gorzej. wiem, ale niestety nie mam jak z akumulować energii, wada szkieletowego, ale za to szybko się nagrzewa gdyby nie to że latem używam klimy, to zmieniłbym sobie na taryfę G12 i miałbym 100% w taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.02.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Liwko - ja wiem, jedynie słuszny wybór to polska PC plus odwierty poziome wykopane tymi ręcami i podłogówka tymi ręcami robiona. Ale kazdy wybiera jak chce. jak bym był niezadowolony to bym to napisał, a wykonawcy nie polecał. Na siłę próbujecie wmawiać ludziom że tylko wasz wybór jest dobry. Świat nie jest biało czarny, ma też kolory. Prawie wszyscy którzy mają PC powietrzne są tu napiętnowane, że wtopili w swoim zyciu, ze są głupcami i w ogóle. Odwiertów poziomych jeszcze nie widziałem:D Spokojnie, ja tylko twierdzę, że mimo braku akumulacji zawsze coś tego ciepła w domu zostanie. Przecież w domu nie akumulują tylko ściany czy podłoga. Może tego nie ma dużo, ale zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 09.02.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 No to tez sie tego trzymaj. Dobieranie pompy PW lub gruntowej oparte na kryterium demolowania dzialki, to stapanie po kruchym lodzie Niech kolezanka opomiaruje sobie swoja pompe i przy tak suchym i zimnym powietrzu jaki mamy przez ostatnie 2-3 tygodnie poloczy COP. Gwarantuje Ci, ze nie bedzie zadowolona. do mnie mówisz? jesli tak to ja jestem zadowolona ze swojego cop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.02.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Odwiertów poziomych jeszcze nie widziałem:D Spokojnie, ja tylko twierdzę, że mimo braku akumulacji zawsze coś tego ciepła w domu zostanie. Przecież w domu nie akumulują tylko ściany czy podłoga. Może tego nie ma dużo, ale zawsze. Liwko to była literówka, poprawiona już, co do akumulacji, uwierz mi że w szkieletówce nie ma jej co akumulować. mam tylko parę metrów kwadratowych płytek w łazienkach, cała reszta w drzewie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 09.02.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Witam Ja mam ochotę na pompe polskiego producenta ( nie bede tu robił reklamy) ktora kosztuje okolo 17 tysi i ma lekko ponad 12 kw Narazie domu nie mam jeszcze ocieplonego ale juz wiem ze musze nieco dolozyc cm do tego co zaplanowałem, na działce mam sam piasek więc raczej gruntowa nie wchodzi w gre a przyznam ze budujac bez kredytu liczę kazdy grosz (prawie))). Stąd prośba o wypowiedzi osob ktore pompy ciepła p-w maja jako glowne (jedyne ) żródło ogrzewania , a takze jak zachowują sie wasze pompy w ostatnich przyzimnawych dniach pozdrawiam ogrzewaczy Nie chciałabym się powtarzać więc poczytaj moje wczesniejsze posty. U mnie też piach jak się patrzy PC P-W jest jedynym moim ogrzewaniem. Mieszkam w jednym z najzimniejszych regionów Polskich gdzie temperatura w tym roku spadała do -36. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.02.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Liwko to była literówka, poprawiona już, co do akumulacji, uwierz mi że w szkieletówce nie ma jej co akumulować. mam tylko parę metrów kwadratowych płytek w łazienkach, cała reszta w drzewie W domu nawet twoja maszynka do golenia akumuluje ciepło;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.02.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) do mnie mówisz? jesli tak to ja jestem zadowolona ze swojego cop dzięki ana że wpadłaś, widać że my możemy być zadowoleni z pc powietrznej ... W domu nawet twoja maszynka do golenia akumuluje ciepło;) Liwko, ile to jest setnych procent w skali żelbetu?? czy choćby wylewki której ja nie mam Edytowane 9 Lutego 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 do mnie mówisz? jesli tak to ja jestem zadowolona ze swojego cop A jaki mialas realny COP w te mrozy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.02.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Liwko, ile to jest setnych procent w skali żelbetu?? czy choćby wylewki której ja nie mam Nie sądzę, że po paleniu w kozie, twój dom traci bez dostarczania ciepła 1 stopień na godzinę. Myślisz, że przy -20 w ciągu doby by ci zjechał powiedzmy do 10 *? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 09.02.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Nie sądzę, że po paleniu w kozie, twój dom traci bez dostarczania ciepła 1 stopień na godzinę. Myślisz, że przy -20 w ciągu doby by ci zjechał powiedzmy do 10 *? Znowu nie wierzysz, ale tak jest. domy szkieletowe potrzebują cały czas ogrzewania, i spokojnie traci 1 stopień na godzinę. Do 10 stopni nie spadnie bo mam zabezpieczenie ze przy 12 stopniach automatycznie włącza się pompa, ale w ciągu doby spokojnie osiągnie taką temperaturę. czym niższa temp w domu tym wolniej spada temperatura w domu. Ale z 24-25 do 22 to w ciągu 2-3 godzin spada. Mieszkam w domach szkieletowych od 2000 roku i trochę je już znam. Jak jadę na imprezę do znajomych to spokojnie spada do 16 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts