1igor1 09.02.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 I u ciebie za akumulacje robi ogrzewanie podłogowe, ja mam podłogę drewnianą. ile zużywasz prądu teraz w te mrozy bo domek masz porządnie ocieplony. dzięki za zwrócenie uwagi na kWh, jakoś tak z automatu zawsze pisze / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 09.02.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 A to dlaczego ? Na stronie producenta piszą, że każdy tynk może być położony na te ich rurki (tak ja to w każdym razie rozumiem). Płyty KG, to de facto tynk gipsowy. Jeśli zostaną szczelnie przyklejone do rurek (bez pustek powietrznych) to tak samo będą przewodzić i magazynować ciepło. Dodatkowo, pod rurkami, będę mieć przecież stary tynk CW plus cieńka wartswa gładzi. Także rurki będą tam także oddawać ciepło, czyli w głąb ściany. Pozwoli to na pogrubienie warstwy kumulującej ciepło. No ale oczywiście, trzeba by spytać producenta. Jeśli, powyższa metoda nie zda egzaminu, to po prostu zrobię dodatkową warstwę tynku na ścianach kolankowych gdzie będą doczepione rurki. ogrzewanie ścienne, coś tam wiem, bo mam pół domu w tym (jeszcze nie używam) może być zatopione w warstwie 3 cm tynku. Lub pod płytami kg - z tym, że na ścianie, pod rurkami należy zamontować folię alu do odbijania ciepła! Z tego co pamiętam (bo ja mam wszystko w tynku ok 3,5 cm) to wręcz musi być luka powietrzna między rurkami a kg. Także to do sprawdzenia, abyś nie kleiła kg do rurek. BTW producent, którego wymieniasz podał tylko info o tynku a o kg nic nie pisał. p.s. ogrzewanie ścienne to wielkiej różnicy od podłogówki nie ma (ewentualnie mniejsza akumulacja) także do PC nadaje się tak samo. Uwagi za to są wykonawcze typu: krótsze pętle niż w podłogówce, przy rurkach np: Kisan 14mm uzyskasz mniejszy promień gięcia (a co za tym idzie opory) jednak powodują większy rozstawu rurek, czyli trzeba sobie przeliczyć ile kWh dostanie się z m2. Ogólnie może się okazać, że przy ściennym trzeba więcej obwodów -kucie posadzki jak już jest wylana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 09.02.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 http://www.mech.pg.gda.pl/ktc/wtargans/literatura/Koniszewski2.pdf Rys 6. To chyba to. Dla -16*C podaja na wykresie COP = 1,83 Przy -20 bedzie jak widac nie wiecej jak 1,50 Matko Boska i Wszyscy Swieci! Grzeje ze hej! oj nie ma co tragizować, jeśli tych mroźnych dni jest kilkanaście w roku to czy warto z tego powodu wydawać więcej np o 15 tys na PC gruntową niech w tych dniach dział z tym COP 1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 09.02.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 odszukałam słowa forumowicza piter719, który był u mnie niedawno i pozwole sobie go zacytować: "niestety, to działa. jak nie wierzysz jedź do ana-76, (ja byłem bo też mi ciężko było się przekonać), w pompie nie ma żadnych grzałek, w domu żadnego kominka, a w domu cieplutko i malutkie dziecko w koszulce na ramiączka. żebym miał kasę to od razu kupuję tego Zubadana i wywalam ten swój eko-syf. " nie zamierzam nikogo na siłe przekonywać że mam ciepło a rachunek za prąd przyzwoity. Jeśli ktoś miałby ochotę zobaczyć na własne oczy zapraszam na podlasie;) nawet z drugiego końca Polski wszak to nie są jakieś ogromne odległości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.02.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Pewnie, że pompy powietrzne w Polsce działają. Mają nieco gorszą sprawność ale działają. Wystarczy tylko pamiętać, by im zimniejsza strefa, tym bardziej zaizolować dom. Niektóre działają do 0, inne do -5, a jeszcze inne do -25. Wszystko należy wyliczać pod konkretny przypadek. Czasami lepiej wybrać gruntową a czasami powietrzną. Tyle i aż tyle;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 oj nie ma co tragizować, jeśli tych mroźnych dni jest kilkanaście w roku to czy warto z tego powodu wydawać więcej np o 15 tys na PC gruntową niech w tych dniach dział z tym COP 1,5 Ale w reszte zezonu grzewczego ma byc 2 czy 2,5 i to powod do radosci i polecania tych urzadzen? Moze niektorzy sie tym zadowola, ale swiadomego wyboru innej niz gruntowej PCi moze dokonac tylko osoba zdesperowana brakim mozliwosci zrobienia DZ. JA tak to widze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.02.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ale w reszte zezonu grzewczego ma byc 2 czy 2,5 i to powod do radosci i polecania tych urzadzen? Moze niektorzy sie tym zadowola, ale swiadomego wyboru innej niz gruntowej PCi moze dokonac tylko osoba zdesperowana brakim mozliwosci zrobienia DZ. JA tak to widze. u mnie działka 25 arów jakoś w desperację nie wpadłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 No to wpadasz w opcje nr 2 - brak swiadomosci wyboru (IMHO oczywiscie) Treaz nadal bys wybral powietrzna? Tylko szczerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.02.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 szczerze raczej taktylko wcześniej wpadałem na fachowców od gruntówek za 40 tyś minimum.- przy powietrznej mnie ze wszystkim wyjdzie max 17tyś no ale uczciwie powiem że jakieś wątpliwosci to mamale za rok to będę wiedział więcej. wiesz ja jestem prosty chłop ze wsi i przepalenie w kominku to żaden problem no i przychylam się do stweierdzeń arturo że najpierw izolacja a nie żródło najważniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ja tak w oderwaniu od przepalania w kominku pisze. Sam mam kominek, bo lubie i nie "brzydze" sie tym Nie chodzi mi tez o jakosc ocieplenia, bo ono zawsze zmniejszy zapotrzebowanie domu na cieplo. Zakladam, ze mamy jakis konkretny dom i dokonujemy wyboru. Jesli bys wiedzial, ze moja gruntowka 12kW to w sumie z DZ jakies max 27 tys (z minimalnym nakladam pracy wlasnej), mial bys wieksze watpliwosci przy wyborze powietrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.02.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 no miałbym większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 no miałbym większe. Jak do tego jeszcze dochodzi praca z wyzszym COP (bo to fakt i z tym chyba nikt zorientowany w temacie nie dyskutuje) a co za tym idzie nizsze rachunki za prad (w trudnym zezonie grzewczym sporo nizsze), to jakos nie wydaje sie, aby wybor pompy powietrznej byl rozwiazaniem dobrym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.02.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 i w tym momencie napiszę to co zawsze- starać się postawić dom że nadawał się do grzania zwykłym prądem kablami to wtedy człowiek będzie zadowolony z powietrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 No masz! Postawic dom pasywny. Tylko nie o tym mowimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 09.02.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Arturo nic nie trzeba przyjmować,dla Śląska średnia zimowa to około -2C,to wszystko powie Ci wujek Google Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Pyxis-najpierw policz a potem się odzywaj bo pleciesz straszne głupoty Poniżej masz wykres mocy grzewczej i COP dla powietrznej pompy 10kW. Na wykresie widze tylko moce. Nie widze COP (nie bezposrednio). Zobacz (policz) z wykresu jaki jest CO dla -20 i przepros szybciutko Na tym wykresie gdzie wprost widnieje COP jest on jeszcze mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ja o tym wiem ale niektórzy myślą,że w zimie jest non stop -20st.C Dla mnie jakby pompa miała przez miesiąc pracować z COP1 to jest ok Jak zima jest +15 to praktycznie nie trzeba grzac. Grzac trzeba mocno jak jest wlasnie -20*C wiec dlatego przejmuje sie taka opcja. Ale jak chcesz mnie przekonac, ze powietrzna p[ompa jest super, to bedzie Ci trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) JA pisze o COP a Ty mi jakiesz wyliczonka robisz teoretyczne. Jak tak dalej pojdzie, to bedziesz mi pociskal kit, ze najtaniej wyjdzie grzac czystym pradem, bo koszta inwestycyjne najmniejsze. BTW: Przelicz teraz te swoje rachunki dla 1zl za kWh. Po ilu latach wychodzi zwrot? Edytowane 9 Lutego 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 No to widze, ze jednak widzisz, ze przy -20 COP w okolicach 2. Przeliczyles swoje rachunki dla 1 zl /kWh. Co Ci wyszlo? Po ilu zezonach jestes w plecy z powietrzna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 A kto mówi,że nie ma COP2 przy -20st.C ?? Wcześniej Ci pisałem,że jeśli by było COP1 przez miesiąc to i tak bym to przyjął bez dziwienia się i panikowania Moje rachunki ? Wyliczone zapotrzebowanie to 30kWh/m2/rok co przy 118m2 daje mi zużycie 3540kWh za sezon gdzie na cwu liczę,że pójdzie ok.4000kWh Oczywiście jest to zużycie przy COP1 zakładając grzanie prądem Co ty na to ? A jakie masz realne zapotrzebowanie i opisz jaki masz dom. Jak docieplony. A co do COP to masz tu wykresik: http://szkut.com/dom/COP_TEMP.jpg COP =3 to jest przy koncu sezonu jak DZ ma 0*C i grzejesz CWU, bo w podlogoke to sie raczej 42*C nie pcha. I podaj w kocu to przeliczenie dla ceny 1 zl za kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts