Pyxis 09.02.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Poki co grzeje mokry dom 10h na dzien i zuzywam 900kWh/m-c. O wyliczniu to mialem na mysli to co liczyles dla gruntowwej i powietrznej a nie Twoje pobozne zyczenia co do tego jaki bedziesz mial kiedys dom. Tam wychodzi ze przy prognozowanym przez Ciebie zuzyciu i cenie pradu zwrot inwestycji w gruntowke nastapi po 4 do 8 sezonow. Z okladem. Jak przyjmiemy roznice w COP nie 1 a przynajmniej 1,5 (z wielkim optymizmem dla powietrznej) to wychodzi jeszcze krocej. Nie pierdziel wiec glodnych kawalkow, ze to sie jakos kalkuluje. Jak potrafisz, to po prostu to policz i to bez tej "energetycznej moralnosci Kalego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Bo to matematyka "wyzsza" jest Średnio ocieplony dom ma zapotrzebowanie ok.70kWh/m2/rok (oczywiście nie Twój) co przy domu 150m2 daje nam zużycie 10500kWh i : przy COP2 daje nam to 4770kWh przy COP3 daje nam to 3500kWh Różnica 1270kWh co przy cenie prądu 0,4zł/kWh daje nam sumę 500zł różnicy w sezonie grzewczym. Oczywiście w lato powietrzna pompa miażdży gruntową z COP ale niech zostanie te 500zł. Różnica w cenach między powietrzną a gruntową to 5-10tys.zł Jak znasz matematykę to sobie oblicz za ile lat wyrówna się różnica między COP2 a COP3:) Rzonice w zuzyciu pomiedzy COP 2 a 3 podajesz 1270kWh * 1 zl/kWh = 1270 zl Roznice cen pomp podajesz 5-10 tys zl 5000/1270=3,94 sezonu na zwrot inwestycji. Dla 10 tys zl 7,87 sezonu. I to dla roznicy COP = 1 pomiedzy powietrzna a gruntowa, co jest wlasnie tym odpowiednikiem "moralnosci Kalego" w liczeniu Ale matematyke znasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.02.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Dwa mroźne miesiące (rok i dwa lata temu takie były) generują połowę rocznych kosztów. Całe 3 miesiące lata to 4-6 dni zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.02.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Bo to matematyka "wyzsza" jest Rzonice w zuzyciu pomiedzy COP 2 a 3 podajesz 1270kWh * 1 zl/kWh = 1270 zl Roznice cen pomp podajesz 5-10 tys zl 5000/1270=3,94 sezonu na zwrot inwestycji. Dla 10 tys zl 7,87 sezonu. I to dla roznicy COP = 1 pomiedzy powietrzna a gruntowa, co jest wlasnie tym odpowiednikiem "moralnosci Kalego" w liczeniu Ale matematyke znasz? A liczyłeś jakie bedą różnice w COP przy grzaniu CWU dla PC PW i PC GW w okresie wiosenno,letnio, jesiennym ? Jak myslisz na jakim COP grzały PC PW w listopadzie i grudniu 2011 ( myśle iż mocno zbliżonym do twojej idealnej PC GW ). Jakie będziesz miał COP dla chłodzenia w okresie letnim ? kto da ci gwarancję na 10 lat bezproblemowego działania dolnego żródła ? Chczesz być obiektywny to uwzgledniaj wszystkie aspekty i nie udowadniaj że dla wszystkich PC GW jest jedynym idealnym rozwiązaniem bo to nieprawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 09.02.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ale w reszte zezonu grzewczego ma byc 2 czy 2,5 i to powod do radosci i polecania tych urzadzen? Moze niektorzy sie tym zadowola, ale swiadomego wyboru innej niz gruntowej PCi moze dokonac tylko osoba zdesperowana brakim mozliwosci zrobienia DZ. JA tak to widze. Ty, to chyba masz jakieś kompleksy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Tutaj nie chce byc obiektywny, tylko powtarzam wyliczenia kolegi dla innej ceny energii. Mam (plonna) nadzieje,ze odszczeka to co wczesniej napisal Dal chlodzenia mam klimakonwektor ktory wraz z obiegowka bierze max 200W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ty, to chyba masz jakieś kompleksy Mozliwe. I powiem wiecej:Zawsze mozesz pomoc mi je leczyc, tylko rzeczowymi argimentami a nie takim pie....m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.02.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 A liczyłeś jakie bedą różnice w COP przy grzaniu CWU dla PC PW i PC GW w okresie wiosenno,letnio, jesiennym ? Jak myslisz na jakim COP grzały PC PW w listopadzie i grudniu 2011 ( myśle iż mocno zbliżonym do twojej idealnej PC GW ). Jakie będziesz miał COP dla chłodzenia w okresie letnim ? kto da ci gwarancję na 10 lat bezproblemowego działania dolnego żródła ? Chczesz być obiektywny to uwzgledniaj wszystkie aspekty i nie udowadniaj że dla wszystkich PC GW jest jedynym idealnym rozwiązaniem bo to nieprawda. Ale te przykłady to akurat wszystkie można łatwo obalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 09.02.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 to wyobraź sobie, że ktoś może być zadowolony płacąc za ogrzewanie więcej od Ciebie,jego to satysfakcjonuje a, że tobie nie odpowiada to twój problem,pozwól ludziom być zadowolonym ze swojej decyzji i nie narzucaj nikomu swojego punktu widzenia,razem z Arturo zachowujecie się jak dwaj gówniarze w piaskownicy, kłócące się ze sobą która babka z piasku jest lepsza, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Arturo nic nie trzeba przyjmować, dla Śląska średnia zimowa to około -2C, to wszystko powie Ci wujek Google A srednia temp dla lipca to 17*C. I co z tego wynika? Srednio to ty masz jednego jajnika i jedno jadro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 to wyobraź sobie, że ktoś może być zadowolony płacąc za ogrzewanie więcej od Ciebie, jego to satysfakcjonuje a, że tobie nie odpowiada to twój problem, pozwól ludziom być zadowolonym ze swojej decyzji i nie narzucaj nikomu swojego punktu widzenia, razem z Arturo zachowujecie się jak dwaj gówniarze w piaskownicy, kłócące się ze sobą która babka z piasku jest lepsza, Staram sie odniesc do argumentu, ze instalowanie grutowej pompy jest z punktu widzenia ekonimicznego nieuzasadnione. Ja tewierdze, ze to raczej powietrzne pompy nie daja tylu korzysci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.02.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 łałi dodam jeszcze jedno chłopaki i dziewczyny co grzeją samymi kablami to dopiero głupole?ja mam fakturę na pompę na 17 tyś czy ktoś jest w posiadaniu faktury na gruntówkę 22 tyś z usługą brutto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 09.02.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Pyxir napisz mi proszę ile decybeli mają Twoje klimakonwektory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 09.02.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 pompy powietrze woda mają ogromny sens jako mono oraz biwalentne. Ale oczywiście jak jest kasa to lepiej zainwestować w pompę gruntową. Tak czy inaczej jak ktoś powiedział budowa domu to najbardziej nieekonomiczna decyzja, a dom nigdy i tak się nikomu nie zwróci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Pyxir napisz mi proszę ile decybeli mają Twoje klimakonwektory? Klmakonwektor. Mam jeden na styszku. Ilosci decybeli nie mam czym zmierzyc. Zreszta dopiero jest zabudowywany i jak tylko bedzie uruchomiony, napisze jak z glosnoscia. "Na sucho" nie pracuje jakos bardzo glosno, ale wszystko okaze sie po zainstalowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 09.02.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Pyxir mam jeszcze jedno pytanie. Mieszkasz już w tym domu o którym piszesz? Czy Twoje wypowiedzi są czysto teoretyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Pyxir mam jeszcze jedno pytanie. Mieszkasz już w tym domu o którym piszesz? Czy Twoje wypowiedzi są czysto teoretyczne? O ktore wypowiedzi Ci chodzi? Bo jesli o te z oceny z wykresow sprawnosci obu rodzajow pomp, to chyba fakt zasiedlenia lub nie mojego domu niewiele tutaj wnosi. Czy sie myle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 09.02.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 to sobie podajcie ręce z Arturo,obydwaj jesteście budowlańcy teoretycy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 to sobie podajcie ręce z Arturo, obydwaj jesteście budowlańcy teoretycy Jak zasiedle to COP pomp powietrznych wzrosnie a gruntowek spadnie. O to chodzi? Czy moze jest w tym jakis glebszy podtekst ktorego nie moge dostrzec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 09.02.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Jeśli chodzi o wykresy to pewnie się nie mylisz, ja akurat fachowcem w tej dziedzinie nie jestem bo to wyższa matematyka . Nie wiem tylko czy wiesz że czasami teoria bardzo rozmija się z praktyką. Dla mnie ważne są nie tabelki i czyjeś wyliczenia a rachunek który otrzymuje z elektrowni bo on jest mocno namacalny. Bez sensu jest udowadnianie sobie (zreszto w niezbyt kulturalny sposób-słownictwo nawet z wielokropkiem ma odpowiednią wymowę) czyje jest lepsze. Z mocnym zakcentowaniem że tylko Ja mam rację a inni to debile ( w kontekście). Każdy z nas jest wolnym człowiekiem i każdy dokonuje swoich wyborów po przeanalizowaniu za i przeciw. Każdy system ma swoje wady i zalety. Powietrzna będzie tańsza niż gruntówka, Gruntówka przy dużych mrozach (strasznie dużo ich nie ma) będzie ekonomiczniejsza niż P-W, Przy gruntówce COP nie wzrośnie gdy słońce zimą wstanie a wraz z promieniami słońca COP w P-W rośnie P-W taniej zagrzeje wodę po sezonie grzewczym. W każdej może coś się popsuć, ale w P-W wszystko jest 'na wierzchu', a w gruntówce przy awarii DZ trzeba rujnować zagospodarowany teren wokół domu Zatem każdy powinien przenalizować wszystkie za i przeciw i wybrać taki system który dla niego jest najbardzie optymalny, chociażby byłyby to przysłowiowe farelki eugeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts