19501719500414 09.02.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 i to lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.02.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 No to widze, ze jednak widzisz, ze przy -20 COP w okolicach 2. Przeliczyles swoje rachunki dla 1 zl /kWh. Co Ci wyszlo? Po ilu zezonach jestes w plecy z powietrzna? COP 2 przez kilka dni w roku ? Jaki to problem ? Przez ostatnie dwa tygodnie mrozów w nocy spadała do -18, o 8 rano było już -14. Teraz w ciągu dnia już tylko -7 http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/20/97/74/21/2097742177_1 Panasonic COP=2,81 przy -7/35 przy 9kW Różnica pomiędzy pompami powietrznymi i gruntowymi, to damjny na to 10tyś zł. O ile lepiej można ocieplić dom taki jak Twój, żeby OSZCZęDZIĆ pieniądze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Sluchaj, jest w tym co piszesz sporo racji, ale ja nikogo nie nazywam debilem, tylko sugeruje, ze wybor pompy powietrznej moze wynikac z niedoinformowania inwestora.Nasze spory tutaj natomiast dotycza bardzo malych wycinkow porownania obu typow pomp. Glownie wydajnosciowego i ekonomicznego. A ze czesto odbywa sie to z niejakim "zacietrzewieniem".... hmm.... to jednak caly czas dyskusja i to ze wzbudza emocje nie jest czyms strasznie nagannym. Po prostu kazdy ma swoje racje i ich stara sie bronic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 09.02.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 nie chce się tutaj licytować, ale widzę że ogrzewasz/dogrzewasz już dom i kosztuje Cię to 900kwh/mc (10h dziennie) bez cwu jak rozumiem. Otóż ubiegły sezon był pierwszym sezonem grzewczym w moim domu. Zamieszkaliśmy na początku maja. PC P-W uruchomiliśmy 13.10 wyłączyliśmy 28.04 w domu czwórka małych dzieci w tym noworodek temp 22,5-25. Za pierwszy sezon grzewczy gdzie dom się wygrzewał +cwu dla 6 osób zapłaciliśmy 4tyś, a za CWU od maja do października zapłaciliśmy 750zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Moje zuzycie jest zupelnie nimiarodajne. Nie odnos sie do niego, bo ja np mam dopiero konczone ocieplenie poddasza. W drzwiach wejsciowych mam prog z kontrlaty. Wiel jeszcze do zrobienia w kwestii ocieplenia. Tynki i posadzki mialem skonczone w listopadzie 2011. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.02.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 trochę to dziwne my tu mamy jakieś emocję przy copach a trzeba w życiu mieć takie podejście jak ten gościu z sosnowca , którego pokazywali przed chwilą w tvn jak nagrano go ukrytą kamerą w chwili jak sie dowiedział co się stało z jego córką- brak emocji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 09.02.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) Sluchaj, jest w tym co piszesz sporo racji, ale ja nikogo nie nazywam debilem, . nie napisałam że powiedzialeś wprost a że można to odczytać z kontekstu, przeczytaj na spokojnie swoje wypowiedzi na ostatnich pięciu stronach i wyciągnij wnioski tylko sugeruje, ze wybor pompy powietrznej moze wynikac z niedoinformowania inwestora. QUOTE] no właśnie sądzę że tych niedoinformowanych MOŻE jest niewielki ułamek. W dzisiejszych czasach ludzie budujący raczej nie są ograniczeni umysłowo i szukają informacji chociażby na takich forach jak to zanim jeszcze zrobią plany na dom. Bardziej skłaniałabym się do opini że więcej osób tkwi w przekonaniu że przy gruntówce będą mieli darmową energie z ziemi, a w trakcie użytkowania dokoptowywują solary bo grzanie wody poza sezonem to duże koszty. . A ze czesto odbywa sie to z niejakim "zacietrzewieniem".... hmm.... to jednak caly czas dyskusja i to ze wzbudza emocje nie jest czyms strasznie nagannym. Po prostu kazdy ma swoje racje i ich stara sie bronic. ok, tylko fajnie jak ta dyskusja prowadzona jest w sposób kulturalny i nie obrażających nikogo. Jeśli ma się argumenty na poparcie swojej teorii nie ma potrzeby używania słów: no popatz poszukałam i znalazlam tylko to: Zawsze mozesz pomoc mi je leczyc, tylko rzeczowymi argimentami a nie takim pie....m bo reszte epitetów które używałeś chociażby w stosunku do igora (?) zmoderowali Ci. Ciekawa jestem dlaczego? Edytowane 9 Lutego 2012 przez ana-76 szukałam cytatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 09.02.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Moje zuzycie jest zupelnie nimiarodajne. Nie odnos sie do niego, bo ja np mam dopiero konczone ocieplenie poddasza. W drzwiach wejsciowych mam prog z kontrlaty. Wiel jeszcze do zrobienia w kwestii ocieplenia. Tynki i posadzki mialem skonczone w listopadzie 2011. więc póki co możesz tylko wierzyć w to co Ci 'sprzedał' Twój srzedawca. Dobry sprzedawca nawet gówno w papierku może sprzedać, a kupujący będzie się nim cieszył dopóki go nie rozwinie wyluzuj zatem i wróć do dyskusji jak będziesz mialł już chociażby jeden 'dobry' sezon za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.02.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Tutaj nie chce byc obiektywny, tylko powtarzam wyliczenia kolegi dla innej ceny energii. Mam (plonna) nadzieje,ze odszczeka to co wczesniej napisal Dal chlodzenia mam klimakonwektor ktory wraz z obiegowka bierze max 200W. A pomyslałeś spokojnie jaka jest wydajność chłodzenia tego 200 W klimakonwektora ? co najwyżej mozesz schodzić sobie jednego PC-ta a nie dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.02.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ale te przykłady to akurat wszystkie można łatwo obalić To poproszę o zejście z Olimpu i obalenie , chetnie podyskutuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ale Ty już skazałeś użytkowników powietrznych pomp na wysokie rachunki. Pokazuje Ci,że się mylisz i to grubo,że COP2 nic nie znaczy w stosunku rocznym,tego nie bierzesz pod uwagę bo po co,"moja" gruntowa" najlepsza bo droga. Jestem ostatnim,który broniłby PCi ale dla mnie,dla mojego domu różnica w cenie między p-w a gruntową to ponad 10tys.zł. Różnica dzięki małemu zapotrzebowaniu między COP-ami jednej i drugiej pompy ciepła będzie na tyle mała (200-300zł rocznie),że kompletnie gruntowa jest dla mnie nieopłacalna !!! Jeśli chcesz to policz sobie pomału i spokojnie: 5000kWh na c.o i 4000kWh na cwu. Juz to liczylismy. Chyba raz wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) bo reszte epitetów które używałeś chociażby w stosunku do igora (?) zmoderowali Ci. Ciekawa jestem dlaczego? Jeszeli ktos w dyskusji uzywa jako argumentu, zei tak ma moja opinie w dupie bo jest zadowolony, to jest to cham i prostak. Trzeba nazwac rzecz po imieniu. A zmoderowali, bo polecial sie poskazyc do admina, ze go bidulka tutaj obrazaja. Edytowane 9 Lutego 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 A pomyslałeś spokojnie jaka jest wydajność chłodzenia tego 200 W klimakonwektora ? co najwyżej mozesz schodzić sobie jednego PC-ta a nie dom. 200W to moc silniczkow i pompy obiegowej a ie moc chlodnicza. Tej nie znam jeszcze, bo nie wiem jaka bede mial temp DZ w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.02.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Nie zauważyłem wyników ? Jakie sumy Ci wyszły biorąc pod uwagę COP-y ? 5000/1270=3,94 sezonu na zwrot inwestycji. Dla 10 tys zl 7,87 sezonu. Masz to na poprzedniej stronce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Pyxis-najpierw policz a potem się odzywaj bo pleciesz straszne głupoty Poniżej masz wykres mocy grzewczej i COP dla powietrznej pompy 10kW. [ATTACH=CONFIG]99887[/ATTACH] A tu masz wykres COP dla gruntowek: http://www.ecopol-system.pl/ogrzewaniepodlogowe/3/32.jpg Na tym Twoim dziwnym wykresie nie ma temperatur GZ co przeciez bezposrednio przenosi sie na COP i sprawnosc. Moze zakladaja ze podlogowka to max 30stC a kaloryfery 50? W takim razie gruntowka miazdzy ta powietrzna w kazdym momencie. Ja mam teraz DZ 2stC, GZ 36stC czyli COP w granicy 3,7. Powietrzna w aktualnych warunkach za oknem zuzywa 4kW, a daje 7,5kW czyli COP = 1,8... Ktos tu kiedys podawal linka do bardzo dokladnych wynikow pewnej pompy powietrznej - srednioroczny COP wynosil grubo ponizej 2. Generalnie - cienizna!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 09.02.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 nie chce się tutaj licytować, ale widzę że ogrzewasz/dogrzewasz już dom i kosztuje Cię to 900kwh/mc (10h dziennie) bez cwu jak rozumiem. Otóż ubiegły sezon był pierwszym sezonem grzewczym w moim domu. Zamieszkaliśmy na początku maja. PC P-W uruchomiliśmy 13.10 wyłączyliśmy 28.04 w domu czwórka małych dzieci w tym noworodek temp 22,5-25. Za pierwszy sezon grzewczy gdzie dom się wygrzewał +cwu dla 6 osób zapłaciliśmy 4tyś, a za CWU od maja do października zapłaciliśmy 750zł Ja sie w tym sezonie zamkne w 2k pln (CO+CWU), moze nawet w 1,8k pln. Grzeje 300m2, dom energooszczedny ale bez przesady (okna pieciokomorowe na pianie, 20cm styro sciany, 30cm welna dach, wentylacja mechaniczna). Roznica 2k pln - sporo. Nie wspominam nawet o trwalosci pompy powietrznej - chodzi o jej zewnetrzna jednostke ktora pracuje w skrajnych warunkach (zima -25stC, lato +40stC). To poprostu musi sie szybciej rozleciec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.02.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 może macie racje ale czy ja mam tu nie wierzyć użytkownikom którzy podają szczeg wyniki i są bardzo ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.02.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 5000/1270=3,94 sezonu na zwrot inwestycji. Dla 10 tys zl 7,87 sezonu. Masz to na poprzedniej stronce. Poczekaj bo nie jarzę 5000/COP3,94=1270kWh=507zł 5000/COP2,5=2000kWh=800zł Różnica między COP3,94 a COP2,5 to 300zł 10000zł/300zł=33 Jakie 7,87 sezonu ??? Mi wychodzi 33 sezony !!! Co ty na to ? Gruntowa jest dla mnie opłacalna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 09.02.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 A pomyslałeś spokojnie jaka jest wydajność chłodzenia tego 200 W klimakonwektora ? co najwyżej mozesz schodzić sobie jednego PC-ta a nie dom. no właśnie tutaj kłania się praktyka a nie teoria w każdym z pokoii mam jednostkę wewnętrzną klimatyzatora o mocy chłodniczej 2,2kW więc życzę Ci powodzenia w chłodzeniu domku Czyżbyś ten klimakonwektor otrzymał od instalatora gratis i sprzedał Ci kit że jeśli kupisz od niego gruntówkę to będziesz miał klimakonwektor który schłodzi Ci dom małym kosztem? Tylko tak szczerze... no chyba że jesteś niedoinformowany w tej kwestii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.02.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Wiosną przy np. +10-15 c powietrza przy swojej temp. DZ 2-4 C, twoje COP też zmiażdży COP PW , nie mówiąc juz o zmiażdzeniu latem przy temp 20-30 C ( no chyba że masz solary dla CWU ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts