Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to widze, ze jednak widzisz, ze przy -20 COP w okolicach 2.

Przeliczyles swoje rachunki dla 1 zl /kWh. Co Ci wyszlo? Po ilu zezonach jestes w plecy z powietrzna? :-)

COP 2 przez kilka dni w roku ?

Jaki to problem ? :)

Przez ostatnie dwa tygodnie mrozów w nocy spadała do -18, o 8 rano było już -14.

Teraz w ciągu dnia już tylko -7

http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/20/97/74/21/2097742177_1

Panasonic COP=2,81 przy -7/35 przy 9kW

Różnica pomiędzy pompami powietrznymi i gruntowymi, to damjny na to 10tyś zł.

O ile lepiej można ocieplić dom taki jak Twój, żeby OSZCZęDZIĆ pieniądze ?

Sluchaj, jest w tym co piszesz sporo racji, ale ja nikogo nie nazywam debilem, tylko sugeruje, ze wybor pompy powietrznej moze wynikac z niedoinformowania inwestora.

Nasze spory tutaj natomiast dotycza bardzo malych wycinkow porownania obu typow pomp. Glownie wydajnosciowego i ekonomicznego.

A ze czesto odbywa sie to z niejakim "zacietrzewieniem".... hmm.... to jednak caly czas dyskusja i to ze wzbudza emocje nie jest czyms strasznie nagannym. Po prostu kazdy ma swoje racje i ich stara sie bronic.

nie chce się tutaj licytować, ale widzę że ogrzewasz/dogrzewasz już dom i kosztuje Cię to 900kwh/mc (10h dziennie) bez cwu jak rozumiem. Otóż ubiegły sezon był pierwszym sezonem grzewczym w moim domu. Zamieszkaliśmy na początku maja. PC P-W uruchomiliśmy 13.10 wyłączyliśmy 28.04 w domu czwórka małych dzieci w tym noworodek temp 22,5-25. Za pierwszy sezon grzewczy gdzie dom się wygrzewał +cwu dla 6 osób zapłaciliśmy 4tyś, a za CWU od maja do października zapłaciliśmy 750zł

Sluchaj, jest w tym co piszesz sporo racji, ale ja nikogo nie nazywam debilem, .

nie napisałam że powiedzialeś wprost a że można to odczytać z kontekstu, przeczytaj na spokojnie swoje wypowiedzi na ostatnich pięciu stronach i wyciągnij wnioski

tylko sugeruje, ze wybor pompy powietrznej moze wynikac z niedoinformowania inwestora.

QUOTE]

no właśnie sądzę że tych niedoinformowanych MOŻE jest niewielki ułamek. W dzisiejszych czasach ludzie budujący raczej nie są ograniczeni umysłowo i szukają informacji chociażby na takich forach jak to zanim jeszcze zrobią plany na dom. Bardziej skłaniałabym się do opini że więcej osób tkwi w przekonaniu że przy gruntówce będą mieli darmową energie z ziemi, a w trakcie użytkowania dokoptowywują solary bo grzanie wody poza sezonem to duże koszty.

.

A ze czesto odbywa sie to z niejakim "zacietrzewieniem".... hmm.... to jednak caly czas dyskusja i to ze wzbudza emocje nie jest czyms strasznie nagannym. Po prostu kazdy ma swoje racje i ich stara sie bronic.

ok, tylko fajnie jak ta dyskusja prowadzona jest w sposób kulturalny i nie obrażających nikogo. Jeśli ma się argumenty na poparcie swojej teorii nie ma potrzeby używania słów:

no popatz poszukałam i znalazlam tylko to:

Zawsze mozesz pomoc mi je leczyc, tylko rzeczowymi argimentami a nie takim pie....m

bo reszte epitetów które używałeś chociażby w stosunku do igora (?) zmoderowali Ci. Ciekawa jestem dlaczego?

Edytowane przez ana-76
szukałam cytatu

Moje zuzycie jest zupelnie nimiarodajne. Nie odnos sie do niego, bo ja np mam dopiero konczone ocieplenie poddasza. W drzwiach wejsciowych mam prog z kontrlaty. Wiel jeszcze do zrobienia w kwestii ocieplenia. Tynki i posadzki mialem skonczone w listopadzie 2011.

więc póki co możesz tylko wierzyć w to co Ci 'sprzedał' Twój srzedawca. Dobry sprzedawca nawet gówno w papierku może sprzedać, a kupujący będzie się nim cieszył dopóki go nie rozwinie ;) wyluzuj zatem i wróć do dyskusji jak będziesz mialł już chociażby jeden 'dobry' sezon za sobą :D

Tutaj nie chce byc obiektywny, tylko powtarzam wyliczenia kolegi dla innej ceny energii. Mam (plonna) nadzieje,ze odszczeka to co wczesniej napisal :-)

Dal chlodzenia mam klimakonwektor ktory wraz z obiegowka bierze max 200W.

A pomyslałeś spokojnie jaka jest wydajność chłodzenia tego 200 W klimakonwektora ? co najwyżej mozesz schodzić sobie jednego PC-ta a nie dom.

Ale Ty już skazałeś użytkowników powietrznych pomp na wysokie rachunki.

Pokazuje Ci,że się mylisz i to grubo,że COP2 nic nie znaczy w stosunku rocznym,tego nie bierzesz pod uwagę bo po co,"moja" gruntowa" najlepsza bo droga.

Jestem ostatnim,który broniłby PCi ale dla mnie,dla mojego domu różnica w cenie między p-w a gruntową to ponad 10tys.zł.

Różnica dzięki małemu zapotrzebowaniu między COP-ami jednej i drugiej pompy ciepła będzie na tyle mała (200-300zł rocznie),że kompletnie gruntowa jest dla mnie nieopłacalna !!!

Jeśli chcesz to policz sobie pomału i spokojnie:

5000kWh na c.o i 4000kWh na cwu.

Juz to liczylismy. Chyba raz wystarczy.

bo reszte epitetów które używałeś chociażby w stosunku do igora (?) zmoderowali Ci. Ciekawa jestem dlaczego?

Jeszeli ktos w dyskusji uzywa jako argumentu, zei tak ma moja opinie w dupie bo jest zadowolony, to jest to cham i prostak. Trzeba nazwac rzecz po imieniu.

A zmoderowali, bo polecial sie poskazyc do admina, ze go bidulka tutaj obrazaja. :-)

Edytowane przez Pyxis

Pyxis-najpierw policz a potem się odzywaj bo pleciesz straszne głupoty :)

Poniżej masz wykres mocy grzewczej i COP dla powietrznej pompy 10kW.

[ATTACH=CONFIG]99887[/ATTACH]

A tu masz wykres COP dla gruntowek:

http://www.ecopol-system.pl/ogrzewaniepodlogowe/3/32.jpg

Na tym Twoim dziwnym wykresie nie ma temperatur GZ co przeciez bezposrednio przenosi sie na COP i sprawnosc. Moze zakladaja ze podlogowka to max 30stC a kaloryfery 50? W takim razie gruntowka miazdzy ta powietrzna w kazdym momencie. Ja mam teraz DZ 2stC, GZ 36stC czyli COP w granicy 3,7. Powietrzna w aktualnych warunkach za oknem zuzywa 4kW, a daje 7,5kW czyli COP = 1,8... Ktos tu kiedys podawal linka do bardzo dokladnych wynikow pewnej pompy powietrznej - srednioroczny COP wynosil grubo ponizej 2. Generalnie - cienizna!!

nie chce się tutaj licytować, ale widzę że ogrzewasz/dogrzewasz już dom i kosztuje Cię to 900kwh/mc (10h dziennie) bez cwu jak rozumiem. Otóż ubiegły sezon był pierwszym sezonem grzewczym w moim domu. Zamieszkaliśmy na początku maja. PC P-W uruchomiliśmy 13.10 wyłączyliśmy 28.04 w domu czwórka małych dzieci w tym noworodek temp 22,5-25. Za pierwszy sezon grzewczy gdzie dom się wygrzewał +cwu dla 6 osób zapłaciliśmy 4tyś, a za CWU od maja do października zapłaciliśmy 750zł

Ja sie w tym sezonie zamkne w 2k pln (CO+CWU), moze nawet w 1,8k pln. Grzeje 300m2, dom energooszczedny ale bez przesady (okna pieciokomorowe na pianie, 20cm styro sciany, 30cm welna dach, wentylacja mechaniczna). Roznica 2k pln - sporo. Nie wspominam nawet o trwalosci pompy powietrznej - chodzi o jej zewnetrzna jednostke ktora pracuje w skrajnych warunkach (zima -25stC, lato +40stC). To poprostu musi sie szybciej rozleciec.

Gość Arturo72
5000/1270=3,94 sezonu na zwrot inwestycji.

Dla 10 tys zl 7,87 sezonu.

Masz to na poprzedniej stronce.

Poczekaj bo nie jarzę

5000/COP3,94=1270kWh=507zł

5000/COP2,5=2000kWh=800zł

Różnica między COP3,94 a COP2,5 to 300zł

10000zł/300zł=33

Jakie 7,87 sezonu ??? Mi wychodzi 33 sezony !!!

Co ty na to ? Gruntowa jest dla mnie opłacalna ?

A pomyslałeś spokojnie jaka jest wydajność chłodzenia tego 200 W klimakonwektora ? co najwyżej mozesz schodzić sobie jednego PC-ta a nie dom.

no właśnie tutaj kłania się praktyka a nie teoria :) w każdym z pokoii mam jednostkę wewnętrzną klimatyzatora o mocy chłodniczej 2,2kW więc życzę Ci powodzenia w chłodzeniu domku :D Czyżbyś ten klimakonwektor otrzymał od instalatora gratis i sprzedał Ci kit że jeśli kupisz od niego gruntówkę to będziesz miał klimakonwektor który schłodzi Ci dom małym kosztem? Tylko tak szczerze... no chyba że jesteś niedoinformowany w tej kwestii...