Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie, to Ty masz problemy ze zrozumieniem ideii dobopru mocy urzdzen i kosztow ich eksloatacji.

pozostawię to bez komentarza...

Proponuję byś jeszcze trochę poczytał, popytał mądrzejszych i bardziej doświadczonych od Ciebie i wyciągnoł wnioski z tego jak dobiera się zapotrzebowannie cieplne, a jak chłodnicze i jaki markowy sprzęt chłodniczy dostępny jest na rynku. Życzę Ci z całego serca by Twój 200w konwertor schłodził Ci poddasze gdy na zewnąrz będzie +30

A jesli lapcie solidne a buty od chinczyka?

Jeszcze chcesz podywagowac o tym wspanialym jakze dydaktycznym przykladzie? ;-)

To nie ja zaczałem ,,uczone' dywagacje o trwałości urządzeń pracujących w domu i na zewnątrz ( różnych urządzeń - a nie takich samych) nie popartych rzadnymi dowodami.

To nie ja zaczałem ,,uczone' dywagacje o trwałości urządzeń pracujących w domu i na zewnątrz ( różnych urządzeń - a nie takich samych) nie popartych rzadnymi dowodami.

Tak do takich porównań, to mam radio samochodowe które juz działa 12 lat, i mam wierzę markową Technics która pracowała w domu i po 5 latach potencjometr wysiadł, a radio w samochodzie dalej dziala bez zarzutu

ależ ja już kupiłem i działa od kilku miesiecy, więc już nabywam praktyki, nie tylko teorii :)

Hehe... moaj PCi tez juz pracuje 3ci miesiac, wiec praktyki przybywa.

Naprawde wyskazales sie sprytem i intuicja inwestujac w grzanie pradem. Wszystkich nas wyrolowales. Naprawde cwany z Ciebie gostek!

Gość Arturo72

Naprawde wyskazales sie sprytem i intuicja inwestujac w grzanie pradem. Wszystkich nas wyrolowales. Naprawde cwany z Ciebie gostek!

Nie wszystkich,nie wszystkich,też będę miał dom pod grzanie prądem ;)

Gdyby nie wanna i duże zużycie cwu nie wiadomo co by było :)

Być może za kaśe i odsetki od kasy jaką wydałeś na PC GW on bedzie miał zapewnione ogrzewnanie na 30 lat ( a tyle to anwet twoja cudowna PC nie pociągnie ). To że ktoś wybiera konkretny rodzaj ogrzewania nie oznacza że wybiera źle. Pomyslałęś kiedyś że mogłeś kasę wydaną na PC przeznaczyć na lepsze ocieplenie ( U twojej ściany i dachu marnie wygląda ) i ogrzewać gazem, prądem lub PC PW bo byłoby to bardziej ekonomiczne ?

W ubiegłym szezonie grzaliśmy przez 7 miesięcy w tej chili `mamy 4,5mc za sobą 2,5 przed (żeby był jednakowy czas) i zużyliśmy połowe tego co w roku ubiegłym. W domu temperatura nadal 22,5 i 25 łazienka bez żadnego innego źródła, jeśli chodzi o cwu do oszczędnych nie należymy i nie stoję w łazience nad dziećmi z licznikiem.

Tzn. ile do dzisiaj zuzylas (PLN), w tym sezonie ?

Być może za kaśe i odsetki od kasy jaką wydałeś na PC GW on bedzie miał zapewnione ogrzewnanie na 30 lat

A moze zaoszczedzone 20k pln przewali na gieldzie albo w kasynie? A moze zle zainwestuje i zbankrutuje? I co wtedy? Zostanie z domem ktory zuzywa 3 x wiecej energii niz grzany pompa. Zawsze bawia mnie takie porownania - "oszczedzona kase mozna zainwestowac" - ale inwestycje bywaja przeciez nietrafione, o tym sie juz nie pisze :) Ja inwestuje w 100% pewna inwestycje - w swiety spokoj na dlugie lata z niskimi rachunkami za ogrzewanie.

A moze zaoszczedzone 20k pln przewali na gieldzie albo w kasynie? A moze zle zainwestuje i zbankrutuje? I co wtedy? Zostanie z domem ktory zuzywa 3 x wiecej energii niz grzany pompa. Zawsze bawia mnie takie porownania - "oszczedzona kase mozna zainwestowac" - ale inwestycje bywaja przeciez nietrafione, o tym sie juz nie pisze :) Ja inwestuje w 100% pewna inwestycje - w swiety spokoj na dlugie lata z niskimi rachunkami za ogrzewanie.

Czytaj ze zrozumieniem , to Pyxis ma nedznie ocieplony energożerny dom, który wymaga drogiej PC GW. A twój święty spokój spokój moze zburzyć jedna awaria DZ . Nigdzie nie twierdzę że PC GW to zły wybór, ale nie oznacza że jest to jedyny możliwy i sensowny. Uważam że przeznaczając kasę na lepsze ocieplenie ( którego tak łatwo się nie zmienia ) zrobiłby lepszą inwestycję i np. mógł dobrać słabszą ( i tańszą przy zakupie i eksploatacji ) PC.

no nie do konca pewną, a jeśli ci się PC rozypie po 3 latach i będzie ja trzeba wymienić na nową?? taki scenariusz może się zdażyc. Ale kazdy wybiera to co lubi. sam mam PC i mam nadzieję że podziala i z 50 lat :D

Pewnie, ze moze byc i taki scenariusz. Mam nadzieje (tfu tfu) ze jednak bedzie inaczej - instalacje ktore znam dzialaja dluuugie lata (najdluzsza juz 15 lat) bezawaryjnie. W mojej PC siedza najlepsze z mozliwych bebechy, a przy tym jest ona niesamowicie prosta w konstrukcji. W najgorszym wypadku moze sie rozszczelnic wymiennik (~1k pln), czy pasc z roznych powodow sprezarka (2,5-3k pln). Naprawi to kazdy co bardziej kumaty chlodnik za 500-1000 pln. Wiec nie ma co tragizowac ze jak padnie PC to bedzie trzeba kupic nowa za 20k bo to normalne urzadzenie ktore mozna poprostu naprawic ;-)