Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czytaj ze zrozumieniem , to Pyxis ma nedznie ocieplony energożerny dom, który wymaga drogiej PC GW. A twój święty spokój spokój moze zburzyć jedna awaria DZ .

Tzn. co sie moze stac z rura PE w ziemi ? Napisz bo ciekawy jestem, jak zyje nie widzialem jeszcze ani jednej awarii takiej rury, a jak mozesz sie domyslac z mojego awatara troche tam mam z instalacjami wodnymi wspolnego ;) Nie mam ani jednego laczenia w ziemi. No wal bo umieram z ciekawosci :-)

Nigdzie nie twierdzę że PC GW to zły wybór, ale nie oznacza że jest to jedyny możliwy i sensowny. Uważam że przeznaczając kasę na lepsze ocieplenie ( którego tak łatwo się nie zmienia ) zrobiłby lepszą inwestycję i np. mógł dobrać słabszą ( i tańszą przy zakupie i eksploatacji ) PC.

Mam 20cm styro na scianach (15cm w piwnicach) i 30cm w dachu. Mam tez caly dom bardzo dokladnie wprowadzony w OZC wiec moge sobie operowac tymi zmiennymi dowoli. I uwierz czy nie ale dla mojego domu grubsze ocieplenie nie ma juz za bardzo sensu.

Być może za kaśe i odsetki od kasy jaką wydałeś na PC GW on bedzie miał zapewnione ogrzewnanie na 30 lat

Jesli za 24 tys zlotych bedzie grzal przez 30 lat to faktycznie. Cwaniak.

Glupszej kalkulacji nie widzialem.

Tylko ze 25 tys na 30 lat to 833 zl rocznie. Tyle to on wyda w jeden zimowy miesiac a nie w rok na prad. :-)

wystarczy jedno porządne przepięcie w sieci i leci spręzarka, sterownik, pompki obiegowe, zawory ... i po takim przepieciu może się okazać że nasze pompy to na złom można oddać. Ale to jest najczarniejszy scenariusz. ale na szczęście od przepięcia można się ubezpieczyć :D

Leca tez komputery, telewizory, plyty indukcyjne, piekarniki, kina domowe. Sprezarka w PC to pryszcz w porownaniu do reszty urzadzen ;) PS. Moja ma zabezpieczenia przepieciowe, pozatym po cos tez te zabezpieczenia B+C w mojej rozdzelce siedza :)

Leca tez komputery, telewizory, plyty indukcyjne, piekarniki, kina domowe. Sprezarka w PC to pryszcz w porownaniu do reszty urzadzen ;) PS. Moja ma zabezpieczenia przepieciowe, pozatym po cos tez te zabezpieczenia B+C w mojej rozdzelce siedza :)

Ale ochrona przepieciowa Ci sie nie zwroci. To niepotrzebna inwestycja przeciez ;-)

Niestety lecą lecę, dlatego też ubezpieczam to wszystko. TV może być droższy niż sprężarka w PC :D

Tzn. co sie moze stac z rura PE w ziemi ? Napisz bo ciekawy jestem, jak zyje nie widzialem jeszcze ani jednej awarii takiej rury, a jak mozesz sie domyslac z mojego awatara troche tam mam z instalacjami wodnymi wspolnego ;) Nie mam ani jednego laczenia w ziemi. No wal bo umieram z ciekawosci :-)

Mam 20cm styro na scianach (15cm w piwnicach) i 30cm w dachu. Mam tez caly dom bardzo dokladnie wprowadzony w OZC wiec moge sobie operowac tymi zmiennymi dowoli. I uwierz czy nie ale dla mojego domu grubsze ocieplenie nie ma juz za bardzo sensu.

Rozumiem w/g ciebie DZ w PC GW są wieczne i nigdy nie ma z nimi żadnych problemów.

Czy uważasz że domy niskoenergetyczne czy pasywne to wymysły osób, których nie stać na jedyne słuszne PC GW ?

Rozumiem w/g ciebie DZ w PC GW są wieczne i nigdy nie ma z nimi żadnych problemów.

Tak - dokladnie tak mysle. Za pare/nascie lat jak bedzie trzeba - wymienie tylko glikol. Nic innego nie ma prawa sie tam zepsuc, bo co sie moze zepsuc w plastikowej rurze? :-) Przeciez te rury uzywane sa od wielu juz lat w wodociagach i nie ma tam zadnych awarii - maja takie same warunki pracy (no u nas troche chlodniej ale te pare stopni roznicy to dla rury zaden problem).

Czy uważasz że domy niskoenergetyczne czy pasywne to wymysły osób, których nie stać na jedyne słuszne PC GW ?

Nie. Bardzo mi sie podoba wiele rozwiazan w pasywniakach stosowanych, lubie takie domy. Ale pasywniak nie jest dla mnie. Ja mam duze wykusze, dach wielospadowy, garaz w bryle budynku. Nie zrezygnowalbym z tego w zadnym wypadku.

Witam

Mam następującą prośbę do tych co mają działającą pc podziekcie się wiedzą.

Dobrze by było kilka rozwiązań

Jaką macie pompę woda- woda ,woda- powietrze czy inną?

Jaki wymiennik - koszt w przybliżeniu?

Jaką powierzchnie ogrzewacie m2?

Jakiej mocy, może być model?

Czy tylko podłogówka , czy też grzejniki ?

Czy cwu też pochodzi z pc?

Czy masz licznik energetyczny 1-2 taryfowy?

Jaki jest koszt działania m-c lub za 12 m-c?

Jaki był koszt całej inwestycji??

Poczekaj bo nie jarzę

5000/COP3,94=1270kWh=507zł

5000/COP2,5=2000kWh=800zł

Różnica między COP3,94 a COP2,5 to 300zł

10000zł/300zł=33

Jakie 7,87 sezonu ??? Mi wychodzi 33 sezony !!!

Co ty na to ? Gruntowa jest dla mnie opłacalna ?

Nawet zakładając prąd po 1 zł, to różnica pomiędzy GW, a PW wychodzi u Arturo (2000-1270)x1=730, więc zwrot za ... 13-14 lat, a nie za 7. Zresztą nawet jak będzie za powiedzmy 10-15 lat 1 zł w taniej taryfie, to średnio przez te lata wyjdzie powiedzmy 0,7 zł/kWh, więc zwrot glikolówki za jakieś 20 lat. Zrozum Pyxis, że każdy ma inny dom, a debili na forum (prawie) nie ma. Każdy dobiera to co bardziej opłacalne i wygodne dla niego. Arturo będzie miał prąd, czy tam pompę PW i to mu się opłaci, kto inny same kabelki i też mu to najtaniej w ogólnym rozrachunku wyjdzie. Ja planuję glikolówkę, ale dlatego, że kolejny dom nie będzie specjalnie mały, a dodatkowe 10-20 tys. na pompę i odwierty się jakoś wygospodaruje. Niemniej i tak będę rozważał pompę P-W Mitsubishi (ale nie Zubadana - za drogi) albo Atlantica, są coraz lepsze i równie "opłacalne" w użytkowaniu. Że Ty masz glikolówkę, to nie znaczy, że jesteś najmądrzejszy na forum i grzejesz za pół-darmo. Zapewniam, że są mądrzejsi i to PRAKTYCY w użytkowaniu PC z długoletnim doświadczeniem, zarówno glikolowych, jak i P-W i nawet P-P. Nie piszę o sobie, bo ja dopiero planuję PC w nowym domu.

Pewnie, ze moze byc i taki scenariusz. Mam nadzieje (tfu tfu) ze jednak bedzie inaczej - instalacje ktore znam dzialaja dluuugie lata (najdluzsza juz 15 lat) bezawaryjnie. W mojej PC siedza najlepsze z mozliwych bebechy, a przy tym jest ona niesamowicie prosta w konstrukcji. W najgorszym wypadku moze sie rozszczelnic wymiennik (~1k pln), czy pasc z roznych powodow sprezarka (2,5-3k pln). Naprawi to kazdy co bardziej kumaty chlodnik za 500-1000 pln. Wiec nie ma co tragizowac ze jak padnie PC to bedzie trzeba kupic nowa za 20k bo to normalne urzadzenie ktore mozna poprostu naprawic ;-)

W sumie to te 15 letnie pompy są lepszej jakości niż dzisiejsze. Mam starszy model pompy i ma jeden minus - mało gadżetów :) Zmieniłbym na nowszy ze względu na gadżety ale tu właśnie się boję czy nie będę miał problemów z gadżetami po dwóch wyłączeniach prądu :( pozdr adam