Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój ojciec ma piec na eko groszek i z tym czyszczeniem nie jest tak źle ,składowanie eko groszku ,hmm mam piwnice ale to już faktycznie dyskomfort, najgorszy jest ten popiół, dlatego szukam kompromisu i myślę o PC ,póki co z nikim na ten temat nie rozmawiałem i nie wiem ile taka instalacja- rozsądna- może kosztować ,niestety nic nie wiem na temat pc ,czym się różnią prócz wydajności itd - w parametrach widzę różne COPy co akurat jest proste do pojęcia

Na forum szukam podpowiedzi

Daj sobie spokój z piecem na ekogroszek. Ja się już wyleczyłem, nigdy więcej takich pomysłów. Po trzech sezonach przerzuciłem się z groszku na nieco droższy w użytkowaniu pellet i przynajmniej popiołu i żużla brak, ale jak pisałem - nigdy więcej pieca na paliwo stałe, a nawet kominka. W kolejnym domu będzie na 100 % pompa ciepła glikol-woda, na pewno z odwiertami, bo działkę mam na terenie po żwirowni, do tego niezbyt dużą. Żeby było ciekawie - koszt takiej inwestycji w porównaniu z ekogroszkiem i kominem dymowym będzie większy o jedyne 10 tys.zł, a jak odliczysz od tego koszt powierzchni, jaką musisz dodatkowo przeznaczyć na kotłownię z piecem i choćby mały skład opału - wyjdzie mniej więcej na to samo. Zauważ, że w "kotłowni" gdzie stanie pompa ciepła możesz robić co chcesz - np. pralnie z suszarnią, a przy ekogroszku - masakra. Nawet drewno do kominka miałem całe usyfione.

No po zimie taki kolektorek ma sporo mocy do chłodzenia;)

jak nam trzeba faktycznie chłodzić to z tego chłodnego gruntu tylko wspomnienie...

tak dla przypomnienia ...

aby uzyskać 1 kwh chłodzenia trzeba przepompować ok. 300m3 powietrza o delcie 10* pomiędzy wewnętrzną a temp. nawiewu tj.

z domu wylata 25* a do niego nawiewasz 15*

wymienniki ciecz- powietrze mają przeciętną sprawność ok. 55%

jakoś ciężko mi jest wyobrazić sobie wielkość instalacji WM o mocy chłodniczej 3-4 kwh w domku jednorodzinnym ;)

Tak jak napisałem, podłączył bym to raczej do klimakonwektora by chłodzić dom i regenerować DZ. Przy chłodnicy reku to prędzej tylko do regeneracji DZ.

Jeżeli chodzi o GWC, to lepsze do tego będą odwierty, ale żeby je robić tylko po to to też bez sensu.

jaką masz temp. glikolu w lecie ( z ziemi ) ??

Ze względu na koszt eksploatacji??? Czy jest inny powód? Jaki?

Bo koszt samej instalacji gazowej wychodzi dużo taniej. W miom przypadku PC jedynie z odwiertem pionowym wchodzi w grę min. 250 m (na dwa odwierty oczywiście), a to niestety drogie rozwiązanie.

Jaki jest koszt inwestycji? Bo o eksploatacji, to w porównaniu do PC to nawet nie ma co dyskutować.

masz odwierty ?? (jakoś nie pamiętam...)

przy takich temp. to można nieco pokombinować, ze 2 kwh z takiego klimakonwektora jak ja używam by wyciągnął przy bezpośrednim obiegu powietrza w domu

kanałami WM raczej nie przepuścisz 600-700 m3/h , trzeba by niezależny układ

Tak, mam odwierty.

Cały czas myślę co tu pokombinować. Mam chłodnicę do reku, nie podłączoną, zawsze można sprzedać. Kupił bym klimakonwektor, tyle że nie za bardzo mam gdzie go podłączyć. Musiałbym pokombinować by mieć odpływ na skropliny.

Ze względu na koszt eksploatacji??? Czy jest inny powód? Jaki?

Bo koszt samej instalacji gazowej wychodzi dużo taniej. W miom przypadku PC jedynie z odwiertem pionowym wchodzi w grę min. 250 m (na dwa odwierty oczywiście), a to niestety drogie rozwiązanie.

ja to przerabiałem chciałem założyć gaz z butli ale po przeliczeniu kosztów to jest kompletnie nieopłacalne dzierżawa butli wiąże się z umową na min.2lata co oznacza że przez ten okres jesteśmy uzależnieni od danego dostawcy możemy kupić butle ale to tez są koszty.

Brak woli przyznania się do błędu jest rzeczą ludzką zwłaszcz a w naszej nacji. A przecież to nie boli. Pozwala jedynie uniknąć błędów w przyszłości, i może pomóc także innym, o ile ktoś szczerze się przyzna. Ala coś czuję że wątpię.:confused:

ja to przerabiałem chciałem założyć gaz z butli ale po przeliczeniu kosztów to jest kompletnie nieopłacalne dzierżawa butli wiąże się z umową na min.2lata co oznacza że przez ten okres jesteśmy uzależnieni od danego dostawcy możemy kupić butle ale to tez są koszty.

Jak od razu kupisz zbiornik na własność to nie masz tego problemu. A czas zwrotu zakupu zależny jest od ilości zużywanego gazu, im wiecej się zużywa tym szybciej sie zwróci. Ale to kwestia indywidualna, wielkośc domu i ciepłolubność.

jasiek, hałasuje to ustrojstwo? Jak jest w nocy, jak jest w dzień?

mam zamontowane na strychu, słychać dopiero jak się tam wejdzie

w domu nie słychać wcale, że chodzi wentylacja to wiem po tym jak ruszają się liście w takim dużym drzewku ( beniaminek ? )w salonie

u ciebie pomieszczenie z PC to z jakimi sąsiaduje ??

można by założyć tam ten wynalazek a powietrze zasysać kratkami przy podłodze, wydmuchiwać przy suficie ...

Jak od razu kupisz zbiornik na własność to nie masz tego problemu. A czas zwrotu zakupu zależny jest od ilości zużywanego gazu, im wiecej się zużywa tym szybciej sie zwróci. Ale to kwestia indywidualna, wielkośc domu i ciepłolubność.

Poszperaj na forum na ten temat. Inwestycja niewiele tańsza od PC, rachunki dużo wyższe.

Jaki jest koszt instalacji PC dla domu 200 m2?

I w ogóle co doświadczeni w temacie polecają za urządzenia i rozwiązania, rozumię że klimakonwektor jak najbardziej( jak to w ogóle działa bo nie wiem z czym się to je)

PC to jak każda sroka swój ogon chwali:) PC bym się na twoim miejscu nie przejmował, ważniejsze jest dobre wykonanie tak dolnego jak i górnego źródła.

Po pierwsze musisz wiedzieć jakie twój dom będzie miał zapotrzebowanie na ciepło. To jest podstawa. Następnie dowiedzieć się jak należy wykonać podłogówkę pod PC, dopiero na końcu zająć się dolnym źródłem PC jak i samą PC.

Do klimakonwektora podłączasz dolne źródło PC a on odbierając ciepło z pomieszczenia wdmuchuje do niego chłodniejsze powietrze. To tak w skrócie;)