Miszka23 10.02.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Ja nie żałuję zakupu pompy ciepła, po 18 miesiącach użytkowania jestem przekonany, że to była bardzo dobra inwestycja, poniesiony koszt zakupu i uruchomienia pompy-27 tys. zł. może i był spory, za to każdego zimowego miesiąca doceniam luksus tego, iż nic przy mojej pompie nie muszę robić, a zużycie prądu - zeszły sezon - od sierpnia 2010 do października 2011 - 3045 kwh - 80% w taniej taryfie - koszt ok. 1350zł., sezon obecny od 08.10.2011 do dzisiaj zużycie 960 kwh- po korektach w sterowniku praktycznie 90-95 % tania taryfa - ( koszt ok. 300 zł), powierzchnia domu 127 m2 grzewczej mam 110 m2. Jeśli KIEDYŚ cena kwh gwałtownie wzrośnie to prawidła rynku spowodują, że pozostałe źródła energii także będą droższe. Żałuję tylko jednego, że tak późno zdecydowałem się na tego typu inwestycje:):) pozdrawiam Bartek Podana cena to chyba sama pompa? Bo z tego co wiem, pompa, odwierty i montaż są dużo droższe, ok. 70 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Pyxis, jesteś gorszy niż wrzód na dupie, skończ trollować, przyjmij, że twoje jest najlepsze i reszta to durnie, co to nie są po linii, odpuść sobie, bo czytając twoje wypociny, żal dupę ściska, To moze zacznij jakos argumentowac jesli sie nie zgadzasz, bo jak do tej pory to sie niczym nie wykazales jak na "skromny" opis "NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!!" A jako durnia moge co najwyzej zaczac traktowac Ciebie, jak sie jeszcze wykazesz taka blyskotliwa uwaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 10.02.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Jest to niestety możliwe. Wiem z autopsji. Dzięki za potwierdzenie, bo co poniektórzy myslą że ja tylko zmyslam, a szkielety niestety tak mają A czym grzejesz swój dom, źródło ciepła i czy grzejniki czy płyta?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 10.02.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Pyxis nasz GURU, dziękuje że mnie uświadomiłeś że jedyny słuszny wybór to PC gruntowa, jutro sprzedaję dom i zaczynam budować drugi (w zasadzie trzeci) specjalnie pod PC gruntowe, przecież to najlepsza inwestycja jaka może być, gdzie ja miałem oczy i wiedzę 2 lata temu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.02.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 ja kiedyś napisałem- czy ktoś może pochwalić się za kompleksową usługę z gruntówką fakturą w okolicach 22-25 tyś zł brutto a może jest firma która przedstawi taką skalkulowaną ofertę? ja jak szukałem to był problem.najchętniej żebu podłogówka była jednak wodna , a nie na jakimś gazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszka23 10.02.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Hmm, My szukamy pompy na 140m2 i najtańsza oferta była na 56 tys., reszta w granicach 70 tys... Zachodniopomorskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 10.02.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 dużo, spokojnie znajdziesz ofertę dużo tańszą, warto też pomyśleć o PC powietrznej, za 1/3 tej ceny możesz dostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Pyxis nasz GURU, dziękuje że mnie uświadomiłeś że jedyny słuszny wybór to PC gruntowa, jutro sprzedaję dom i zaczynam budować drugi (w zasadzie trzeci) specjalnie pod PC gruntowe, przecież to najlepsza inwestycja jaka może być, gdzie ja miałem oczy i wiedzę 2 lata temu ... Widze, ze ciagle starasz sie ze mna podyskutowac. OK. Jesli to bedzie dyskusja na argumenty czemu nie. Jesli ja tak sie strasznie myle co do wyboru PCi jako gruntowej, to powiedz mi prosze dlaczego wlasnie gruntowki maja prawie 80cio procentowy udzial w rynku sprzedawanych pomp. Pozniej dlugo nic i pojawiaja sie powietrze-woda a gdzies na marginesie powietrze-powietrze? Czy wiekszosc nie potrafi liczyc, tylko ta grupka tutaj zaciekle broniaca swojego wyboru ma racje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Hmm, My szukamy pompy na 140m2 i najtańsza oferta była na 56 tys., reszta w granicach 70 tys... Zachodniopomorskie. A co obejmowala ta oferta? Jaki zakres? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 10.02.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Widze, ze ciagle starasz sie ze mna podyskutowac. OK. Jesli to bedzie dyskusja na argumenty czemu nie. Jesli ja tak sie strasznie myle co do wyboru PCi jako gruntowej, to powiedz mi prosze dlaczego wlasnie gruntowki maja prawie 80cio procentowy udzial w rynku sprzedawanych pomp. Pozniej dlugo nic i pojawiaja sie powietrze-woda a gdzies na marginesie powietrze-powietrze? Czy wiekszosc nie potrafi liczyc, tylko ta grupka tutaj zaciekle broniaca swojego wyboru ma racje? Może dlatego że PC powietrzne dopiero teraz zaczynają zdobywać rynek. Technologia inverterowa sprawiła że te urządzenia mają coraz większy sens, działają do -25st. kiedyś tak nie było. Ja nie twierdzę że ci co mają PC gruntowe źle wybrali, bo każdy wybiera to co chce i co mu pasuje, ale PC powietrzne też mają sens i patrząc na koszty inwestycji i późniejsze koszty eksploatacji nie wypadają gorzej od gruntowej. A co do PC powietrze powietrze to ogrzewanie nadmuchowe w polsce jest bardzo mało popularne. Zadałem ci wcześniej pytanie na które nie odpowiedziałeś. Ile cię wyszła cała instalacja CO, DZ,GZ, kotłownia czyli cały system Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.02.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 wiem że to nie na temat ale mam wuja który od 25 lat kupuje tylko disla bo taniej wychodzi tankowanie -rocznie nie robi 10 tyś km.może właściciele powietrznych też nie robią dużych przebiegów[ w tym wypadku nie mają zapotrzebowania na ciepło]kwestia nowości ten procentowy udział w rynku. - może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Zadałem ci wcześniej pytanie na które nie odpowiedziałeś. Ile cię wyszła cała instalacja CO, DZ,GZ, kotłownia czyli cały system Nie liczylem tego globalnie. Liczylem tylko ile musze doplacic w stosunku do tego jak bym sie zdecydowal na ekogroszek, bo na poczatku rozwazalem taka mozliwosc. PCI+ DZ+ zasobnik CWU + glikol + robota przy DZ wyszlo na poziomie 27 tys zl do zaplaty. Reszte kosztow i tak musial bym poniesc, bo w gre wchodzilo tylko wodne ogrzewanie podlogowe. (tutaj raczej nie powiniennem liczyc zasobnika CWU, bo i tak musial bym go kupic, tylko tanszy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 10.02.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 mi chodzi o kompletny system CO, łącznie z podłogówką, czyli odlicz zbiornik CWU i dolicz podłogówkę i podaj ile wyszło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Nie mam tego policzonego w ten sposob. Aaa i od tych 27 tys trzeba odjac koszt pieca ktorego nie musialem kupowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 10.02.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 wybudowałeś dom i nie wiesz ile dałeś za zrobienie podłogówki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 A no jakos nie mialem ochoty przebijac sie przez fakturki i tego przeliczac, bo po co? Zrobilem najtaniej jak sie udalo. Materialy kupowalem na biezaco sam. Robota hydraulikow to 5 tys zl (bez papiera) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 10.02.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 ok, jak nie wiesz to trudno, chciałem po prostu porównać nasze systemy grzewcze- kompletne, a nie samą PC i kotłownię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.02.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 dla porównania powietrzna 10kw z 300litrowym zasobnikiem 17 tyś - i to jest robocizna w tym podłogówka na 120 m2 maksymalnie zagęszczana na wawinie 9 tyś ale to razem z hydrauliką w łazienkach i kuchni może ktoś się zgłosi z ofertą na gruntówkę w okolicach 22-24 tyś to ja moją powietrzną sprzedam [cały czas w kartonach] warunek jakiś duży zasobnik, wszystko zrobione zgodnie z zaleceniami systemodawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 10.02.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 no i oto mi mniej więcej chodzi, czyli Pyxis-a CO to koszt 27+20=47tys (liczę gdyby firma robiła)moja kompletna instalacja co to 29tys (w tym mam wentylację i klime) robiona w całości przez firmę - nawet palcem nie ruszyłemczyli 18tys różnicy niech wydam na ogrzewanie nawet 1000zł więcej to jest to 18 lat na zwrot !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.02.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 za posadzkę betonową plus nminus 10 cm to chyba 3,5 tyś z wszelkimi włóknami siatkami robociznązagęszczenie rurek - co 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts