lukasza 10.02.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 wiem że to nie na temat ale mam wuja który od 25 lat kupuje tylko disla bo taniej wychodzi tankowanie -rocznie nie robi 10 tyś km. może właściciele powietrznych też nie robią dużych przebiegów[ w tym wypadku nie mają zapotrzebowania na ciepło] kwestia nowości ten procentowy udział w rynku. - może? pogadałem z człowiekiem od chłodzenia maszyn, który wcześniej robił 10 lat w branży chłodniczej i tak nam wyszło, że same pompy ciepła są w podobnej cenie (powietrze vr grunt). Różnica tkwi w DZ - wykopy rurki kontra czerpanie powietrza. Wykopy, wiercenia, rurki, glikol kosztuje więcej od "czerpni powietrza :)". A czemu? Bo właśnie ich udział w rynku jest ogromny. Zdobyli go głównie Azjaci: LG, Hitachi, Fujitsu, Samsung, Daikin, Mitsubishi itp na rynku klimatyzacji. a co do pytania o ceny w gruncie to mi z fakturą zaproponowano od 40 tys do 60 tys. Buderusy x2, Alpha Inno Tec. Z tym, że za 40tys Pan chciał wiercić 2x40m dla domu 150m2 (a piasek jak na pustyni i sąsiad znalazł wodę na głębokości 37m). Podłogówkę i tak muszę zrobić bo u Nas nie Norwegia gdzie 90% domów ma rozprowadzenie ciepła nie wodne ale powietrzne więcej jej nie liczę. I proszę wielbicieli pomp PC polskich i DZ "tymi rękami" o nie zaniżanie ceny bo zaraz Ja "tymi rękami" złożę PC p/w za 10 tys. Nie mozna porównać dachu krytego papą tymi rekami do dachówki robionej przez ekipę. Trzeba porównywać ten sam poziom, czyli: - robi mi to firma - daje fakturę - porównuje PC powietrzną i gruntową tego samego producenta Różnica z 20 tys. To mi się gruntowa z 15 lat będzie zwracać (a wymianą glikolu to na pewno 15lat). Za 15 lat to liczę, że PC i tak będzie do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 10.02.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 ja kiedyś napisałem- czy ktoś może pochwalić się za kompleksową usługę z gruntówką fakturą w okolicach 22-25 tyś zł brutto a może jest firma która przedstawi taką skalkulowaną ofertę? ja jak szukałem to był problem. najchętniej żebu podłogówka była jednak wodna , a nie na jakimś gazie. Moja pompa - 15tyś , rury DZ z rozdzielaczem 2tyś , koparka nie pamiętam ale coś około 1,5tyś , baniak cwu z 2 wężownicami solarnymi coś około 2tyś i glikol 1,8tyś . Razem 22300 . Koszt bez robocizny bo robiłem sam ze szwagrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jassi 10.02.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 No i dalej nic konkretnego to, jaka ś chyba tajemnica 70kpl to jakaś informacja : 1/3 powietrzna : wreszcie oferta na zrobienie gruntówki w okolicach 22-24 tyś ciekawe czy koś się znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jassi 10.02.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 kamieniarzmożesz bardzie szcegółowo co i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 10.02.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 kamieniarz możesz bardzie szcegółowo co i jak? Szczegółowo ? Pytaj odpowiem na wszystkie pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 no i oto mi mniej więcej chodzi, czyli Pyxis-a CO to koszt 27+20=47tys (liczę gdyby firma robiła) moja kompletna instalacja co to 29tys (w tym mam wentylację i klime) robiona w całości przez firmę - nawet palcem nie ruszyłem czyli 18tys różnicy niech wydam na ogrzewanie nawet 1000zł więcej to jest to 18 lat na zwrot !! Tylko tez wez pod uwage to co pisalem wczesniej. Nie bralem pod uwage innego systemu niz ogrzewanie wodne. Nie chcialem miec po prostu innego. Wtedy juz te rachunki sa nieco inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 10.02.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 ale ja też nie chciałem mieć innego systemu, chciałem mieć klimę i ogrzewanie w jednym. Porównujemy kompletne dwa systemy. Moja pompa jest specyficzna, bo wymusza ogrzewanie nadmuchowe, także porównanie samych pomp nie ma sensu, lepiej cały system porównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Czyli jednak pierwszoplanowa sprawa w naszych wyborach nie byla czysta ekonomia, a o nia byly tutaj glownie "kruszone kopie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 10.02.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 dyskusja była o tym że PC gruntowa to jedyne słuszne ekonomicznie rozwiązanie, a jednak tak nie jest co ci nie jeden użytkownik forum udowodnił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 kamieniarz możesz bardzie szcegółowo co i jak? Ja mam pompe od tego samego producenta, tylko moja kosztowala 18 tys zl, ale to wersja ze zintegrowanymi naczyniami i pompami. Teraz po prostu takie sprzedaja. Tak toto wyglada: http://szkut.com/dom/Dom36.jpg U kamieniarza po prostu pompa jest nizszego "wzrostu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jassi 10.02.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Nie chchcę zaśmiecać post z wczoraj #855 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 dyskusja była o tym że PC gruntowa to jedyne słuszne ekonomicznie rozwiązanie, a jednak tak nie jest co ci nie jeden użytkownik forum udowodnił Chyba jednak nie do konca dowody byly przekonujace, bo ja majac mozliwosc zakopania DZ nigdy bym sie na powietrzna nie zdecydowal. Wczesniej sie nie zdecydowalem i teraz tez nie zmienil bym decyzji.No i z proporcji pomp na rynku wynika ze nie jestem marginesem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 10.02.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 ale zrozum że pc gruntowe to już od kilkunastu lat montują, a powietrzne zaledwie od kilku stały się popularne, przypuszczam ze za 10 lat IMHO to powietrzne będą miały 80% rynku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Witam Mam następującą prośbę do tych co mają działającą pc podziekcie się wiedzą. Dobrze by było kilka rozwiązań Jaką macie pompę woda- woda ,woda- powietrze czy inną? Jaki wymiennik - koszt w przybliżeniu? Jaką powierzchnie ogrzewacie m2? Jakiej mocy, może być model? Czy tylko podłogówka , czy też grzejniki ? Czy cwu też pochodzi z pc? Czy masz licznik energetyczny 1-2 taryfowy? Jaki jest koszt działania m-c lub za 12 m-c? Jaki był koszt całej inwestycji?? Solanka-woda DZ 800m rury PE jako kolektor spiralny. Koszt okolo 7 tys wraz z glikowlem propylewnowym. 220m2 po podlodze. Pompa 12kW mocy grzewczej. Podlogowka na calosci + 2 drabinki w lazienkach + 10 aluzeberek w garazu. CWU z PCI. 300l zbiornik. 2 taryfy Koszt grzania przy 10h pracy pompy w suszonym niezamiszkalym domu w 2T wyszedkl ponizej 300zl. Koszt instalacji PCi 27 tys zl + podlogowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) ale zrozum że pc gruntowe to już od kilkunastu lat montują, a powietrzne zaledwie od kilku stały się popularne, przypuszczam ze za 10 lat IMHO to powietrzne będą miały 80% rynku ... No to zostaje nam w dobrym zdrowiu poczekac i sprawdzic. Inaczej bedzie trudno zgadnac. A te porownania udzialu w runku, to byly ilosci NOWO sprzedawanych pomp z oststnich 2 lat. Nie moge tego znalezc w sieci. Edytowane 10 Lutego 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 10.02.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 pierwszy raz się zgadzamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 10.02.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Witam Mam następującą prośbę do tych co mają działającą pc podziekcie się wiedzą. Dobrze by było kilka rozwiązań Jaką macie pompę woda- woda ,woda- powietrze czy inną? Jaki wymiennik - koszt w przybliżeniu? Jaką powierzchnie ogrzewacie m2? Jakiej mocy, może być model? Czy tylko podłogówka , czy też grzejniki ? Czy cwu też pochodzi z pc? Czy masz licznik energetyczny 1-2 taryfowy? Jaki jest koszt działania m-c lub za 12 m-c? Jaki był koszt całej inwestycji?? PCi gruntowa płaski spiralny 980mb pe40 250m2 14kW 100% podłogówka + 3 drabinki w kibelkach CWU 400litrow grzane z PCi taryfa G12 ostatni rachunek 255zł grudzień-styczeń , styczeń-luty wyjdzie więcej ze względu na mrozy około 22-23 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 10.02.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 1650kWh oraz 4-5m3 drzewa Palisz w kominku bo musisz dogrzać czy tylko rekreacyjnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Uff.. od rana was goniłem i dogoniłem. Od wczoraj ponad 200 postów. Pobiliście chyba nowy rekord naparzanek na forum:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 10.02.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) palę w kominku, bo mojej żonie jest zimno jak jest 22 stopnie, i dogrzewa kominkiem sobie salon i kuchnię do 24-25stopni (dla mnie upał, dla gości też), a nie chciałbym mieć takiej temperatury w całym domu to raz, a po drugie jak bym pompą grzał do takiej temperatury to rachunki by już trochę wzrosły. Pompa ma ustawioną temperaturę 22stopnie, i tyle utrzymuje w domu jak nie palę. nie ja palę tylko zona, bo mi się nie chce, mnie wystarcza 22 Edytowane 10 Lutego 2012 przez 1igor1 żona :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts