Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za potwierdzenie, bo co poniektórzy myslą że ja tylko zmyslam, a szkielety niestety tak mają :)

A czym grzejesz swój dom, źródło ciepła i czy grzejniki czy płyta??

Pellet ok. 3 t sezon + ok. 8-10m3 drewna do kominka :( Dom nie jest zbyt dobrze ocieplony - 15 ściany, 25 dach, 10 ściany piwnicy i podłogi. Mostków i przedmuchów też sporo, ale na bieżąco z nimi walczę. Grzejniki wszędzie na 50-75 st.C

Widze, ze ciagle starasz sie ze mna podyskutowac. OK. Jesli to bedzie dyskusja na argumenty czemu nie.

Jesli ja tak sie strasznie myle co do wyboru PCi jako gruntowej, to powiedz mi prosze dlaczego wlasnie gruntowki maja prawie 80cio procentowy udzial w rynku sprzedawanych pomp. Pozniej dlugo nic i pojawiaja sie powietrze-woda a gdzies na marginesie powietrze-powietrze?

Czy wiekszosc nie potrafi liczyc, tylko ta grupka tutaj zaciekle broniaca swojego wyboru ma racje?

Zaraz, zaraz. Pewnie połowa nowych lub prawie nowych domów w Polsce ma piece na paliwo stałe - węgiel, pellet, miał czy śmieci. Szacuję - kolejne 45% na gaz ziemny, olej, propan, prąd, itp. Znowu szacuję - 5% pompy ciepła. Znaczy się, że te 5% to kretyni, a reszta 95% potrafi liczyć, bo jest ich więcej ? Trochę się pogubiłeś.

dyskusja była o tym że PC gruntowa to jedyne słuszne ekonomicznie rozwiązanie, a jednak tak nie jest co ci nie jeden użytkownik forum udowodnił

Najważniejsze jest to że piszą tak również zadowoleni użytkownicy pomp gruntowych, bo przynajmniej wiedzą co piszą i wiedzą, że u każdego będzie się co innego lepiej sprawować. Czy to tak trudno zrozumieć ? Ja też chcę gruntową, ale wiem, że P-W to również świetne i 100% pewne rozwiązanie nawet w polskim biegunie zimna.

Pellet ok. 3 t sezon + ok. 8-10m3 drewna do kominka :( Dom nie jest zbyt dobrze ocieplony - 15 ściany, 25 dach, 10 ściany piwnicy i podłogi. Mostków i przedmuchów też sporo, ale na bieżąco z nimi walczę. Grzejniki wszędzie na 50-75 st.C

8-10m3 drzewa to trochę dużo, palisz w kominku cały czas, również w nocy??

ja nie żałuje że mam powietrzną [tak to napisałem żeby nie było że nie wtemacie ]:)

dlatego:

zapotrzebowanie na cwu szacuję na 4000 kwh/rok na 3 osobową rodzinę

w związku że cwu mamy w 12 miesięcy uważam że cop =3 to jest raczej zaniżony , ale niech będzie

przy cenie prądu 0,45 za kilowat wychodzi mi 600zł za cały rok

tutaj uwaga warto mieć zasobnik większy i pompę przewymiarowaną żeby nie było potrzeby wjeżdżania w droższą taryfę .

CO tak liczę

dom 120 m2

jeślibym robił zgodnie z projektem to miałbym zapotrzebowanie 80 kwh/m2rok

dodaję reku z ggwc docieplam chałupę lepiej[koszt większy tego wszystkiego to max 20 tyś dodatkowo

schodzę w ten sposób do 40kwh/m2rok

4800kwh w sezonie razy 0,45 prąd=2160

przy copie 2 wyjdzie 1080 zł [no ale zima to musiałaby trwać4 miesiecy i minus 10 24 h/doba

przy copie 2,5 to wychodzi mi 864 zł za sezon

oczywiście są jakieś niuanse [zrobiłem grubą posadzkę dla akumulacji i kupiłem większą pompę z większą wydajnością]

oczywiście pomijam temat kominka

mocno się z tym mylę?

Edytowane przez malux20

Pompa ciepłą i dolne źródło za 27 tyś to myślę, że bardzo tanio - jak to możliwe ?

Za same odwierty z rurami, napełnieniem zapłaciłem 22 tyś -2x120m - firma, faktura, ekspres. Niby można taniej ale nie miałem zaufania do tańszych firm bez polecenia.

pozdr adam

On ma płaski spiralny a nie odwierty .

Zaraz, zaraz. Pewnie połowa nowych lub prawie nowych domów w Polsce ma piece na paliwo stałe - węgiel, pellet, miał czy śmieci. Szacuję - kolejne 45% na gaz ziemny, olej, propan, prąd, itp. Znowu szacuję - 5% pompy ciepła. Znaczy się, że te 5% to kretyni, a reszta 95% potrafi liczyć, bo jest ich więcej ? Trochę się pogubiłeś.

Jesli przyjac kryterium ekonomiczne, to PCi nie jest tania inwestycja w ogrzewanie domu. Sam widzisz jak nawet wsrod uzytkownikow PCi sa ustawione priorytety. Naqjpierw sa brane pod uwage koszta inwestycji i to jest punkt wyjscia do dyskusji.

Mysle, ze jesli koszt PCi byl by porownywalny z piecem bylegowno, to mial bys dokladnie odwrotne proporcje.

To ze ktos wydaje 20-50 tys zl na cos, co on (w jego mniemaniu) ma za 3-9 tys zl "tylko" musi od czasu do czasu wegla dorzucic nie sprzyja odwroceniu proporcji. Ja sie poruszam z tymi udzialami procentowym wsrod osob ktore wybraly jai jako zrodlo ciepla PCi i "wewnatrz" tego wyboru nie kierowaly sie juz tak mocno kryteriami ekonomicznymi, bo powietrzna PCi jest w instalacji duzo tansza. To mnie zastanawia - dlaczego?

Solanka-woda

DZ 800m rury PE jako kolektor spiralny. Koszt okolo 7 tys wraz z glikowlem propylewnowym.

220m2 po podlodze.

Pompa 12kW mocy grzewczej.

Podlogowka na calosci + 2 drabinki w lazienkach + 10 aluzeberek w garazu.

CWU z PCI. 300l zbiornik.

2 taryfy

Koszt grzania przy 10h pracy pompy w suszonym niezamiszkalym domu w 2T wyszedkl ponizej 300zl.

Koszt instalacji PCi 27 tys zl + podlogowka

to w końcu ile cię kosztowała całość bo coś wątpimy

skoro powyrzej pszesz coś PCi 20-50kpl

Pompa ciepłą i dolne źródło za 27 tyś to myślę, że bardzo tanio - jak to możliwe ?

Za same odwierty z rurami, napełnieniem zapłaciłem 22 tyś -2x120m - firma, faktura, ekspres. Niby można taniej ale nie miałem zaufania do tańszych firm bez polecenia.

pozdr adam

Tanio. Tak wlasnie mialo byc. :-)

Pmpe utargowalem za 18 tys.

Dz robilem na 2 raty. Najpierw 600m a poniej zakopalem jeszcze 200 dla spokojnosci. Rury 800m na FV wyszlo cos kolo 2 zl brutto/m (PE32) Koparkowy sie uwijal i w sumie moze ze 12 r/h mu wyszlo. Pompiarz zrobil mi kolektory. W sumie za material 500 zl. Zbiormik CWU biwalentny 300l za 2100 w internecie kupilem. Krag betonowy z porkywa jakos 400 zl na sydnie rozdzielcza. Glikol propylenowy 150 litrow od pompiarza za niecale 1800 zl. Klimakonwektor z wentylatorami 500zl. Hydraulicy poskladali w ramachm instalacji hydraulicznych dla domu, bo z kalkulacji odpadla im kotlownia na ekogroszek. Do tego jakies jescze otuliny i inne gadzenty miedziano-mosiezne i sie uzbieralo.

Moja broszka to bylo skoordynowanie tego wszystkiego. Glownie praca na telefonie, ale to akurat robic lubie i chyba potrafie. ;-)