Liwko 10.02.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Liwko ale bardzo dobra głębokość jest u niego, czy 1,5m to dobra głębokość? bo nie zrozumiałam. Na oko widzę że mam podobny grunt i mam gwc zakopane gdzieś na 180-190 w tej chwili temperatura glikolu ok7st DZ dla PC to nie GWC;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Nie znam detali, fachowcem w tej materii nie jestem, ale było o tym nawet na tym wątku. Sami sprzedawcy o ile są rzetelni też to biorą pod uwagę i uprzedzają klijenta, trzeba to wziąć pod uwagę przy wymiarowaniu instalacji. Z tego co mi powiedziano, chodzi głównie do dolne źródło. Może PC powietrznych to nie dotyczy, nie wiem. No to wskaz gdzie bylo. Moze napisz "z pamieci" tez czym to mialo by byc spowodowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 10.02.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Nie znam detali, fachowcem w tej materii nie jestem, ale było o tym nawet na tym wątku. Sami sprzedawcy o ile są rzetelni też to biorą pod uwagę i uprzedzają klijenta, trzeba to wziąć pod uwagę przy wymiarowaniu instalacji. Z tego co mi powiedziano, chodzi głównie do dolne źródło. Może PC powietrznych to nie dotyczy, nie wiem. pewnie masz na myśli wyeksploatowanie się DZ w gruntówkach (wyziębienie, wymaine glikolu nie jak piszą co kilknaście lat ale czasami co kilka). W pompach P-W nie ma DZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 liwko weszłam w Twoją galerię i widzę, że mamy takie same dekory w łazience Papuga:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 10.02.2012 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 No to wskaz gdzie bylo. Moze napisz "z pamieci" tez czym to mialo by byc spowodowane. Nie ja napłodziłem 48 stron wątku, to sobie teraz poszukaj w tym gąszczu informaci nie koniecznie na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Ale rozpierduchę na maksa zrobiliście. Sam bym takiej nie dał rady zrobić. Pyxis szacun, jesteś wielki:D I żeby podgrzać atmosferę, w tym sezonie, przy gruntowej, na CO wydałem 780zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 pewnie masz na myśli wyeksploatowanie się DZ w gruntówkach (wyziębienie, wymaine glikolu nie jak piszą co kilknaście lat ale czasami co kilka). W pompach P-W nie ma DZ No wlasnie mam nadzieje, ze nie o tym mysli. A) wyziebienie: W odwiertach pinowych to cieplo geotermalne o zasobach dla naszych potrzeb mozna przyjac nieograniczonych. W przypadku poziomych to energia sloneczna. Zalozenie mozna spokojnie poczynic podobne. (zakladam ze DZ jest poprawnie dobrane do wielkosci zapotrzebowania domu na cieplo) b) wymiana glikolu: Ta sprawa dotyczy tylko zanieczyszczenia (uszkodzenia) instalacji. Zuzycie glokolu wystepuje praktycznie w instalacja wysokotemperaturowych. Tutaj mozesz wymiane liczyc spokojnie co 20 lat przy okazji wymiany samej PCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Nie ja napłodziłem 48 stron wątku, to sobie teraz poszukaj w tym gąszczu informaci nie koniecznie na temat. Moze i nie zawsze na temat, ale jakis przekroj pogladow i informacji na temat PCi i innych zrodel ciepla mogles zdobyc. Widac, ze nie do konca wszystko chyba czytales, bo Twoje wnioski umieszczone w poscie z "podsumowaniem" sa... (grzecznie! , tylko grzecznie!, nie obrazaj chlopaka! )........ zaskakujaco nietrafne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Mimo że mam PC gruntową i powinienem się za tobą wstawić, mianuję cie Pyxis naczelnym trollem Muratora roku 2012. W jedną dobę 250 postów, rekord galaktyki:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 10.02.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) Papuga:P łoojtam, wszłam dzisiaj a dekory mam od prawie dwóch lat weszłam raz jeszcze i widzę że masz je połaczone z kaflami 'od kompletu' a ja z czysto-białymi Edytowane 10 Lutego 2012 przez ana-76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Mimo że mam PC gruntową i powinienem się za tobą wstawić, mianuję cie Pyxis naczelnym trollem Muratora roku 2012. W jedną dobę 250 postów, rekord galaktyki:D Ty Liwko wiesz, ze ze mna mozna i na noze, ale na pewno moja intencja dyskusji na tym forum nie jest trolowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 10.02.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Mimo że mam PC gruntową i powinienem się za tobą wstawić, mianuję cie Pyxis naczelnym trollem Muratora roku 2012. W jedną dobę 250 postów, rekord galaktyki:D :) i to praktycznie o każdej porze, czyżby chłopak był na urlopie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 :) i to praktycznie o każdej porze, czyżby chłopak był na urlopie? Twardziel, nie jest mientki:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 :) i to praktycznie o każdej porze, czyżby chłopak był na urlopie? Niestety nie ma takiej opcji poki co. "Zaleta" pracy przy komputerze. Forum to taka odskocznia od pracy ktora w miedzyczasie wykonuje (albo staram sie wykonywac). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 10.02.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 kupiecjudex napisał:Chyba kiedyś już o tym pisałem mam kuzyna pracującego w firmie sprzedajacej PC firma klasa piersza liga w Polsce, w cenie też niestety - mimo że po znajomości przez kuzyna objecali rabat. I co z tego cena i tak zawrotna. No ale do rzeczy, jak mi mówił co siędziało z PC w te ostatnie mrozy ....... szkoda gadać. Ale na tym forum są sami szczęśliwi posiadacze PC, które nie mają żadnych usterek. To w zdecydowanej większości naganiacze montujący bądz sprzedający bądz też pracujący w firmach montujących lub sprzedających,którym szef kazał pisać.To samo tyczy się wentylacji mechanicznej,płyt fudamentowych ,okien ,kominków itpW Viessamanie mówią oficjalnie,że dobrze mieć drugie zródło ciepła do pompy.Czyli załóż se gaz a potem pompę za 80tys.Będziesz trendy i ekologiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 A co to Viessmann, jakiś guru? Jest to moim zdaniem najbardziej przereklamowana firma na rynku. Coś w stylu tych od rekuperatorów. coś tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 10.02.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 kupiecjudex napisał: Chyba kiedyś już o tym pisałem mam kuzyna pracującego w firmie sprzedajacej PC firma klasa piersza liga w Polsce, w cenie też niestety - mimo że po znajomości przez kuzyna objecali rabat. I co z tego cena i tak zawrotna. No ale do rzeczy, jak mi mówił co siędziało z PC w te ostatnie mrozy ....... szkoda gadać. Ale na tym forum są sami szczęśliwi posiadacze PC, które nie mają żadnych usterek. To w zdecydowanej większości naganiacze montujący bądz sprzedający bądz też pracujący w firmach montujących lub sprzedających,którym szef kazał pisać.To samo tyczy się wentylacji mechanicznej,płyt fudamentowych ,okien ,kominków itp W Viessamanie mówią oficjalnie,że dobrze mieć drugie zródło ciepła do pompy.Czyli załóż se gaz a potem pompę za 80tys.Będziesz trendy i ekologiczny macie rację szkoda gadać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.02.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Czytam i czytam i sam się zastanawiam jak to jest Sam osobiście uważam za najlepsze trzy sposoby ogrzewania w domu Gaz, pompa ciepła, prąd... Nie jestem fanem ekogroszków, miału, węgla, drewna i tego typu rozwiązań.. Przez spory czas dorabiałem sobie w serwisie kotłów na paliwa stałe pewnego dużego producenta.. Ilość problemów z palnikami i podajnikami na paliwa stałe przytłaczał w okresie grzewczym ( woj. śląskie około 100 miesięcznie ) Problemy z jakością paliwa - uczciwością sprzedawców - masakra.. I szczerze mówiąc jak to jest że człowiek który kupuje kociołek za 9 - 15k dostaje kocioł na który mówi się "bezobsługowy" a średnio dwa razy w tygodniu przebywa po parę godzin w kotłowni i walczy z wyższą technologią.. I jeżeli mam być uczciwy wobec klienta to jeżeli jest gaz miejski gdzie budujemy Nasz nowy dzień to nie proponowałbym nic innego Jeżeli go nie ma to już inna inszość. I tutaj zaczyna się problem bo jak to koledzy piszą i się zastanawiają czy pompa powietrzna czy dolne źródło?? Oczywiście dobrze zrobiona pompa z wymiennikiem gruntowy to piękna sprawa ale też spory wydatek.. Oczywiście możemy pisać że można zrobić to tak aby było tanio np z rur od wody.. Tylko chciałbym się zapytać czy jeżeli zlecacie firmie usługę to oczekujecie gwarancji??? Bo ja tak i jak myślę większość z was Też.. A wtedy jak ten instalator ma dać dziesięć lat gwarancji na coś co nie mam do tego atestu.. Przy jakiejkolwiek awarii nawet nie ma co pisać do producenta reklamacji tylko pokryć z własnej kieszeni... No chyba że wykonawca i instalator grają w otwarte karty i wszyscy wiedzą że jakby coś się stało to nie ma gwarancji na wymiennik np... Jeżeli chodzi o powietrzne to jeszcze 6 lat temu bym głęboko wątpił w ich zalety.. Na dzień dzisiejszy jest paru dobrych producentów np. Daikin, Atlantic, ME itp. Jeżeli Nasz dom jest zbudowany dobrze a zapotrzebowanie spada poniżej 50W/m2 to spokojnie przy dobrej instalacji jest to opłacalne oczywiście biorąc do kalkulacji pompę gruntową wykonaną z materiałów przeznaczonych do tego a nie pół środków... Ja po doświadczeniach z takimi rozwiązaniami mogę z zamkniętymi oczami dać pisemną gwarancję na 10 lat na wykonaną instalację... Nie skuszę się nigdy na sprzedaż żadnej pompy ciepła typu exoterm... Oczywiście za moment powiecie że jest inaczej i czym się różnią??? Ale proszę pamiętać że każdy z wykonawców musi dać gwarancję na usługę i sprzęt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.02.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Niestety muszę przytaknąć i powiedzieć koledze święte słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Przy gruntówkach najważniejszy jest pierwszy sezon. Jak w nim będzie wszystko ok, to można już spać spokojnie. Innymi słowy, każdą instalację idzie spierdolić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts