Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczywiście dobrze zrobiona pompa z wymiennikiem gruntowy to piękna sprawa ale też spory wydatek..

Oczywiście możemy pisać że można zrobić to tak aby było tanio np z rur od wody..

Tylko chciałbym się zapytać czy jeżeli zlecacie firmie usługę to oczekujecie gwarancji???

Bo ja tak i jak myślę większość z was Też..

A wtedy jak ten instalator ma dać dziesięć lat gwarancji na coś co nie mam do tego atestu..

Ale jakich atestow wymagasz od rur w ktorych krazy woda z glokolem o temp 0*C i do tego zawartosci tych rur nie masz zamiaru spozywac?

Z jakich rur wg Ciebie powinno sie wykonac taki gruntowy wymiennik zeby spelnial wymogi atestowania (cokolwiek to znaczy) i posiadal dlugoletnia gwarancje producenta?

Bez przesady. Wszystko idzie wcisnąć ludziom dorabiając do tego odpowiednią ideologię.

Patrz: Zbiorniki CWU dedykowane do PC

Akurat to ma sens - z racji niskich temperatur na GZ zbiorniki do CWU dedykowane dla PC poprostu maja duzo wieksza powierzchnie wymiany. Sprobuj zagrzac baniak 300l zwykla wezownica pompa o mocy powyzej 7-8kW - przy ~55stC na wyjsciu, w baniaku bedzie ponizej 40stC :) Dedykowane do PC maja np. podwojna wezownice w calym zbiorniku - ona ma wtedy nie 1m2 tylko 3-5m2 powierzchni :)

Masz rację :)

Dlatego nie wciskam gruntówek do domków bo uważam że nie warto ;)

Jak rozumiem polecasz spokojnie gaz, bo warto?

Ja w swoim mieszkanku 66m2 "przerabiam" gaz od lat 12. Budynek nowy, ocieplony. O gazie moge powiedziec na pewno 2 rzeczy:

1) Nie jest tanio

2) Nie jest bezpiecznie

:-)

Akurat to ma sens - z racji niskich temperatur na GZ zbiorniki do CWU dedykowane dla PC poprostu maja duzo wieksza powierzchnie wymiany. Sprobuj zagrzac baniak 300l zwykla wezownica pompa o mocy powyzej 7-8kW - przy ~55stC na wyjsciu, w baniaku bedzie ponizej 40stC :) Dedykowane do PC maja np. podwojna wezownice w calym zbiorniku - ona ma wtedy nie 1m2 tylko 3-5m2 powierzchni :)

No to trzeba kupic taki biwalentny z 2 wezowinicami dedykowany pod solary ;-)

Laczysz szeregowo wezownice i masz 4m2 pow wymiany.

Wystarczy zwyczajny dwupłaszczowy. Mam takie dwa i zero problemów.

No wlasnie mam nadzieje, ze nie o tym mysli.

A) wyziebienie: W odwiertach pinowych to cieplo geotermalne o zasobach dla naszych potrzeb mozna przyjac nieograniczonych.

Geotermia na głębokości kilkudziesięciu metrów to niestety mrzonka.

Teraz mały konkurs. Kto to napisał:

"Na odwierty wydałem 10tyś + papiery 2tyś., poziomy zrobiłbym samemu za 5-6 tyś., rachunki płaciłbym wyższe o powiedzmy 100zł rocznie. Policz sobie sam gdzie tu sens. Poziomy bardzo dobrze się latem regeneruje, z pionowym jest nieco gorzej i po kilku latach może spaść jego sprawność więc pisanie że pionowy jest lepszy i tylko takie należy robić jest nie poparte oszczędnościami z tego tytułu. "

Użytkownik PC z odwiertami jest świadom, że może być gorzej.

:)

Co do zasobników do CWU to dwie firmy uważam za dobre : Atlantic oraz Biawar...

A co do powierzchni to faktycznie w zasobnikach kombinowanych na parę źródeł zawsze pod pompę ciepła jest największy a pod kocioł dużo mniejszy :)

No to trzeba kupic taki biwalentny z 2 wezowinicami dedykowany pod solary ;-)

Laczysz szeregowo wezownice i masz 4m2 pow wymiany.

Mam taki i jedna wezownica (solarna) ma bodaj 1,5m2, a druga ("piecowa") jakos 0,9. W sumie lekko powyzej 2 - slabizna. Musialem sobie zamontowac dodatkowy wymiennik z pompka i teraz po naladowaniu mam tyle ile chcialem - tj. 45stC w calutkim baniaku od dolu do gory :)

Jak rozumiem polecasz spokojnie gaz, bo warto?

Ja w swoim mieszkanku 66m2 "przerabiam" gaz od lat 12. Budynek nowy, ocieplony. O gazie moge powiedziec na pewno 2 rzeczy:

1) Nie jest tanio

2) Nie jest bezpiecznie

:-)

Dla jasności nie sprzedaje i nie montuję kotłów na gaz...

Jedynym produktem jeżeli chodzi o ogrzewanie to tylko pompa ciepła atlantic teraz wcześniej montowałem pompy ciepła waterstage...

Oczywiście w firmie której pracowałem uruchamiałem różne pompy różnych producentów...

Ale moje zaufanie zdobyła ta jedna pompa sprzedawana w polsce pod dwoma szyldami...

Nie ma ochoty sprzedawać wszystkiego na rynku:)

Mam pompy którym ufam...

Mam systemy do podłogówki które stosuje jednego producenta - cały system...

I zawsze sam obliczam podłogówkę do domu a nie ślepo wierzę projektom z biur projektowych :)

I wiem że jest dużo dobrych pomp ciepła i gruntówek i powietrznych ale aby coś sprzedać komuś to warto zaufać produktowi :)