miki121 10.02.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Kurde no...Po raz kolejny święte słowa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Oczywiście dobrze zrobiona pompa z wymiennikiem gruntowy to piękna sprawa ale też spory wydatek.. Oczywiście możemy pisać że można zrobić to tak aby było tanio np z rur od wody.. Tylko chciałbym się zapytać czy jeżeli zlecacie firmie usługę to oczekujecie gwarancji??? Bo ja tak i jak myślę większość z was Też.. A wtedy jak ten instalator ma dać dziesięć lat gwarancji na coś co nie mam do tego atestu.. Ale jakich atestow wymagasz od rur w ktorych krazy woda z glokolem o temp 0*C i do tego zawartosci tych rur nie masz zamiaru spozywac? Z jakich rur wg Ciebie powinno sie wykonac taki gruntowy wymiennik zeby spelnial wymogi atestowania (cokolwiek to znaczy) i posiadal dlugoletnia gwarancje producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.02.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 jeden przykład : http://www.rehau.pl/040D25A721F0FD88C125708C0060CC41.shtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.02.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 W wypadku odwiertów ważna jest głowica i wypełnienie odwiertu W miarę dobry i solidny producent głowic : http://www.aspol.com.pl/oferta/kategorie/349_sondy-gowice-3d.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 jeden przykład : http://www.rehau.pl/040D25A721F0FD88C125708C0060CC41.shtml Bez przesady. Wszystko idzie wcisnąć ludziom dorabiając do tego odpowiednią ideologię. Patrz: Zbiorniki CWU dedykowane do PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.02.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Masz rację Dlatego nie wciskam gruntówek do domków bo uważam że nie warto Dałem przykład rehau-a bo to go polecają na prawie wszystkich do wymienników producenci pomp A cena No można by rzec kosmiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 W wypadku odwiertów ważna jest głowica i wypełnienie odwiertu W miarę dobry i solidny producent głowic : http://www.aspol.com.pl/oferta/kategorie/349_sondy-gowice-3d.html Ale tam sa "zwykle" rury PE czy ja cos zle patrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.02.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Zwróć uwagę na głowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.02.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Bez przesady. Wszystko idzie wcisnąć ludziom dorabiając do tego odpowiednią ideologię. Patrz: Zbiorniki CWU dedykowane do PC Akurat to ma sens - z racji niskich temperatur na GZ zbiorniki do CWU dedykowane dla PC poprostu maja duzo wieksza powierzchnie wymiany. Sprobuj zagrzac baniak 300l zwykla wezownica pompa o mocy powyzej 7-8kW - przy ~55stC na wyjsciu, w baniaku bedzie ponizej 40stC Dedykowane do PC maja np. podwojna wezownice w calym zbiorniku - ona ma wtedy nie 1m2 tylko 3-5m2 powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Masz rację Dlatego nie wciskam gruntówek do domków bo uważam że nie warto Jak rozumiem polecasz spokojnie gaz, bo warto? Ja w swoim mieszkanku 66m2 "przerabiam" gaz od lat 12. Budynek nowy, ocieplony. O gazie moge powiedziec na pewno 2 rzeczy: 1) Nie jest tanio 2) Nie jest bezpiecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Akurat to ma sens - z racji niskich temperatur na GZ zbiorniki do CWU dedykowane dla PC poprostu maja duzo wieksza powierzchnie wymiany. Sprobuj zagrzac baniak 300l zwykla wezownica pompa o mocy powyzej 7-8kW - przy ~55stC na wyjsciu, w baniaku bedzie ponizej 40stC Dedykowane do PC maja np. podwojna wezownice w calym zbiorniku - ona ma wtedy nie 1m2 tylko 3-5m2 powierzchni No to trzeba kupic taki biwalentny z 2 wezowinicami dedykowany pod solary Laczysz szeregowo wezownice i masz 4m2 pow wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Akurat to ma sens - z racji niskich temperatur na GZ zbiorniki do CWU dedykowane dla PC poprostu maja duzo wieksza powierzchnie wymiany. Sprobuj zagrzac baniak 300l zwykla wezownica pompa o mocy powyzej 7-8kW - przy ~55stC na wyjsciu, w baniaku bedzie ponizej 40stC Dedykowane do PC maja np. podwojna wezownice w calym zbiorniku - ona ma wtedy nie 1m2 tylko 3-5m2 powierzchni Wystarczy zwyczajny dwupłaszczowy. Mam takie dwa i zero problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.02.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 No wlasnie mam nadzieje, ze nie o tym mysli. A) wyziebienie: W odwiertach pinowych to cieplo geotermalne o zasobach dla naszych potrzeb mozna przyjac nieograniczonych. Geotermia na głębokości kilkudziesięciu metrów to niestety mrzonka. Teraz mały konkurs. Kto to napisał: "Na odwierty wydałem 10tyś + papiery 2tyś., poziomy zrobiłbym samemu za 5-6 tyś., rachunki płaciłbym wyższe o powiedzmy 100zł rocznie. Policz sobie sam gdzie tu sens. Poziomy bardzo dobrze się latem regeneruje, z pionowym jest nieco gorzej i po kilku latach może spaść jego sprawność więc pisanie że pionowy jest lepszy i tylko takie należy robić jest nie poparte oszczędnościami z tego tytułu. " Użytkownik PC z odwiertami jest świadom, że może być gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.02.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Akurat to ma sens - z racji niskich temperatur na GZ zbiorniki do CWU dedykowane dla PC poprostu maja duzo wieksza powierzchnie wymiany. Sprobuj zagrzac baniak 300l zwykla wezownica pompa o mocy powyzej 7-8kW - przy ~55stC na wyjsciu, w baniaku bedzie ponizej 40stC Dedykowane do PC maja np. podwojna wezownice w calym zbiorniku - ona ma wtedy nie 1m2 tylko 3-5m2 powierzchni Co do zasobników do CWU to dwie firmy uważam za dobre : Atlantic oraz Biawar... A co do powierzchni to faktycznie w zasobnikach kombinowanych na parę źródeł zawsze pod pompę ciepła jest największy a pod kocioł dużo mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Zwróć uwagę na głowice Kurcze pisales o atestowanych rurach, to myslalem, ze moze oni jakies inne stosuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Geotermia na głębokości kilkudziesięciu metrów to niestety mrzonka. Rozwin prosze temat, bo zaczynasz mnie intrygowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.02.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 liwko jestem doszło do ciebie?odpisz o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.02.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 No to trzeba kupic taki biwalentny z 2 wezowinicami dedykowany pod solary Laczysz szeregowo wezownice i masz 4m2 pow wymiany. Mam taki i jedna wezownica (solarna) ma bodaj 1,5m2, a druga ("piecowa") jakos 0,9. W sumie lekko powyzej 2 - slabizna. Musialem sobie zamontowac dodatkowy wymiennik z pompka i teraz po naladowaniu mam tyle ile chcialem - tj. 45stC w calutkim baniaku od dolu do gory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amerikan1 10.02.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Ale tam sa "zwykle" rury PE czy ja cos zle patrze? A czy myślałeś że jakieś niezwykłe, rura PE to rura PE może być tylko 10,12,16 tzn. 1[MPa];1,2[MPa];1,6[MPa]. Tylko chyba Muovitech ma jakąś spec rurę, wygląda jak gwintowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.02.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Jak rozumiem polecasz spokojnie gaz, bo warto? Ja w swoim mieszkanku 66m2 "przerabiam" gaz od lat 12. Budynek nowy, ocieplony. O gazie moge powiedziec na pewno 2 rzeczy: 1) Nie jest tanio 2) Nie jest bezpiecznie Dla jasności nie sprzedaje i nie montuję kotłów na gaz... Jedynym produktem jeżeli chodzi o ogrzewanie to tylko pompa ciepła atlantic teraz wcześniej montowałem pompy ciepła waterstage... Oczywiście w firmie której pracowałem uruchamiałem różne pompy różnych producentów... Ale moje zaufanie zdobyła ta jedna pompa sprzedawana w polsce pod dwoma szyldami... Nie ma ochoty sprzedawać wszystkiego na rynku:) Mam pompy którym ufam... Mam systemy do podłogówki które stosuje jednego producenta - cały system... I zawsze sam obliczam podłogówkę do domu a nie ślepo wierzę projektom z biur projektowych I wiem że jest dużo dobrych pomp ciepła i gruntówek i powietrznych ale aby coś sprzedać komuś to warto zaufać produktowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts