Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozwin prosze temat, bo zaczynasz mnie intrygowac.

A nie domyśliłeś się z cytatu, jaki zamieściłem ?

Łatwiej przemrozić DZ w formie kolektora pionowego, bo ilość energii jaka go w sposób naturalny (geotermalny) regeneruje może po intensywnym sezonie grzewczym okazać się za mała.

Czego autor cytatu jest świadom.

A nie domyśliłeś się z cytatu, jaki zamieściłem ?

Łatwiej przemrozić DZ w formie kolektora pionowego, bo ilość energii jaka go w sposób naturalny (geotermalny) regeneruje może po intensywnym sezonie grzewczym okazać się za mała.

Czego autor cytatu jest świadom.

Przeciez wyraznie zanzaczylem, ze twierdzenie sie odnosi do DZ dobranego do zapotrzebowania domu na cieplo. Nie doczytales tego? Bo w cytacie skrzetnie pominales.

Przeciez wyraznie zanzaczylem, ze twierdzenie sie odnosi do DZ dobranego do zapotrzebowania domu na cieplo. Nie doczytales tego? Bo w cytacie skrzetnie pominales.

Ale co to ma do rzeczy ??

Możesz mieć DZ doskonale dobrane do zapotrzebowania domu, i to DZ pokryje zapotrzebowanie tego domu w sezonie grzewczym. Ale możesz jednocześnie odebrać z gruntu tyle energii, że będzie miała się problem zregenerować latem .

Po prostu po dwoch-trzech sezonach (szczególnie, jeśli trafią się ciężkie) grunt wokół sondy już na starcie sezony grzewczego będzie miał niższą temperaturę niż miałby, gdyby tej sondy tam nie było.

Możesz mieć DZ doskonale dobrane do zapotrzebowania domu, i to DZ pokryje zapotrzebowanie tego domu w sezonie grzewczym. Ale możesz jednocześnie odebrać z gruntu tyle energii, że będzie miała się problem zregenerować latem .

Po prostu po dwoch-trzech sezonach (szczególnie, jeśli trafią się ciężkie) grunt wokół sondy już na starcie sezony grzewczego będzie miał niższą temperaturę niż miałby, gdyby tej sondy tam nie było.

Masz na to jakies argumenty, czy tak tylko Ci sie wydaje?

Looknij moze na te wyniki badan (tylko przeczytaj w calosci, bo warto) i zastanow sie czy aby na pewno tak jest jak sugerujesz:

http://instalreporter.pl/artykul/wyniki-badan-dolnych-zrodel-ciepla-z-pompach-ciepla-typu-solankawoda/

Masz na to jakies argumenty, czy tak tylko Ci sie wydaje?

Looknij moze na te wyniki badan (tylko przeczytaj w calosci, bo warto) i zastanow sie czy aby na pewno tak jest jak sugerujesz:

http://instalreporter.pl/artykul/wyniki-badan-dolnych-zrodel-ciepla-z-pompach-ciepla-typu-solankawoda/

No tak, ja pisałęm o 2-3 wymagających sezonach. Tam poddano obserwacji urządzenia pracujące w nieszczególnie wymagającym klimacie. Poniżej -5*C to się w ciągu trzech lat parę dni zdażyło...

No tak, ja pisałęm o 2-3 wymagających sezonach. Tam poddano obserwacji urządzenia pracujące w nieszczególnie wymagającym klimacie. Poniżej -5*C to się w ciągu trzech lat parę dni zdażyło...

No to przeciez piszemy o prawidlowo dobramym DZ. DZ dobiera sie tez do warunkow klimatycznych, bo to jeden z parametrow zapotrzebowania domu na cieplo.

A tam. Latem podpiąć chłodnicę WM i pakować w DZ ile wlezie.

No to przeciez piszemy o prawidlowo dobramym DZ. DZ dobiera sie tez do warunkow klimatycznych, bo to jeden z parametrow zapotrzebowania domu na cieplo.

Tak. DZ projektujesz na najniższą zakładaną temperaturę, czyli u nas -20C.

Ale, taka, bądź niewiele wyższa temperatura moze utrzymywać się trzy dni, a może trzy tygodnie.

A to już różnica w ilości odebranej energii i temp DZ na wiosnę.

Pyxis a Ty dziecko jesteś ? Przecież żaden producent pomp nie napisze źle około produktu który sprzedaje. Bardzo szeroko rozumiane OKOŁO. ( stylisistycznie dziwnie brzmi około :-) )

Fotograf dobrze pisze ale przekonamy się o tym po kilku mocnych długich zimach.

Sluchaj, nie wiem jakie jest krytrium infantylizmu w tym przypadku, ale ja jakos bardziej przychylam sie do opini czlowieka o ktorym mozna napisac tekst ponizej, niz do opinii kolegi z forum, ktory prezentuje tylko swoje przypuszczenia w teamacie nie popierajac tego niczym wiecej :-)

Autor:

mgr inż. Marek Miara

Instytut Fraunhofera

Pracownik naukowy i Head of Team „Pompy Ciepla” w Instytucie Fraunhofera ISE we Freiburgu, dział: „Thermal Systems and Buildings”, szef projektów (miedzy innymi) „WP-Effizienz”,„WPMonitor”oraz„SEPEMO” – projekt unijny poświecony monitoringowi pomp ciepła w Europie, członek gremiów normowych „VDI 4650” i „VDI 4645”, przedstawiciel Niemiec w Annex 32 i Annex 39 w ramach International Energy Agency (IEA) Heat Pump Programme (HPP). Doktorant Politechniki Wrocławskiej z zakresu metod oceny efektywności pomp ciepła.

Adiqq ale tak dobrze dobranych dz jest niewiele. Wczoraj słyszałem o takim dz gdzie po pierwszych dwóch miesiącach pracy już jest minus na zasilaniu. Wszyscy zainteresowani tamtym przypadkiem twierdza, że to tylko tak na początku jest a później bedzie lepiej :-( i nie wiedza, że to lepiej już było.

Jest, powietrze to jest DZ.

wiseman przeczytałeś dokładnie :

"Napisał kupiecjudex

Nie znam detali, fachowcem w tej materii nie jestem, ale było o tym nawet na tym wątku.

Sami sprzedawcy o ile są rzetelni też to biorą pod uwagę i uprzedzają klijenta, trzeba to wziąć pod uwagę przy wymiarowaniu instalacji. Z tego co mi powiedziano, chodzi głównie do dolne źródło. Może PC powietrznych to nie dotyczy, nie wiem.pewnie masz na myśli wyeksploatowanie się DZ w gruntówkach (wyziębienie, wymaine glikolu nie jak piszą co kilknaście lat ale czasami co kilka). W pompach P-W nie ma DZ "

Pisząc że w PW nie ma DZ miałam na myśli że nie ma czegoś namacalnego jak rury z glikolem zakopane w ziemi. Powietrze jest i będzie zawsze to oczywiste i nic tego nie zmieni ;)