Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

hydrauli, jedno pytanie, przy jakiej temperaturze, sterownik pompy wyłączy sprężarkę?? czy jest wogóle coś takiego, czy sprężarka zawsze będzie pracować i coś tam ciepła da, bo moja wg, katalogów do -15, monterzy mówili że do -20 to spokojnie, w tym roku mialem 2 razy -24 (i to wczoraj raz) i dalej grzała, i ciekawi mnie czy jest jakiś próg przy której się spręzarka wyłaczy

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie czy wy te wasze powietrzne (zewnętrzne) pompy ciepła konserwujecie. Chodzi mi o czyszczenie filtrów i wymiennika?

W czwartek odkręciłem pokrywę naszej firmowej (Vitocal 160-A) pompy celem jej wymiany na inną (zmiana obiegowej na wywiewną).

Przy okazji zajrzałem do środka i się wk...łem. Pompa troszkę ponad rok użytkowana. Miesiąc po wizycie serwisanta, który był serwisować kocioł Viessmana i przy okazji miał to samo zrobić z pompą. Kurzu w środku co nie miara. Jak ktoś chce antyreklamy to mogę podać nazwę firmy z Nowego Tomyśla co fachowo serwisuje.

Ale wracając do sedna sprawy. W pompie widziałem coś w rodzaju chłodnicy samochodowej przez którą przepływa powietrze. Wziąłem sprężarkę i zacząłem przedmuch. Ludzie co przechodzili obok myśleli, że w kotłowni jest pożar tak się kurzyło. Myślę, że kurz zalegający na tym wymienniku nie wpływał na poprawę wydajności pompy.

Dlatego dobrze radzę, dbajcie i konserwujcie swoje pompy. Bo jak przez coś przepływa powietrze to zawsze przepływa "z czymś" co potem osiada i psuje całą frajdę.

hydrauli, jedno pytanie, przy jakiej temperaturze, sterownik pompy wyłączy sprężarkę?? czy jest wogóle coś takiego, czy sprężarka zawsze będzie pracować i coś tam ciepła da, bo moja wg, katalogów do -15, monterzy mówili że do -20 to spokojnie, w tym roku mialem 2 razy -24 (i to wczoraj raz) i dalej grzała, i ciekawi mnie czy jest jakiś próg przy której się spręzarka wyłaczy

Przypuszczam , że czujnik niskiego cisnienia wyłączy .ale nie zanotowałem takiego czegoś.

Kolega meldował z pod wyszkowa ,że -30 C i działa .Ale nie warto ciagnać na wysokie temperatury bo szkoda spręzarki.

Dla sprężu około 8 pochodzi ze 100 000 h,ale dla sprężu 12 będzie mniej godzin .Czyli nie grzac CWU w niskich temperaturach.A na podłogę max 40 C

Więc pomyśl, to nie boli

Skoro juz sie zabieramy za myslenie (nim sie za to wezmiesz, ostrzegam Cie, ze to ciezka praca), to wysil sie i postaraj sobie wyimaginowac jaka skutecznosc maja takie filtry stosowane w WM. Potem zacznij przemyslenia w temacie ilosci przewalanego przez WM powietrza. Na sam koniec "myslenia" wyobraz sobie (ale sie skup) ile lat ma pracowac taka WM w budynku.

Nadal nie chcesz jej czyscic? :-)

Nie sądź innych podług Siebie ( nie dla wszystkich myslenie to ciężka praca ). Co do skuteczności filtrów w WM zależna jest niewąpliwie od rodzaju, jakości , częstosci wymiany . Jak kto dba tak ma. Poprzednimi postami udowodniłeś iż w/g Ciebie jedynie Twoje rozwiązania są słuszne, a inni to igoranci . PS. Nie mam WM to WM jest be. Mam PC GW to jest OK.

Za to Ty sprzedajesz Zubadany i masz alergię na inne.Na jedno wychodzi
To mnie rozszyfrowałeś... ;) Gdybyś chciał wiedzieć co jeszcze sprzedaje to poczytaj moje posty zobaczysz jaka jestem wszechstronna... Zachwalam woodentica, starą cegłe i nawet kuchnie Ikea. Gdyby ktoś chciał to nawet rabat dam :D Edytowane przez ana-76
bład

Daj mi odpowiedź techniczną ,Skoro wiesz to powiedz.

Ja widzę jak to działa i Zubadana też montowałem (Tego z jednostkąSTIEBLA)

Ale mam problem z tymi danymi technicznymi

Jeśli montujesz Mitsubischi to chyba dane mieć powinieneś? No bo jak można coś montować bez znajomości tematu? Wiem że u mnie jest dom opomiarowany (konik mojego M), jakie dokładnie są parametry nie powiem Ci bo mnie to jako kobietę średnio interesuje, nie będę też prosiła M o to by mi to analizował bo wkurza się że pisze na FM :) Dla mnie jest ważne że jest tak jak lubię. Czyli czysto i ciepło oraz że rachunki są OK. Pisałam wcześniej że nie biegam do piwnicy codziennie i nie przyglądam się sterownikom i podlicznikom bo nie taka idea była przy wyborze ogrzewania by stać i analizować :). Zastanawia mnie czy masz zamontowanego jakiegoś daikina we wschodniej Polsce jako jedyne źródło ogrzewania bez dodatkowych grzałek i czy możesz powiedzieć że pracuje w takich samych warunkach jak mój zubadan bez najmniejszego problemu? Bo ja mogę śmiało powiedzieć że pracuje i wszystko jest OK .I to jest ta subtelna różnica pomiędzy tym co pisze mitsubischi o zubadanie w porównaniu do tego czego nie piszą inni a żekomo mają.

Jak jest ocieplony dom, jakie okna?

Przyłącze także mam 3-fazowe.

Jak wypada porównanie kosztów za energię do sąsiada który grzeje gazem?

Dom kupiliśmy już z elewacja zewnętrzną, więc wszystko co było zrobione mogę tylko przytoczyć z dokumentów. Musiałabym poszukać dokladnie (zrobie to później i dodam w tym wpisie) Jedno jest pewne , mamy drzwi wejściowe do wymiany bo futryna jest żle obsadzona, i wieje nimi. Mamy też problem z oknami (plastiki dwuszybowe-dokladnie jakie nie wiem), przypuszczam że parapety były źle obsadzone i też delikatnie dmuchało... Sąsiad ma wielkościowo podobny dom i w ubiegłym sezonie grzewczym wydał na gaz7,5 tyś + 10m drzewa do kominka, My 4tyś za prąd. Temperatury w domu mieliśmy bardzo podobne. Bo i oni i my lubimy ciepło

zgodnie z obietnicą z dokumentów wynika; ściany gazobeton24+styropian 12, okna PCV z wkładami dwuszybowymi, strop nad poddaszem wełna 20, dach blachodachówka, łaty deskowane i ocieplone wełną 20. Czyli nic szczególnego :(

Edytowane przez ana-76

Nie sądź innych podług Siebie ( nie dla wszystkich myslenie to ciężka praca ). Co do skuteczności filtrów w WM zależna jest niewąpliwie od rodzaju, jakości , częstosci wymiany . Jak kto dba tak ma. Poprzednimi postami udowodniłeś iż w/g Ciebie jedynie Twoje rozwiązania są słuszne, a inni to igoranci . PS. Nie mam WM to WM jest be. Mam PC GW to jest OK.

To teraz sie zastanow, czy jakis filtr jest w 100% skutecznych.

A o bolu i myslenia sam cos wspominales, to sadzilem, ze tak masz :-)

Aby wyrzucić niepotrzebną dyskusje na temat WM powiem tak...

Każdy instalator - serwisant powinien w okresie gwarancyjnym czyścić wymiennik a po gwarancji można spokojnie poinformować klienta o możliwości takich przeglądów albo nauczyć go tych czynności...

Są tacy producenci którzy mają w karcie gwarancyjnej to wpisane :)

Pozdrawiam

Oczywiście że nie ma filtrów z 100% skutecznością , ale już z 99 % ( i coś tam po przecinku tak ), a te 1% zanieczyszczeń to też nie osadzi się w rurach tylko w znacznym stopniu zostanie wyrzucone przez wyrzutnie. A jakość powietrza w domu z WM przy dobrej jakoś ci filtrach (np. ilość kurzu, zanieczyszczeń itp ) ma się do jakości powietrza przy Twojej jedynej słuszenej wentylacji grawitacyjnej jak mercedes do syrenki. Ale ja wiem Ty z założenia masz wszystko naj.

Przypuszczam , że czujnik niskiego cisnienia wyłączy .ale nie zanotowałem takiego czegoś.

Kolega meldował z pod wyszkowa ,że -30 C i działa .Ale nie warto ciagnać na wysokie temperatury bo szkoda spręzarki.

Dla sprężu około 8 pochodzi ze 100 000 h,ale dla sprężu 12 będzie mniej godzin .Czyli nie grzac CWU w niskich temperaturach.A na podłogę max 40 C

Hydrauli, ale u mnie jest PC powietrze-powietrze, więc nie mam możliwości sterowania temperaturą na wymienniku, i nie ma możliwości grania CWU, z tąd też moje pytania byly. Wiec pytanie przy jakiej temperaturze sugerujesz nie włączać PC - -30stopni??

Dom kupiliśmy już z elewacja zewnętrzną, więc wszystko co było zrobione mogę tylko przytoczyć z dokumentów. Musiałabym poszukać dokladnie (zrobie to później i dodam w tym wpisie) Jedno jest pewne , mamy drzwi wejściowe do wymiany bo futryna jest żle obsadzona, i wieje nimi. Mamy też problem z oknami (plastiki dwuszybowe-dokladnie jakie nie wiem), przypuszczam że parapety były źle obsadzone i też delikatnie dmuchało... Sąsiad ma wielkościowo podobny dom i w ubiegłym sezonie grzewczym wydał na gaz7,5 tyś + 10m drzewa do kominka, My 4tyś za prąd. Temperatury w domu mieliśmy bardzo podobne. Bo i oni i my lubimy ciepło

zgodnie z obietnicą z dokumentów wynika; ściany gazobeton24+styropian 12, okna PCV z wkładami dwuszybowymi, strop nad poddaszem wełna 20, dach blachodachówka, łaty deskowane i ocieplone wełną 20. Czyli nic szczególnego :(

Jednoznacznie można stwierdzić iż PC P-W jest trafioną inwestycją. W moim przypadku prawdopodobnie pompa 8KW wystarczy.

Z jakiej taryfy korzystacie?

Edytowane przez klaudiusz_x

Hydrauli, ale u mnie jest PC powietrze-powietrze, więc nie mam możliwości sterowania temperaturą na wymienniku, i nie ma możliwości grania CWU, z tąd też moje pytania byly. Wiec pytanie przy jakiej temperaturze sugerujesz nie włączać PC - -30stopni??

Też są czujniki .W jednostce zewnętrznej jest czujnik niskiego ciśnienia .jak będzie za zimno to wyłączy.A jak nie wyłaczy to znaczy że jest ok i pracuje.

Trzeba sprawdzić dla jakiego ciśnienia wyłączy a potem odczytać z danych technicznych czynnika jak to temperatura.

Dla r410a 1bar to okoó-50C