Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

Oczywiście że nie ma filtrów z 100% skutecznością , ale już z 99 % ( i coś tam po przecinku tak ), a te 1% zanieczyszczeń to też nie osadzi się w rurach tylko w znacznym stopniu zostanie wyrzucone przez wyrzutnie. A jakość powietrza w domu z WM przy dobrej jakoś ci filtrach (np. ilość kurzu, zanieczyszczeń itp ) ma się do jakości powietrza przy Twojej jedynej słuszenej wentylacji grawitacyjnej jak mercedes do syrenki. Ale ja wiem Ty z założenia masz wszystko naj.

Ale ten ulamek procenta syfu ktory zostanie po kilku(nastu)latach nie bedzie dla zdrowia obojetny.

W tym watku podawalem przepisy odnosnie czyszczenia kanalow wentylacji mechanicznej. Ustawodawca stawia taki wymog. To pewnie tez jakies bajki, bo musi wszystko pasowac do Twojej pokreconej linii przemyslen ;-)

Poczytaj, przemysl - zrozumiesz w czym jest "problem"

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jednoznacznie można stwierdzić iż PC P-W jest trafioną inwestycją. W moim przypadku prawdopodobnie pompa 8KW wystarczy.

Z jakiej taryfy korzystacie?

mam G12 czyli dwutaryfową, ale rozważam przejście na jedną taryfę na to że w dzien u mnie jednak jes spore zużycie, bo cały czas ktoś jest w domu, nie zwracam też uwagi na to by zmywać, prać i gotować tylko w II taryfie

mam G12 czyli dwutaryfową, ale rozważam przejście na jedną taryfę na to że w dzien u mnie jednak jes spore zużycie, bo cały czas ktoś jest w domu, nie zwracam też uwagi na to by zmywać, prać i gotować tylko w II taryfie

Policfz to dobrze, bo wystarczy abys tylko troszke na to zwracala uwage (pralka, suszarka, zmywarka a jak bedzie natchnienie to moze zelazko) a oszczednosci powinny byc wymierne na samym pradzie bytowym.

Policfz to dobrze, bo wystarczy abys tylko troszke na to zwracala uwage (pralka, suszarka, zmywarka a jak bedzie natchnienie to moze zelazko) a oszczednosci powinny byc wymierne na samym pradzie bytowym.

ja wiem to doskonale ale przy czwórce dzieci trochę ciężko robić to wszystko w II taryfie, stąd rozważania ;)

Ale ten ulamek procenta syfu ktory zostanie po kilku(nastu)latach nie bedzie dla zdrowia obojetny.

W tym watku podawalem przepisy odnosnie czyszczenia kanalow wentylacji mechanicznej. Ustawodawca stawia taki wymog. To pewnie tez jakies bajki, bo musi wszystko pasowac do Twojej pokreconej linii przemyslen ;-)

Poczytaj, przemysl - zrozumiesz w czym jest "problem"

Zanim ten ułamek procenta syfu w WM da jakieś trwałe następstwa to miliony ludzi którzy mają wentylację grawitacyjną i znacznie większą ilość kurzu i innego syfu umrą ( prznajmniej wobec Twojej prostej teorii ). Człowieku zastanów się co piszesz i się nie osmieszaj.

Zanim ten ułamek procenta syfu w WM da jakieś trwałe następstwa to miliony ludzi którzy mają wentylację grawitacyjną i znacznie większą ilość kurzu i innego syfu umrą ( prznajmniej wobec Twojej prostej teorii ). Człowieku zastanów się co piszesz i się nie osmieszaj.

W zwyklym powietrzu nie ma tak idealnych warunkow do namnazania sie koloni grzybow, a to produkty ich przemiany materii sa najsilniejszymi toksynami w przyrodzie.

Przeciez chyba nie sadziles - w swej calej ignorancji dla tematu - ze "strasze" Cie zwyklym kurzem. O matko! :D

W zwyklym powietrzu nie ma tak idealnych warunkow do namnazania sie koloni grzybow, a to produkty ich przemiany materii sa najsilniejszymi toksynami w przyrodzie.

Przeciez chyba nie sadziles - w swej calej ignorancji dla tematu - ze "strasze" Cie zwyklym kurzem. O matko! :D

Chcę Ci powiedzieć że w większości domów z wentylacją grawitacyjna zle działającą ( tj, wysoka wilgotnośćć , zimno ) są znacznie lepsze warunki do rozwoju grzybów niż przy WM z rekuperacją ( która jakbyś nie wiedział powoduje znaczne zmniejszenie wilgotności w domu

PS. a jak jesteś takim specem od toksyn grzybów to może wymień choć jedną i podaj jej dziłanie , chętnie się czegoś dowiem.

Edytowane przez surgi22

Musiałbym to dokładnie przeliczyć dla nowych cen, ale jak to ostatnio liczyłem, to G12 zrównywała się cenowo z G11 dla 34% zużycia w taniej taryfie

Przy cenie 2T 0,66/0,30 i cenie 1T 0,54 (tak jest u nas w Tauronie) wychodzi mi, ze wystarczy tylko 25% zuzycia zrobic w 2T aby wyszlo na zero. Hm....

czy to ceny ostateczne? co jeszcze trzeba doliczyć żeby to już działało - podłączenie , uruchomienie, sterowanie?

bo w tamtej cenie zubadana to było urządzenie i te pozostałe około-pompowe opłaty.

To katalog

Ja za montaż i zbiornik cwu i materiału i podstawę i uruchomienie biorę 7000 zł

A od katalogu bywają rabaty:)