piwopijca 13.02.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Ściema marketingowa i żerowanie na klientach nazwą i renomą firmy - w tym przypadku Rehau-a. Jako chemik (m.in.od tworzyw sztucznych) gwarantuję Wam, że zwykła niebieska rura z PE Kaczmarka, czy inna niczym nie różni się w użytkowaniu od Rehaua, czy innych marketingowych wynalazków. To samo jest z GWC rurowym - Rehau robi taką ściemę - powlekane jonami srebra antybakteryjne rury kilka razy droższe od tych z litego PVC, które sprawdzą się niemal identycznie. Paranoja jakaś. Ja tam nie mam nic przeciwko temu, niech taka czy inna firma zarabia na niewiedzy klientów, ale tak tworzą się stereotypy o wysokich kosztach inwestycyjnych PC, czy wentylacji mechanicznej. Wybierzemy np. reku Viessmanna, bo znaczek nam się podoba, zapłacimy 100% więcej niż lepszy (moim zdaniem) Mitsubishi. To samo z PC. Jaka jest "gwarancja", że Danfos, Buderus, czy inny Viessmann jest lepszy od naszych polskich gruntówek? Nie ma żadnego poparcia takiej tezy w praktyce. Mało tego - firmy montujące przykłądowe Viessmanny, jak się przekonaliśmy, robią dużo większe byki, niż "Ecopolowcy" czy "Ecopowerowcy", a właśnie od tych byków zależy dalsza praca PC, a nie od znaczka firmowego na obudowie. Generalnie masz racje, ale jest cos takiego jak "gwarancja jakosci produktu" a tutaj nie wszyscy moga "lezec" na tej samej polce. Nie mowie o konkretnych firmach bo nie znam ich. Czasami do tzw. tanich urzadzen trafiaja "graty" z drugiego sortu. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 13.02.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 W zwyklym powietrzu nie ma tak idealnych warunkow do namnazania sie koloni grzybow, a to produkty ich przemiany materii sa najsilniejszymi toksynami w przyrodzie. Przeciez chyba nie sadziles - w swej calej ignorancji dla tematu - ze "strasze" Cie zwyklym kurzem. O matko! Znaczy się, że powietrze z WM jest jakieś niezwykłe ?? Ciągle mylisz klimatyzację (gdzie w zaniedbanej mogą się zbierać drobnoustroje) z wentylacją mechaniczną, gdzie nie jest to możliwe w skali większej niż przy went. grawitacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 13.02.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Moze wlasnie to sa stereotypy powielane na forum. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 W powietrzu nie zbieraja sie konglomeraty z zanieczyszczen w ktorych moze kwitnac zycie bilogiczne. W kanalach nieczyszczonej WM sa takowe i to roznica ktora mialem na mysli. Nic nie myle. Caly czas pisze o WM. Przepisy i artykul ktory cytowalem dotyczyly wentylacji, a nie samej tylko klimatyzacji. Poczytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Mozna miec pretensje do konkretnych osob a nie do calego srodowiska lekarskiego - jak to wspomnieliscie, zawod jak kazdy inny wiec dlaczego uogolniac w tym przypadku a nie rozpatrywac indywidualnie? Ja nie mam pretensji do calego srodowiska lekarskiego (bo i niby o co). Napisalem tylko, ze sa lekarze potrafiacy leczyc i tacy ktorzy tego nie potrafia. Tak samo jak sa hydraulicy ktorzy potrafia dobrze zrobic instalacje i tacy ktorzy tego nie potrafia. Mam nadzieje, ze nie musze po kolei wymieniac wszystkich zawodow swiata i zrozumiesz o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 13.02.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 W powietrzu nie zbieraja sie konglomeraty z zanieczyszczen w ktorych moze kwitnac zycie bilogiczne. W kanalach nieczyszczonej WM sa takowe i to roznica ktora mialem na mysli. Nic nie myle. Caly czas pisze o WM. Przepisy i artykul ktory cytowalem dotyczyly wentylacji, a nie samej tylko klimatyzacji. Poczytaj. ... Zasada "primum non nocere" bedzie wazniejsza niz droga w zaparte. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Musisz podkrecic jasnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 13.02.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (edytowane) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?195641-Wentylacja-mechaniczna-jak-to-jest od 10 stron mało informacji o PCwentylacja mnie nie interesuje jak będę chciał to poczytam powyższy linklub wiele innych wątków editkolega Pyxis za wszelką cenę chce zostać "Liderem forum"pisząc w niewłaściwych wątkach i byle wejść z kimś w dyskusję Edytowane 13 Lutego 2012 przez zieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 13.02.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 ... Mam nadzieje, ze nie musze po kolei wymieniac wszystkich zawodow swiata i zrozumiesz o co chodzi. Nawet nie widzisz tego problemu, ciagle chcesz nauczac innych a nie dopuszczasz do mysli, ze sam czegos nie wiesz albo nie masz racji. Nie pierwszy raz kogos probujesz "pouczac" albo zarzucasz ze jest zbyt tepy zeby cos zrozumiec co Ty masz na mysli - poczytaj swoje wypowiedzi, wszedzie pelno pouczen, oceny mozliowsci pojecia czegos przez innych, szkoda ze tego nie widzisz no ale bardziej juz nie potrafie Ci tego pokazac - pewnie nie umiem tak przekazac zebys zrozumial, oczywiscie z braku umiejetnosci nauczania Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 No to nie zachowuj sie jak bys nie potrafil zrozumiec kilku linijek napisanego tekstu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 13.02.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (edytowane) Na temat (czesciowo). U mnie w okolicy ok. 300m od mojego domu sa 4 PCi gruntowe -to wiem a moze i cos wiecej ich jest Dowiedzialem sie od jednego z mieszkancow, ze jego sasiadowi nie dziala pompa ciepla tak jak powinna i zastanawia sie nad podlaczeniem gazu. Nie znam szczegolow wiec nie wymyslam, moze niewlasciwa instalacja albo zle dobrana PCi a moze to pierwszy sezon i zapotrzebowanie nowego domu "przeroslo" mozliwosci pompy ciepla -jak widal mozliwosci jest kilka. Chcialem pokazac, ze sa tez niezadowoleni z PCi, tylko wydaje mi sie ze nie do konca zawinila sama PCi jako "idea" ogrzewania takim urzadzeniem. No to nie zachowuj sie jak bys nie potrafil zrozumiec kilku linijek napisanego tekstu. Nie dziwie sie, ze "natlukles" tyle postow w kilka dni jak to ktos zauwazyl wczesniej, skoro tyle o dyrdymalach i ciaglym "nauczaniu" innych wypisujesz. Zauwaz ze nie zawsze to, ze ktos czegos nie zrozumial jest wina "sluchacza", czesto jest to wina "pedagoga" nie potrafiacego przekazac podstawowych informacji - nie kazdy nadaje sie na "nauczyciela", czy to z braku kwalifikacji (odpowiedniej wiedzy) czy zdolnosci pedagogicznych. Pzdr. Edytowane 13 Lutego 2012 przez piwopijca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bchmielecki 13.02.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Nie byłoby o wiele taniej, tu powinno być ze 200mb odwiertu =/- 22 000 PLN, a poziomy potrzebowałby ~700m2 na słońcu i koszt ok. 15 000 PLN, pionowy lepszy do chłodzenia biernego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bchmielecki 13.02.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Spodziewaj się jak domek obeschnie, w pierwszym, a nawet drugim sezonie po budowie dom jest mokry i musi się wysuszyć , apotem wygrzać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 13.02.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 bchmieleckichyba trzeba powitać nowego sprzedawce PCicoś mi się wydaje że będzie miał dużo postówoczywiście nie ma nic w tym złego, dla mnie jako przyszłego użytkownika PCiczym więcej konkretów tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Nie dziwie sie, ze "natlukles" tyle postow w kilka dni jak to ktos zauwazyl wczesniej, skoro tyle o dyrdymalach i ciaglym "nauczaniu" innych wypisujesz. Zauwaz ze nie zawsze to, ze ktos czegos nie zrozumial jest wina "sluchacza", czesto jest to wina "pedagoga" nie potrafiacego przekazac podstawowych informacji - nie kazdy nadaje sie na "nauczyciela", czy to z braku kwalifikacji (odpowiedniej wiedzy) czy zdolnosci pedagogicznych. Ilosc postow to tylko skutek uboczny dyskusji z kilkoma osobami na raz. Na pewno nie cel sam w sobie. Jesli uwazasz, ze pisze totalne bzdury, to po prostu obalaj jedne po drugiej moje "nauki". Beda rzeczowe argumenty - przyjme je z pokora i przyznam, ze racji nie mialem. Jesli nie masz takowych - "nie pyskuj" Nie pros mnie o jedno: Zebym siedzial cicho jak widze, ze ktos pisze cos, co moze sie "mijac z prawda". Nie bede. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 13.02.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (edytowane) Spodziewaj się jak domek obeschnie, w pierwszym, a nawet drugim sezonie po budowie dom jest mokry i musi się wysuszyć , apotem wygrzać ! Pic polega tez na ty ze nie ma dwoch jednakowych zim i nie wiadomo kiedy zuzywa wiecej a kiedy mniej. Mozna prowadzic analizy wynikow, srednio-roczne temp. itd. i beda pomocne ale na ich podstawie nie wyliczysz dokladnych kosztow ogrzewania i cwu. Ja grzeje juz trzeci sezon i prawde powiedziawszy ten rok jest lepszy ale grudzien czy listopad cieplejsze byly niz rok temu. Zobaczymy w kwietniu co wyjdzie sumarycznie. ... Jesli uwazasz, ze pisze totalne bzdury, to po prostu obalaj jedne po drugiej moje "nauki". Beda rzeczowe argumenty - przyjme je z pokora i przyznam, ze racji nie mialem. Jesli nie masz takowych - "nie pyskuj" ... Przeczytaj uwazniej to co napisalem a mniej emocjonalnie to moze przestaniesz sie "rzucac" : "...skoro tyle o dyrdymalach i ciaglym "nauczaniu" innych wypisujesz. " - jak byk stoi, ze o dyrdymalach jak chocby to teraz ze mna Pzdr. Edytowane 13 Lutego 2012 przez piwopijca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Spodziewaj się jak domek obeschnie, w pierwszym, a nawet drugim sezonie po budowie dom jest mokry i musi się wysuszyć , apotem wygrzać ! Napisz prosze kilka slow wiecej w temacie grznia swiezego, mokrego dumu. Ja mam tynki i posadzki skonczone w pierwszej polowie listopada. Teraz leca gladzie. Ilosc energii jaka dostarczam do domu jest "przerazajaca". Ile taki domek schnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Przeczytaj uwazniej to co napisalem a mniej emocjonalnie to moze przestaniesz sie "rzucac" : "...skoro tyle o dyrdymalach i ciaglym "nauczaniu" innych wypisujesz. " - jak byk stoi, ze o dyrdymalach jak chocby to teraz ze mna Pzdr. A wiec jak pisalem wczesniej - "nie pyskuj" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jassi 13.02.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 A oto co myśli lobby kolektorów słoneczny o Was PCi..."W Polsce pompy ciepla ( gruntowe ) to TOTALNA POMYLKA . POMPY nie sa ekologiczne.(opis poniżej ) Zostaly żywcem przeniesione ze Szwecji ( i innych bogatych krajow) na nasz rynek . Tam PRAD jest TANI bo wytwarzany jest z elektrowni atomowych . U Nas zaistnialo solne lobby promujące pompy ciepla,nie bacząc na nasz drogi prad i na nasze niskie zarobki .. Koszt użytkowania POMPY CIEPLA to kwota 3500 zl. (rok) na dom o pow. 150 m2 , przy inwestycji za (min) 50 tys zl. Np.za gaz (ziemny ) zaplacimy 2200 zl. (rok) przy inwestycji za 5000 zl. z kotlem co.gaz. (nie jak pisza i czaruja lobbyści pomp c. ,ze 15 tys zl.) Uzytkowanie POMP CIEPLA to te same problemy (polecam forum internet ) co inne urzadzenia grzewcze , tylko (niestety)drtozsze sa naprawy . Pompy ciepla to fajna sprawa dla ludzi bogatych -bez obrazy . Bogaci buduja domy powyżej 500 m2, Oni maja pieniadze na inwestycje np za 80 tys zl.i na utrzymanie.Koszt przy 500 m2 jest rowniez 3500 zl. na rok . . Dla przecietnego Kowalskiego, który buduje dom (150 m2) z kredytu pompy ciepla to NIEPOROZUMIENIE . Firmy i osoby które namawiaja Takiego klienta ,działają bez jakichkolwiek oporow ,nie baczc na nic. To tak jakby namowic go w trakcie w/w budowy do zakupu Ferrari za 500 tys zl. ( nie majak szpan) . EKOLOGIA. W Polsce pompy ciepla NIE sa EKOLOGICZNYM rozwiązaniem ponieważ zużywają PRAD , produkowany jest z wegla kamiennego . W wyniku spalania wegla mamy wlasnie bardzo duze zanieczyszczenie atmosfery. Pompa ciepla jest tylko mniejszym zlem niż piec czy grzejnik elektryczny.." napisał kociolek2006 duży portal aukcyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 A oto co myśli lobby kolektorów słoneczny o Was PCi Ja bym po lekturze posta slowo MYSLI umiescil w podwojnym cudzyslowiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts