Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tak a propo jak często czyścisz nawiewniki ? bo tam to dopiero są super warunki do rozwoju grzybów.

Wiem, że to nie wątek o WM, ale pomyślałem że warto wyjaśnić jak to jest z tymi grzybami i innymi paskudztwami. Otóż kolega Surgi nie do końca ma rację. Każde powietrze zawiera pewną ilość bakterii, zarodników grzybów itd, ale jest znacząca dysproporcja między powietrzem zewnętrznym, a tym w domu. Największym źródłem patogenów jesteśmy my sami, powietrze które wydychamy - stąd wewnątrz domu ich ilość jest zdecydowanie większa aniżeli na zewnątrz. Poza tym powietrze nawiewane do domu jest wstępnie filtrowane i oczyszczone w centrali wentylacyjnej, natomiast to wychodzące na odcinku od anemostatu wywiewnego a centralą nie jest. Wynika z tego, że zdecydowanie częściej należałoby czyścić kanały wywiewne. Zdarzały się również przypadki zachorowania na legionellozę u osób narażonych na powietrze wywiewane z wyrzutni w centralach, w których nie dbano o czystość i wymianę filtrów.

Wiem, że to nie wątek o WM, ale pomyślałem że warto wyjaśnić jak to jest z tymi grzybami i innymi paskudztwami. Otóż kolega Surgi nie do końca ma rację. Każde powietrze zawiera pewną ilość bakterii, zarodników grzybów itd, ale jest znacząca dysproporcja między powietrzem zewnętrznym, a tym w domu. Największym źródłem patogenów jesteśmy my sami, powietrze które wydychamy - stąd wewnątrz domu ich ilość jest zdecydowanie większa aniżeli na zewnątrz. Poza tym powietrze nawiewane do domu jest wstępnie filtrowane i oczyszczone w centrali wentylacyjnej, natomiast to wychodzące na odcinku od anemostatu wywiewnego a centralą nie jest. Wynika z tego, że zdecydowanie częściej należałoby czyścić kanały wywiewne. Zdarzały się również przypadki zachorowania na legionellozę u osób narażonych na powietrze wywiewane z wyrzutni w centralach, w których nie dbano o czystość i wymianę filtrów.

Wywiewne sa zdecydowanie bardziej "patogenne", ale z ich natury (pozbywanie sie powietrza) stanowia duzo mniejsze zagrozenie. Po prostu nie oddychamy tym co przez nie wylatuje.

Wywiewne sa zdecydowanie bardziej "patogenne", ale z ich natury (pozbywanie sie powietrza) stanowia duzo mniejsze zagrozenie. Po prostu nie oddychamy tym co przez nie wylatuje.

Trzeba jeszcze dodać, że "patogenność" powietrza zasysanego zależy w dużej mierze od stopnia zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego, bo te wszystkie paskudztwa używają pyłów niczym koników :-)

Czy to oznacza że PCi to jest stary kotlet???

Jeśli tak to co w tym postcie jest nie prawdziwe, przekonaj tych co wątpią

Jak widać ta opinia do „dziś się sprzedaje” na portalu aukcyjnym

Wiesz... maść powiększająca członka w przeciągu tygodnia o 100% też się jakoś sprzedaje na aukcji :) Chcesz linka ? Mogę zaraz poszukać :)

Czy to oznacza że PCi to jest stary kotlet???

Jeśli tak to co w tym postcie jest nie prawdziwe, przekonaj tych co wątpią

Jak widać ta opinia do „dziś się sprzedaje” na portalu aukcyjnym

Nie PCi to stary kotlet, tylko ten tekst - boję się że kolejne kilka(naście) stron znowu zacznie przypominać wojnę o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy.

Nikogo nie zamierzam przekonywać, od tego są misjonarze i prorocy. Moim wyborem była PCi - wybór jak najbardziej dla mnie racjonalny (gazu ziemnego nie mam, nie mam miejsca na kotłownię, a tym bardziej na składzik węgla, LPG w domu ma dla mnie za dużo wad - w samochodzie jest OK)

A skoro ktoś wierzy w takie brednie pisane na portalu aukcyjnym? No cóż.... ma do tego święte prawo. Ten kto szuka, myśli i pyta nie będzie się takim opisem sugerował.

Odniosę się tylko do jednego "argumentu" - jeśli ktoś pisze że na instalację kotła gazowego wyda 5000 zł to się myli. Cen obecnych nie znam, ale w starym mieszkaniu na kocioł 2 funkcyjny firmy na "V" wydałem 3600 (15 lat temu) + usługa (w miejsce starego kotła) + wkład z kwasówki do komina (komin ceglany już był!!!) + usługa +projekt inst. gazowej + odbiór z gazowni. Co roku przegląd komina + przegląd inst. gazowej. Po 10 latach eksploatacji kocioł miewał już problemy - 2 naprawy, a w niedalekiej perspektywie była wymiana wymiennika CWU. Co roku w formie abonamentu (przy obecnych cenach) ponad 800zł.

Podziękowałem PGNiG i zostałem tylko przy prądzie. Nawet jeżeli jest z węgla, to elektrownia wytworzy go dla mnie czyściej niż ja bym wytworzył ciepło przy użyciu kotła na ekogroszek. Ilość potrzebnej mi energii do ogrzania domu dzielę przez 3 i mam ilość kWh które elektrownia produkuje "czyściej". Przy kotle gazowym przy sprawności cieplnej ok 90% (kondensaty) emitowałbym CO2 wprost do atmosfery w ilości ponad 3 krotnie wyższej niż teraz korzystając z PCi. Przy kotle węglowym oprócz CO2 do atmosfery idzie cała tablica mendelejewa. Panele słoneczne są dobre.... ale nie zimą (grudzień, styczeń), gdzie 600...850Wh/m2/dobę ledwie wystarczy na podgrzanie wody w szklance.

Nie jestem maniakiem ekologii... to nie był dla mnie argument za wyborem PCi - jedynymi były: ekonomiczny (dot. eksploatacji), komfort użytkowania i bezpieczeństwo

W jednym punkcie mala zmiana, ilosc potrzebnej energii elektrycznej do PCi jest zblizona do tej ktora potrzebujesz jako zapotrzebowanie.

Do 1kWh potrzeba wyprodukowac 3kWh -takie zycie.

Ci ktorzy grzeja czystym pradem potrzebuja zeby wytworzyc im az 3x tyle "pradu" ile zuzywaja.

Pzdr.

wiem wiem , odnosisz się tym wpisem do wytycznych UE, że energia elektryczna uzyskiwana z węgla potrzebuje 3x tyle energii pierwotnej

i racja to i nie-racja :)

Wytyczne wytycznymi, ale jeśli już jesteśmy w tym temacie (mocno OT)... w Elektrowni Bełchatów (ok. 20..25% mocy produkowanej w Polsce), spośród 6 bloków tam pracujących, 1 jest na potrzeby własne (tzn. potrzeby elektrowni i kopalni odkrywkowej), więc te 3x nawet doliczając straty przesyłu, jest moim skromnym zdaniem dyskusyjne.... ale nie chcę polemizować na ten temat - tak przyjęto, niech tak będzie.

Raczej całego systemu - od fedrowania wungla po gniazdko w domu ;)

Czyli majac PCi pracujaca ze sredniorocznym (niskim) COP na poziomie 3 juz "srodowisko" jest na plusie, bo to tak, jak bym spalil rownowartosc energetyczna wegla ze 100% sprawnoscia pozyskania energii. IMHO jest to niezly "proekologiczny" wynik :-)

Czyli majac PCi pracujaca ze sredniorocznym (niskim) COP na poziomie 3 juz "srodowisko" jest na plusie, bo to tak, jak bym spalil rownowartosc energetyczna wegla ze 100% sprawnoscia pozyskania energii. IMHO jest to niezly "proekologiczny" wynik :-)

jak chcesz zobaczyć jak bardzo ekologiczna jest PC to rozmontuj na czynniki pierwsze cały system ogrzewania w twoim domu, zwróć uwagę ile fabryk i hut produkuje poszczególne części składowe wykorzystując energię elektryczną z COP 1 aby twoja pompa była "eko"...

takie rozwiązanie to może jest i dobre dla gospodarki...

ale ekologiczne to na pewno nie jest:no:

cała ta ekologia to pic na wodę...

Edytowane przez jasiek71

Ci ktorzy grzeja czystym pradem potrzebuja zeby wytworzyc im az 3x tyle "pradu" ile zuzywaja.

przykładowo...

ty w swoim 200m2 domu z PC zużywasz 5000 kwh na ogrzewanie...

ja w swoim 100m2 domu na czystym potrzebuję 5000 kwh na ogrzewanie...

który z nas jest bardziej poszanowany z punktu widzenia gospodarki...?

a który bardziej ze względu na poszanowanie środowiska...?

jak chcesz zobaczyć jak bardzo ekologiczna jest PC to rozmontuj na czynniki pierwsze cały system ogrzewania w twoim domu, zwróć uwagę ile fabryk i hut produkuje poszczególne części składowe wykorzystując energię elektryczną z COP 1 aby twoja pompa była "eko"...

No to zacznijmy domy tak "rozmontowywac".

Okaze sie, ze ekologicznie to jest mieszkac w szalasie i jesc to co da nam las. ;-)

Najgorsze jest miec "zajoba" na jakims punkcje. Na punkcje ekologi tez. Z tego nigdy nic dobrego nie wynika.

Jak sie nie obrocisz, d..a z tylu.

Okaze sie, ze ekologicznie to jest mieszkac w szalasie i jesc to co da nam las. ;-)

takie rozwiązanie dobre by było dla środowiska...

ale to ma być dobre dla gospodarki...

więc wymyślono hasełko "Ekologia"...

a nam wmawia się że jak kupimy to czy tamto to zbawimy świat...

nie wspominając że do wyprodukowania tego czy tamtego trzeba kolejnej fabryki, huty, kopalni, elektrowni...

wszystkie te działania "ekologiczne" to są dobre dla gospodarki ...

kupując coś eko świata nie uratujesz tylko gospodarkę:yes: