Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

jak chcesz zobaczyć jak bardzo ekologiczna jest PC to rozmontuj na czynniki pierwsze cały system ogrzewania w twoim domu, zwróć uwagę ile fabryk i hut produkuje poszczególne części składowe wykorzystując energię elektryczną z COP 1 aby twoja pompa była "eko"...

I tego się obawiałem... właśnie takiej dyskusji.

Aby być eko zacznę kupować cukier na wagę, makaron na wagę, zamiast trawy wsadzę kartofle i marchewkę, a jaja panie tylko od chłopa.

W normalnej PCi tak jak w każdym produkcie AGD jest ileś tam gadżetów, które produkuje się zużywając prąd, wodę materiały itd. Wg mnie produkcja tego nie jest istotnie bardziej energochłonna niż innego produktu grzejącego/chłodzącego

Jakbyśmy chcieli być 100% eko to pozostaje nam zbieractwo, łowiectwo i mieszkanie w jaskini lub szałasie...... nie w drewnianym domku ,tylko w szałasie, o do wyprodukowania piły i gwoździa też trzeba zużyć wungiel, prąd, wodę.

A na poważnie, co do jednego się z Tobą Jasiek zgadzam w 100% - oszczędność energii, to w przypadku domów budowanie tak, aby było niskie zapotrzebowanie na energię.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kupując coś eko świata nie uratujesz tylko gospodarkę:yes:

Ja naleze wiec do tych mniej "poprawnych politycznie" i wybor PCi podyktowany byl glownie dbaniem o wlasna wygode, a nie szeroko rozumian ekologia. To, ze nie bede kolejnym dymiacym cala zime kominem w miojej okolicy to tak przy okazji.

To takie prawdziwe złote myśli z podręcznika dla akwizytorów :)

skąd to masz, jakaś firma sprzedająca kolektory Pana Czesia, która w poprzednim wcieleniu produkowała buty, a teraz zwęszyła lepszy interes ?

pzdr

Zastanów się co ty bredzisz i przeczytaj do końca to cię oświeci

Następnym razem czytaj z zrozumienie

przykładowo...

ty w swoim 200m2 domu z PC zużywasz 5000 kwh na ogrzewanie...

ja w swoim 100m2 domu na czystym potrzebuję 5000 kwh na ogrzewanie...

który z nas jest bardziej poszanowany z punktu widzenia gospodarki...?

a który bardziej ze względu na poszanowanie środowiska...?

Czasem nie chodzilo o zapotrzebowanie domu na energie a nie o zuzyty prad?

Potrzebujesz 5 000 kWh na ogrzewanie, teraz grzejac czystym pradem zuzyjesz go tyle ile wynosi zapotrzebowanie domu a grzejac PCi zuzyjesz go tylko ok. 30% tej wartosci -mam nadzieje ze teraz jest jasne co autor mial na mysli?

Pzdr.

Czasem nie chodzilo o zapotrzebowanie domu na energie a nie o zuzyty prad?

Potrzebujesz 5 000 kWh na ogrzewanie, teraz grzejac czystym pradem zuzyjesz go tyle ile wynosi zapotrzebowanie domu a grzejac PCi zuzyjesz go tylko ok. 30% tej wartosci -mam nadzieje ze teraz jest jasne co autor mial na mysli?

Pzdr.

bardziej chodziło o poszanowanie energii i środowiska

No i tak jest chyba jesli potrzebujemy mniej pradu to i "szanujemy srodowisko".

Kiedys uczono mnie "mysl globalnie, dzialaj lokalnie" -chyba PCi odpowiada temu.

Wyprodukowanie pompy ciepla jest "jednorazowe" a pobor pradu raczej procesem dlugoterminowym.

Pzdr.

jest pewien haczyk...

jak coś mamy tanio to mniej to szanujemy...

masz tanie ogrzewanie więc budujesz większy dom...

większy dom to więcej materiałów, transportu...

to wszystko napędza gospodarkę

ciebie ta pompa ma zachęcić...

tak działa cały współczesny świat:yes:

Nie jestem pwien czy tak jest jak napisales.

Ja na ten przyklad najpierw wybralem projekt domu ktory pasowal mnie i zonie pod wzgledem architektoniczym i funkcjonalnym, pozniej dopiero byly pozostale rzeczy min. sposob ogrzewania etc. - nie odwrotnie.

Oczywiscie projekt domu musial spelniac wymagania warunkow zabudowy na danym terenie i miescic sie w granicach zabudowy.

Mysle, ze w ten sposob dziala wiekszosc inwestorow.

Przyznam sie, ze nie wyobrazam sobie wyboru w odwrotnej kolejnosci, najpierw sprawdzam jaki dom zuzyje najmniej energii (zazwyczaj czym mniejszy tym mniej zuzywa), pozniej dopiero czy pasuje mi jego rozklad, architektura itd?

Pzdr.