Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto żałuje że ma PC i dlaczego???

kupiecjudex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ehmm.... widze, ze do tej zasady sie zastosowales skrupulatnie. Postawiles maly dom z drogim ogrzewaniem. ;-)

to co wiedziałem jak się budowałem 10 lat temu, a to co wiem teraz to jest pewna różnica...

dom kosztował mnie 260 tys z papierologią , meblami, itp. gotowe do zamieszkania, nie musiałem się podpierać kredytem...

płace ok.5000zł rocznie za cały prąd na posesji, czy to jest drogo dla mnieto już nie Tobie oceniać;)

czasem priorytetem są ważniejsze sprawy niż te 4000 kwh taniej taryfy rocznie nakręcone dodatkowo na liczniku

oczywiście że nie Mnie...

sam to ocenisz...

tak na marginesie to ja nie jestem żadnym przeciwnikiem pomp ciepła, dla mnie co najwyżej to cena jest chora...

27 tys zl za kompletna kotlownie i DZ (mnie tyle wynioslo) to nie jest juz tak bardzo "choro". Mozna przy bydowie domu jakos przelknac taki wydatek.

Witam, jestem w trakcie budowy, planuje pompę ciepła i zastanawiam się czy w ogóle robić komin. Mam wątpliwości czy na mrozy -30 stopni pompa zda egzamin? Czy potrzeba coś dodatkowego? Czy uzyskam przynajmniej temp.22 stopnie c.i czy zagrzeje wode użytkową. Dom 150m2, cały podłogówka, rekuperator, energoszczędny. Może wypowiedzieć się ktoś kto ma pompę? i doświadczenie tej zimy?

Jesli PCi bedzie prawidlowo dobrana, to da rade. To zrodlo ciepla jak kazde inne. Ma jakas okreslona moc.

Ja sie zdecydowalem na "awaryjne" zrodlo ciepla w postaci kominka. Raz, ze lubie, a dwa, ze spokojniej bede spal, bo zarowno awaria zasilania jak i samej PCi moze sie darzyc i jak znam zycie to wlasnie przy tych "-30tu", a nie przy grzaniu CWU latem.

Hehe... Maly szantazyk nigdy nie jest zly.

Ale nasz "doktorek" cos ucichl w temacie grzybkow. Czyzby to milczaca aprobata dla moich "wywodow"?

,,Doktorek'' trochę pracował min. przeszczepiał nerki . Ale cóż Wiesz lepiej milczy - znaczy porazony Moją wiedzą akceptuje . PS. Pozazdrościć samozadowolenia i wysokiej samooceny.

,,Doktorek'' trochę pracował min. przeszczepiał nerki . Ale cóż Wiesz lepiej milczy - znaczy porazony Moją wiedzą akceptuje . PS. Pozazdrościć samozadowolenia i wysokiej samooceny.

No to smialo! Nereczki sie "przyjmuja", a Ty nas tutaj oswiec w miedzyczasie. Czekamy na fachowa maedyczna ekspertyze dotyczaca nieszkodliwosci mykotoksyn dla ludzkiego organizmu - poparta mocnymi dowodami.

Jak widzisz zainteresowanie tematem spore, wiec mam nadzieje, ze nie olejesz sprawy.

Witam, jestem w trakcie budowy, planuje pompę ciepła i zastanawiam się czy w ogóle robić komin. Mam wątpliwości czy na mrozy -30 stopni pompa zda egzamin? Czy potrzeba coś dodatkowego? Czy uzyskam przynajmniej temp.22 stopnie c.i czy zagrzeje wode użytkową. Dom 150m2, cały podłogówka, rekuperator, energoszczędny. Może wypowiedzieć się ktoś kto ma pompę? i doświadczenie tej zimy?

Mam PC P-W jako jedyne źródło ogrzewania, w domu temperatura na poziomie 22,5-25, dom 150m, rekuperator z gwc. Mam kominy w domu ale to nie nasz wybor a dewelopera ;) w tej chwili służą jako kanał w którym schowane są przewody wentylacyjne i klimatyzacyjne ;). Gdybyśmy w tej chwili budowali dom to napewno nie robilibyśmy komina. Po pierwsze to jednak koszt, po drugie jeśli zrobisz kominek i w nim grzejesz "od święta'' to w te dni 'poświateczne' ciągnie z niego że aż miło... po trzecie dobry wkład do komina i zabudowa sporo kosztuje...

Edytowane przez ana-76

No to smialo! Nereczki sie "przyjmuja", a Ty nas tutaj oswiec w miedzyczasie. Czekamy na fachowa maedyczna ekspertyze dotyczaca nieszkodliwosci mykotoksyn dla ludzkiego organizmu - poparta mocnymi dowodami.

Jak widzisz zainteresowanie tematem spore, wiec mam nadzieje, ze nie olejesz sprawy.

Czytaj ze zrozumieniem ( no chyba że tembr Twojego głosu Cię ogłusza i oślepia ) - pokaż mi gdzie napisałem, że mykotoksyny są nieszkodliwe??? Twierdzę jedynie że dbając prawidłwo o stan filtrów w WM jakość powietrza będzie zdecydoawie lepsz niż w przypadku wentylacji grawitacyjnej.

PS. Dziękuję za twoją troskę o mnie ale wyobraź sobie że mam mozliwość czyszczenia przewodów wentylacyjnych - przewody stalowe biegnące prosto do rekuperatora , od jednostki przewody okragłę, gładkie w środku również możliwość czyszczenia ( co nie oznacza że zamierzam to robić np co roku ).

Pozostaje wyrazić mi troskę jak ktoś tak przewidujący i potrafiący liczyć pieniądze jak Ty zdecydował się tak słąbo ocieplić ściany i strop ?? czyżby chodziło o ,,szybszy'' zwrot pieniędzy wydanych na PC GW. ( sorry jesli jestem nieco zgryżliwy ).

Czytaj ze zrozumieniem ( no chyba że tembr Twojego głosu Cię ogłusza i oślepia ) - pokaż mi gdzie napisałem, że mykotoksyny są nieszkodliwe??? Twierdzę jedynie że dbając prawidłwo o stan filtrów w WM jakość powietrza będzie zdecydoawie lepsz niż w przypadku wentylacji grawitacyjnej.

Czyli jak mam to rozumiec: Trzeba czyscic ta wenylacje machaniczna, czy nie ma takowej potrzeby. Twoim zdaniem.

PS. Dziękuję za twoją troskę o mnie ale wyobraź sobie że mam mozliwość czyszczenia przewodów wentylacyjnych - przewody stalowe biegnące prosto do rekuperatora , od jednostki przewody okragłę, gładkie w środku również możliwość czyszczenia ( co nie oznacza że zamierzam to robić np co roku ).

No to przewidziales taka mozliwosc, bo trzeba czyscic, czy to tylko taki kaprys a i tak nie bedziesz ich nigdy czyscil?

Pozostaje wyrazić mi troskę jak ktoś tak przewidujący i potrafiący liczyć pieniądze jak Ty zdecydował się tak słąbo ocieplić ściany i strop ?? czyżby chodziło o ,,szybszy'' zwrot pieniędzy wydanych na PC GW. ( sorry jesli jestem nieco zgryżliwy ).

Eee tam zaraz zgryzliwy.

Jak planowalem ocieplenie uznalem, ze wole miec sciany z suporexu 400tki grubosci 36cm + 10 styropianu niz np. z 24 porothermu i 15tke czy 20 styro.

Jesli piszac o "stropie" masz na mysli grubosc styro pod posadzka, to i tak zmodyfikowalem polozenie wylewki pod posadzka obnizajac ja w stosunku do projektowanych 10cm styro do 18tu. Uznalem, ze to wystarczy. Opcja bylo jeszcze obnizenie pomieszczen - nie chcialem.

Nie wiem tylko, co masz na mysli piszac o mnie jako: "potrafiacy liczyc pieniadze". Moze nie zdajesz sobie sprawy, ze nie w kazdym fachu tak latwo otwieraja sie portfele "klientow"." ( sorry jesli jestem nieco zgryżliwy )" ;)

Nie lepiej było zainwestować w lepsze ocieplenie ścian i dachu i kupić słabszą pompę ? ?

Moc pompy to grosze. Nastwiajac sie na grzanie w 2T moze bym sie skusil na 10tke. Na lepszym ociepleniu zaoszczedzil bym na pewno na wielkosci DZ, jesli bym sie faktycznie zdecydowal zrobic mniejsze. Moze bym w sumie przyoszczedzil ze 2-3 tys zl. To i tak za malo aby poczynic jakies znaczace zmiany w izolacji cieplnej domu.

PS . było się uczyć :cool:

To nie kwestia nauki. To sie da "przeskoczyc". To zdecydowanie kwestia pewnych predyspozycji, a tych wyksztalcic sie nie da (no chyba ze bym kroil z zamknietymi oczami, ale raczej wtedy oszalamiajcej kariery bym nie zrobil). ;)

PS.

Aaaa, no ale w temacie czyszczenia sie okresl jednoznacznie wkoncu.

Edytowane przez Pyxis